Atsparumas alergijoms priklauso nuo kūdikystės

Aigustė Tavoraitė
2016-03-31
Maisto alergijos rizika vaikui augant sumažėja, jei pirmaisiais gyvenimo mėnesiais kūdikis su motinos pienu gauna ir vadinamųjų alergiškų produktų dozes. Tokią išvadą daryti leidžia britų mokslininkų bei gydytojų atliktas tyrimas.
Atsparumas alergijoms priklauso nuo kūdikystės
Mokslininkai taip pat nustatė, kad imuninė sistema teisingai išugdoma tik tada, kai naujagimiui duodamas galinčio sukelti alergiją produkto reikiamas kiekis: pavyzdžiui, per savaitę – ne mažiau 2 gramų žemės riešutų arba kiaušinio baltymo.

Atsilaikė ir net prieš žemės riešutus
Londono Sent Džordžo universiteto, Londono karališkasis koledžas ir „Guy‘s and St Thomas“ ligoninės specialistai stebėjo apie 1300 naujagimių. Jie buvo suskirstyti į dvi grupes. Vieni iki šešių mėnesių amžiaus buvo maitinami vien motinos pienu, o tik po to į jų valgiaraštį įvedinėjo alergines reakcijas galinčius sukelti produktus.

 
O kiti, sulaukę trijų mėnesių amžiaus, šalia maitinimo krūtimi papildomai gaudavo 6 dažniausiai alergijas sukeliančių produktų: kiaušinių, žemės riešutų, žuvies, pieno, sezamų sėklų ir kviečių.
Augantys vaikai buvo stebimi trejetą metų. Eksperimentas parodė, kad antrosios grupės nariams maisto alergijos rizika sumažėjo net 67 proc.
Puikių rezultatų pasiekta ugdant teisingą imuniteto reakciją į vieną stipriausių alergenų – žemės riešutus. Šio produkto gavo per 300 kūdikių, sulaukusių trijų mėnesių amžiaus, bet nei vienam alerginė reakcija nepasireiškė.
 
Mokslininkai taip pat nustatė, kad imuninė sistema teisingai išugdoma tik tada, kai naujagimiui duodamas galinčio sukelti alergiją produkto reikiamas kiekis: pavyzdžiui, per savaitę – ne mažiau 2 gramų žemės riešutų arba kiaušinio baltymo. Plačiau apie tyrimą buvo paskelbta leidinyje „The New England Journal of Medicine“.

 
Nustatė vitamino D įtaką
Neseniai buvo paskelbta ir apie kitą mokslininkų tyrimą, kurio metu tyrinėtas vitamino D ir vaikų alergijos ryšys. Amerikiečių Mount Sinai medicinos mokyklos specialistai daro prielaidą, kad nėštumo metu dažnai vartojant produktus, turinčius vitamino D, sumažėja kūdikių alerginių reakcijų rizika. Beje, tokio efekto nebuvo pastebėta vartojant šio vitamino maisto papildus.
 
Mokslininkai ištyrė 1248 moteris ir jų atžalas – stebėta nuo pat pirmojo nėštumo trimestro iki vaikai sulaukė septynerių metų. Dažnai vartojusių vitamino D turinčius produktus gimdyvių vaikai 20 proc. mažiau kentėjo nuo šienligės. Tyrimo rezultatai buvo paskelbti leidinyje „Journal of Allergy and Clinical Immunology“.
Beje, nėščiosios priskiriamos vitamino D stokos rizikos grupei. Šio vitamino daug yra riebioje žuvyje, kepenėlėse, kiaušinio tryniuose, svieste ir kt. Tačiau pagrindinis jo šaltinis – saulės spinduliai. 


Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Socialinės iniciatyvos „Skirtingos Spalvos“ renginys apie autizmo spektro sutrikimą

    Socialinės iniciatyvos „Skirtingos Spalvos“ renginys apie autizmo spektro sutrikimą

    Penktadienį, balandžio 16 d. iniciatyva „Skirtingos Spalvos“ kviečia visus dalyvauti
    Atlikta reta operacija sugrąžino pacientą į pilnavertį kokybišką gyvenimą

    Atlikta reta operacija sugrąžino pacientą į pilnavertį kokybišką gyvenimą

    Respublikinės Klaipėdos ligoninės gydytojas gastroenterologas Arūnas Kančauskas 55-erių metų pacientui atliko rektovezikalinės fis...

    Budinti vaistinė


    Ekspertų raginimai vartoti vitaminą D atsispindi ir vaistinėje – įsigyjama dvigubai daugiau

    Ekspertų raginimai vartoti vitaminą D atsispindi ir vaistinėje – įsigyjama dvigubai daugiau

    Šalies gydytojai ekspertai ragina valdžios atstovus atkreipti dėmesį į vitaminą D, kaip Covid-19 infekcijos pasekmes &scaro...
    Vaistininkės rekomendacijos: kaip išsirinkti ir taisyklingai dėvėti respiratorių

    Vaistininkės rekomendacijos: kaip išsirinkti ir taisyklingai dėvėti respiratorių

    Švelnėjant karantino sąlygoms, gyventojai pamažu grįžta į įprastas darbovietes. Siekiant saugiai dirbti – neužsikrėst...

    Sveika šeima


    Grikiai – ne tik veganų mėsa

    Pasirodo, netgi pabodusios grikių kruopos gali būti patiekiamos gardžiai, įdomiai, o savo skoniu netgi priminti mėsą. Projekto „Inovatyvi mityba“ įkūrėjas Paulius Paulauskas teigia, kad ir mitybos pakeitimas gali atnešti visiškai kitokią gyvenimo kokybę.

    Sveikatos horoskopas


    Lapkričio 23 - 29 d.

    Avi­nas
    Pir­ma­die­nį ri­bo­ki­te ka­vos ir juo­do­sios ar­ba­tos kie­kį, dau­giau ger­ki­te van­dens. Ant­ra­die­nį jau­si­tės žva­lūs ir ku­pi­ni tei­gia­mų emo­ci­jų. Penk­ta­die­nį bus jaut­rūs re­gos or­ga­nai. Savaitgalį stiprinkite imuninę sistemą.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Indija: tikėjimas dievu nugalės viruso baimę

    Dar vasarį indų mokslininkai svarstė, jog sparčiai mažėjantį naujų užsikrėtimų COVID-19 skaičių iš dalies gali lemti ypatingas indų imunitetas infekcinėms ligoms. Tačiau dabar vėl mušami naujus susirgimų rekordai: per kelias savaites COVID-19 atvejų skaičiumi Indija pralenkė ir kurį laiką vienu didžiausių pandemijos žid...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Tik suaugusiems
    Henrikas Vaitiekūnas Tik suaugusiems
    Kokia nauda iš burbulo?
    Henrikas Vaitiekūnas Kokia nauda iš burbulo?

    Naujas numeris

























    Alergijos tyrimai ir konsultacijos - Allergomedica