Abrakadabra

Henrikas Vaitiekūnas
2019-08-13
Biologijos profesorius iš JAV Randalas Packeris sako, kad yra pats įsitikinęs, jog žmogus be vandens išgyventi gali tik savaitę.
Bet štai meksikietis, vardu Agapitas, po žemės drebėjimo (1985 m.) buvo atkastas tik po 13 parų. Išbuvo tas paras visai be vandens ir dabar dar gyvena.
Abrakadabra

Frunzėje, sugriuvus keturių aukštų namui, kirgizas Agapitas buvo rastas tik po 20 dienų. Be lašo vandens. 1947-aisiais. Bet išgyveno.
Tačiau laiminguoju nugalėtoju pasaulio daktarai skelbia japonų pensininką Aiko: šis po eilinio žemės drebėjimo (2006 m.) be vandens išbuvo 24 dienas. Bet kitų šalių profesoriai tuo netiki.
Sunku pasakomis apie vandenį tikėti ir patikliam Lietuvos skaitytojui. Vien šiemet pamokymų, kaip gerti, kiek gerti ir kokiais gurkšneliais, rašė jau per tris dešimtis gimtosios šalies specialistų. Kai kurie jų savo tyrimais rėmėsi, kai kurie - užsienio mokslininkus citavo. Ir pažiūrėkime, kas iš to išėjo.
 
KIEK REIKIA GERTI?

Autoritetinga vaistininkė autoritetingame Lietuvos leidiny pareiškė: vyrams reikia gerti 3-4 litrus vandens per dieną, moterims - 2-3 litrus. Po dviejų savaičių tame pat laikraštyje rašo garsi dietologė: vyrui - 2,5 litro, moteriai – 1,5 litro. Po pusmečio – tame pat leidinyje! – skaitau antraštę: „Pusantro litro vandens – tai daugiau, nei reikia organizmui!“. Ir rimtu tonu įspėjama: jei gersite daugiau, kils pavojus jūsų gyvybei! O internetinis puslapis „Mano sveikata“ štai kokią antraštę skelbia: „Gerti daug vandens – nesąmonė“. Ir pataria: ne daugiau kaip 1,2 litro!

Keliaujam toliau. Mitybos specialistė Vaida Kurpienė pateikia formulę: vyrai turi savo svorį dauginti iš 0,035, o moterys – iš 0,037. Bandau. Sveriu 80. Dauginu.
Gaunu 2,8 litro. Tiek, kiek liepė autoritetinga vaistininkė. Ir tiek, kad... jau būčiau beveik miręs, kaip rašė „Mano sveikata“. Bet yra dar viena formulė. Ją vienam leidiniui pateikia gydytoja Žaneta Genutienė. Formulė – pagal ūgį. Jei esate 174 cm ūgio, perdien išgerti turite 1 litrą ir 740 gramų. Jei jūsų ūgis – pusantro metro, tai ir vandens tiek pat: pusantro litro. Tik neskubėkite vėl atsiversti tinklalapio „WomenHealth“: ten gausite iš JAV medicinos akademijos gautą nurodymą visam likusiam pasauliui: vyrams per dieną 3700 mililitrų, moterims - 2700. Išvadų nedarom. Nes skubam jums paaiškinti, kaip reikia gerti.
 
KAIP REIKIA GERTI?
Jūs ne tik žinote: taip elgdamiesi (visur su savimi nešiodamiesi buteliuką vandens), jūs dar esate ir madingi! Visas pasaulis dabar taip daro! Bet daugelio pamėgtas internetinis puslapis Technologijos.lt rimtai įspėja apie nepataisomą žalą. Štai ką jis rašo: „Jei nuolat nešiojatės buteliuką vandens, nuolat iš jo gurkšnojate, jūsų kraujyje gali sumažėti druskų. Padidės ląstelės ir – ims tinti smegenys!“. Na, žinoma, nereiškia, kad iškart sutins. Turbūt po truputį...
 
Vieni specialistai moko, kad išgerti stiklinę vandens reikia vos atsikėlus. Kiti siūlo dvi stiklines. Vieni rūpinasi, kad išgertume prieš pat pusryčius. Kiti – kad tarp vandens ir pusryčių turėtų būti mažiausiai 45 minutės. Vieni draudžia gerti jau valgant, kiti – skatina. Po valgio vieni liepia bent pusvalandį negerti, o kiti įsakmiai burną džiovinti nurodo dar 3 (!) valandas. Nes, girdi, reikia palaukti, kol maistas nukeliaus į dvylikapirštę žarną. (Čia „Eurovaistinės“ rekomendacija). Dar mokoma, kad gurkšnį reikia ne iškart nuryti, o... pamaišyti su seilėmis. Bet ir tai dar ne gudriausia!
 

Dabar pasakysiu (pacituosiu) tai, kas jums niekuomet į galvą nebuvo atėję: girdi, negalima vandens gerti... sėdint. Spausdintuose pamokymuose taip ir pasakyta: „Jei gersite sėdėdami, vanduo neteisingai (?- H.V.) pasieks inkstus“. Štai kur šuo pakastas! Štai kodėl tostai visuomet sakomi atsistojus!

 

KOKĮ VANDENĮ REIKIA GERTI?
Pats madingiausias yra tirpsmo vanduo. Sveikos gyvensenos žinovė Nijolė Degutienė rašo, kad gerti reikia tik vidurinįjį atitirpinto ledo sluoksnį, kad jis – sveikas ir naudingas. Bet labiau tikiu dietologe Daiva Pipiraite, kuri dar 2014 m. „Lietuvos sveikatoje“ rašė, kad jokie ištirpinto vandens poveikiai nėra moksliškai patikrinti. Nepatikrintas tas vanduo ir šiandien. Bet, jei jis jus domina, turime gerą žinią: kol kas – jokios ministerijos neuždraustas. Na, ir dar: yra punktas, dėl kurio mūsų mokytojai ir komentatoriai sutaria: geriamas vanduo neturi būti šaltas (ir atitirpintas taip pat turi būti pašildytas!).
 
Naujiena, apie kurią mūsų gyvenimo patarėjai nerašo, bet, manau, kad vartojantys tam tikrus vaistus turi žinoti: karštas vanduo gali padidinti jūsų kraujo krešumą, šaltas – sumažinti. O ar galima gerti virintą vandenį? (Daugelis būtent taip daro). Nė vienas didysis patarėjas ties ta problema nestabteli. Todėl pasinaudosiu enciklopedinėmis žiniomis: virintame vandenyje suyra visos naudingosios druskos. Jos virsta netirpiais koaguliantais. (Ir čia vėl informacija, vartojantiems kraujo krešėjimą mažinančius vaistus).
Kas dar? Dar nustebino vaistininkė Laura Vanagaitė, kuri (priešingai nei šeimos gydytojai) balsuoja už gazuotą vandenį. Girdi, jis padidina sotumo jausmą, mažina vidurių užkietėjimą ir t.t. O gal. Vis dėlto pasitarkite su šeimos daktaru?

 
VANDUO SU CITRINA
Jums atrodo, kad tai yra labai gerai. Nes, anot įvairiausių publikacijų, praturtina organizmą mineralais, valo kraujagysles, mažina kraujo spaudimą. Yra aprašytas net eksperimentas: 12 mėnesių ponia Katerina gėrė vandenį su citrina, ir nė karto nesusirgo angina, sloga, jai neperštėjo gerklė. 
Bet mūsų spauda pilna ir kitokių pastebėjimų. Vanduo su citrina kenkia dantų emaliui (taip teigia „Šatrijos“ klinika), skatina skrandžio eroziją ir – ne kartą tai rašyta - gali išprovokuoti opaligę. O interneto laikraštis „Alfa.lt“ skaitytojus (skaitytojas) įspėja, kad vanduo su citrina dar stabdo ir riebalų absorbciją.
 
Tai ką dabar daryti? Nebežinote? Tarp informacijos susipainiojote?
Ne jūs vieni: susipainiojome ir mes. Todėl dabar – iškart, kai baigsite skaityti, turite išgerti vandens. Tiesiog privalote išgerti, nes dar vienas respublikinis laikraštis ima gąsdinti tiesiogiai. Citata: „Smegenys ir nervų sistema pagamina apie 60 vatų elektros energijos. O jei trūksta skysčių, jei sumažėja laidumas, sulėtėja ir mūsų reakcijos bei mąstymo procesas“. 
Štai kokia abrakadabra!
 

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris