Baimės kambarys

Henrikas Vaitiekūnas
2019-10-29
Reakcija, išvydus užrašą „Baimės kambarys“ – visuomet dvejopa. Jei meilė dar tik pradeda megztis, jaunasis donžuanas išrinktąją būtinai pakvies tą pramogą aplankyti. Jauni tėveliai atžalą (kuri kvietimą ant durų jau pati perskaitė) stengsis sudominti visai kitu netoliese esančiu atrakcionu. Na, o dviem dienom į Palangą atvykęs senelis būtinai kumštelės močiutę: girdi, einam, jaunystę prisiminsim. Bet močiutė sakys ne, aš geriau į bažnyčią, o tu į tokias nukvakusias pramogas gali vienas drožti. Ir visai gali būti, kad dėl to jie susipyks.
Baimės kambarys

Bet nesusipyko. Tik senelis vėliau močiutei pasakojo, kad visai nebaisu. Kad odontologo kabinete jam daug baisiau. Ir dabar jūs turbūt jau jaučiate, kad tai, ką perskaitėte yra tik atpalaiduojančioji įžanga. Nes kalbėsim apie KITOKIUS baimės kambarius.
Šiaip jau veiksmas nebūna lyriškas. Kai praveriu vienas gerai pažįstamas Santaros klinikų duris, mano skaistų veidelį išvydęs daktaras iškart duoda signalą sesutei: „Paruoškit vaikišką zondą, - sako jis.- Nes Vaitiekūnas atėjo...“
Šiandien žinau: niekas to vaikiško zondo neruošia. Gal ten jo iš viso nėra, gal niekada ir nebuvo. Bet po tokio medikų pažado gastroskopijos baimė perpus sumažėjo. Endoskopas daug artimesnis tapo. Ir Didžiulis Baimės kambarys tapo Mažesnės Baimės kambariu.
 
Atrodytų, ko gi bijoti? Bet anądien dar truputį baisesniame – kolonoskopijos kabinete – nuo nežinios beveik drebantį pacientą daktaras (turbūt nelabai geras daktaras) taip paguodė: „Matau, kad esate tvirtas vyras, išlaikysit! O vakar, kai kišau šitą žarną į užpakalį ponui N., jis neišlaikė: iš skausmo apalpo.“

Kodėl parašiau, kad tai buvo nelabai geras daktaras? Ne tik dėl gąsdinimo. Bet ir dėl to, kad tam išsigandusiam pacientui buvo tiesiai šviesiai įvardinta ir to alpusio nelaimėlio – visai Lietuvai žinomo politiko – pavardė.
Jei tas politikas sužinotų, tikriausiai rinktųsi ne tik kitą gydytoją, bet ir kitą gydymo įstaigą. Arba rinktųsi blogiausią variantą: nutartų pas daktarus nebeiti. Vienas taip nutarė (bijojo) ir... numirė: kažkuo pats tepėsi skaudantį dantį, o kai galutinai supūliavo, vėl bandė draugų patarimais gydytis. Paskui PATS užkrėtė savo kraują. Ir viskas. Viskas dėl jatrofobijos – gydytojų baimės.
 
Pusė Lietuvos netrukus susirgs (dalis jau serga) vakcinofobija – skiepų baime. Nežinomas procentas ligonių mūsų šalyje tikrai serga kancerofobija – bijo susirgti vėžiu. Bemaž kiekvienoj šeimoj turime ir žiauria liga nomofobija sergančiųjų: tai – baimė likti be mobilaus prietaiso. Ir nežinomas, bet didelis skaičius yra tikrų tikriausių nozofobų: žmonių, apskritai bijančių susirgti kokia nors liga.
Kodėl bijome daktarų? Klausimas - ne retorinis. Todėl atsakymai yra žinomi.
50 proc. pacientų neateina todėl, kad vizitus pas gydytojus (arba patį gydymą) sieja su skausmu. 36 proc. bijo odontologinių prietaisų. 10 proc. vizitą pas daktarus kažkaip sugeba susieti su gėda: dėl netobulo kūno, negražios odos ar bedantės burnos. Bet kas paaiškins, kodėl vienų moterų pas ginekologą vyrą varu nenuvarysi, o kitos ponios neis tikrintis, jei daktarė bus moteris?
Lietuviški bijoklių skaičiai yra panašūs į kitų šalių skaičius. Bet mūsų šaly yra dar kitos – iki šiol nepaminėtos, didžiulės ir plačios baimių kambario durys. Jos vadinasi keistai: „O Jeigu Daktaras Ką Nors Atras?“
 
Daugiau kaip trečdaliui potencialių ligonių tai – neperžengiamas baimės barjeras. Todėl vis daugiau ligų aptinkama tuomet, kai per vėlu. Kai mechanizmą remontuoti medicinai jau per sunku. Nes baimės mus nukreipia ne ten. Po limfomos ir šešių chemoterapijos seansų pacientė kasdien meldėsi ir vėl ne ten kreipė mintis: kartu su poteriais vis kartojo „kad tik vėl nesusirgčiau...“. Bet protingi medikai sako, kad galima įsikalbėti ne tik ligą. Sveikatą – taip pat. Tikėjimas gydymu (ir gydytojais) smegenyse programuoja išgijimus ir laukiamus rezultatus. Ir tai nėra tušti žodžiai: praėjusią savaitę buvau susitikęs su beveik šimtu sergančių ir jau vėžį nugalėjusių žmonių: Vilniuje vyko POLA konferencija. Tai buvo nuotaikingiausias šiemet mano matytas sambūris. Jis švytėjo tikėjimu.
 

Dabar žingsnis į šalį. Apie mus supančią aplinką. Apie laikraščius ir internetinius portalus. Sunkios ligos diagnozė žinomam žmogui juos... pakelia ant sparnų. Ir kokių tik komentarų tuomet nepaskaito susirgusieji! (Sveikatos ir stiprybės palinkėjimai paprastai užima tik 1/20 komentarų dalį). Nesakau, kad tokios informacijos apie ligas nereikia. Ypač, jei suserga vieši asmenys. Bet gal nereikėtų po tokiais pranešimais komentarų sklities? Tebūna tai žiniasklaidos prerogatyva. Ir savireguliacija.
Kitas klausimas – kaip rašoma: „Pasitikrink arba mirsi nuo prostatos vėžio!“ O gal geriau būtų šitaip: „Laiku nustatytas prostatos vėžys sėkmingai išgydomas!“? Ir dar: paprašysiu jūsų suskaičiuoti, kiek kartų per savaitę skaitėte (tame pačiame feisbuke) apie blogus daktarus, ir kiek gerųjų, padėjusių ligą įveikti, per savaitę parodė televizija? O gal ne jie, gal jūs pats kaltas? Nes vienas daktaras ligos nerado. Kitas – nerado taip pat. O štai bobutė būrėja iškart pasakė, kad kepenys „negeros“. Dviem ar trim gydytojais nepatikėjot. O bobutė patiko. Gal todėl, kad be balto chalato buvo?
 
„Po procedūrų, kurias kadais teko patirti, bijau balto chalato“, - rašo pacientė. Ir smulkiai išdėsto, kad jau vizito pas daktarą išvakarėse nervinosi, vėliau pusę nakties nemiegojo, o įžengusią į gydytojo kabinetą ją išpylė karštis ir šaltis vienu metu.
Kiekvienas atvejis turi priešistorę: gal daktaras kadais nepelnytai išbarė, gal nurodymų anąsyk duotų ji pati nesilaikė? O gal savijauta bloga todėl, kad ir darbe yra blogai? O dar tie nepažįstami žmonės kabinete trukdo...

Nebijokit kalbėti. Ir tenebijo daktaras paaiškinti, kad tie nepažįstami žmonės – taip pat daktarai. Tik kol kas rezidentais vadinami.
Neabejoju: kažkas ir dabar, šį rašinį skaitydamas, baimingai klausosi savęs. Ar nedūstu? Ar ne per retai plaka širdis? O šitas spuogelis ant kaklo – ar nebus taip, kad nuo jo prasidės... 
 
Visame kame yra vidurys. O kas perdaug ar permažai – jau nesveika. Todėl dabar – du baimės kambario išaiškinimai.
Pirmasis yra toks: bet kuri baimė - mūsų vaizduotės vaisius. Todėl nereikia bijoti to, kas dar neatsitiko.
Antrasis yra kitoks: visiškai baimės nejaučia tik tie, kurie nenori (arba negali) matyti tikrovės. Jie – taip pat stipriai rizikuoja.
Siūlau jums protingai pasirinkti abu variantus.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris