Skauda nugarą? Gulėti – blogiausia!

Aneta Vaitkienė
2022-06-02
Kineziterapeutai pastebi, kad seniau, pradėjus skaudėti nugarą, iš tiesų buvo patariama gulėti ir ilsėtis net 5-10 dienų. Dabar jau žinoma, kad gulėjimas lovoje yra bene blogiausia, ką galime padaryti, kai skauda nugarą.
Skauda nugarą? Gulėti – blogiausia!
Pasak kineziterapeutės, tyrimai rodo, kad net 2/3 išvaržų be išsigaubimų jau per kelis mėnesius išnyksta savaime, o per ilgesnį laiką – ir daugiau.

Pataria specialistė
Medicinos diagnostikos ir gydymo centro Reabilitacijos ir sporto medicinos centro kineziterapeutė Simona Povelauskienė:


„Moksliniai tyrimai rodo, kad lengva mankšta, ėjimas, plaukimas, švelnus tempimas gali padėti atsikratyti nugaros skausmo daug greičiau nei poilsis gulint. Net ir tokiais atvejais, kai skausmas ūmus ir, regis, pati patogiausia padėtis yra gulima, vis tiek reikėtų bent minimaliai judėti, tiek, kiek leidžia patiriamas skausmas“, – sako S.Povelauskienė.
 
Kita vertus, persistengti taip pat nevertėtų: „Dažnai nugara jautriau reaguoja į vienokius ar kitokius judesius, todėl taip galima paaštrinti situaciją, kiti priešingai – gali padėti lengviau suvaldyti skausmą. Tačiau konkrečiai jums tinkančius judesius ir pratimus gali objektyviai paskirti tik specialistas, kineziterapeutas. Kentėti ne tik nebūtina, bet ir žalinga, todėl jaučiant nugaros skausmą reikėtų neatidėlioti vizito pas specialistą, kuris padės rasti tinkamiausią būdą nugaros skausmui gydyti“, – pasakoja kineziterapeutė S.Povelauskienė.
 
Pagrindinė taisyklė – nepersistengti

Pasak S.Povelauskienės, kol kas nėra tokių mokslinių tyrimų, kurie būtų parodę, jog fizinis aktyvumas ir fiziniai pratimai būtų žalingi stuburo sveikatai. Kur kas dažniau pagrįstai teigiama, jog būtent fizinio aktyvumo stoka kur kas labiau kenkia. Tačiau kineziterapeutė įspėja nepulti į kraštutinumus.
 
„Jei lig šiol nebuvote fiziškai aktyvus, bet nusprendėte pradėti daugiau judėti, pagrindinė taisyklė – nepersistengti. Svarbiausia yra drąsiai ir lengvai judėti visomis kryptimis: lenktis, keltis, suktis. Žmogaus stuburas sukurtas taip, kad galėtų be didelių pastangų daryti šiuos judesius. Jei turite stuburo problemų ar kenčiate nugaros skausmą, pradėkite nuo specialisto konsultacijos, kuris įvertins jūsų būklę ir patars, kokie pratimai padės stiprinti stuburą valdančius raumenis, ir taip pamažu be skausmo galėsite susigrąžinti judesio laisvę bei pakelti vis didesnį fizinį krūvį“, – atkreipia dėmesį kineziterapeutė.
 
Išvarža – ne visada operacija
Dažniausia nugaros skausmų, kylančių dėl sėdimo darbo ir menko fizinio krūvio, priežastimi laikoma stuburo išvarža. „Dažnai esant nugaros skausmui pakanka pasikonsultuoti su kineziterapeutu, atlikti laikysenos, raumenų testavimą, patikrinti judesių varžymo kryptis. Daugeliu atvejų pakanka ir kelių susitikimų su specialistu bei namuose atliekamų pratimų sumažinti ir suvaldyti nugaros skausmą. Chirurginės operacijos dažniausiai atliekamos rimtų traumų ar pažeidimų atvejais arba kai išvarža gali sukelti negrįžtamų pažeidimų, pavyzdžiui, stipriai trikdo inervaciją, dėl ko formuojasi nejautra arba stiprus ir ilgalaikis judesių apribojimas“, – pasakoja S.Povelauskienė.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    „Šeimos medicina mane sužavėjo pacientų įvairove, galimybe dalyvauti paciento diagnostikoje ir ilgalaikiame stebėjime...
    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    Ab­do­mi­na­li­nės chi­rur­gi­jos gy­dy­to­ja Vik­to­ri­ja Žu­kaus­...

    Budinti vaistinė


    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Automobilius gatvėse stabdys ir aplinkosaugininkai

    Senas taršių automobilių parkas ir didelė miestų tarša Aplinkos ministeriją privertė griebtis pokyčių – sustiprinti aplinkosaugininkų įgaliojimai transporto priemonių taršos srityje. Netrukus keliuose vairuotojus stabdys ne tik policija, bet ir aplinkos apsaugos pareigūnai. Saugaus eismo ekspertai iniciatyv...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JK – mirtinai pavojingo kraujo skandalas

    Artėja didžiausio Jungtinės Karalystės sveikatos sektoriaus istorijoje skandalo atomazga. Praėjusio amžiaus 8 ir 9 deš. šalyje plačiai naudoti užkrėsti kraujo preparatai iš JAV. Gegužės viduryje žadama paskelbti tyrimo rezultatus. Jau dabar aiškėja, kad užkrėstas kraujas buvo naudojamas sąmoningai. Apie ta...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
    Pavėlavęs perspaudų rinkinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

    Naujas numeris