Po antibiotikų – probiotikai. Ar visada?

Ringailė Gvildė
2021-11-15
Šaltojo sezono ligos – iššūkis tiek vaikams, tiek tėvams, mat antibiotikų vartojimo kartais išvengti nepavyksta. Vaikų pulmonologė, vaikų alergologė, vaikų ligų gydytoja Agnė Jagelavičienė tikina, jog antibiotikai turi būti skiriami tik racionaliai ir tikslingai, kad gydymas būtų naudingas, o ne žalingas imuninei sistemai.
Po antibiotikų – probiotikai. Ar visada?
Mamos mėgsta pasidalinti mintimi, neva po antibiotikų kurso vaikai tampa dar imlesni visokioms infekcijoms, virusams. Tačiau gydytoja tikina, jog tai labiau mitas nei tiesa.

Konsultuoja specialistė
Vaikų pulmonologė, vaikų alergologė, vaikų ligų gydytoja Agnė Jagelavičienė:
 

Nuotolinis gydymas – tik ne antibiotikais
„Pandemijos metu tenka pastebėti, kad antibiotikai vaikams paskiriami nuotoliniu būdu. Tačiau jie turi būti skiriami atsakingai ir tik apžiūrėjus gydytojui. Taip, medikai turi daug patirties, kokiomis ligomis ir kaip serga įvairaus amžiaus vaikai, bet vien ja remtis negalima. Net ir pandemijos kontekste turi būti teikiama pirmenybė objektyviam vaiko būklės įvertinimui, tyrimų paskyrimui. Telefonu galima susirinkti anamnezę, bet tikrai daug ko nepamatysime. Pavyzdžiui, ar yra pūlingų apnašų ant tonzilių, pakitimų šlapime, kvėpavimo sutrikimų“, – teigia A.Jagelavičienė.
 
Nors nuotolinės medikų konsultacijos vis populiaresnės, gydytoja skatina tėvus išlikti budrius, ir tada, kai antibiotikai skiriami nuotoliniu būdu, ieškoti gyvai konsultuojančio gydytojo specialisto, kuris patvirtintų arba atmestų tokio gydymo būtinybę. Didžiąją dalį kvėpavimo takų infekcijų ikimokyklinio amžiaus vaikams sukelia virusai, todėl antibiotikai išties reikalingi tik mažai daliai vaikų, kitiems jų galima išvengti.
 
Yra tėvų, kurie ypač nerimauja dėl gydymo antibiotikais, tačiau derėtų atminti, jog racionalus antibiotikų vartojimas nepadarys daugiau žalos, nei duos naudos. „Tikrai nereikia išgyventi dėl vienkartinio arba nedažno antibiotikų kurso skyrimo, esant patvirtintai bakterinei infekcijai. Kas kita, jei kone kas mėnesį vaikui skiriami antibiotikai. Tuomet tėvai turėtų sunerimti, ar problema yra vaiko imuninėje sistemoje ar, vis dėlto – diagnostikoje“, – sako gydytoja.
 
Nepasiduokime mitams

Mamos mėgsta pasidalinti mintimi, neva po antibiotikų kurso vaikai tampa dar imlesni visokioms infekcijoms, virusams. Tačiau gydytoja tikina, jog tai labiau mitas nei tiesa.
 
„Tai nėra šimtaprocentinė taisyklė. Daug kas priklauso nuo vaiko imuninės sistemos ir bendrai organizmo struktūros. Jeigu yra polinkis sirgti kai kuriomis ligomis dažniau, vaikas sirgs. Mamos mėgsta lyginti savus vaikus, su kitais, bet skatinu to vengti, nes vaikai yra iš skirtingų šeimų, su skirtinga genetine informacija, o ir mityba, auginimo sąlygos skiriasi, ir dar galybė kitų veiksnių“, – aiškina gydytoja.
 
Probiotikai – su protu
Gydytoja įsitikinusi, jog gerųjų bakterijų vartojimas po antibiotikų kurso yra iš dalies mada, tad klausimas, ar jų tikrai visuomet reikia?
„Vienu metu teigta, jog po antibiotikų kurso ar net jo metu būtina vartoti gerąsias bakterijas. Vėliau, jog su antibiotikais kartu nereikėtų vartoti probiotikų, nes šie silpnina antibiotiko veiksmingumą. Tačiau tikslingai paskirtas antibiotikas atliks savo darbą prieš konkrečią bakteriją. Tikėtina, kad plataus spektro antibiotikai, labiau paveiks žarnyno mikrobiotą.
 
Pakitęs vaiko tuštinimasis, pilvo skausmai, sumažėjęs apetitas antibiotikų vartojimo metu – ženklai, kad antibiotikai išbalansavo žarnyno mikroflorą ir tuomet gerosios bakterijos naudingos tam balansui atkurti, – sako gydytoja. – Daugiausiai randomizuotų kontroliuojamų tyrimų atlikta būtent analizuojant probiotikų efektyvumą antibiotikų sukeltam viduriavimui ir ūminiam vaikų viduriavimui gydyti. Tačiau svarbu suprasti, kad minėtoms būklėms tinka ne bet koks preparatas. Probiotikų pasirinkimas tikrai didelis ir nesunku pasiklysti pasiūloje. Norėdami pasiekti geriausią efektą, turime parinkti labiausiai tinkantį probiotiką arba jų kompleksą, atsižvelgdami į individualų poreikį, asmens sveikatos būklę ir net amžių.“

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    „Šiuo metu tikrai yra didžiulis gydytojų reabilitologų poreikis. Todėl įstaigų vadovai, siekiantys aukšto lygi...
    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    „Kuo daugiau veiklos, tada nėra kada dejuoti! Išmokau suprasti organizmo signalus ir rasti laiko poilsiui, supratau, ...

    Budinti vaistinė


    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Nuo kitų metų ES startuos svarbus sveikatos politikos pokytis – jungtinis sveikatos technologijų vertinimas (STV). Ar tai bu...
    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...

    razinka


    Sveika šeima


    Šuo su breketais – nauja odontologų kasdienybė

    Sakoma, koks šeimininkas – toks ir šuo. Stebint prastus Lietuvos gyventojų dantų būklės rodiklius, augintinių burnos problemų komentuoti nebereikia. Veterinarijos gydytoja odontologė Ernesta Vercinskaitė-Pagojė sako, kad net 90 proc. šeimininkų augintinių burnos bėdų nepastebi ir pagalbos kreipiasi per vėla...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    „Titaniko“ II ateitis: fiasko ar bravo?

    „Titanikas“ II gali sukurti taiką. Šis gali tapti taikos laivu visoms pasaulio valstybėms“, – sako ekscentriškasis australų verslininkas Clive Palmeris. Pastarasis savųjų planų sukurti istorinio tragiško likimo laivo repliką nepamiršo. Jis prisimena ne tik romantinę Džeko ir Rouzės ...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Henrikas Vaitiekūnas Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Ar gudresnis valgo skaniau?
    Henrikas Vaitiekūnas Ar gudresnis valgo skaniau?
    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija

    Naujas numeris