Vazektomija: faktai, kuriuos reikia žinoti persigalvojus

Janis Muchks
2020-11-09
Paprastai, kai vyras nusprendžia atlikti vazektomiją, tai laikoma negrįžtama sterilizacija visam laikui. Tačiau visgi dalis vyrų, priėmusių šį sprendimą, dėl vienų ar kitų priežasčių persigalvoja. Tarptautiniais duomenimis, apytiksliai 5-10 proc. vazektomiją atlikusių pacientų teiraujasi gydytojų galimybės atlikti atvirkštinę procedūrą. Tam pasitaiko pačių įvairiausių aplinkybių. Nauja santuoka ar pora galiausiai nusprendė, jog nori vaikų.
Vazektomija: faktai, kuriuos reikia žinoti persigalvojus
Specialistai teigia, jog jei vazektomijos operacija buvo atlikta kada nors per pastaruosius dešimt metų, galimybė, jog po atstatomosios operacijos vyras gebės susilaukti vaikų sudaro iki 95 proc.

Atstatomosios po vazektomijos operacijos dažniausiai sėkmingos

Įvairiuose forumuose galima perskaityti gausybę klaidingos informacijos medicinos temomis. Apie vazektomiją taip paplitę daug gandų. Vienas jų, jog jei vazektomija buvo atlikta prieš daugelį metų, kelio atgal nebėra. Paprastai tai - netiesa. Specialistai teigia, jog jei vazektomijos operacija buvo atlikta kada nors per pastaruosius dešimt metų, galimybė, jog po atstatomosios operacijos vyras gebės susilaukti vaikų sudaro iki 95 proc.
Žinoma, reikia turėti omeny ir kitus, tiesiogiai su šia procedūra nesusijusius veiksnius. Jei vyrui ši operacija buvo atlikta per pastaruosius 15 metų ar dar ilgiau, šansai susilaukti vaikų pradeda mažėti. Tačiau dažnai ne dėl vazektomijos, o dėl natūralių veiksnių, tokių kaip spermos kokybės ar paciento partnerės amžiaus.
 
Kaip vazektomija pakeičiama?
Tai galima padaryti vienu iš dviejų būdų. Pirmasis - per vazosostomiją, kai gydytojas vėl suriša sėklidžių ir varpos kraujagyslių galus.
Antrasis metodas yra vazoepididimostomija. Šiuo atveju gydytojas pritvirtina kraujagysles prie kiekvieno sėklidės gale esančio mažo organo, kuriame laikomi spermatozoidai. Tai daug sudėtingiau nei vazosostomija. Gydytojas gali pasirinkti šį metodą tik tuo atveju, jei neįmanoma atlikti vazosostomijos arba jei kyla abejonių, kad tai padės.
Vazektomijos pakeitimai atliekami ligoninėje ar klinikoje. Pacientui yra suteikiama anestezija, jis būna be sąmonės ir nieko nejaučia procedūros metu. Paprastai tai trunka apie 2–4 valandas, o namo dažniausiai išrašoma tą pačią dieną. Ambulatorinis gydymas po operacijos trunka apie 2 savaites.
Atstatomąją po vazektomijos operaciją galima atlikti ir keletą kartų, tačiau sėkmės procentas kaskart mažėja ir didėja nevaisingumo rizika.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ir rašo, ir gydo. Kas?

    Ir rašo, ir gydo. Kas?

    Matyti virš kompiuterio palinkusį, klaviatūrą barbenantį mediką – gana įprasta: žodžiais nugula paciento ligos istori...
    R.Masienė: nuo valytojos iki slaugos administratorės

    R.Masienė: nuo valytojos iki slaugos administratorės

    Kadaise Respublikinėje Panevėžio ligoninėje dirbusi valytoja Rasa Masienė šiandien čia – vyriausioji slaugos administ...

    Budinti vaistinė


    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Gydytojai išrašydami receptus daro daug klaidų, pratęsti receptą poliklinikoje pacientui nepatogu. Vaistininkai siūl...
    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...

    razinka


    Sveika šeima


    Senjorų liūdesį vaiko kultūra

    Lietuvoje gyvena vienišiausi senjorai Europos Sąjungoje (ES) – net kas antras mūsų senjoras gyvena po vieną. Vienišumas yra vienas pagrindinių rizikos veiksnių psichikos sveikatos problemoms atsirasti. Tačiau specialistai tvirtina, kad problemos mastą galima mažinti, pasitelkiant kultūrą. Įrodyta, jog kultūriniai ...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JAV – rekordinis vaistų trūkumas

    Medikamentų krizė JAV pasiekė didžiulį mastą – šalyje šiuo metu trūksta daugiau negu 300 pavadinimų vaistų. Amerikos sveikatos sistemos farmacininkų draugijos vadovas (ASHP) Paul W.Abramowitz CNN teigė, kad šalyje labiausiai trūksta injekcinių vaistų. Problemai spręsti jau teikiamos rekomendacijos. Visgi ka...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Henrikas Vaitiekūnas Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?

    Naujas numeris