Paaugliai, tapę tėvais – stigma sparčiai nyksta

Greta Vanagienė
2020-11-09
Visuomenėje neretai manoma, jog paaugliai, tapę tėvais, susiduria su socialiniais ir ekonominiais sunkumais. Tai - tiesa. Tačiau, pasak vaikų ir paauglių psichologo, psichiatro Lino Slušnio, ankstyvojo nėštumo stigma Lietuvoje mažėja ir sąlygos susikurti gerą gyvenimą jauniems tėvams tampa vis palankesnės. Tą byloja ir paauglių, tapusių tėvais istorijos.
Paaugliai, tapę tėvais – stigma sparčiai nyksta
„Paaugliai neretai turi bendraamžių grupeles, kurios jiems daro ne ką mažesnę įtaką ir spaudimą tam tikrais klausimais. Kartais jie patys dalijasi įvairiomis mitologijomis, neva nuo pirmo lytinių santykių karto tau nieko nenutiks. O iš tiesų, kartais to vieno karto ir pakanka. Ir po to – še tau, boba, devintinės, turime vaiką...“ – sako vaikų ir paauglių psichologas, psichiatras Linas Slušnys.

- Tapimas tėvais paauglystėje – tai dažna Lietuvoje?
- Tendencija tiek Lietuvoje, tiek pasaulyje yra, kad žmonės vis vėliau susilaukia vaikų ir ankstyvų lytinių santykių, ankstyvo tapimo tėvais vis labiau mažėja. Tikrai nemanyčiau, kad tarp mūsų jaunimo ankstyvas nėštumas dažnas – daugiau pavieniai atvejai.
 
- Jeigu paauglystėje tapai mama ar tėvu, matyt, tėvai ką nors pražiopsojo tave auklėdami. Ar galima taip manyti? 
- Dėl auklėjimo – tiesos yra. Tik sakyčiau ne pačiame auklėjime, kaip tokiame apskritai, bet tam tikrų dalykų nepaaiškinimą vaikams laiku. Priežasčių gali būti daug. Tapimas tėvais paauglystėje yra susijęs su tam tikru neatsakingu elgesiu ir neatsakingais priimtais sprendimais. Klausimas, ar tai yra lemta tik auklėjimo, ar patys tėvai tuos atsakingus sprendimus priima? Vaikai mato – vaikai daro, vaikai stebi – vaikai kartoja. Čia taisyklė paprasta.

Jeigu tėvai su vaikais nuo mažens kalba apie atsakomybes, vertybes, tikslus, jeigu namuose ugdoma aukšta savimonė ir nebijoma nuo mažens, bent keturiolikos metų, kalbėti apie lytiškumą, lytinį švietimą, tokiuose namuose rasite nykstamai mažą procentą tokių atsitiktinių ankstyvojo nėštumo atvejų. Priešingai. Juose užaugusių vaikų atsakomybė yra tiek aukšta, kad jie vaikų susilaukia net ne dvidešimties, o aplink trisdešimtmetį, nes galvoja, kad dar anksti ir gyvenime reikia daug ką nuveikti. Tokie žmonės pirmiausia nori įsitvirtinti gyvenime, pasiekti karjeros, turėti stabilią finansinę padėtį ir tik tuomet galvoja apie šeimos pagausėjimą.
Taip pat reikia nepamiršti, kad vaiko suvokimą apie pasaulį, jo savimonę formuoja ne tik tėvai ir jų auklėjimas, bet ir supanti aplinka. Paaugliai neretai turi bendraamžių grupeles, kurios jiems daro ne ką mažesnę įtaką ir spaudimą tam tikrais klausimais. Kartais jie patys dalijasi įvairiomis mitologijomis, neva nuo pirmo lytinių santykių karto tau nieko nenutiks. O iš tiesų, kartais to vieno karto ir pakanka. Ir po to – še tau, boba, devintinės, turime vaiką...
 
- Kodėl visuomenės spaudimo našta dėl ankstyvos tėvystės labiau kliūva mergaitėms nei berniukams?
- Čia, matyt, tradiciškai susiklostęs požiūris, jog atsakomybė dėl lytinių santykių ir vaikų turėjimo užkraunama mergaitėms. Tai yra nelogiška. Bet, atvirai sakant, daug kas dar vadovaujasi nuomone, kad berniukui gali uždėti kepurę ir paleisti per laukus, o mergaites reikia saugoti. Tad natūralu, kad su berniukais yra mažiau kalbamasi ir apie lytinius santykius, jų pasekmes ir apie su jais ateinančią atsakomybę – jo paties atsakomybę. Kai pasaulis juda to, kad mes kalbame apie lygias galimybes ir vienodas atsakomybes link, turime galvoti, kad ir vaikus tomis atsakomybėmis turėtume šviesti vienodai.
 
- Ankstyvasis nėštumas didelė drama paaugliui? Ar vis dar gaji ankstyvos tėvystės stigma?
- Tai tikrai nelengvai išgyvenami dalykai. Kiek man yra tekę matyti anksti tėvais tapusių nepilnamečių, visi išgyvena milžiniškas dramas. Tie paaugliai suauga greitai, intensyviai ir jiems dėl to tikrai sunku.
Visuomenėje šiek tiek dar tos stigmos apraiškų yra. Tiesa, turiu pastebėti, kad visuomenė dabar yra gerokai brandesnė ir liberalesnė. Mokytojai, klasiokai, draugai į ankstyvą nėštumą žiūri kur kas palankiau nei seniau ir visokeriopai padeda jaunam žmogui. O to paauglio tėvai itin skaudžiai sutinka faktą, jog dukra laukiasi arba vienuoliktokas sūnus, štai, tampa tėvu. Tėvams vis dar kelia nuostabą, kaip jo vaikui taip nutiko.
Savo praktikoje esu konsultavęs merginą, kuriai sunkiausias klausimas buvo, kaip apie nėštumą pranešti tėvams. Toji istorija baigėsi gerai.

 
- Jauniems tėvams sunku susistyguoti gyvenimą, baigti mokslus, rasti darbą?
- Nepasakyčiau. Šiais laikais tie vaikai puikiai geba ir mokyklas baigti, ir universitetus, taip pat ir darbą susirasti. Sukrėtimas dėl gyvenimo pasikeitimo nėra ilgalaikis, žmonės tikrai sugeba save suimti į rankas ir susikurti gyvenimą. Žinoma, jiems yra sunkiau pradžioje, bet tai niekaip nelemia to, kaip jie vėliau gyvens.

 
Indrė (23) (vardas pakeistas)

Mano istorija yra pozityvi ir man nė kiek nesinorėtų atsukus laiką ką nors keisti. Mama tapau septyniolikos. Taip jau nutiko, kad su tuometiniu draugu nesisaugojome. Žinoma, sužinojus apie nėštumą buvo šokas. Tuo metu atrodė, kad žemė slysta iš po kojų. Bet, man pačiai keista, labai palaikė mokytojai ir klasiokai, baigiau mokyklą. Tėvai – seneliai padėjo, kai reikėdavo pasaugoti dukrą, kad galėčiau ruoštis egzaminams ir juos laikyti. Po mokyklos ištekėjau už to paties žmogaus, su kuriuo ir susilaukėme dukros. Dabar jau esu baigusi ir kolegiją, tiesa, dirbu ne pagal specialybę. Studijų metu susilaukėme ir antro vaikelio. Esu laiminga mama. Save atradau grožio sferoje, darau makiažą, grožio procedūras. Labai norėčiau paauglius paskatinti būti drąsiems ir net anksti tapus tėvais nemesti mokslų, siekti karjeros ir įsitvirtinti gyvenime. Lengva nebus, bet nereikia nuleisti rankų. Kita vertus, manau, kad lengviau yra tiems, kurie vaikų susilaukia baigę mokslus ir turėdami tvirtesnį pagrindą po kojomis.

 
Loreta (33) (vardas pakeistas)
Pagimdžiau būdama 17-kos. Mano sūnui dabar šešiolika metų. Nuostabus jaunuolis. Pradžioje sunku buvo finansine prasme. Su sūnaus tėvu išsiskyrėme, kai mažiukui buvo metukai. Įvairius darbus dirbau. Baigiau 12 klasių, įgijau dvi specialybes. Šiuo metu gyvename Airijoje, taip pat turiu dukrą, jai 12. Jie yra mano stiprybė. Be jų neįsivaizduoju gyvenimo.

 
Andrius (32) (vardas pakeistas)
Dukra gimė, kai man buvo septyniolika. Pradžia - sunki finansine prasme. Gerą darbą rasti būdavo sunku, o neretam apgaudavo. Be gyvenimo patirties sunku už save kovoti. Nelabai žinojau, koks turėtų būti tėvas ir šiaip nebuvau šeimyniškas. Dukrai buvau geras, žmonai su manim buvo sunku. Su dukros motina išsiskyrėme, kai dukrai buvo penkeri. Tada baigiau vidurinę. Vėliau mokiausi kolegijoje, bet mečiau manydamas, kad mano gyvenimui tai nepadės. Dabar turiu individualią veiklą, gyvenu neblogai.
Po skyrybų niekada dukros nepamiršau. Pasiimdavau, visur važinėdavom, dūkdavom tik, kad retokai. Sunkiausiais gyvenimo etapais padėdavo galvojimas apie dukrą ir įsipareigojimas jai, todėl nepasidaviau... Tėvų pagalbos turėjom minimaliai,  abiejų tėvai nebuvo pavyzdiniai. Dabar dukrai keturiolika metų. Juokiamės, kai žmonės mane jos broliu vadina. Po skyrybų buvusioji sukūrė kitą šeimą. Pradėjom kartu jauni, baigėm atskirai, smagu, kad laimingai. Vis dėlto jaunimui patarčiau neskubėti.
 
Projektas „Pakalbėkim apie TAI“ (3500 Eur)                       

Partneriai:

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris