Ketsuekigata nani gata?

Henrikas Vaitiekūnas
2021-01-18
Tą pavadinimą turėjau užrašyti japoniškojo rašto sistema – hieroglifais. Bet tuomet tikrai papildomų sunkumų kiltų spaustuvei. Antra vertus, naujajam pažįstamam ar pažįstamai užduoti šį klausimą (žinoma, tik Japonijoje) – tas pat, kas paklausti, po kokiu rytietiškojo horoskopo ženklu jis yra gimęs.
Ketsuekigata nani gata?

Tiesa, tiems, kurie kada nors turėjo kokį nors ryšį su japonu kalba, jau aišku: tęsiame prieš savaitę pradėtą pašnekesį apie kraują. Neskaičiusiems – paaiškinimas: tas rašinys buvo skirtas kilniems žmonėms – kraujo donorams. Ir aprašėme juos – kaip ir dera – rimtai. Padėkojome. O šiandien leidžiamės į nepatvirtintų teorijų pasaulį. Nes istorijos apie unikalų mūsų organizmo produktą – kraują – slepia gausybę paslapčių, per amžius susikaupusių neįtikėtinų istorijų ar net sąmokslo teorijų. Tikrai žinau: pastraipa, sąlyginai pavadinta „Jūsų meilės sėkmė priklauso nuo kraujo grupės“ sudomins neabejotinai. Kaip ir menami teiginiai, kad galbūt kada nors ir jūsų būsimasis darbdavys teirausis kraujo grupės. Neturėtumėte dėl to dėl nustebti.
 
Kraujas yra galinga priemonė: jis ir valdė, ir ideologizavo. Štai du faktai, kuriems aną savaitę pritrūko vietos. Kraujo istorijon tikrai bus įrašyta (nesvarbu, kad nepelnytai) vengrų grafienės Elizabetos Batori pavardė: siekdama susigrąžinti jaunystę, toji ponia reguliariai maudėsi jaunų merginų kraujo voniose, ir vardan tikslo nužudė daugiau nei 600 nekaltų Vengrijos panelių.  
 

Mūsų karta dar pamena Irako valdytojo Sadamo Huseino gyvenimo bei mirties peripetijas. Jo nužudymo vaizdai kai kuriose televizijose pasirodo iki dabar. Tačiau štai beveik nežinomas garsaus musulmono gyvenimo faktas: dveji metai prieš žūtį Sadamas Huseinas ėmėsi perrašinėti Koraną. Ir ne į rašalą mirkė plunksną, o į nuosavą kraują. Rašyti nebaigė. Bet knyga yra. Ji saugoma ateinančioms kartoms.
 
Didžiausias kraujo kultas ir keistieji (gal tik mums taip atrodo?) kraujo papročiai yra Japonijoje. Todėl ne rašinio gale, o dabar išversiu šio rašinio pavadinimą: taip fonetiškai skamba klausimas „Kokia gi yra tavo kraujo grupė?“. Klausimas dažnas, nes ir šiandien stambiausiose japonų korporacijose bei firmose stengiamasi suderinti kartu dirbsiančių žmonių kraujo grupes. Ne, nesiekiama, kad kartu dirbantys ar kuriantys turėtų tą pačią kraujo grupę. Priešingai: manoma, kad būtent grupių suderinamumas ir procentinis pasiskirstymas komandoje leidžia pasiekti geriausių gamybos ar protinės veiklos rezultatų.
 
Taigi, tikėtina, kad Japonijoje personalo atrankos žmonės apie kraujo grupes žino daugiau nei kai kurių šalių gydytojai. O vardan bendro supratimo – keletas datų: „kraujo mokslas“ Japonijoje prasidėjo 1927-aisiais. Maždaug po septynerių metų – apie 1934-uosius - profesoriai P.Mažylis ir V.Kuzma Kaune įsteigė transfuzijos institutą: buvo sudaryti donorų sąrašai (su namų adresais), ir, esant poreikiui, galima buvo to donoro kraują pirkti.  Tuomet visiems buvo žinoma, kad žmonija skirstoma į keturias kraujo grupes.  
Dabar tų grupių priskaičiuojama 36. Ir po medicinos pasaulį net klajoja mintis, kad kiekvieno mūsų kraujo grupė yra tokia pat individuali kaip pirštų antspaudai. O patvirtinta žinia yra ta, kad absoliučiai identiško kraujo donoro negali būti. Žinoma, nespecialistas būdamas baiminuosi pridaryti klaidų ar sukelti hematologų pyktį. Todėl toliau remsiuosi Lietuvos ir užsienio publikacijomis.    
 
2012 metais JAV spauda pranešė, kad Vermonto mokslininkai prie populiarių keturių kraujo grupių pridėjo dar dvi – „Langer“ ir „Junior“. Jos aptiktos, tiriant japonus ir Europos čigonus. Po kelerių metų paskelbta, kad atrasta dar viena kraujo grupė – RandVel (pagal ją turėjusios moters pavardę). Tačiau jau penkeri metai, kai apie pastarąją kraujo grupę nieko nebesigirdi. Klaida? Ne turbūt tyrimai dar nesibaigę. Nes tie patys mokslininkai iš Vermonto pažadėjo per artimiausius 15 metų rasti dar bent dešimtį naujų kraujo rūšių. Tarp tų, kurios dažnesnės. Bet yra ir retesnių. Net itin retų. Pavyzdžiui: tik apie 40 žmonių pasaulyje (!) turi... „auksinį kraują“. Gyventi jiems nėra sunku, nes visus juos (na, tuos, kurie yra žinomi) medikai jau identifikavo, ir – reikalui esant – jie imtųsi vienas kitą gelbėti. Kas tas Auksinis kraujas? Jo šeimininkų rezus faktorius – nei pliusinis, nei minusinis. Nulinis. Ir viskas: jei gilyn lįsim, arba protą supainiosim, arba pasiklysim. Nes smagesnės už visus tuos rezusus yra pasakėlės apie mūsų kraują ir... charakterį. Taigi, dar kartą: ketsuakigata nani gata?


PIRMOJI (O) grupė. Malonūs, linksmi, optimistiški žmonės. Sako, kad išsirutuliojo jie iš pirmųjų žygeivių, medžiotojų. Pasaulyje jų daugiausia. Ir dar, sako, kad jie visada turi pinigų bei dažnai viršininkais tampa. Vyrai, kurių gyslomis pulsuoja pirmosios grupės kraujas yra (taip žinantys sako) neprilygstamieji Kazanovos. Bet būtent dėl to dažnai pamiršta partnerės norus. Apie pirmos (O) kraujo grupės moteris: seksualios ir... itin pavydžios. Būtent jos reikalui esant sakoma tampa „geležinėmis ledi“.
 
ANTROJI (A) kraujo grupė. Kūrybingi, jautrūs, apdairūs žmonės. Pradžią jiems, sako, davę pirmieji žemdirbiai. Jie - pretenzingi. Sunkiai leidžiasi į kompromisus. Geras bruožas: jie – ištikimi draugai. Šios kraujo grupės vyrai moteris užkariauja ne grožiu ar seksualumu, o jautrumu ir dėmesingumu. Šios kraujo grupės moteris geriausia charakterizuoja vienintelis keistas sakinys: padori iki... nepadorumo. Neištikimybės tikimybė yra artima nuliui.

 
TREČIA (B) kraujo grupė. Išeities taškas – gyvulių augintojai. Liberalai. Veiklūs ir atsipalaidavę. Artistai. Būtent jie paspalvina pilką kitų kraujo grupių gyvenimą. Meilėje jiems būtinas ne tik giminingas kūnas, bet ir gimininga dvasia. Moterys – vienos gražiausių ir protingiausių, vyrai – patys vyriškiausi. Bet ne itin sutverti šeimyniniam gyvenimui. Situaciją lengvina skaičius: šios kraujo grupės žmonių žemėje – tik 13 proc.
 
KETVIRTOJI (AB) kraujo grupė. Ištakos – nepaaiškinamoje simbiozėje: tarsi kas būtų žemės gyventojus sukryžminęs su ateiviais. O šiaip jau – mąslūs ir santūrūs filosofai. Bet kritikuoti kitų – nevengia. Gyvenimo būdas – racionalus. Šios kraujo grupės žmones dažnas pavadina keistuoliais. Keistuoliai jie ir meilėje: vyrai – galantiški, mandagūs, bet – be ugnelės. Jei bet kurio vyro kely pasitaikys ketvirtosios kraujo grupės moteris, jis iškart pasijus gigantas: nes ir jai iki pilnos laimės  daug ar ilgai nereikia. Šios kraujo grupės žmonių pasaulyje – 7 proc.
 
Yra teisūs tie, kurie šiais pasakojimais patikėjo. Dar teisesni – nepatikėjusieji: jie gali patikrinti ir pasitikrinti. Bet ne tuo baigsim. Pabaigoje - apie artėjantį pavasarį.
Pavasarį uodai pikčiausiai puola, turinčius Pirmos (O) grupės kraują. Kai pavasario sulauksim, tai ir papasakosim, kodėl taip atsitinka.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    „Šeimos medicina mane sužavėjo pacientų įvairove, galimybe dalyvauti paciento diagnostikoje ir ilgalaikiame stebėjime...
    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    Ab­do­mi­na­li­nės chi­rur­gi­jos gy­dy­to­ja Vik­to­ri­ja Žu­kaus­...

    Budinti vaistinė


    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Automobilius gatvėse stabdys ir aplinkosaugininkai

    Senas taršių automobilių parkas ir didelė miestų tarša Aplinkos ministeriją privertė griebtis pokyčių – sustiprinti aplinkosaugininkų įgaliojimai transporto priemonių taršos srityje. Netrukus keliuose vairuotojus stabdys ne tik policija, bet ir aplinkos apsaugos pareigūnai. Saugaus eismo ekspertai iniciatyv...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JK – mirtinai pavojingo kraujo skandalas

    Artėja didžiausio Jungtinės Karalystės sveikatos sektoriaus istorijoje skandalo atomazga. Praėjusio amžiaus 8 ir 9 deš. šalyje plačiai naudoti užkrėsti kraujo preparatai iš JAV. Gegužės viduryje žadama paskelbti tyrimo rezultatus. Jau dabar aiškėja, kad užkrėstas kraujas buvo naudojamas sąmoningai. Apie ta...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
    Pavėlavęs perspaudų rinkinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

    Naujas numeris