Du viename

Henrikas Vaitiekūnas
2019-06-27
Žadintuvas daugeliui mūsų vis dar reikalingas. Bet gi žinote - ne visi jį gali miegamajame pakęsti. Dėl tiksėjimo. Tas tiksėjimas yra mažytis: vos 20 decibelų siekia, bet – vieni į tokį minitriukšmelį dėmesio nekreipia, kiti – niekaip neužmigs, kol pagalvėmis jo neapklos. Primenu: šnekame maždaug 60-70 dB garsumu, o lėktuvo variklis mus gąsdina kartais net 170 dB.
Du viename

Ir dar du sakiniai, įsivažiavimui į temą: jei užmiegate vos galvą padėjęs – esate laimingas žmogus. Nes kažkas kažkada suskaičiavo, kad Lietuvoje nemiga kankina beveik 35 procentus piliečių. 
Jei manote, kad šis rašinys yra apie tradicinę triukšmo žalą – neatspėjote. Jei galvojate, kad apie miego trūkumą – taip pat pralošėte. Nes dar nepaaiškinau, ką toks pavadinimas reiškia. 
Ogi, kad pirmąkart pabandysiu įtikti dviem skirtingoms skaitytojų grupėms. Jos tokios pažiūromis nesutaikomos, kad net rašinius kiekvienai reikėtų rašyti į skirtingus savaitraščius. Vienas prie kito tie skirtingieji paprastai net neprieina. Bet, žmonės sako, kad Lietuvoje dabar bus bandoma nesutaikomuosius sutaikyti. Todėl, pirma rašinio dalis – vieniems, antroji – kitiems. Nors abiems - apie tą patį. Bet kitaip. 
 
PIRMOJI dalis. Triukšmo spalvos.
Neabejoju, kad apie baltąjį tiukšmą esate girdėję. Kaip keista bebūtų, tarp tų girdėjusiųjų – daugiausia jaunų mamyčių. Bet jos tik tą vieną spalvą ir težino. O kur dar rožinis, rudas, mėlynas, violetinis, juodasis, raudonas ir kiti spalvoti triukšmai? Papasakosiu trumpai ir apie juos. Bet dabar – apie baltąjį. 
Internete galite rasti patarimų, kaip patiems susikurti baltąjį triukšmą. Receptas panašus į kulinarinį: galite įmaišyti jūros ošimą, upelio čiurlenimą, graustinį, lietaus ar pūgos garsus, net katės murkimą, net širdies dūžius ar kamanės dūzgimą.
Baltasis triukšmas, sako jo tyrėjai, – atsitiktinis signalas, kurio energetinis spektras yra pastovus visiems dažniams. (Žodžius „energetinis spektras“ prašau įsidėmėti: termino prireiks antrojoje mūsų pašnekesio dalyje). Baltojo triukšmo dažnis apima visą žmogaus girdimumo diapazoną (nuo 20 Hz iki 20 kHz). Pavadinimas kilęs iš panašumo į baltą šviesą, nes šis triukšmas kaip ir balta šviesa susideda iš visų dažnių kartu sudėjus.
Toks paaiškinimas sunkiai suprantamas ir neįdomus. Kiti paaiškinimai – spalvingesni. Pavyzdžiui, teigiama, kad baltasis triukšmas – tai vidurys tarp šaižių, erzinančių garsų ir absoliučios tylos. Fizikai bei psichologai teigia, kad baltu triukšmu turėtume vadinti visus mus supančius „kasdienius“ triukšmus. Ir priduria, kad ypatinga to balto triukšmo sąvybė – „praryti“ (arba „užgesinti“) kitas garso bangas. 

 
Apie to balto triukšmo klasifikaciją: tai arba technogeniniai garsai (fenas, kavos malūnėlis, be programos „šnypčiantis“ televizorius), arba gamtos skleidžiamieji (vėjo ošimas, bangų mūša, lietaus kapsėjimas).
Apie medicininę reikšmę: baltojo triukšmo dažniai yra identiški mūsų smegenų dažniams. Todėl smegenis jie stimuliuoja. O tokius dažnius - to dažniausia nė nežinodami - naudoja jogai, hipnotizuotojai arba medituojantieji. 

Dabar esmė: baltasis triukšmas (pasaulis tai žino ir taiko) – dėl monotoninio spektro yra pagrindinė priemonė kovojant su nemiga. Papildomas triukšmas miegamajame jums tarsi nepriimtinas. Bet būtent toks triukšmas apjungia visus išorinius foninius garsus. Tuomet smegenys (jos dirba ir miego metu) nesiblaško: užmigti tampa lengviau. 
Internete galite rasti patarimų, kaip patiems susikurti baltąjį triukšmą. Receptas panašus į kulinarinį: galite įmaišyti jūros ošimą, upelio čiurlenimą, graustinį, lietaus ar pūgos garsus, net katės murkimą, net širdies dūžius ar kamanės dūzgimą. Turbūt nežinojote, bet dalis žmonių – ir Lietuvoje – prieš miegą mieliau klausosi šių garsų nei paprastos tylos. Tiesa, jau rašiau, kad jaunos mamos tai žino. Kadangi pats žaislų parduotuvėse jau senokai nesilankau, pacituosiu trejų metų senumo lietuvišką reklamą: „Šiuo metu galima įsigyti keletos dydžių minkštų žaislų, į kuriuos dedamas baltąjį triukšmą skleidžiantis prietaisas. Galima pasirinkti vieną iš penkių tolygių ūžimų: nuo mamos širdies plakimo imitacijos iki lietaus garso...“ Nekomentuosiu, gerai tai ar blogai. Tik pateiksiu „mamyčių forume“ išskaitytą baisų sakinį: „Aš tai vietoj to žaislo į kūdikio lovelę dedu zirziantį mobilų telefoną“, - rašė viena „supermamytė“. Šito taip pat nekomentuosiu.
 
Trumpai apie kitas triukšmo spalvas. Jos visos patenka į... baltąjį spektrą. Žaliasis triukšmas – gamtos garsai. Raudonasis – jūrų ir vandenynų triukšmas. Rožinis – sunkiai moksliškai paaiškinamas, bet, jei pasakysiu, kad jam priskiriami beveik visi klasikinės muzikos garsai, taps aiškiau. Rudą triukšmą vienas tyrėjų apibūdino taip: tai katė, vaikščiojanti pianino klaviatūra. Na, ir dar mėlynas triukšmas yra, ir dar oranžinis. Bet mums, sunkiai užmiegantiems, svarbiausias yra baltas. 
 
ANTROJI dalis. (Daktarams skaityti nerekomenduojama. Skiriama  pacientams).
2005 m. pasaulio ekranus išvydo režisieriaus Džefio Sakso filmas „Baltasis triukšmas“. (JAV, Kanada, Didžioji Britanija). Rekomenduoju susirasti ir pažiūrėti. Tai pasakojimas apie inžinierių, kuris po žmonos mirties įniko į nepažįstamų radijo dažnių paieškas. Ilgai jų klausėsi, kol vieną dieną tarp tų radijo burzgėjimų, šnypštimų ir kitų baltųjų triukšmų išgirdo... mirusios žmonos žodžius. Iš kito pasaulio. Filme tai aiškinama triukšmo energetiniu spektru. (Apie jį taip pat jau rašiau pirmoje dalyje).
Filmas patiko ne tik fantastikos mėgėjams, bet ir visiems, anapusiniu gyvenimu besidomintiems ir juo tikintiems. Dalis jų ėmė vartyti enciklopedijas, gilintis į atradimų istorijas. Ir ką sužinojo?
 
Sužinojo, kad Tomas Edisonas – JAV išradėjas, užpatentavęs daugiau nei tūkstantį išradimų, dar 1930–ųjų vasarą teigė šnypščiančiame-tuščiame radijo eteryje aptikęs balsus... iš mirusiųjų pasaulio. 
Nobelio premijos laureatas radijo išradėjas Giuglielmas Markonis, įrašinėjęs sode paukščių balsus (tvirtino, kad tame sode be jo nebuvo nė vieno žmogaus), taip pat sakė girdėjęs pro baltąjį triukšmą prasibrovusius ir konkrečiai jam skirtus seniai mirusio draugo žodžius.
 
1959-ieji. Švedų dokumentalistas Fridrikas Jurgensenas kūrė filmą apie miškus. Naudojo tuomet dar netobulą garso įrašymo techniką. Bet situacija pasikartojo. Pradžioje baltajame gamtos triukšme jis girdėjo tik paskirus garsus. Vėliau jie ėmė dėliotis į žodžius. Ir jis atpažino seniai mirusio tėvo balsą.
Belieka pasakyti, kad visi ką tik paminėti įrašai buvo užfiksuoti analogine technika. Jūsų skaitmeninis televizorius baltojo triukšmo jau nebeturėtų transliuoti. 
 
O jei transliuoja? Tuomet įsiklausykite į jį. 

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris