Probiotikai - atsvara antibiotikų kirčiui

Greta Vanagienė
2020-01-20
„Dažnai šaltuoju metų laiku suaktyvėja ūminių viršutinių kvėpavimo takų infekcijos. Reikalinga ar ne, siekadami greito ir efektyvaus gydymo pacientai dažnai receptą antibiotikams susiveikia patys, deramai nė nepasikonsultavę su gydytoju. Tai - ypač ydinga praktika“, – sako Vaikų ligoninės VUL Santaros klinikų filialo gydytojas vaikų gastroenterologas profesorius Vaidotas Urbonas. Specialistas primena apie atsakingą antibiotikų vartojimą ir ragina nepamiršti atkurti jų sutrikdytą žarnyno mikrobiotą.
Probiotikai - atsvara antibiotikų kirčiui
Nors dažnu ligų atveju antibiotikų vartojimo išvengti nepavyksta, sunaikintas gerąsias bakterijas atkurti būtina specialiais papildais. Jas reikėtų gerti jau bevartojant ligą gydančius vaistus.

Nukenčia visas organizmas

„Antibiotikai – galingas ginklas, tačiau naudojami ne pagal paskirtį dažnai gali atsigręžti prieš pacientą“, - sako prof. Vaidotas Urbonas.

 
Mat bereikalingas antibiotikų vartojimas ne tik sukelia šiems atsparumą, bet ir stipriai sutrikdo žarnyno pusiausvyrą. Su ja ir viso organizmo sveikatos būklę.
„Antibiotikai veikia sistemiškai – visą organizmą. Taigi suardo ir gerąją žarnyno mikroflorą, o kai dominuoja blogoji terpė, formuojasi disbakteriozė. Ši sukelia virškinamojo trakto infekcijų, pasireiškiančių viduriavimu, pilvo skausmu, pykinimu, rėmeniu, vėmimu, apetito sumažėjimu. Gali net prasidėti žarnyno uždegimas - opinis kolitas“, - galimas pasekmes vardija vaikų gastroenterologas.

 
Beje, yra sutrikdoma ne tik žarnyno, bet ir urogenitalinė – makšties ar šlapimo takų, burnos, kvėpavimo takų, odos mikrobiota. Tai sąlygoja kitų ligų atsiradimą. „Stiprinti žarnyną yra ypač svarbu. Žarnyno mikrobų genetika yra didesnė, nei viso organizmo - čia slypi daug informacijos apie ligų atsiradimą“, - atkreipia dėmesį prof. V.Urbonas.
Anot jo, nors dažnu ligų atveju antibiotikų vartojimo išvengti nepavyksta, sunaikintas gerąsias bakterijas atkurti būtina specialiais papildais. Tačiau laukti, kol pajusite šalutinį antibiotikų sukeltą poveikį, nederėtų. Gerųjų bakterijų rezervus pildyti reikėtų jau bevartojant ligą gydančius vaistus.
 
Tik mityba nepagelbės
Nors gerųjų bakterijų randama ir kai kuriuose maisto produktuose, pavyzdžiui, jogurte, prof. V.Urbonas sako, deja, vien jais žarnyno mikrofloros atkurti nepavyks.

Naminiai metodai, pavyzdžiui, raugintų kopūstų sultys ar rauginto pieno produktai gali padėti atkurti tik kurią nors vieną bakterijų rūšį, o reikalinga visuma. Todėl patikimiau yra vartoti specialiai tam sukurtus gerųjų bakterijų papildus“, - aiškina gydytojas.
 
Be to, probiotikai yra įtraukti į rekomenduojamų preparatų sąrašą funkcinėms suaugusiųjų ir kūdikių virškinimo ligoms, ūmiems gastroenteritams, antibiotikų sukeltam kolitui ir uždegiminėms žarnų ligoms gydyti. Vaikų gastroenterologas priminė, kad probiotikus veiksminga vartoti ir  ūminių virusinių bei bakterinių viduriavimų, kurių taip pat padažnėja šaltuoju metų laiku, profilaktikai.


Tarp kitko
Gerųjų bakterijų maisto papildas, sustiprinantis imunitetą ir palaikantis bakterijų pusiausvyrą žarnyne, tinkamas vartoti suaugusiems ir vaikams nuo trejų metų. Probiotikus galima vartoti kasdien arba esant ypatingoms situacijoms, tokioms kaip gydymas antibiotikais, kelionės metu, keičiant mitybos režimą, užkietėjus viduriams ar viduriuojant. Pieno rūgšties bakterijos taip pat gali palengvinti laktozės netoleravimo ir dirgliosios žarnos simptomus.
Maisto papildas taip pat gali būti rekomenduojamas bakterijų pusiausvyrai palaikyti, mat bifido bakterijų skaičius žarnyne paprastai mažėja organizmui senstant.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris