Duokim garo!

Greta Vanagienė
2019-08-22
Pirčių mėgėjams nespėjusiems pasiruošti vantų žolininkė Jadvyga Balvočiūtė primena – nors jų rišimo sezonas jau į pabaigą, tą padaryti dar suspėsite stabtelėję prie tankesnių beržynų.
Duokim garo!
Nors pirtyje galima naudoti viską, kas auga, kiekvienas medis ar vaistažolės pasižymi išskirtinėmis savybėmis, todėl verta pasirinkti tai, kas kiekvienam tinkamiausia.

Stiprina sveikatą
Nors pirtyje galima naudoti viską, kas auga, kiekvienas medis ar vaistažolės pasižymi išskirtinėmis savybėmis, todėl verta pasirinkti tai, kas kiekvienam tinkamiausia.

 

Žolininkė Jadvyga Balvočiūtė siekiantiems pagerinti kraujotaką siūlo pamaišyti kadagio šakeles su liepomis ar ąžuolais, mat taip šios tampa švelnesnės, ne taip dirgina kūną, be to, papildo gydomųjų savybių komplektą.

 
„Taip pat kraujotaką puikiai gerina dilgėlių vantos, kurias tinka maišyti su beržo šakelėmis. Tačiau prieš naudojant kraujotaką gerinančias vantas, jas reikalinga gerai pakaitinti karštame vandenyje, kad suminkštėtų ir nepažeistų odos“, - įspėja žolininkė.
Be to, anot J.Balvočiūtės, vantos ne tik gerina kraujotaką, bet ir veikia priešuždegimiškai, padeda įveikti ligas: karklų vantos nuskausmina, padeda esant sąnarių ligoms; adenomas naikinti padeda lazdynų vantos; turintiesiems odos problemų tiks šermukšnis, pelynas. Na, o siekiantiems pirtyje tiesiog atsipalaiduoti rekomenduoju rinktis beržines, ąžuolines, liepų vantas“, - pataria žolininkė.
 
Kvapų galia
J.Balvočiūtė pastebi, kad skinant medžių šakeles vantoms iš pelkingų vietovių šios paprastai būna kvapnesnės, tiesa, ir silpnesnį aromatą skleidžiančios naudingomis savybėmis nenusileidžia.

Mėgstantiems intensyvesnius aromatus žolininkė pataria vantas arba įkaitusius akmenis pašlakstyti eteriniu aliejumi, kuris sveikatinimo seansą dar labiau sustiprins. Plaučių problemų turintiems tinka eukaliptų kvapas, imunitetą puikiai veikia čiobrelių, raudonėlių, gvazdikėlių aromatai.
„Svarbu išsiaiškinti, ar visi pirtyje besilepinantieji nėra alergiški kokiam nors kvapui, nes eteriniai aliejai gali ne tik erzinti, bet ir sukelti dusulį, čiaudulį“, - sako žolelių žinovė.

 
Verta žinoti
Siekdami gydomosios naudos vieną vantą naudokite vienam pirties seansui. Mat augalų šakelės iškart praranda gerąsias savybes. Taigi jau panaudotą vantą verčiau palikite pašluoti ar ugnį pakurti.
 

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris