Be pavardės: tik Herojus

Henrikas Vaitiekūnas
2019-11-12
Jūs jį pažįstat. Daugiausia iš televizijos. Jei pamatote jo nuotrauką interneto portale, dažniausia to rašinio toliau ir nebeskaitot. Jau daug mėnesių jis yra politinių reitingų uodegoje. Už jo pastangas jam dėkingos yra kai kurių girtuoklių žmonos. Nesvarbu, kad jų vyrai kaip gėrė, taip ir tebegeria ir – saulei vakarop pakrypus – jas tebedaužo. Jos sako, kad tai – nesvarbu, kad svarbūs yra geri norai.
Bet iš jo gerų norų likimas nukalė šnipštą.
Be pavardės: tik Herojus

Ar galima pasitikėti žmogumi, kuris vos į rankas ką paėmęs iškart sulaužo ir sudaužo? Dažniausia už tuos sulaužymus-sudaužymus mokėti nereikia. Nes sumoka už tai titano stiprybę turintys pacientai ir, kaip keista bebūtų, – gydytojai. Tiesa, kartais tos kantrybės pritrūksta jo bendražygiams: jie tuomet pamojuoja jam piršteliu. O jis – kritikai nepakantusis - ką į tai? Pykčiui išlieti pasirenka nebėgiką Liną Zarecką ir pralaimi jam penkių kilometrų distancijoje. Arba minutinio siautulio pagautas nusifotografuoja (nejaugi nei iš šio, nei iš to?) kanapių lauke. Paskutinė akcija: nušokęs į Vido Bareikio televizinę laidą joje ėmė riaumoti. (Google: Riaumojimas V.Bareikio laidoje). Sakė, kad groulina. Buvo juokinga. Bet sekėsi kiek geriau nei teisme: nes teismą juodai prapylė.
 
Primenu: Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas paskelbė, kad pilietis (jo pavardės šiame rašinyje neskelbiame, nes nenorime platinti blogųjų emocijų), nustatydamas, kad pagal elektroninį receptą su žyma „Pirmasis paskyrimas“ turi būti parduotas pigiausias kompensuojamasis vaistinis preparatas, viršijo savo kompetenciją.
Paprastesnis sudėtingo teismo sprendimo paaiškinimas yra toks: negalima iš paciento atimti teisės į valstybės biudžeto kompensavimą, jei tas pacientas nori įsigyti jam labiau tinkantį, tačiau brangesnį preparatą, už kurį sutinka primokėti. Atrodytų, kad dabar jau aišku visiems. Deja, tik ne mūsų Herojui: jis ir po teismo sprendimo tvirtina, kad iš visų jėgų sieks, jog nustatyta tvarka... nesikeistų. Tai – ne tik pakankamai įžūloka. Ta - dar ir panieka teismo nutarčiai. Nes bet kurioje teisingoje ir juridiškai tvarkingoje šalyje po tokių gerokai viršytų kompetencijų bet kuris valstybės pareigūnas (o mūsų Herojus toks ir yra) būtų paakintas atsistatydinti. Bet niekas nepaakino. Nes žino, kad opozicijai balsų nepakaks. Ir mes tai žinom. Todėl ant svarstyklių dedam tai, ką ir turime padėti.
 

Vėl vaistai. Ir vėl geri Herojaus norai. Sugrįškime į nesenas dienas, kuomet iš kompensuojamųjų sąrašo vėjas per vieną parą išpūtė daugiau kaip 300 preparatų. (60 iš jų buvo originalūs). Idėja, - sako jis, - buvo gera. Bet – kaip ir kiti mūsų Herojaus sprendimai – ji buvo skubi, paslaptinga ir niekam neišaiškinta. Ir tai sukėlė visišką chaosą poliklinikose bei vaistinėse. (Gydytojai vaistus išrašinėjo, o pacientai tik vaistinėse sužinodavo, kad jie jau nebekompensuojami. Ką tuomet keikė ir negražiai vadino mūsų žmonės? Tik vienas kitas jį patį – mūsų rašinio superherojų. O šiaip jau – visą Lietuvos valdžią. Blogesniais laikais tokie neaptarti sprendimai buvo vadinami itin paprastai – sabotažu. O bausmės už sabotažą... Gerai, kad „nebetie laikai“. Nes, jei būtų, Herojaus pavardės jau net nuspėti nebegalėtumėt.
 
Skiepai nuo gripo. Vakcina. Pernai nupirko ne tą, kurios reikėjo. Šiemet, sakė, kad bus ta, ir kad užteks visiems. Bet, paklauskit savo poliklinikoje, kur gi toji vakcina. Ir dar paklauskit, kada?
Insulinas. Pernai Herojus pasisakė: „Žmonės, neišgalintys įsigyti ar išsinuomoti insulino pompų, galės pasinaudoti valstybės pagalba ir pagerinti gyvenimo kokybę.“ Šiemet ne vienas pabandė ta pagalba pasinaudoti. Nepavyko.
Ligoninių tinklo pertvarka. Arba, anot Herojaus, optimizavimas. Prie plano dirbta apie dvejus metus. Dešimtys žmonių ruošė įstatymus ir būsimus poįstatyminius aktus (ir už tai atlyginimus gavo). Bet iš keturių 2019-iesiems numatytų restruktūrizavimo etapų įgyvendinti nepavyko nė vieno.
 
Slaugos politika (vieno rajono pavyzdžiu). Ignalinos ligoninėje, turinčioje trisdešimt lovų (visos jos niekada nebuvo užimtos) Herojus liepė dar 25 sacionaro lovas įsteigti. Kam? – klausia Ignalinos daktarai. Atsakymas: taip reikia.
Atlyginimai. Tema – neišsemiama. Bet gal mūsų Herojus, kokį gražų vakarą į mėnulį žiūrėdamas, galėtų atsakyti bent į supaprastintą klausimą: kodėl gydytojas už tą patį darbą didžiosiose ligoninėse gauna gerokai daugiau nei rajoninėje dirbantis? Kodėl ne atvirkščiai?
 
Didžioji kliurka. (Galite tikrinti žodyne: toks žodis yra. Reiškia jis visiškus niekus).

Taigi, su visišku mūsų Herojaus pritarimu darželiuose ir mokyklose sviestą buvo nutarta pakeisti margarinu. Visi pasipiktino. Bet Herojus paaiškino: per neapsižiūrėjimą.
Gaisras Alytuje. Tragedija galbūt paveikė daugiau kaip šimto tūkstančių žmonių sveikatą. O Herojus ką? Pamokslą: „Jei jums sakoma, kad važiuokite iš namų, tai ir reikia išvažiuoti, o ne su respiratoriumi po kiemą vaikščioti...“
Ir taip toliau. Ir dar daug gražiau. Nes mūsų Herojus yra neklystantis. Nepasiduodantis. Ir kovotojas. Ir, žinoma, pats geriausias. Kodėl? O todėl, kad pats taip mano. Ir, jei koks daktaras feisbuke (po mediko savižudybės) pabandė jam broliškai patarti – girdi, bičiuli, gal negadink sau ir mums gyvenimo, gal atsistatydink, toks iš karto buvo užblokuotas.
 
Blokuojame visas čia išrašytas aimanas ir mes. Užmirškim. Nes šventai tikime, kad tos ištisinės nesėkmės jau greitai pasibaigs.

Ir tuomet nebesijaus jis ypatingas. Ir nebeatrodys jam, kad tik jo vieno norai yra geri ir teisingi. (Čia apie generinius ir patentinius vaistus).
Ir nebesistengs jis pabrėžti bei demonstruoti savo išskirtinumo (Čia apie baubimą televizijoje ir fotografiją kanapių plantacijose).
Ir nebereikalaus jis ypatingo elgesio ir ypatingo požiūrio į save. (Čia apie teismo nutarčių vykdymą).
Ir nebebus jis egoistiškas pasipūtėlis. (Čia apie ligoninių reformą ir feisbuką).
Ir nebereikės derinio – savęs pervertinimas plius aukos pozicija. (Čia – apie galimą reakcija į šį rašinį).
Neblogas žmogus tas mūsų šiandienos Herojus. Kek žinau, jis dar ir gydytojas-psichiatras. Todėl šešios paskutinės pastraipos jam turėtų būti girdėtos.
Jos visos (išskyrus skliaustuose išdėliotas mintis) yra iš psichiatrijos vadovėlio. Apie adekvatų savęs vertinimą.  
 

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris