Informacijos disbalansas

Henrikas Vaitiekūnas
2021-01-25
Apie sveikatą šiandien rašo, kas gali. Bet rašo ir tie, kurie negali. Apie pandemiją nuomonę skleidžia tie, kurie nori, turi ir privalo skleisti. Tačiau kodėl feisbukuose, tviteriuose (o taip pat ir internetiniuose portaluose) nuolat matote nuomones žmonių, kurie ne tik nuomonių, bet ir apysveikio proto neturi? Arba turi proto, tik parašyti dėl menko išprusimo arba mažaraštystės nemoka. Arba neturi noro. Arba laiko. Arba sušvelninkim: tai - informacijos disbalansas.
Informacijos disbalansas

Kadangi šiandien mūsų kalboje vyraujantis žodis yra „vakcina“, nuo jos ir pradėsim. Nes vieni laukia, kiti jau gavo. Ir dar baisiau: kažkas gavo be eilės! Visi elektroniniai laikraščiai apie tai ištriūbijo. Kažkas, kurio pavardė paminėta, širdies lašų susilašinti turėjo. O apie tai, kad, pavyzdžiui, „Žalgirio“ klinikoje jokio kriminalo nebūta ir kad visiems ten paskiepytiesiems odontologams vakcina iš tikrųjų priklausė – tik „Lietuvos sveikata“ pažymėjo. O iš kitos – purvo dozę purkštelėjusios žiniasklaidos – jokios reakcijos. Bet žengiame toliau.
 
Kas prieš tautą (skaitytojus) atsistojo, ir paaiškino, kodėl (ir kaip?) atsitiko, kad po pirmojo skiepo apsirgo net 79 Santaros daktarai? Profesorės L.Jančiorienės, kad „galbūt, jie užsikrėtė dar iki skiepo“, girdėjom. Bet profesorė pasiteisins: nes pasakė GALBŪT. Pasiteisins ir Santaros klinikų atstovė (ne gydytoja) G.Letukienė, nes pasakė, jog „PANAŠU, kad susirgusiems vėl reikės dviejų skiepų“. Taigi, „galbūt“. Taigi, „panašu“...
 

Tuo pat metu internetinis TV puslapis pačiomis didžiausiomis raidėmis praneša apie iškart po skiepo numirusį vokiečių gydytoją Gregorį Michaelą. Bet ir šiame niekas nepasirūpino parašyti, kad PANAŠU, jog G.Michaelas numirė ne nuo skiepo. Priešingai: rašoma, kad „didelė tikimybė, jog kraujo ligą sukėlė vakcina...“ Komentarų (nei vokiškų, nei lietuviškų) – nėra. Ir tai – botagas Nr. 1, įduotas į rankas antivakseriams. Dabar pateiksiu botago Nr.2 pavyzdį. Turbūt menate nuskambėjusį atvejį, kuomet vežant „Pfizer“ vakciną transportavimo metu buvo pažeista šalčio grandinė (vakcina buvo vežama aukštesnėje nei leistina temperatūroje). PANAŠU (skolinuosi šį žodį iš aukščiau parašyto teksto), kad vakcinai tai nepakenkė. O ar buvo nubausti (gal net pakeisti?) tos vakcinos vežėjai – niekam nežinoma įmonė „Radusa“? Prašom paklausyti jos atstovo, kažkokio pono A.Augūno pasisakymo per LRT radiją: „Netinkama temperatūra susidarė vakcinos krovimo metu: toks žmogiškasis faktorius, toks LIKIMAS...“ (Raides padidino H.V).
 
Bet negi likimas (?) lėmė, kad šiemet nieko nebegirdime apie gripą? Kiek tradicinių kasmetinių spaudos rašinių, raginančių saugotis nuo gripo, šiemet perskaitėte? O gal kovidas jį nugalėjo, nes kaukės padėjo? Ne. Balanso į disbalansą dabar įneš kai kurių mylimas, o kai kurių itin nemėgstamas profesorius S.Čaplinskas. Štai jo pasakyti žodžiai: „Iki šiolei nepanaikintas buvusio sveikatos apsaugos ministro įsakymas, iš esmės draudžiantis komunikuoti apie gripą. ULAC medikams draudžiama apie jį kalbėti, o NVSC normaliai apie gripą pranešti neturi nei laiko, nei resursų, nei, ko gero, gebėjimų.“
 
Čia vėl yra gera proga pakalbėti apie nesubalansuotą informaciją. Tik dabar – apie kitą jos pusę. Apie linksmesnę ir juokingesnę. Bet, žinoma, pagrindinės temos – apie tai, kaip spauda nevertina (arba nuvertina) skaitytojus nepamesim.
Viename populiariame interneto portale patarimus apie sveikatą ir teisingą mitybą nuolat dalija Kūno kultūros universitete disertaciją apsigynusi biomedicinos mokslų daktarė ponia S.Č. Kadangi tai yra smagiai nuteikiantys patarimai ir „netikėtos“ naujienos (pavyzdžiui, apie pipirus), tai, be abejonės, praskaidrins ir mūsų skaitytojų karantinines mintis. Naujienos yra tokios:
 
„Pipirai. Jie pasižymi aštriu skoniu, kuris tinka daugeliui patiekalų; juodieji pipirai gali pagerinti tam tikrų maistinių medžiagų ir naudingų junginių absorbciją ir funkciją; juodieji pipirai stimuliuoja skonio receptorius, kad į skrandį būtų siunčiamas signalas padidinti druskos rūgšties sekreciją; pipirų vartojimas gali skatinti kasos ir žarnyno fermentų išsiskyrimą, bet, kad pagrįstume šį tyrimą, reikia daugiau tyrimų su žmonėmis; tyrimai su gyvūnais parodė, kad pipirai GALIMAI (raides padidino H.V.) gerina neurodegeneracinių smegenų ligų simptomus; valgant didelius kiekius juodųjų pipirų gali pasireikšti neigiamas šalutinis poveikis, pavyzdžiui, deginimo pojūtis gerklėje ar skrandyje.“ Ir t.t.

 
Skaitytojų reakcija į tokį „rašinį“ yra žiauri ir jokiai galimai cenzūrai nepasiduodanti. Todėl vietoje „susižavėjimo“ citatų dar vienas atsigręžimas į antraštę: čia – taip pat informacijos disbalansas. Nes nuo pirmojo iki paskutiniojo ponios S.Č. sakinio naujos ar iki šiol nežinotos informacijos NĖRA. Ir logikos nėra. Ir stiliaus nėra. O jei mano, skaitytojo, norai per dideli – atsiprašau.
 
O ką patiko apie sveikatą skaityti? Žinoma, nudžiugau, radęs apie aukščiausią kūno temperatūrą, kurią turėjo ligonis. Pamatuota tai buvo 1980-aisiais, kai Atlantos (JAV) ligoninėje gulėjusiam Villi Džonsui termometras parodė 46,5 laipsnio. Beje, ponas Villis po 24 parų pasveiko ir buvo iš ligoninės išrašytas. Žemiausia žmogaus kūno temperatūra užfiksuota 1994 metų vasarį Kanadoje: vos dvejų metukų Laurencijai, prabuvusiai šaltyje šešias valandas, termometras parodė 14,2 laipsnio. Nors ir sunkiai įtikėtina, mergaitė išgyveno. Dar sunkiau įtikėtina, kad tai pranešė ne feisbukas ar tviteris, o moksliniai medicinos žurnalai. Netikintys gali patikrinti. O tikintiems ar besigydantiems pono Viktoro vandeniu siūlau ir toliau savo pranešimus siųsti į socialinius tinklus.

 
Kodėl?
Nes pasiskaitę poną Herodotą (5-asis amžius iki Kristaus) sužinosite, kaip buvo gydoma senovės Babilone. Sekmadieniais ligoniams liepta susirinkti centrinėje miesto aikštėje, kur sveikieji (arba išgijusieji) klausinėdavo, kas ir kaip kaimynams skauda. Išklausiusieji – dažniausia tai būdavo senyvo amžiaus piliečiai – dalydavosi patirtimi ir pasakodavo, kaip panašias ligas išsigydė.
 
Nepritariate? Sakote, kad geriau pasigooglinti? Būkite ir čia atsargūs: nes žodis kompiuteryje neša tokią pat galią, kokią turi ir popieriuje užrašytas.
Štai ką apie tai rašė gerai visiems lietuviams pažįstamas Samuelis Langhornas Klemensas: „Kai skaitote knygas apie sveikatą, turite būti ypač atsargūs. Nes jūsų mirties priežastimi gali tapti paprasta korektūros klaida...“
Sakote, kad jokio Samuelio L. Klemenso nepažįstate? Bet gerai subalansuota informacija sako: pažįstate - šio rašytojo slapyvardis buvo Markas Tvenas.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    „Šiuo metu tikrai yra didžiulis gydytojų reabilitologų poreikis. Todėl įstaigų vadovai, siekiantys aukšto lygi...
    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    „Kuo daugiau veiklos, tada nėra kada dejuoti! Išmokau suprasti organizmo signalus ir rasti laiko poilsiui, supratau, ...

    Budinti vaistinė


    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Nuo kitų metų ES startuos svarbus sveikatos politikos pokytis – jungtinis sveikatos technologijų vertinimas (STV). Ar tai bu...
    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...

    razinka


    Sveika šeima


    Velykiniai troškimai: ir pavalgyti, ir sulieknėti

    Šv. Velykų pusryčiai – laukiamiausia šventės akimirka ar stresas, vien pamąsčius apie valgiais nukrautą stalą? Mitybos specialistų teigimu, giliai įsišaknijusios „dėkis dar“ ir naujosios „dietų“ kultūros sandūra turi skaudžių pasekmių: abiem atvejais formuojasi blogi mitybos įpročiai...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    „Titaniko“ II ateitis: fiasko ar bravo?

    „Titanikas“ II gali sukurti taiką. Šis gali tapti taikos laivu visoms pasaulio valstybėms“, – sako ekscentriškasis australų verslininkas Clive Palmeris. Pastarasis savųjų planų sukurti istorinio tragiško likimo laivo repliką nepamiršo. Jis prisimena ne tik romantinę Džeko ir Rouzės ...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Henrikas Vaitiekūnas Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Ar gudresnis valgo skaniau?
    Henrikas Vaitiekūnas Ar gudresnis valgo skaniau?
    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija

    Naujas numeris