Ban­dy­mas pri­sta­ty­ti Mo­ky­to­ją ir jo kny­gą

Jo­kū­bas Fi­šas
2020-01-28
Di­džiau­sia lai­mė žmo­gaus gy­ve­ni­me yra su­tik­ti Mo­ky­to­ją. Ne kiek­vie­nam ten­ka tai pa­tir­ti, bet kuo­met tai nu­tin­ka, lai­min­ga­sis nu­švin­ta Mo­ky­to­jo sklei­džia­ma švie­sa.
Ban­dy­mas pri­sta­ty­ti Mo­ky­to­ją ir jo kny­gą

Gy­ve­ni­me te­ko su­tik­ti vi­są ple­ja­dą nuo­sta­bių pe­da­go­gų, ku­rie pa­ža­di­no aist­rą mo­ky­tis, gi­lin­ti ži­nias, vė­liau pri­tai­ky­ti jas dar­be, to­bu­lin­ti te­ori­nius ir prak­ti­nius įgū­džius. To­kius gu­ru nuo­lat pri­si­me­ni, kar­tais min­ty­se su jais ta­rie­si, sten­gie­si įsi­vaiz­duo­ti, kaip jie pa­si­elg­tų vie­nu ar ki­tu su­dė­tin­ges­niu at­ve­ju. Ma­no jau netrum­pa­me gy­ve­ni­mo ke­ly­je (tarp ki­tų) toks bu­vo dak­ta­ras Rim­gau­das Vir­gi­li­jus Ka­za­ke­vi­čius. Jis dės­tė mums pa­to­lo­gi­nę fi­zio­lo­gi­ją, ta­čiau jo eru­di­ci­ja ir iš­min­tis ge­ro­kai pra­no­ko šią la­bai ne­pa­pras­tą dis­cip­li­ną. Do­cen­tui Ka­za­ke­vi­čiui va­do­vau­jant 1974 m. pa­vy­ko gau­ti ge­riau­sio te­ori­nio dar­bo stu­den­tų moks­li­nė­je kon­fe­ren­ci­jo­se Tar­tu įver­ti­ni­mą. To­kių „moks­li­nin­kų“ stu­den­tų do­cen­tas Ka­za­ke­vi­čius tu­rė­jo ne vie­ną, ir, ko ge­ro, dau­gu­ma jų lai­ko jį moks­li­nio dar­bo ar­ba gi­les­nio kli­ni­ki­nio dar­bo krikš­ta­tė­viu. Po stu­di­jų kar­tais su­si­tik­da­vau jį mu­zi­ki­niuo­se ren­gi­niuo­se ir tik vė­liau su­ži­no­jau, kad jis Uni­ver­si­te­to Me­di­ci­nos fa­kul­te­te su­bū­rė kla­si­ki­nės mu­zi­kos mė­gė­jų klu­bą, o 2013-ai­siais bu­vo iš­rink­tas LRT kul­tū­ros švie­su­liu.

 
2017 m. do­cen­tas Ka­za­ke­vi­čius iš­lei­do ne­men­kos ap­im­ties kny­gą „Me­di­ci­nos at­ra­di­mų is­to­ri­jos“. Ma­nau, kiek­vie­nam iš­si­la­vi­nu­siam ir ne­pa­sken­du­siam kas­die­nė­se pro­ble­mo­se žmo­gui tu­ri bū­ti svar­bu sa­vo bib­lio­te­ko­je tu­rė­ti šią kny­gą. Ją drą­siai ga­li­ma pa­va­din­ti me­di­ci­nos is­to­ri­jos en­cik­lo­pe­di­ja, bet­gi ne en­cik­lo­pe­di­ja siau­rą­ja pras­me kaip fak­tų rin­ki­nį, o kaip įdo­miau­sių, spal­vin­giau­sių ir, ži­no­ma, svar­biau­sių ži­nių apie kiek­vie­no is­to­ri­nio pe­ri­odo me­di­ci­nos pa­le­tę. Chro­no­lo­gi­ne tvar­ka iš­dės­ty­ti iš­ki­liau­si me­di­ci­nos moks­lo at­ra­di­mai nuo se­niau­sių lai­kų iki šių die­nų, api­bū­din­tos vi­sos me­di­ci­nos kon­cep­ci­jos, pa­ra­le­li­niai al­ter­na­ty­vūs ieš­ko­ji­mai, su­si­ję su svei­ka­tos iš­sau­go­ji­mu, li­go­nių ty­ri­mu ir gy­dy­mu. Itin įdo­mūs sky­riai pa­sa­ko­ja apie Me­so­po­ta­mi­jos, ki­nų, ara­bų, Ro­mos im­pe­ri­jos me­di­ci­ną.


Rim­gau­do Ka­za­ke­vi­čiaus kny­go­je „Me­di­ci­nos at­ra­di­mų is­to­ri­jos“ chro­no­lo­giš­kai ap­ra­šo­ma me­di­ci­nos rai­da – pra­de­dant gen­ti­ne ben­druo­me­ne ir bai­giant mū­sų die­no­mis. Me­di­ci­na yra ne­at­ski­ria­ma tau­tos kul­tū­ros da­lis, to­dėl kny­go­je at­si­spin­di ne tik is­to­ri­niai kiek­vie­no lai­ko­tar­pio įvy­kiai, bet ir me­no, kul­tū­ros rai­da.

Su­pran­ta­ma, kad di­džiau­sias sky­rius yra apie XX am­žiaus me­di­ci­ną, kuo­met įvy­ko re­vo­liu­ci­niai me­di­ci­nos at­ra­di­mai ir pa­sie­ki­mai chi­rur­gi­jos, me­di­ka­men­ti­nės te­ra­pi­jos, diag­nos­ti­kos sri­ty­se. Pa­sau­li­nia­me kon­teks­te de­ra­mą vie­tą už­ima dė­me­sys Lie­tu­vos vi­suo­me­nės svei­ka­tos ir me­di­ci­nos moks­lo rai­dai. Pa­tal­pin­tos Pet­ro Avi­žo­nio, Vla­do Kuz­mos, Juo­zo Kup­čins­ko, Pra­no Ma­- žy­lio nuo­trau­kos. At­ski­rai pa­mi­nė­tas žur­na­las „Neu­ro­lo­gi­jos se­mi­na­rai“ ir jų re­dak­to­rius švie­saus at­mi­ni­mo Val­man­tas Bud­rys. Rei­kia pa­brėž­ti, kad su­dė­tin­giau­sios me­di­ci­nos pro­ble­mos ir jų spren­di­mo bū­dai per­duo­ti su­pran­ta­mai, aiš­kiai, kas itin pa­de­da gi­liai, bet leng­vai su­si­pa­žin­ti su pa­teik­ta in­for­ma­ci­ja. Di­džiu­lę fak­tog­ra­fi­nę ir pa­žin­ti­nę kny­gos ver­tę dar la­biau su­stip­ri­na pui­kios mo­noch­ro­mi­nės ir spal­vo­tos iliust­ra­ci­jos (pa­gar­ba lei­dy­bi­nei ko­man­dai).
Se­no­vės iš­min­čiai sa­ky­da­vo: a ge­nio lu­men - nuo ge­ni­jaus švie­sa. Šven­ta tie­sa.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris