Laikytis dietos per pandemiją – prastas sprendimas

Ringailė Gvildė
2021-03-26
Ateina pavasaris ir medijos netruks paskelbti raginimus sulieknėkime iki bikini sezono. Tačiau nesaugus svorio metimas moterims, pasak gydytojos dietologės Aušros Jauniškytės-Ingelevičienės, yra rizikingas žaidimas su ilgalaikėmis pasekmėmis sveikatai. Be to, dietologė ragina nė nesvarstyti apie dietas pandemijos metu.
Laikytis dietos per pandemiją – prastas sprendimas
Šiuo metu laikas ir taip įtemptas, tad dar viena dieta streso ne tik nesumažins, bet padidins, o su juo netruks grįžti ir numesti kilogramai.

- Lieknėjimas dvidešimtmetei ir keturiasdešimtmetei ateina su skirtingais iššūkiais ir grėsmėmis, tiesa? Ką svarbu žinoti?
- Gyvename visuomenėje, kurioje yra du kultai – jaunystės ir liesumo. Net ne lieknumo, bet liesumo. Nutukimas, žinoma, nėra gerai, bet gamta mėgsta pusiausvyrą ir šiuo atveju riebalinis audinys moteriai reikalingas, kad ji sėkmingai pastotų ir išnešiotų kūdikį. Nuo dvidešimt penkerių metų amžiaus iki trisdešimt penkerių – vaisingas moters amžius, tokiu metu dažniausiai gimdoma, tad svorio pokyčiai su tuo ir susiję.
Amžiaus tarpsnyje nuo trisdešimt penkerių iki keturiasdešimt penkerių stebimas medžiagų apykaitos lėtėjimas - kas dešimt metų moters medžiagų apykaita lėtėja dviem trimis procentais. Atrodo pakitimas nežymus, bet jeigu iki 45 metų moteris jau laikėsi daug įvairių dietų, medžiagų apykaita gali būti sulėtėjusi gerokai didesniu procentu. Nes svorio metimo metu netenkama daug raumenų masės, o ne tiek riebalų, kurių norima atsikratyti.

 
- Dietos vyresniame amžiuje, tikriausiai, retenybė?
- Noras lieknėti stipriai susijęs su moters saviverte, jaunesnės moterys ant dietų kabliuko pakimba dažniau, vyresnės – rečiau. Noras laikytis dietos ne tik susijęs su tuo, kaip moteris atrodo fiziškai, bet su nepasitenkinimu savimi, gyvenimu, rūpesčiais ir norisi gyvenimą reguliuoti per fizinius dalykus, pavyzdžiui, keičiant kūną. Tačiau brandžios moterys, turinčios šeimą, karjerą tam skiria mažiau dėmesio ir save rečiau alina.
Nuo keturiasdešimties pradeda lėtėti ir skydliaukės veikla, kuri taip pat prisideda prie medžiagų apykaitos reguliavimo procesų. Tokiame amžiuje keičiasi ir lytiniai moteriški hormonai, prasideda premenopauzinis, menopauzinis laikotarpis, silpnėjant moteriškų lytinių hormonų funkcijai padaugėja riebalinio audinio. Su amžiumi ir natūraliai mažėja raumenų masės, ypač toms moterims, kurios reguliariai nesportuoja. Nuo penkiasdešimt penkerių metų dar sparčiau mažėja raumenų masės ir ji, numetus svorį atkuriama itin sunkiai arba neatkuriama visai. Dar labiau lėtėja medžiagų apykaita ir net retėja kaulų tankis.
 
- Manoma, jog mūsų svoris priklauso nuo to, kas lėkštėje...

- Jei norite išlaikyti normalų kūno svorį ir gerą savijautą, turime skirti pakankamai dėmesio miego režimui. Miego stoka didina apetitą ir skatina norėti daugiau riebesnio, saldesnio maisto ir sulėtina medžiagų apykaitą.
Fizinis aktyvumas taip pat privaloma ir svarbi gyvenimo dalis, jis turi būti reguliarus. O ir mityboje svarbiausia reguliarumas. Nevalia daryti ilgų pertraukų, ne daugiau kaip penkios valandos tarp valgymų. Visos dietos, protarpiniai badavimai turi daug šalutinių poveikių ir dažnas mitybos keitimas, dažnos dietos stipriai išderina organizmą.
 
- Mitas ar tiesa, kad priverstinis valgymas yra atmetamas paties organizmo ir tuomet nepasisavinamos naudingosios maistinės medžiagos?
- Tai yra tiesa ir moksliniai tyrimai tą jau įrodė. Čia kalbama apie valgymo malonumą, o su dietomis jis neretai dingsta, nes žmogus ribojamas: salotų nors ir dubenį, o štai blynams griežtas NE. Maisto, net jei jis pats geriausias, kokybiškiausias, tačiau valgomas įtampos ir streso metu, nenoromis, neskanus žmogui, pasisavinimas smarkiai krenta. Pavyzdžiui, geležies tokiu atveju pasisavinama net keturiasdešimčia procentų mažiau.
Kuomet svorį tenka mesti dėl ligų, rekomendavus gydytojui, dietologui, rekomenduojama kaip įmanoma išsaugoti valgymo malonumą, kad nenukentėtų žmogaus gyvenimo kokybė ir būtų tinkamai pasisavinamos maistinės medžiagos.  
Dabar, artėjant vasarai vėl bus pradėtas akcentuoti moters kūnas, ruošimasis bikini sezonui, tačiau turiu pasakyti, jog laikytis dietų ir mesti svorį dabar, pandemijos metu, būtų itin prastas sprendimas. Šiuo metu laikas ir taip įtemptas, tad dar viena dieta streso ne tik nesumažins, bet padidins, o su juo netruks grįžti ir numesti kilogramai. Geriau tuomet susipažinti su intuityviuoju valgymu: sekti alkio ir pasisotinimo momentus, kad nebūtų persivalgymo; esant stresui, slopinti streso šaltinį, o ne jį „užvalgyti“; valgyti tai, ko norisi, tačiau stengtis, kad maistas būtų kuo įvairesnis. Tai atneš didesnį pasitenkinimą maistu, užtikrins organizmo aprūpinimą maistinėmis medžiagomis ir nekels papildomo streso.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    „Šiuo metu tikrai yra didžiulis gydytojų reabilitologų poreikis. Todėl įstaigų vadovai, siekiantys aukšto lygi...
    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    „Kuo daugiau veiklos, tada nėra kada dejuoti! Išmokau suprasti organizmo signalus ir rasti laiko poilsiui, supratau, ...

    Budinti vaistinė


    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Nuo kitų metų ES startuos svarbus sveikatos politikos pokytis – jungtinis sveikatos technologijų vertinimas (STV). Ar tai bu...
    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...

    razinka


    Sveika šeima


    Išmanusis muilas – švarioms linksmybėms

    Kad ir kiek žalos pridarė pandemija, tikėjome, kad šio to ir išmokė: rankų higienos taisykles mintinai galėjo išpyškinti ir suaugęs, ir pradinukas. Pasibaigus pandemijai, geriems įpročiams iškilo grėsmė būti užmirštiems. Laimei, higienos įgūdžių svarbos nepamiršta Lietuvos sveikatos mo...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Dirbtinį intelektą pasitelks vaistams gaminti

    Nuo „Chat GPT“ iki virtualių asistentų – dirbtinis intelektas (DI) tampa itin svarbiu šiuolaikinio žmogaus gyvenimo atributu. Didesnę reikšmę jis įgauna ir medicinoje. Panaudojimo spektras itin platus: DI bus galima pasitelkti tiek atliekant tyrimus ar chirurgines procedūras, tiek ir gaminant vaistus.&...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Henrikas Vaitiekūnas Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Ar gudresnis valgo skaniau?
    Henrikas Vaitiekūnas Ar gudresnis valgo skaniau?
    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija

    Naujas numeris