Paaugliukai ir paaugliai – visaverčiai šeimos pagalbininkai?

Aida Žemaitytė
2019-03-26
Kai matome jau gerokai paaugusį savo vaiką, natūraliai iškyla klausimas – kuo jis ar ji galėtų prisidėti prie bendrų šeimos buities darbų. Kokias pareigas ir atsakomybes galėtų turėti šiuolaikiniai paaugliukai ir paaugliai? Ar jiems priskirti tam tikrus namų ruošos darbus? Kokius ir kiek? Ar už pagalbą namuose jiems sumokėti? O gal gerai mokytis ir lankyti būrelius yra didysis, pagrindinis ir vienintelis jų darbas? 
Paaugliukai ir paaugliai – visaverčiai šeimos pagalbininkai?
Paaugliukams ir paaugliams dar labiau nei mažiukams būtina jaustis normaliais, tikrus darbus ir tikrus sprendimus priimančiais žmonėmis. Tik į juos žiūrint sunku pasakyti, ko jie nori, o ko – ne.

Vilma Juškienė, psichologijos kursantė, socialinio-emocinio intelekto ir asmenybės ugdymo trenerė, populiaraus tinklaraščio tėvams apie vaikus jievaikai.lt autorė sako, idant vaikas jaustųsi gerai, augtų laimingas, pasitikintis savimi, gerbiantis save ir kitus, mėgautųsi gyvenimu, kiekviena diena, jaustų prasmę, kurtų ryšį su žmonėmis ir aplinka, – jis privalo turėti tikro darbo ir tikrų atsakomybių. 

 
Kodėl? Nes vaikui labiau nei mokslo pasiekimai ar mėgstami būreliai reikalingas jausmas, įsitikinimas, kad savo buvimu jis daro pasaulį geresnį ir gražesnį. Ir ne kažkada, kai užaugs, ne kai baigs universitetą, turės sutuoktinį, susiras darbą ir t.t., o šiandien!
 
Nuo kada pradėti?
„Nuo visada! Dar metų nesulaukęs mažylis jau turi tokį poreikį ir dėl jo garsiai kovoja. Pavyzdžiui, dauguma metinukų įėję į tamsų kambarį ar laiptinę mielai įjungia šviesą. Ar kada mes, suaugusieji, susimąstėme, kad tai - tikras, prasmingas darbas! – sako V.Juškienė. – Man pačiai patinka stebėti dvejų trejų metų vaiko pasitikėjimą savimi, brandumą, kai jį įpareigoja iš parduotuvės namo parnešti didžiulę pakuotę tualetinio popieriaus, kuri yra beveik vaiko dydžio.“ 
Anot psichologės, paaugliukams ir paaugliams dar labiau nei mažiukams būtina jaustis normaliais, tikrus darbus ir tikrus sprendimus priimančiais žmonėmis. Tik į juos žiūrint sunku pasakyti, ko jie nori, o ko – ne. 
„Deja, jie jau „sugadinti“, įgudę manipuliuoti, elgtis socialiai priimtinai, „kariauti“ su tėvais ir kitais suaugusiais, vaidinti, kad jiems niekas nerūpi. Tik kartkartėmis į viršų užverstos akys ir gilus atodūsis: „Maaam… baaaik…pats žinauuuu…“ išduoda, kad būti nesavarankiškam ir kontroliuojamam – stipriai erzinanti būsena“, – primena pašnekovė.


Svarbu
Sąraše nėra tokių darbų kaip: susitvarkyti kambarį, susidėti daiktus ir drabužius, susikrauti kuprinę, paruošti namų darbus, lankyti būrelį, skaityti knygą, nusivalyti savo batus, susišukuoti, išsivalyti dantis, nusikirpti nagus ir pan. Pastarosios veiklos priskiriamos prie pasirūpinimo savimi ir asmens higienos. Tai nėra darbai! 


Neišgalvoti darbai
Anot psichologijos kursantės, tikrai nereikėtų išradinėti dviračio – pasiūlykite vaikams išsirinkti iš tų darbų, kuriuos atliekate reguliariai. „Kažkam teks suplauti indus ar juos išimti iš indaplovės, paserviruoti stalą, nukasti sniegą ar nupjauti veją, išsiurbti kiliminę dangą. Svarbiausia taisyklė – paskirti vaikams ne išgalvotus, o realius, namuose egzistuojančius ir reguliariai atliekamus darbus“, – pabrėžia V.Juškienė. 
Ji priduria, kad pykčiai šeimoje kyla tuomet, kai tėvai bando vaikus mokyti to, ko jų gyvenime nėra. Pavyzdžiui, verčia plauti indus po kiekvieno valgymo, kai namuose yra indaplovė. Kodėl? Nes mergaitės privalo išmokti ir rankomis išplauti indus! 
 
Ar mokėti?
V.Juškienė įsitikinusi, kad mokėti galima tik už tai, už ką ir taip mokate.  „Tarkim, jei namus kartą per savaitę tvarko namų tvarkytoja, o kitą kartą tą daro vaikai – sumokėti už namų tvarkymą galima. Jei už žolės pjovimą mokate kaimynui, sumokėti už šį darbą galima ir vaikui. Žinoma, su sąlyga, kad paslaugų kokybė atitinka kainą“, – rekomenduoja tinklaraščio autorė.


Sąrašas darbų, kurie būtų tinkami paaugliukams ir paaugliams:
Dulkių valymas.
Siurbimas.
Grindų plovimas.
Šiukšlių nešimas ir rūšiavimas.
Mažesnių brolių ir seserų kambario ar žaislų tvarkymas.
Vonių tvarkymas.
Langų valymas.
Veidrodžių valymas.
Indų plovimas ar indaplovės priežiūra.
Gėlių, daržo, augalų priežiūra.
Vejos priežiūra ar sniego kasimas.
Apsipirkimas parduotuvėje.
Maisto gaminimas. 
Mažesnių brolių ar seserų priežiūra.
Augintinių priežiūra.
Skalbinių lankstymas ir sudėjimas į spintas.
Visų šeimos narių batų valymas.
Visų šeimos narių patalynės pervilkimas.
Rankšluosčių vonioje keitimas.
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris