Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?

Henrikas Vaitiekūnas
2024-07-18
Pir­mu žvilgs­niu pa­si­ro­dys, kad abi šios są­vo­kos yra pa­pras­tos ir aiš­kios. Bet taip pa­si­ro­dys tik ne­įsi­gi­li­nus. Ar­ba pa­čiu te­mos pa­vir­šiu­mi slys­tant. Ar­ba kol mū­sų as­me­niš­kai TAI ne­pa­lies. Su­kon­kre­tin­ki­me... me­di­ci­niš­kai.
Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?

Si­tu­a­ci­ja ver­čia jus gul­tis ope­ra­ci­nio sta­lo. Ži­no­ma, do­mi­tės ga­li­mo­mis pa­sek­mė­mis, ir gau­na­te... DU TO PATIES at­sa­ky­mo va­rian­tus. Pir­muo­ju at­ve­ju jums pra­ne­ša­ma, kad po to­kių ope­ra­ci­jų apie 10 proc. li­go­nių per ku­rį lai­ką – me­tus ar dve­jus – mirš­ta. Ant­ra­sis va­rian­tas – jis la­biau pri­im­ti­nas – yra toks: po ana­lo­giš­kų ope­ra­ci­jų 90 proc. li­go­nių sėk­min­gai iš­gy­ve­na.
 
O kas pa­neigs, kad apie ga­li­mą mir­tį jums už­si­mi­nė ko­kia nors ne­kva­li­fi­kuo­ta ban­da (taip jūs ma­no­te), o apie sėk­min­gą baig­tį – pa­na­šias si­tu­a­ci­jas pa­ty­rę ir gar­bin­gi (tai jūs taip ma­no­te) pi­lie­čiai. Bet, ko­dėl vie­nais no­ri­si ti­kė­ti la­biau nei ki­tais? Klau­si­mas, ži­no­ma, re­to­ri­nis. Ta­čiau tu­ri­me pri­min­ti: spren­di­mą, gul­tis ant ope­ra­ci­nio sta­lo ar ne, nu­lė­mė­te ne jūs, o iš kaž­kur jū­sų gal­von at­ke­lia­- vu­si pa­tir­tis – ko­lek­ty­vi­nis pro­tas. Tie­sa, min­tis apie ban­dos jaus­mą kol kas jums dar ne­šo­vė. Bet šaus. Vė­liau. Nes mums, pi­lie­čiams, bū­din­ga pir­miau­sia pa­gal­vo­ti apie py­ra­gą ir tik daug vė­liau – apie iš iš­min­ties nu­pin­tą­jį bo­ta­gą.
 
Ke­le­tas žo­džių tiems, ku­rie į te­mą dar „ne­įsi­kir­to“: ko­lek­ty­vi­nis pro­tas jū­sų as­me­niš­ką­jį pro­tą tik­rai jau pa­vei­kė dėl lie­tu­viš­ko fut­bo­lo (o da­bar jau ir krep­ši­nio!). Bet gi tai – vi­so la­bo tik spor­ti­niai žai­di­mai! (Taip, kaž­kam jie ne­ša di­de­lius pi­ni­gus, bet gi ne jums!). No­ri­te to­liau į ši­tą me­dį lip­ti? Ei­ki­te prie Vil­niaus sta­dio­no epo­pė­jos: kas jums iš to sta­dio­no as­me­niš­kai? Na, ži­no­ma, pi­ni­gus nau­din­giau bū­tų į gy­ny­bą in­ves­tuo­ti! No­ri­te gin­čy­tis? Ži­nau, ko­dėl: jū­sų pro­tą jau yra pa­ver­gęs ki­tas ko­lek­ty­vi­nis pro­tas!

Ge­riau­sias lie­tu­viš­ka­sis ko­lek­ty­vi­nio pro­to pa­vyz­dys – Vi­ki­pe­di­ja. (Oho, kiek ten klai­dų ir ne­są­mo­nių!). Mil­ži­niš­kas ko­lek­ty­vi­nis pro­tas – te­le­vi­zi­ne re­kla­ma – kas­dien jus ver­čia ne­mąs­tant im­ti iš len­ty­nos tą, o ne ki­tą pre­kę. Ir t.t... 
 
O dar to­liau – apie vil­kus, skruz­dė­les ir del­fi­nus. Vil­kai me­džiok­lė­se tik­rai pa­si­tel­kia ko­lek­ty­vi­nį pro­tą. O jei pa­lie­si­te vie­ną skruz­dė­ly­no pu­sę, ki­to­je apie tai bus ži­no­ma jau po se­kun­dės. Del­fi­nai daug gud­riau nei vil­kai ap­su­pa žu­vų bū­rį.
 
Ir dar sen­sa­ci­ja, apie ku­rią kol kas bi­jo­ma ra­šy­ti, nes įro­dy­mų su­rink­ta ne­daug: ko­lek­ty­vi­nis BAKTERIJŲ PROTAS (?). Prieš už­pul­da­mos ko­kį nors žmo­gaus or­ga­ną, jos, pa­si­ro­do, jau iš­mo­ko ap­skai­čiuo­ti ri­zi­ką: kuo­- met ji per­ne­lyg di­de­lė, li­ga at­si­trau­kia.
 
Te­ori­jos tei­gia, kad ko­lek­ty­vi­nis pro­tas (ga­li­ma tai va­din­ti ir ko­lek­ty­vi­niu in­te­lek­tu) po ži­nių van­de­ny­ną plau­kio­ja ant dvie­jų ban­gi­nių. Pir­ma­sis jų – nuo­mo­nių skir­tu­mai (iš ku­rių vė­liau su­for­muo­ja­ma ben­dra nuo­mo­nė), o ant­ra­sis – vi­siš­ka spren­di­ko (kiek­vie­no kon­kre­taus da­ly­vio) ne­pri­klau­so­my­bė. (Kas ją už­tik­rins?).
 
Jei tuo, kas čia anks­čiau pa­sa­ky­ta, kaž­kiek pa­ti­kė­jo­te, jums be­li­ko vie­nas es­mi­nis klau­si­mas: jei mi­nia už in­di­vi­dą yra pro­tin­ges­nė, ko­dėl di­dži­ą­ją da­lį spren­di­mų vi­suo­me­nė­je pri­ima tik ne­di­de­lė jos da­lis? Pa­vyz­džiui, tik vy­riau­sy­bė. Ar tik vie­na mi­nis­te­ri­ja? Šis klau­si­mas – taip pat re­to­ri­nis. Bet tai ne­reiš­kia, kad ty­ri­mai ne­da­ro­mi, o moks­li­niai dar­bai šia te­ma ne­ra­šo­mi. (Ma­sa­ču­set­so tech­no­lo­gi­jos ins­ti­tu­te nu­sta­ty­ta: svar­biau­sio­ji są­ly­ga ko­lek­ty­vi­nei nuo­mo­nei at­si­ras­ti – gru­pės na­rių įvai­ro­vė. Pa­ra­met­rų – šim­tai, įskai­tant pro­fe­si­jas ir odos spal­vą, iš­si­la­vi­ni­mą ir ly­tį. Pa­vyz­džiui, tei­gia­ma, kad gru­pi­nis in­te­lek­tas iš­au­ga, kuo­met gru­pė­je yra dau­giau mo­te­rų. Bet kol kas tai rū­pi tik Ma­sa­ču­set­sui).
 
Bet gal ko­lek­ty­vi­nio pro­to pri­va­lu­mus ga­li­ma dar pa­pras­čiau pa­aiš­kin­ti? Ži­no­ma! Pir­mą­syk tai pa­da­ry­ta 1906-ai­siais Pli­mu­te (Di­džio­ji Bri­ta­ni­ja). Ten vy­ku­sio­je že­mės ūkio pa­ro­do­je kaž­koks Fren­sis Gal­to­nas 50 veis­li­nių jau­čių sa­vi­nin­kų pa­pra­šė „iš akies“ nu­sta­ty­ti vi­du­ti­nį vie­no pa­ro­dos da­ly­vio-jau­čio svo­rį. At­sa­ky­mas bu­vo toks: 950 sva­rų (430,91 kg). Tuo­met po­nas F.Gal­to­nas pa­pra­šė tą pa­tį pa­da­ry­ti (ant sa­vo bi­lie­to vi­du­ti­nį jau­čio svo­rį už­ra­šy­ti) vi­sų 800 pa­ro­do­je da­ly­vau­jan­čių­jų. At­sa­ky­mas – 1196 sva­rai. Nuo tik­ro­jo vi­du­ti­nio jau­čio svo­rio skir­tu­mas bu­vo tik... du sva­rai: jau­tis svė­rė 1198 sva­rus, t.y. 543,4 kg.
 

Jei esa­te tiks­lių­jų moks­lų ša­li­nin­kas, sėk­mę „su­ver­si­te“ tik ma­te­ma­ti­kai, o ne sun­kiai ap­čiuo­pia­mam ko­lek­ty­vi­niam pro­tui. Bet gi tarp jų – ly­gy­bė. Nes iš at­si­tik­ti­nių žmo­nių su­rink­to­ji gru­pė vi­suo­met yra tiks­les­nė nei at­ski­ras in­di­vi­das. Tad ko­dėl mes, gy­ven­da­mi de­mo­kra­tinėje ap­lin­ko­je ir kas­dien apie tai gar­siai šauk­da­mi, vi­siš­kai to ne­iš­nau­do­ja­me?
 
Moks­lo kny­go­se gra­žiai tei­gia­ma, kad ko­lek­ty­vi­nis pro­tas vi­suo­met at­si­me­na sa­vo pra­ei­tį. Kad jis ob­jek­ty­viai (? – klaus­tu­kas H.V.) su­vo­kia šian­die­ną. Ir mo­ko mus pla­nuo­ti at­ei­tį. Bet nie­kur nė žo­de­liu ne­už­si­min­ta apie – pa­kel­ki­te akis į ra­ši­nio pa­va­di­ni­mą – ban­dos jaus­mą.
 
Kar­tais vie­no ne­ap­gal­vo­to žo­džio pa­kan­ka, kad bū­tu­mei iš­trin­tas iš is­to­ri­jos. Ar­ba pa­smerk­tas. Ar­ba tap­tu­mei ne­be­my­li­mas. Dar pras­- čiau bai­gė­si di­de­lio ta­len­to ra­šy­to­jui Juo­zui Bal­tu­šiui. O šian­dien no­riu pri­min­ti ir jū­sų jau kiek pa­- mirš­tą at­kur­tos Lie­tu­vos pir­mą­jį fi­nan­sų mi­nist­rą Ro­mu­al­dą Si­kors­kį. Tu­rė­jo jis Tam Tik­rų Ne­ma­lo­nu­mų, kuo­met pir­ma­sis Tam Tik­rą tau­tos da­lį pa­va­di­no... avių ban­da. Prie­žas­čių ir ap­lin­ky­bių ne­tiks­lin­kim. Tik ty­liai sa­vęs pa­klaus­kim: ar ne­bu­vom avių ban­da ir mes, kuo­met ty­lė­jom dėl dau­žo­mos pa­min­kli­nės len­tos, dėl griau­na­mo pa­min­klo, dėl to, kad kar­tu – tar­si ka­rei­viš­kais ba­tais kauk­šė­da­mi – puo­lė­me ki­tų ša­ka­lų jau už­pul­tą ku­ni­gą?

 
Kas pa­sa­kys STOP? Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas (ku­rio šian­dien nei jums, nei mums ne­pa­vyks dai­liai – tar­si chi­rur­gi­nės ope­ra­ci­jos me­tu – at­skir­ti nuo ko­lek­ty­vi­nio ban­dos jaus­mo) val­do! Tam tik­ru mo­men­tu jūs ga­li­te at­si­dur­ti vi­sai ne to­je vie­to­je, ku­rio­je no­rė­tu­mė­te at­si­dur­ti. Ir at­si­du­ria­te.
 
Po to ge­ria­te ka­vą su prie­te­liu­mi, ku­ris agi­tuo­ja už Bi­de­ną, bet ar­šiai gi­na ban­di­tus iš Pa­les­ti­nos. Pas­kui pa­si­sa­ko, kad ne­mėgs­ta Vait­kaus, to­dėl bal­suos už Že­mai­tai­tį...
 
Ką da­ry­ti? Vie­nas pro­tin­ges­nių pa­siū­ly­mų – iš­va­žiuo­ti prie jū­ros. Bet ko­lek­ty­vi­nis pro­tas pra­ne­ša: Bal­ti­jos jū­ra – la­biau­siai už­terš­ta pa­sau­ly­je. O jo­je pa­gau­tas žu­vis val­gy­ti tas pat, kas nuo­dus šaukš­tais ka­bin­ti. (Ir ši­tos min­tys – taip pat ne jū­sų, o kaž­kie­no, gal ra­di­jo ži­nių, jums pa­dik­tuo­tos). Dar­syk: ką da­ry­ti?

Su­si­ras­ki­te... skruz­dė­ly­ną. Il­gai prie jo pa­bū­kit. Ste­bė­kit. Ir mo­ky­ki­tės in­for­ma­ci­jos per­da­vi­mo sub­ti­ly­bių. Ki­taip ta­riant – in­te­lek­to. Dar ki­taip – ko­lek­ty­vi­nio pro­to. 

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      E.Juozaitytė: spindulinė terapija – galingas ginklas

      E.Juozaitytė: spindulinė terapija – galingas ginklas

      „Spindulinė terapija yra galingas ginklas: jeigu vėžys diagnozuojamas anksti, aparatu galima išgydyti apie pusę pacie...
      Sveikatos patikrų karštligė – paskutinę minutę

      Sveikatos patikrų karštligė – paskutinę minutę

      Rugpjūčio pabaiga ir rugsėjis šeimos gydytojams – itin intensyvus laikotarpis. Į kabinetą plūsta ne tik įvairiomis ūminėmis...

      Budinti vaistinė


      Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

      Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

      Vaistų tiekimo sutrikimai – nemenkas rūpestis. Vaikų bronchų astmai gydyti mažų dozių inhaliatoriai didmeninės vaistų prekyb...
      Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

      Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

      Nors šalies vaistinių tinklas yra vienas tankiausių Europoje, o vaistininkų skaičius, tenkantis gyventojams, viršija...

      razinka


      Sveika šeima


      Žindymo kelionėje koją kiša nerimas

      Sveikatos ekspertai sutaria: žindymas yra geriausia investicija į kūdikio ir mamos sveikatą. Nors dėl fiziologinių priežasčių žindyti negali iki 2 proc. pasaulio moterų, kūdikio krūtimi nemaitinančių moterų dalis kur kas didesnė. Priežastys – informacijos trūkumas, mitai ir pogimdyviniai psichologiniai sunkumai.

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      Ateitis be plaučių vėžio: testuojama nauja vakcina

      „Kartu su dabartiniu standartiniu gydymu – imunoterapija ir chemoterapija – galėsime suteikti papildomą imuninį impulsą“, – BBC programai „Today“ sakė tyrimo vadovas prof. Siow Ming Lee. Jungtinėje Karalystėje pradėta testuoti vakcina nuo plaučių vėžio gali atverti kelią naujiems gydymo būdam...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Miško maudynės su ponia Apolonija
      Henrikas Vaitiekūnas Miško maudynės su ponia Apolonija
      Dėl visko kalta kontroversija
      Henrikas Vaitiekūnas Dėl visko kalta kontroversija
      El Nino, La Nina ir kiti
      Henrikas Vaitiekūnas El Nino, La Nina ir kiti

      Naujas numeris