Pažintis internete – 6 saugumo taisyklės

www.lsveikata.lt
2020-01-21
Susipažinti šiais laikais virtualios realybės platybėse – jokia sensacija. Tokį partnerių paieškos kelią renkasi vis daugiau žmonių. Vis dėlto taip ieškodami laimės, anot psichoterapeutų, turėtumėte nepamiršti apie saugumo – ir fizinio, ir psichologinio – taisykles.
Pažintis internete – 6 saugumo taisyklės
Kad ir ką kalbėtų online pašnekovas, nežinome, ieško jis ilgalaikių santykių ar nori susirasti kelis meilužius iš karto. O gal jis tiesiog bando pasitikrinti, ar vis dar yra patrauklus. O gal...

Šeimos psichoterapeutas Dan Neuharth:

- Dabar jau tikrai mažiau tų, kurie į internetines pažintis žiūri skeptiškai. Milijonai žmonių pasaulyje taip randa laimę ir sukuria tvirtus bei sveikus santykius.
Vis dėlto neretai pažinčių svetainėse registruojasi žmonės, kurie gyvena santuokoje arba turi užmezgę ilgalaikius santykius, o tikina esantys laisvi. Ne veltui tokiuose tinklalapiuose galima rasti įspėjimų apie tuos, kurie bando pasipelnyti iš meilės ieškančiųjų.
Tyrimai rodo, kad minėtų svetainių lankytojai meluoja apie savo svorį, darbą, finansinę gerovę, beveik pusė neteisingai nurodo ir amžių.
Tie, kurie bandė susipažinti internetu, tikriausiai yra susidūrę su online pašnekovo grubumu, netaktiškumu. Ne vienas, matyt, ir įžeistas buvo.


Internetinėms pažintims itin tinka sena patarlė apie tai, kad meilėje ir kare visos priemonės geros. Aišku, santykiai visuomet susiję su tam tikra rizika, tačiau susipažįstant pas draugus, darbe, universitete jų mažiau. Negalime patikrinti, kodėl vienas ar kitas žmogus užsiregistravo pažinčių svetainėje ar išmaniojoje programėlėje. Nesame tikri, ar galime tikėti jo žodžiais, o nerimą keliantys požymiai internete matyti ne iš karto.
Kad ir ką kalbėtų online pašnekovas, nežinome, ieško jis ilgalaikių santykių ar nori susirasti kelis meilužius iš karto. O gal jis tiesiog bando pasitikrinti, ar vis dar yra patrauklus. O gal...
Atsižvelgęs į visus išvardintus niuansus suformulavau kelias pagrindines saugumo taisykles susipažįstant virtualioje erdvėje:
 
1. Galvok apie geriausią, bet nesitikėk per daug.
Galite sutikti grubių žmonių, nevertinančių nuoširdumo, padorumo santykiuose. Kai kas ką tik išsiskyrė su parneriu ir dabar „tyrinėja rinką“, kai kas tai daro verčiamas draugų ar artimųjų. Tokie žmonės gali būti emociškai nepasiruošę santykiams. Bus ir tokių, kurie tvirtins ieškantys viso gyvenimo meilės, tačiau iš tikrųjų nemokės ar nenorės kurti ilgalaikių santykių, paremtų atvirumu ir artumu.
Internetinių pažinčių specifika tokia, kad jūsų pašnekovas greičiausiai paraleliai bendraus ir su kitais žmonėmis. Konkurencija gali būti itin žiauri. Galite tapti ir atsarginiu variantu, tam atvejui, jeigu nepavyks santykiai, kurie iš tiesų domina.
Todėl siūlyčiau neturėti didelių lūkesčių. Vis dėlto venkite ir cinizmo – jis gali sutrukdyti jums rasti TĄ žmogų. Juk tikiu, kad tikrai žinote bent vieną atvejį, kai internete susipažinę žmonės kuria laimingus santykius. 
 
2. Atkreipkite dėmesį į poelgius, o ne žodžius
Jeigu kas nors pažadėjo paskambinti, bet to nepadarė, tai šį tą sako. Jei per pirmą pasimatymą jis arba ji 80 procentų laiko pasakoja apie save, tai gali būti narcisizmo požymis arba įprastas jaudulys. Tačiau jūs tikriausiai ieškote partnerio, kuris mokės ne tik kalbėti, bet ir klausyti.

Tikroji žmogaus prigimtis pasireiškia poelgiuose. Tai ypač galioja online pažintims. Jeigu kas nors meluoja savo amžių, o vėliau bando pasiteisinti, aiškiai parodo, kad nesibodi melu, mano, jog tikslas pateisina priemones. Anonimiškumas ir neribotos pasirinkimo galimybės, kai kuriems žmonėms leidžia nepagarbiai elgtis su potencialiu partneriu. Saugokitės bet kokių nepagarbos apraiškų.
 
3. Įvertinkite asmenybės savybes.
Atkreipkite dėmesį į tai:
  • kaip žmogus reaguoja į kritiką, atsisakymą, nesutarimus,
  • kaip jis įveikia sunkumus ir nesėkmes,
  • koks jo humoro jausmas,
  • kaip leidžia laisvalaikį,
  • kaip atsiliepia apie nepažįstamus žmones,
  • kas jam svarbiausia,
  • ką jums sako jūsiškė intuicija. 
 
4. Neimkite visko giliai į širdį.
Neadekvatus ar netaktiškas kitų elgesys labiau kalba apie juos, o ne jus. Suvokite savo leistinumo ribas ir kovokite už jas. Nekaltinkite savęs dėl kitų chamiškumo.

Pažintys virtualioje erdvėje – ne silpnų nervų turėtojams. Nepaisant visų pastangų, nusivylimų ir nuoskaudų bus. Nebauskite savęs už tai.
Jeigu pašnekovui jums neįdomus, tai ne jūsų žmogus, nesvarbu, kad jis jums atrodo patrauklus. Bandydami užkariauti jo dėmesį, tik veltui švaistote laiką. Tas, kuris jums reikalingas iš tikrųjų, bus sąžiningas ir atviras, gerbs jūsų nuomonę bei pažiūras. Todėl nenuolaidžiaukite.
 
5. Neatsisakykite kitų pažinties būdų.
Internetas ar išmaniosios programėlės – tik vienas pažinčių su potencialiais partneriais būdų. Veiksmingas, bet ne vienintelis. Dažnas tai supranta išbandęs tokias pažintis. O juk susipažinti galima ir parduotuvėje, ir sporto klube, ir net gatvėje.
Nebijokite vieni eiti į kiną, jums įdomias paskaitas ar kursus. Būdami socialiai aktyvūs tikrai padidinsite šansus sutikti jums skirtąjį ar skirtąją.
 
6. Netapkite cinikas.
Internetinės pažintys gali apnuoginti ne tik gerąsias, bet ir blogąsias mūsų savybes. Gali būti, kad labiau pasitikite savimi, kai bendraudami su potencialiu partneriu bandote parodyti save tik iš gerosios pusės. Nuspręskite, kaip norite elgtis su kitais, ir kaip norėtumėte, kad elgtųsi su jumis. Ir vis dėlto pagarba čia svarbiausia.
Tvirti santykiai neįmanomi, jei esate nepasiruošęs apnuoginti širdį. Tiesa, neskubėkite to daryti, nes esate verti partnerio, kuris mylės jus ir gerbs.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

      G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

      „Šeimos medicina mane sužavėjo pacientų įvairove, galimybe dalyvauti paciento diagnostikoje ir ilgalaikiame stebėjime...
      V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

      V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

      Ab­do­mi­na­li­nės chi­rur­gi­jos gy­dy­to­ja Vik­to­ri­ja Žu­kaus­...

      Budinti vaistinė


      Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

      Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

      „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Automobilius gatvėse stabdys ir aplinkosaugininkai

      Senas taršių automobilių parkas ir didelė miestų tarša Aplinkos ministeriją privertė griebtis pokyčių – sustiprinti aplinkosaugininkų įgaliojimai transporto priemonių taršos srityje. Netrukus keliuose vairuotojus stabdys ne tik policija, bet ir aplinkos apsaugos pareigūnai. Saugaus eismo ekspertai iniciatyv...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      JK – mirtinai pavojingo kraujo skandalas

      Artėja didžiausio Jungtinės Karalystės sveikatos sektoriaus istorijoje skandalo atomazga. Praėjusio amžiaus 8 ir 9 deš. šalyje plačiai naudoti užkrėsti kraujo preparatai iš JAV. Gegužės viduryje žadama paskelbti tyrimo rezultatus. Jau dabar aiškėja, kad užkrėstas kraujas buvo naudojamas sąmoningai. Apie ta...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Ir turtuoliai verkia
      Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
      Kas po devintu prakaitu slypi?
      Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
      Pavėlavęs perspaudų rinkinys
      Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

      Naujas numeris