Karščiavimo klinikos įkūrimas Tuberkuliozės filiale - nepateisinamas žingsnis

Romualda Gylienė
2020-04-02
Klaipėdos savivaldybės Ekstremalių situacijų komisija trečiadienį sprendė dėl Karščiavimo klinikos Klaipėdoje ir, anot Klaipėdos miesto savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus vedėjos Rožės Perminienės, medikų bendruomenės akys krypsta į Respublikinę Klaipėdos ligoninę.
Manoma, kad karščiavimo klinika galėtų įsikurti šios ligoninės Tuberkuliozės padalinyje, kuris turi visą reikiamą infrastruktūrą.
Karščiavimo klinikos įkūrimas Tuberkuliozės filiale - nepateisinamas žingsnis

Po posėdžio per konferenciją meras V.Grubliauskas teigė, kad tokią rekomendaciją galima laikyti sprendimu – esą klinika veiks Tuberkuliozės skyriuje P.Lideikio gatvėje.
Apmaudu, kad Ekstremalių situacijų komisija neatsakingai sprendė dėl Karščiavimo klinikos, nepagalvodama, į kokį pavojų, riziką nukreipia sergančius tuberkulioze ir pacientus, įtariamus užsikrėtus koronavirusine infekcija, kad bus sutrikdyta įprastinė tuberkulioze sergančiųjų priežiūra, kils pavojus žmonėms, užsikrėsti vieniems nuo kitų oro lašeliniu būdu plintančiomis pavojinga ir ypač pavojinga infekcijomis.
Neturėtų TB filialo patalpos būti prioritetu kovojant su COVID -19 infekcija.

 
Dėl karščiavimo klinikos įsteigimo nesiteirauta Tuberkuliozės filialo administracijos, gydytojų specialistų, infekcionistų, epidemiologų nuomonės, nepasidomėta tuberkuliozės filialo patalpų išdėstymu, turima šiuo metu rentgenodiagnostine įranga: š.m. veikia vienas 1963 m. rentgeno aparatas (naują planuojama įsigyti tik 2020 m. III ketvirtį) ambulatoriniams ir trims stacionaro skyriams, kuriuose š.m. gydomi 82 atvira tuberkulioze sergantys asmenys. Iš jų - 26 asmenys sergantys atsparia ir ypač atsparia vaistams tuberkulioze.
Patekimas į radiologinį kabinetą yra vienas - per polikliniką, kuri neturi nei izoliavimo patalpų nei atskirų patalpų su sanitariniu mazgu.
 
Kaip paskirstyti pacientų srautus poliklinikoje, kurioje atliekami radiologiniai tyrimai stacionare gydomiems ir ambulatoriškai dispanserizuotiems tuberkulioze sergantiems pacientams, kurių ambulatorinis gydymas yra nuo 4 mėn. iki 12-18 mėn.
Norime priminti, nors šiuo metu visų žvilgsniai nukrypę į naujojo koronaviruso sukeltą pandemiją, daugiausia mirčių sukelianti infekcinė liga pasaulyje išlieka tuberkuliozė.

 
Daug metų buvo kartojama, jog tuberkuliozė neaktuali ir išnyks per artimiausius 10-20 metų, tačiau iki šiol nuo tuberkuliozės kiekvieną dieną pasaulyje miršta 4000 žmonių. Galbūt dėl tokio požiūrio Lietuva išlieka viena iš didžiausią bendrą sergamumą ir sergamumą daugeliui vaistų atsparia tuberkulioze turinčia šalimi Europos Sąjungoje.
Šiais metais Pasaulinė sveikatos organizacija, kovo 24 d. minėdama Tarptautinę tuberkuliozės dieną priminė nepamiršti tuberkuliozės. Jos priežiūrai daug metų skirta nepakankamai dėmesio, todėl koronaviruso sukeltos pandemijos akivaizdoje toliau skirti ypatingą dėmesį, būti budriems - tuberkuliozė buvo, yra ir lieka...

PSO skelbia, kad tuberkuliozė yra viena dažniausių mirtingumo nuo užkrečiamųjų ligų priežasčių.
Tai gi, pagalvokime ar tikrai norime Tuberkuliozės filiale, t.y. tose pačiose patalpose įkurti Karščiavimo kliniką pacientams, įtariamiems užsikrėtus koronavirusine infekcija, dar vienai ligai nešančiai mirtį...
Romualda Gylienė, VšĮ Respublikinės Klaipėdos ligoninės Tuberkuliozės filialo vadovė

 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris