Galėjo būti. Bet nebuvo...

Henrikas Vaitiekūnas
2020-04-17
Pradžioje tas spaudos konferencijas žiūrėjome kasdien. Net televizinių versijų nebelaukdavome: tiesiai, internetu. Bet po savaitės jos ėmė erzinti. Nes liejosi tik pagąsdinimai visokie. Na, kartais dar išlįsdavo akivaizdus melas: tas, kuriuo buvo bandoma įteigti, kad epidemijai esame geriausiai pasaulyje pasiruošę, ir kad jokių apsaugos priemonių mūsų daktarams netrūksta. (Tikiuosi, kad dar nepamiršote: tas nuolatinis konferencijų Vedėjas vis aiškino, kad ko jau ko, bet veido kaukių mums tikrai nereikia. Nes tik ligoniams jos). O paskui - tas pats ponas! - už vaikščiojimą be kaukės net baudas pažadėjo. Bet už klaidinimą taip ir  neatsiprašė.
Galėjo būti. Bet nebuvo...

O šiandien vėl buvo konferencija. Apie plokštėjančią viruso kreivę. Ir būtent dėl tos kreivės Pagirių kaime gyvenantis diedukas savo bobutei padarė rimtą pareiškimą: girdi, tik saviizoliacija baigsis jis dar įnirtingiau pradės geometriją studijuoti. Nes, kai pagaliau jam pavyko išsiaiškinti, kokios kreivės yra erdvinės, o kokios plokštinės, jis vis dar nesusigaudo, ar kūgis, elipsė, parabolė ir hiperbolė (čia ir yra visos pagrindinės kreivės) gali būti plokštėjančios. Ir dar: ar gali suplokštėti sraigtinės kreivės?
Na, bet geometrinius dieduko rūpesčius palikime diedukui. Eime prie reikalo. Žinau, kad praleidote svarbią ir įdomią televizinę laidą. Ji taip pat buvo apie virusą. Bet, kadangi jūs tos laidos nematėte, jaučiu pareigą apie tai papasakoti.
Laidą vedė patys žinomiausi Lietuvoje vedėjai. Ir šį kartą pasisekė neįtikėtinai: ne jie buvo dėmesio centre. Pasigėrėjimą kėlė medicininis ir žurnalistinis profesionalumas. Ir puikiai sustyguota režisūra bei žaibiškai ekrane besirutuliojantys įvykiai.
 

Tiesa, pati pradžia originalumu nepasižymėjo, nes Pagrindinė Epidemiologė vėl pažėrė tuos pačius skaičius: kiek užsikrėtė, numirė ir pasveiko. Bet keistenybė buvo pasislėpusi jau pačiame pirmajame fakte: sužinojom, kad tuos gąsdinančius skaičius tautai gali pranešti ne tik sveikatos, ir net tik buvęs žemės ūkio ministrai. Epidemiologė iš lapelio paskaityti, pasirodo, taip pat geba. Bet čia tik viena gėlytė: didieji pozityvūs netikėtumai prasidėjo vėliau, kai TV laida įsibėgėjo.
Tiesioginis pasijungimas iš Klaipėdos. Vyr. daktaras su kauke savo kabinete. Meras – taip pat su kauke – merijoje. Ir tada kaukėtiems profsąjungiečiams nepatogu tapo tiesiai į ekraną sakyti, kad Klaipėdoje kaukių trūksta. Problema buvo išspręsta.
 
Vaizdelis Nr. 2. Iš specialiųjų skambučių centro. Plakatas per visą sieną: „Kvalifikuoti specialistai atsakys į bet kokį su virusu susijusį jūsų klausimą!“ Prie atsakymų pulto sėda ne bet kas: pats Prezidentas! Ir – nors garso kažkodėl nesigirdi - vedėjams komentuoti nebereikia: Lietuva mato, koks didžiai kvalifikuotas yra Jo Ekscelencija.
Vaizdelis Nr. 3. Tiesioginis pasijungimas į komiteto posėdį Seime. Prie bendro stalo - geriausieji Lietuvos gydytojai. (Jie net kelias paras plušėjo rengdami pasiūlymus būtent šiam posėdžiui). Vienai iš laidos vedėjų (tai, kurią įpratome matyti su garsiąją Meška ant rankų) pagaliau pavyksta įsiterpti: ji klausia, kada gi pagaliau bus išklausytos garbiųjų medikų rekomendacijos. Posėdžiui pirmininkaujanti ir TV žiūrovams puikiai pažįstama ponia Agnė atsako taip: „Jau pusantros valandos posėdžiaujame, todėl dabar turime ne nuomonių klausytis, o patalpas vėdinti.“
Ir nesvarbu, kad tie garbingi daktarai posėdį palieka taip ir nesužinoję ko buvo kviesti. Daug svarbiau tai, kas asmeniniu Seimo Agnės pavyzdžiu buvo parodyta kvapą užgniaužusiai Lietuvai: patalpas šiuo sunkiu laiku vėdinti yra ypač svarbu. Puikus reportažas!
 
Vaizdelis Nr. 4. Tiesioginis pokalbis su virusą iš Dominikos į Lietuvą parsivežusiu ir jau jį išsigydžiusiu ponu Mantu. Ponas Mantas džiaugiasi išgijęs: sakosi pretenzijų nebeturįs. Susimąsto tik po kito žurnalistų klausimo: „Ar papasakojo kas nors jums, kaip reikia po viruso, t.y. jau persirgus gyventi?“ Ir tuomet paaiškėja, kad šita problema niekam šalyje nerūpi. Kad šito net per garsiąsias spaudos konferencijas gudrieji žurnalistai nė karto nepaklausė. Nors aštrių klausimų būta: vienas „intelektualusis“ sugebėjo užduoti ypatingo bukumo klausimą: „Sakykite, ar nereikėtų statybose dezinfekuoti plytų?..“
Visam tos puikiosios TV laidos (kurią praleidote, kurios nepamatėte) turiniui atpasakoti reikėtų didesnės laikraščio skilties. Bet turiu tik tiek, kiek Redaktorė davė.
Tad dabar greitomis prašuoliuosiu pro keletą toje laidoje buvusių ir gal bent ateityje jus sudominsiančių momentų. Esminiais pavadinčiau keistus (tačiau logiškai pagrįstus) klausimus. Jei tiksliau – atsakymus: nes klausimą būtent iš atsakymo ir suprasite.

 
Be detalesnio paaiškinimo, bet TV žiūrovams informacija svarbi: jei šiandien apie bet kokį karščiavimą kalba pasisuka, rinkitės ne ibuprofeną, bet paracetamolį.
Antibiotikai (jokie!) imuniteto nestiprina.
Apie kraują. Išvadas, žinoma, pasidarysite patys, bet kraujo grupių statistika yra tokia: tarp COVID-19 susirgusiųjų, ketvirtos kraujo grupės žmonės kol kas sudaro 10,03 proc., tarp pirmą kraujo grupę turinčiųjų ligonių yra 25,8 proc., „trečiokų“ – 26,42 proc. Atsargiausiems reikėtų būti antros kraujo grupės turėtojams: jų tarp užsikėtusiųjų – 37, 75 procento.

Patarimai, apie kuriuos lig šiolei mažiausiai kalbėta: nepamirškite neliesti ranktūrių laiptinėse ir nesiramstykite, jei tokią galimybę turite, į lifto sienas.
Rankų dezinfekcijai tinka ne tik skystas ar kietas muilas, bet ir indų ploviklis.
Ir apie mirtingumą. Kaip jūs manote, kas lėmė, kad Vokietijoje jis vos didesnis nei 0,3 proc., o Italijoje siekia bemaž 9 proc.? Viską lemia medicininės pagalbos suteikimo greitis. Tad jūsų išvados apie Lietuvą neturėtų būti labai blogos.
 
O dabar apie tai, kas į tą TV laidą nesutilpo. Laiku reportažo (apie prostitučių ir benamių profilaktiką) nespėjo paruošti „TV pagalbos“ bei „Farų“ brigados. Pažymėjimo, kam atstovauja, nepateikė ir todėl į studiją nebuvo įleistas Skirmantas Malinauskas. Tiesa, retorinį klausimą jis spėjo pateikti: paklausė, kodėl tokioje svarbioje laidoje nėra pagrindinio komunikatoriaus - sveikatos apsaugos ministro.
Atsakymą ponui Skirmantui davėme: pagaliau išaušo diena, kuomet ministras ėmė dirbti ne svetimų jam paskirtą, o savo tiesioginį darbą.
Čia ir pabaiga. Liko tik klausimėlis: kaip manote, ar išvis buvo etery tokia TV laida? Darsyk žvilgtelėkit į pavadinimą...
 

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris