Vasara vaikams „dovanoja“ ne tik pramogų

www.lsveikata.lt
2022-08-04
Vasara vaikams dovanoja daug malonių pramogų. Tačiau svarbu nepamiršti, kad traumų skaičius šiltuoju metų sezonu taip pat išauga. Kaip pasakoja skubios medicinos gydytojas Šarūnas Maciulevičius, elektriniai paspirtukai, dviračiai yra būtent tos priemonės, kurių naudojimas atneša daug nelaimių.
Vasara vaikams „dovanoja“ ne tik pramogų
Gydytojai pastebi, kad vis dažniau suaugę žmonės skatina vaikus naudoti apsaugos priemones ir juos akyliau prižiūri, todėl traumos dažniau nebėra tokios sudėtingos, kaip buvo tik išpopuliarėjus elektriniams paspirtukams.

Kuo svarbios apsaugos priemonės

Pasak „Express Care by Affidea“ skubios medicinos gydytojo Šarūno Maciulevičiaus, tarp vaikų – draugų, bendraamžių – patirtos sunkios traumos bei žiniasklaidoje girdimi perspėjimai pastūmėjo tėvus pagalvoti, ar tikrai verta nepilnamečiui leisti naudotis elektriniu paspirtuku.
 

„Pastebime, kad vis dažniau suaugę žmonės skatina vaikus naudoti apsaugos priemones ir juos akyliau prižiūri, todėl traumos dažniau nebėra tokios sudėtingos, kaip buvo tik išpopuliarėjus elektriniams paspirtukams“, – sako Š.Maciulevičius.
 
Anot jo, dviračių naudojimo ir saugos priemonių taip pat svarbu nepamiršti – tiek paspirtukai, tiek dviračiai yra dviratės balansinės transporto priemonės ir jei yra reikalas staigiai stabdyti – griuvimas ir traumos dažniausiai neišvengiamos, todėl apsaugos yra būtinos.
 

„Lietuvos draudimo“ Žalų departamento vadovas Artūras Juodeikis taip pat pažymi, kad apsaugos išties svarbios.
„Tėvai, suaugusieji pirmiausia turi pasirūpinti vaikų saugumu – įsitikinti, kad jie dėvėtų šviesą atspindinčią liemenę tamsiu paros metu, patikrinti, ar dviračio atšvaitai yra pritvirtinti tvarkingai, ar veikia lempos, ar pats dviratis yra tvarkingas, veikia stabdžiai.
 
Mūsų bendrovės duomenys rodo, kad beveik 10 proc. visų nepilnamečių patirtų nuostolių sumos yra skirtos tiems vaikams, kurie susižalojo važiuodami paspirtukais, dviračiais, riedlentėmis. Šiemet patirtiems nuostoliams atlyginti jau skyrėme beveik 50 tūkst. eurų“, – sako A.Juodeikis.
 
Dažniausiai traumuojamos kūno vietos
Kaip pasakoja skubios medicinos gydytojas, vaikai, griūdami instinktyviai stengiasi atsiremti ar išlaikyti pusiausvyrą, todėl dažniausios yra galūnių traumos.
„Kai krentama nuo paspirtukų, dviračių – dažniausiai nukenčia riešai, alkūnės, pečiai. Taip pat traumuojamos čiurnos, keliai, kiek rečiau ir klubo sritis.
 
Paspirtukų vairuotojai dar itin dažnai susižaloja viršutines galūnes, nestinga krūtinės traumų, ypač skaudžios yra galvos traumos – dažnai pažeidžiami žandikauliai, dantys“, – traumas vardija Š.Maciulevičius.

 
Svarbios saugos taisyklės
Vaikams būtinas judėjimas, fizinis aktyvumas, tačiau kaip pastebi gydytojas – elektriniai paspirtukai yra skirti ne tam.
 
„Tai visiškai priešingos paskirties įrenginys, skirtas lengvam transportavimuisi, o ne fizinei veiklai, kuri tokia naudinga kiekvienam žmogui, ypač vaikams. Todėl manau, kad suaugusieji turėtų riboti ar neleisti naudotis elektriniais paspirtukais vardan vaikų gerovės. Ypač, kaip jau kalbėjome, kai tokios dažnos ir skaudžios yra traumos dėl nestabilumo bei nesaugaus greičio“, – sako Express Care by Affidea skubios medicinos gydytojas.

 
Anot jo, svarbu prisiminti, kad Europos Sąjungos saugaus eismo bei vaikų traumų prevencijos gairėse yra aiškiai nurodyta, jog bet kokiais elektriniais paspirtukais ir dviračiais vaikai iki 18 metų amžiaus neturėtų naudotis.
 
Ką daryti patyrus traumą
„Visų pirma suaugusieji turi nepamiršti, kad tai jie yra tie, kurie turėtų pirmieji suteikti nepilnamečiui pagalbą. Todėl nebijokite, nekelkite papildomo streso sau ir vaikui. Jei po incidento vaikas sąmoningas, skundžiasi tam tikros kūno vietos skausmu – atsargiai jį pakelkite, pasodinkite į patogią padėtį, nuraminkite.
 
Jei įtariate sunkų sužalojimą, galūnė yra deformuota, ištinusi, žaizda su gausiu kraujavimu, skambinkite 112. Sumušimams, patempimams pirma pagalba yra universali – šaltis, ramybė, pakelta galūnės padėtis, elastinis bintas, vaistai nuo skausmo ir stebėjimas. Paviršiniams nubrozdinimams ir nedidelėms žaizdoms dažnai pakanka pažeistą vietą nuplauti švariu vandeniu, subintuoti ar uždėti kokybiška pleistą.
 
Pablogėjus visada galite kreiptis į artimiausius gydytojus. Jei po patirtos traumos vaikas yra nesąmoningas, dezorientuotas, stebimas pykinimas ir vėmimas po galvos traumos, yra didelė rizika daugybiniams sužalojimams, tuomet nedelsiant skambinkite 112 ir klausykite dispečerio nurodymų“, – pataria gydytojas Š.Maciulevičius.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

    Gydytojas ir pacientas


    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    „Šiuo metu tikrai yra didžiulis gydytojų reabilitologų poreikis. Todėl įstaigų vadovai, siekiantys aukšto lygi...
    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    „Kuo daugiau veiklos, tada nėra kada dejuoti! Išmokau suprasti organizmo signalus ir rasti laiko poilsiui, supratau, ...

    Budinti vaistinė


    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Nuo kitų metų ES startuos svarbus sveikatos politikos pokytis – jungtinis sveikatos technologijų vertinimas (STV). Ar tai bu...
    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...

    razinka


    Sveika šeima


    Šuo su breketais – nauja odontologų kasdienybė

    Sakoma, koks šeimininkas – toks ir šuo. Stebint prastus Lietuvos gyventojų dantų būklės rodiklius, augintinių burnos problemų komentuoti nebereikia. Veterinarijos gydytoja odontologė Ernesta Vercinskaitė-Pagojė sako, kad net 90 proc. šeimininkų augintinių burnos bėdų nepastebi ir pagalbos kreipiasi per vėla...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    „Titaniko“ II ateitis: fiasko ar bravo?

    „Titanikas“ II gali sukurti taiką. Šis gali tapti taikos laivu visoms pasaulio valstybėms“, – sako ekscentriškasis australų verslininkas Clive Palmeris. Pastarasis savųjų planų sukurti istorinio tragiško likimo laivo repliką nepamiršo. Jis prisimena ne tik romantinę Džeko ir Rouzės ...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Henrikas Vaitiekūnas Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Ar gudresnis valgo skaniau?
    Henrikas Vaitiekūnas Ar gudresnis valgo skaniau?
    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija

    Naujas numeris