Dar viena lietuviška dvejonė

Henrikas Vaitiekūnas
2022-06-13
Kuomet ištinka idėjų badas, rašeivos imasi primityviausio metodo: nusprendžia, kad laikas suerzinti skaitytoją vėl atėjo. Kertama banaliai: darsyk paklausiama, kas sveikiau, sviestas ar margarinas? Bet diskusijos šia tema jau prislopusios, o pasirinkimai seniai padaryti.
Dar viena lietuviška dvejonė

Tada prisimenami kiti du ginčo objektai: arbata ar kava? Bet ir čia pasaulis jau perpus pasidalinęs. Kas liko? Šunys ar katės? Rizikinga. Nes dalies auditorijos nedomina. Neabejoju, kad jūsų gyvenimą ir mintis paįvairintų nesenstančioji dilema: blondinės ar brunetės? Bet šitą viltį – kaip ir tikrą vasarą Lietuvoje – atidėkim kitam ketvirtadieniui. O šiandien tebūnie klausimas, po kurio diskusijos virtuvėje turėtų netilti. Taigi: vonia ar dušas?
Nors sveikatingumo požymiai – jei jūs dar ne pensininkai – šeiminiuose ginčuose ne visuomet lemia, mūsų laikraščio specifika įpareigoja juos pateikti pirmiausia. Taigi.
 
Kodėl mums turėtų patikti (o mūsų sveikatai – įtikti) dušo kabina? Pirmiausia dėl vandens srovės stiprumo ir – ypač svarbu! – dėl galimybės reguliuoti čiurkšlės storį: koncentruota bei masažuojanti stipri (ir plonytė) vandens srovė jūsų maudynes sutapatins su puikiu masažu, ir per trumpą laiką išvalys visas jūsų kūnelio „problemines zonas“. Be to, dušo kabina tikrai palengvins buitį žmonių, sergančių stuburo, sąnarių ar judėjimo aparato (grubokai skamba, bet mediciniškai!) ligomis. Kai norėsite į dušo kabiną įlipti, jums nereikės aukštai kelti kojų. O jei dar ir suoliukas duše yra (jei nėra, pasidarykite) – laukia tikras poilsis. Ką dar gydytojai pataria? Štai ką: jei pajutote peršalimo simptomus, nepulkite prie tablečių. Maudynės dušo kabinoje, drėgnas šiltas oras joje – puiki priemonė nuo peršalimo: išsivalys kvėpavimo takai, užtversite kelią nosies gleivinės išsausėjimui.

 
Jei iš pat pradžių jau buvote pasirinkę dušą, prašome dar neploti. Apie vonios naudą daktarai linkę kalbėti kur kas ilgiau. Pabandysiu jų nuomones pateikti glaustai.
Daktarai sako, kad dušo kabinoje nepavyks atsipalaiduoti taip kaip vonioje, nes trūksta vietos. O vonioje atsiveria aromaterapijos galimybės ir visokiausioms ponių mėgstamoms žolelėms. Dar: vonia atims iš jūsų galimybę eksperimentuoti su karštu ir šaltu vandeniu. Ir gerai, nes kasmet dėl tokio „grūdinimosi“ dušuose fiksuojami net infarktai. Voniai paprastai pasiruošiame, o į dušą „užbėgame“ net tada, kai turime laisvą pusvalandį. Vasaros dienomis kartais tai darome net po keletą kartų. Ir tai nėra gerai. Nes, po dušu stovėdami trikdome odos mikroflorą ir nuplauname net tuos mikrobus, kurie saugo odą nuo infekcijų. Maudantis vonioje taip neatsitinka. Bet – tvirtai tik už vonias pasisakantiems – pirmas įspėjimas: karšta vonia dažnai būna... per karšta. Apie rekomenduojamas vandens temperatūras dar parašysiu. O dabar įspėju tuos, kurie neturėtų maudytis aukštose temperatūrose: tai – turintys širdies ir kraujagyslių problemų.  
 
Dabar prašome atsipūsti ir leistis į eilinį žaidimą. Šito rašinio autorius jau yra apsisprendęs, ką derėtų pasirinkti. Ir neseniai vieną įrenginį vonios kambaryje išmontavo bei pakeitė kitu. Todėl jam rūpi, ar galima diskutuojant apie vonias bei dušus išlikti objektyviam ir apsisprendimo neparodyti? Kaip seksis?
Nuo sveikatos temų slenkam šiandien dar beveik svarbesnių link: taupymo. Kol kas garsiai šnekam tik apie benzino, maisto produktų ir elektros pabrangimą. Neabejokite: ant slenksčio – ir naujos vandens kainos. Nes gyvenam – ir čia be jokios ironijos! – bene turtingiausiai pasaulyje. Vis mažiau aplink mus valstybių, kurios gali gerti vandenį iš čiaupo. O mes dar ir turškiamės lyg ančiukai bėdos nematydami.
 
Skaičiai, kurie jus nustebins. Nes niekada neseikėjote vonios vandens litrais. Bet ir be jūsų buvo kam skaičiuoti. Taigi, jei jūsų vonia trumputė, vos pusantro metro, į ją kaskart supilate po 140 litrų vandens. Jei ji standartinė, 1m ir 70 cm, telpa maždaug 190 litrų. Belieka konstatuoti dušo skaičiukus: jie 1,5 ar 2 kartus mažesni. Tai ypač svarbus rodiklis. Tačiau pamenate? Situacija visuomet ryškesnė, jei imi lyginti. Tai ir palyginkite: ruošdami eilinius pietus, kaskart suvartojate apie 10 litrų vandens; valydamiesi dantis – apie 6-7 litrus; jūsų unitazas per vieną kartą nuplauna ne mažiau kaip 9 ar 10 litrų vandens. Taupiai maudydamiesi, duše gal išsiversite su 75-80 litrų vandens. Jei dar nepradėjote taupyti, bent pradėkite skaičiuoti!
 

O dabar kiti, ligi šiol nepaminėtieji dušo ir vonios privalumai. Arba – trūkumai. Patys išsirinksite, ką reikėtų pamiršti, o ką atsiminti ilgam. Pirmiausia apie tai, kokia gi turėtų būti ta optimali vandens, į kurį panardinate savo kūnelį (ir vonioje, ir duše) temperatūra? Karšta vonia – ji tikrai ne visiems rekomenduotina – toji, kurioje vandens temperatūra apie 40 laipsnių. Pasauly sklando legendos, kad tokio karštumo vanduo padeda sulieknėti. Nežinau, ar tai tiesa, tačiau norėčiau, kad nepamirštumėte kitos daug svarbesnės tiesos: tokiame karštame vandeny (arba po jo srove, jei tai dušas) galima išbūti ne ilgiau nei 7-10 minučių. Jei tokiu karščiu mėgaujatės vonioje, jūsų krūtinė privalo būti virš vandens. Optimali vonios ar dušo vandens temperatūra yra 37 laipsniai. Ir jei turite odos problemų, egzemų, išsiplėtusių venų, taip pat jei gresia tromboflebitas, privaloma tartis su šeimos gydytoju.  
 
Dabar sakinys tiems, kurie ir patys viską žino bei mano, kad prausimosi pamokos jiems nereikalingos. Pasakykite, mielieji, kada vonioje keitėte kempinę ir plaušinę? Prieš Naujuosius? Keisti į visiškai naujas jas reikėtų ne rečiau kaip kartą kas du mėnesius. Ir prašome neįrodinėti, kad jos gražios – higienos taisyklės yra griežtos.
Dušo privalumas. Tas jo šniokštimas – tarsi raminanti muzika. (O kada keitėte dušo galvutę? Dabar yra tokių, kurios dar labiau jus masažuos, turės daugiau „nustatymų“ ir, žinoma, taupys vandenį). Dušas atpalaiduoja ir išlaisvina mintis.

Vonios privalumas. Jei šeimoje yra mažų vaikų, jiems itin smagu pliuškentis šiame mini baseine. O jei turite šunį, be vonios jūs negalite jo turėti.
 
Dušo privalumas. Jei jūsų vonios kambarys nedidelis, dušas sutaupo vietą. Šiuolaikiniai dušai vis labiau panašūs į kosmonautų kabinas, jose lengva kontroliuoti srovę, vandens temperatūrą, o maudynės greitos.
Vonios privalumas. Jei turite daug pinigų ir erdvės bute, šiuolaikinė masažinė vonia – kombainas ir monstras gerąja prasme. Gali ir atostogų nebereikėti.
 
Šeimininkėms: vonią valyti yra lengviau nei dušo kabiną, vonioje daugiau vietelių „daiktams“ pasidėti. Šeimininkams: vonia bene vienintelė vieta, kurioje galite pasislėpti, neišeidamas iš namų.
Ir paskutinis sakinys: dušas yra nepamainomas, jei turite... vonią. Ir atvirkščiai. Nedažnas lietuvis yra suderinęs abi šias galimybes. Todėl prašome pradėti diskusiją.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ir rašo, ir gydo. Kas?

      Ir rašo, ir gydo. Kas?

      Matyti virš kompiuterio palinkusį, klaviatūrą barbenantį mediką – gana įprasta: žodžiais nugula paciento ligos istori...
      R.Masienė: nuo valytojos iki slaugos administratorės

      R.Masienė: nuo valytojos iki slaugos administratorės

      Kadaise Respublikinėje Panevėžio ligoninėje dirbusi valytoja Rasa Masienė šiandien čia – vyriausioji slaugos administ...

      Budinti vaistinė


      Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

      Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

      Gydytojai išrašydami receptus daro daug klaidų, pratęsti receptą poliklinikoje pacientui nepatogu. Vaistininkai siūl...
      Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

      Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

      „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...

      razinka


      Sveika šeima


      Senjorų liūdesį vaiko kultūra

      Lietuvoje gyvena vienišiausi senjorai Europos Sąjungoje (ES) – net kas antras mūsų senjoras gyvena po vieną. Vienišumas yra vienas pagrindinių rizikos veiksnių psichikos sveikatos problemoms atsirasti. Tačiau specialistai tvirtina, kad problemos mastą galima mažinti, pasitelkiant kultūrą. Įrodyta, jog kultūriniai ...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      JAV – rekordinis vaistų trūkumas

      Medikamentų krizė JAV pasiekė didžiulį mastą – šalyje šiuo metu trūksta daugiau negu 300 pavadinimų vaistų. Amerikos sveikatos sistemos farmacininkų draugijos vadovas (ASHP) Paul W.Abramowitz CNN teigė, kad šalyje labiausiai trūksta injekcinių vaistų. Problemai spręsti jau teikiamos rekomendacijos. Visgi ka...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
      Henrikas Vaitiekūnas Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
      Ir turtuoliai verkia
      Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
      Kas po devintu prakaitu slypi?
      Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?

      Naujas numeris