Tai meilė ar tik seksualinis potraukis?

Emilija Lipskytė
2022-01-31
Viskas kaip filme: susitinka du žmonės, pažvelgia vienas kitam į akis ir gimsta meilė iš pirmo žvilgsnio. Pagrindinis skirtumas tarp šio jausmo ir seksualinio potraukio – tikslas. Pirmu atveju dėmesys kreipiamas į santykių palaikymą ir tvirto ryšio užmezgimą. Antru rūpi tik seksas. Tačiau, kaip šiuos jausmus atskirti?
Tai meilė ar tik seksualinis potraukis?
Romantiškos meilės galia slypi dopaminerginėje sistemoje. Tai – smegenų dalis, kuri atsakinga už malonumo ir atlygio suvokimą, todėl patirti meilę yra gilus pasitenkinimas biologiniu lygmeniu.

Pataria specialistė
Psichologė Theresa E. DiDonato:

Būdai, kaip atskirti meilę nuo seksualinio potraukio:
Suteikiamas saugumo jausmas. Geismas gali būti varomoji jėga, skatinanti siekti santykių. Seksualinė trauka padeda mums atskirti, ar geidžiame partnerio ar ne. O meilė padeda rūpintis kitais. „Ji ypač svarbi, kai esame liūdni, išsigandę ar reikalaujame kitokios emocinės paramos“, – įvardija psichologė Theresa E. DiDonato.
 
Meilė skatina būti sąžiningam. Kai santykiuose jaučiamės saugūs, žinome, kad mus myli ir kad tas žmogus visada bus šalia. Psichologės teigimu, jei abejojate partnerio patikimumu ir bijote, kad jus paliks, esate linkęs meluoti. Kitaip tariant, saugios meilės jausmas padidina sąžiningumą ir atvirumą. Vien tik jaučiamas seksualinis potraukis, vargu ar suteiks tokį pat sąžiningumo lygį...
 
Pasiryžimas aukotis. Atsisakyti ko nors vertingo, pavyzdžiui, laiko ar pinigų dėl kito žmogaus nėra smagu. Santykiuose noras aukotis siejamas su didesniu įsipareigojimu ir investicija į ateitį. „Toks ryšys labiau panašus į meilę, o ne seksualinį potraukį, – konstatuoja Theresa E. DiDonato. – Kito žmogaus poreikių iškėlimas ir savųjų atsisakymas rodo, kad žmogus jums iš tiesų rūpi.“
 

Meilė keičia sekso sąvoką. Taip, seksas pagerina savijautą. Tačiau ar žinojote, kad meilės kontekste, savijautos ir sekso sąsaja yra stipriausia? Tyrimai rodo, kad ryšys tarp sekso dažnumo ir svarbių gerovės rodiklių (pavyzdžiui, pasitenkinimas gyvenimu ar teigiamos emocijos) iš dalies priklauso nuo meilės. Prisirišimas – teigiama emocija, apimanti rūpestį ir priežiūrą, labiau susijusi su meile nei vien tik geismu.
 
Seksualinis potraukis greitai dingsta. Staigus susidomėjimas kitu žmogumi gali taip pat greitai išgaruoti, kaip ir atsirado, o štai meilė – kita istorija. Evoliuciniu požiūriu romantiška meilė nėra emocija: tai – postūmis, galingas ir atkaklus potraukis. Ji sužadina mūsų dėmesį ir taip lengvai nepaleidžia. „Mokslininkų duomenimis, romantiškos meilės galia slypi dopaminerginėje sistemoje. Tai – smegenų dalis, kuri atsakinga už malonumo ir atlygio suvokimą, todėl patirti meilę yra gilus pasitenkinimas biologiniu lygmeniu“, – paaiškina psichologė.
 
Seksualinis potraukis gali peraugti į meilę
O aistra gali peraugti į rimtus santykius? Atsakymas – taip. Tokia santykių forma ne tik filmuose tampa tikra meile, bet ir realiame gyvenime.
Tik vienas iššūkių, kaip atskirti meilę nuo seksualinio potraukio, yra tas, kad kartais seksualinis susidomėjimas ir yra meilės pradžia. Tai gali jus paruošti idėjai, kad „draugai be įsipareigojimų“ turi potencialo virsti romantiškais santykiai. Seksualinės mintys padidina žmonių atvirumą ir jie labiau linkę dalytis jausmais, trokšti artumo ar net užmegzti rūpestingą bendravimą.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

      G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

      „Šeimos medicina mane sužavėjo pacientų įvairove, galimybe dalyvauti paciento diagnostikoje ir ilgalaikiame stebėjime...
      V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

      V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

      Ab­do­mi­na­li­nės chi­rur­gi­jos gy­dy­to­ja Vik­to­ri­ja Žu­kaus­...

      Budinti vaistinė


      Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

      Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

      „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Automobilius gatvėse stabdys ir aplinkosaugininkai

      Senas taršių automobilių parkas ir didelė miestų tarša Aplinkos ministeriją privertė griebtis pokyčių – sustiprinti aplinkosaugininkų įgaliojimai transporto priemonių taršos srityje. Netrukus keliuose vairuotojus stabdys ne tik policija, bet ir aplinkos apsaugos pareigūnai. Saugaus eismo ekspertai iniciatyv...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      JK – mirtinai pavojingo kraujo skandalas

      Artėja didžiausio Jungtinės Karalystės sveikatos sektoriaus istorijoje skandalo atomazga. Praėjusio amžiaus 8 ir 9 deš. šalyje plačiai naudoti užkrėsti kraujo preparatai iš JAV. Gegužės viduryje žadama paskelbti tyrimo rezultatus. Jau dabar aiškėja, kad užkrėstas kraujas buvo naudojamas sąmoningai. Apie ta...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Ir turtuoliai verkia
      Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
      Kas po devintu prakaitu slypi?
      Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
      Pavėlavęs perspaudų rinkinys
      Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

      Naujas numeris