Apie ponią Frustraciją Mortenson

Henrikas Vaitiekūnas
2024-06-10
Pavadinimas čia specialiai sumaitotas. Nes tokiu buvo ir tos ponios gyvenimas. Aišku, jos pačios dar neatpažinote. Todėl padėsiu: rašinys yra apie Normą Jean Mortenson (arba Beiker). O jei paprasčiau ir suprantamiau – apie superžvaigždę ir ganėtinai nelaimingą moterį Merliną Monro. Bet... gal ne visai apie ją? Nes ne viena ponia lietuvaitė šiame pasakojime save ras.
Apie ponią Frustraciją Mortenson

Trumpiausioji formulė (bandykime apsieiti be psichoterapeutų pavardžių) būtų tokia: Monro sindromas kamuoja tas, kurioms, atrodo, tik pavydėti būtų galima. Jos paprastai yra turtingos: jų namai išpuošti, automobiliai geresni nei viduriniosios klasės piliečių, o ir kreditinių kortelių rankinėje dažniausiai ne viena. Visuomenėje tokios pilietės žinomos, ir todėl su jomis pagarbiai, bent jau išoriškai, elgiamasi. Jos yra dažnos glamūrinių TV laidų viešnios.
 
Socialinių tinklų profiliuose turi daug sekėjų ir... tiek pat anoniminių heiterių. (Bet tokia yra ne vieno visuomenėje šiek tiek žinomo piliečio dalia, ir todėl su tuo tenka susitaikyti.) Monro sindromu apsikrėtusios dažnai kviečiamos į naujo restorano atidarymą. Kiek rečiau – į menines prezentacijas. Bet būna ir jose. O tie, kurie kviečia, dažnai net nenujaučia, kad Merlin Monro sindromas yra liga.
 
Taip ir prišliuožėme prie esminio klausimo: ar tikrai tai liga? (Jei nutarsim, kad liga, – ar išgydoma?) Ar užkrečiama? Kokie pagrindiniai jos simptomai?
 

Sunku patikėti, bet ilgą ir sąlyginai nenuobodų gyvenimą nugyvenęs LT pilietis į ką tik pateiktus klausimus jums atsakys be papildomo pasiruošimo ir... su lietuviškomis pavardėmis. Nes jos mūsų žiniasklaidoje kasdien mirga. Ponios Merilin sindromas patyrusiam ir neginkluota akimi matomas.
 
Bet, neduok Die, kokią pavardę paminėti! Padarykite tai PATYS! O mes gudriai išsisuksim: viską suversim poniai M.M. Pasakosim apie ją, cituosim ją, o jūs nuspręsite, kiek tame pasakojime ir... apie jus.
 
Prieš pradedant, – pagrindinis M.M. sindromo išaiškinimas sako, kad turtas, garbė, grožis, žinomumas, „fanų“ dėmesys ir kiti „privalumai“ dar negimę miršta, kai kelią jiems pastoja sielos tuštuma ir niekuomet nepatirtas laimės pojūtis.
 
Monro sindromo kamuojamoji paprastai viską gyvenime turi. Išskyrus, laimę, džiaugsmą ir meilę. Nes tie dalykai už pinigus nenuperkami. Toliau, kaip ir žadėta, pačios M.M. pasisakymai. Tik gerai pagalvokite: apie ją tai ar apie jus?
 
„Kai reikia, galiu būti protinga, tačiau dauguma vyrų to nemėgsta“, – sakė M.M. herojė filme „Džentelmenai renkasi blondines“. (Prisipažinkite: ir jūs taip galvojate.)
„Aš tikrai stengiuosi ateiti laiku. Bet dalykai, verčiantys vėluoti, yra arba labai stiprūs, arba labai malonūs... (Esu tikras, kad nuo dabar šitoji frazė ir jums taps sava.)
 
„Geriau būti nelaimingai vienai, nei nelaimingai su kuo nors kartu.“ (Argi ne tiesa?)
Ir vainikuojanti frazė: „Turiu per daug fantazijų, kad galėčiau likti namų šeimininke“.
 

Citatos jums patinka. Tik jokių ligos pažymių vis dar neaptinkate. Apie ką rašinys?
Apie sindromą, kuris pasireiškia tuo, kad turintys jį tarsi ir žino, kaip ir kodėl gyvena, tačiau yra nuolat nepatenkinti savo atvaizdu veidrodyje; savo vakarykščiu elgesiu; savo draugų ratu; savo blogais įpročiais (80 proc. tai būna įnikimas į alkoholį, 20 – į narkotines medžiagas ar vaistus). Politika jų nedomina. O asmeniniai santykiai – destrukciniai. Reikia paaiškinimo? Destrukciniai santykiai – kuomet vieno partnerio interesai besąlygiškai pavaldūs kito partnerio interesams. Šioji „taisyklė“ paaiškina daugeliui nesuprantamą, tačiau kai kuriems itin pažįstamą moterų norą pasirinkti būtent tuos, kurie jas skaudina ir žemina.
 
Bet grįžkime prie mūsų „ligonių“ žinomumo: socialiniuose tinkluose ir TV laidose, kuriose dalyvauja, jos rodomos (ir rodosi) kaip visuomenėje žinomos pilietės. Tiesa, esmė (turinys) deklaruoja priešingai: niekas nieko tikro apie jas nežino. Nes jos net ir tikrų draugų neturi, tik tuos pačius – glamūrinius. O iš internetinio pasaulio ar televizijos grįžus – vėl vakarinė tuštuma. Be idealo. Su miglotais ir neįgyvendinamais siekiais. Ir su nemeile sau. Ir su vienatve, kuri lydi net tada, kai esi ne viena.
 
„Apsičiupinėkite“ – gal ir jūs pajusite pirmuosius M.M. sindromo požymius?
Tai – nuolatinė nuotaikų kaita. Be priežasties. Tai – tuštumos pojūtis galvoje bei sieloje. Tai kasdien mažėjanti savivertė, ypač, kaip lieki vienas. Ir potraukis alkoholiui. Ir nebenoras matyti save veidrodyje. (Bet pasitaiko ir noras nuolat save veidrodyje regėti bei bandymai pačiais brangiausiais būdais save „pagražinti“.)

 
Vis dar neigiate, kad tą sindromą turite? Tuomet atlikime dar vieną trumpą testą.
Ar kartais nesate toji pilietė, kuri ilgą laiką visokeriopais būdais stengėsi rasti artimą sielą, tačiau nei antrą, nei trečią kartą taip ir nepasisekė? Ar nebuvote įstrigusi ilgalaikiuose santykiuose, kurie jokio pasitenkinimo neatnešė? O gal nekart jau buvo taip, kad sėkmė, plaukusi tiesiai į rankas, prieš pat jūsų nosį nusuko kita kryptimi? 
 
Paskutinis testo klausimas – pats lengviausias: ar seniai lindote į šaldytuvą pusę trijų nakties? (Mums atsakymų nereikia. Bet jei neigiamai atsakėte į paskutinįjį klausimą apie šaldytuvą, jūsų laukia papildoma užduotis internete sužinoti, kas yra Karpmano trikampis. Panagrinėkite jo mechanizmą. Ir kuomet jums paaiškės, kad kiekvienas M.M. sindromo „nešiotojas“ ant kupros dar tampo ir Karpmano trikampį (viename jo kampe – auka, antrame – persekiotojas, trečiame – gelbėtojas), gal rasite ir sprendimą, kaip ne tik to trikampio, bet ir mūsų aptarinėjamo sindromo atsikratyti.
 
Medikai, beje, teigia, kad sindromas – tikrai ne mirtinas ir po tam tikrų pastangų išgydomas. Tiesa, ne visada ir visoms pavyksta. Nes reikia sau „įkalti“ keletą nuostatų. Pavyzdžiui: įtikinti save, kad nesate neklystančioji ir kad keletą įsisenėjusių nuostatų (pavyzdžiui, dėl partnerystės) reikėtų pakeisti. Ir nustokite save lyginti su kitomis! Jūs esate jūs! Pati geriausia!
 
Ir jokios hierarchijos meilėje! (Vieną meilužių ponia M.M. vadino „mano Jėzus“. Tai – nedovanotina klaida su vienintele galima išeitimi: tuomet ir JIS privalėjo ją vadinti Marija. Bet gal šia tema nepiktažodžiaukim.)
 
Dabar darsyk pakelkite akis į pavadinimą. Jame įgrūstas ir žodis „frustracija“. Kodėl jis ten? Todėl, kad primintume: kuomet, siekdami tikslo, susiduriame su kliūtimis, kurių neįveiksime ir suprantame, kad tikslai nebus pasiekti, – mus apima frustracija. Bet net ir iš šitos situacijos yra ne viena, o keletas išeičių.
Ir jos tikrai ne tokios, kurias kelio gale pasirinko garsioji ponia Merilin Monro.   

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    N.Šostakienė: reabilitacija Lietuvoje pasiekė aukštą lygį

    N.Šostakienė: reabilitacija Lietuvoje pasiekė aukštą lygį

    „Ligoninės, kurioje dirbu, niekada nebuvau pakeitusi“, – sako Klaipėdos universiteto ligoninės filialo „Jūrininkų ligoninė“...
    S.Miežinienė: už gražias akis neapdovanoja

    S.Miežinienė: už gražias akis neapdovanoja

    VšĮ Panevėžio miesto odontologijos poliklinikos laikinoji vadovė Santa Miežinienė, šiemet įsisegusi Nusipelniusio Li...

    Budinti vaistinė


    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Vaistininkai ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena: pacientai įsigyti receptuose išrašytus vaistus ir kompensuoja...
    Vaistinėlė vasarai gamtoje: ką žūtbūt privalome turėti kartu su savimi?

    Vaistinėlė vasarai gamtoje: ką žūtbūt privalome turėti kartu su savimi?

    Džiuginanti šiluma ragina atitrūkti nuo miesto šurmulio ir įvairias pramogas bei poilsį perkelti į gamtą. Nors laisv...

    razinka


    Sveika šeima


    Gražiuosius lubinus ragina naikinti be pasigailėjimo

    Nors lubinų nuklotos pievos šiemet kaip niekada gražios, Aplinkos departamento specialistai ragina skinti, šienauti, kasti ir kitaip naikinti šį invazinį augalą. „Invaziniai lubinai didina azoto atsargas dirvožemyje, todėl tose vietose ima nykti pievų, smėlynų ir kitų buveinių augalų rūšys“, – sako jie. Aplinkosaugininkai pasa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Pavojinga infekcija plinta dėl COVID-19

    Japonijoje fiksuojamas itin didelis užsikrėtimų streptokokinio toksinio šoko sindromu (STŠS) atvejų paplitimas. Šalies institucijos praneša, kad šiuo metu liga serga jau apie tūkstantis žmonių. Ekspertai mano, kad atvejų šuolis susijęs ir su COVID-19 pandemija. Baiminamasi, kad dar šie...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Pseudomokslas apie makalienę
    Henrikas Vaitiekūnas Pseudomokslas apie makalienę
    Apie ponią Frustraciją Mortenson
    Henrikas Vaitiekūnas Apie ponią Frustraciją Mortenson
    Pats juokingiausias rašinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pats juokingiausias rašinys

    Naujas numeris