Vaistų tiekimo problemos: trunka ilgiau nei įprastai

Sima Kazarian
2022-12-01
Šių dienų aktualija – vaistų tiekimo sutrikimai. Vargstama su antibiotikų trūkumu vaikams, tačiau tikimąsi, kad tiekimas bus atkurtas. Pavojaus varpai kol kas neskama, apsikamšyti medikamentais taip pat nereikia, bet užsitęsusi situacija vargina tiek pacientus, tiek medikus.
Vaistų tiekimo problemos: trunka ilgiau nei įprastai
Vaistinėse pastarąsias kelias savaites jaučiamas antibiotikų trūkumas

Vargsta visą mėnesį
Visą lapkritį medikai skundžiasi tam tikrų medikamentų trūkumu. Kalbama, kad bėdos su leidžiamu penicilinu, sunku gauti ir kitus antibiotikus: „Ospen“, „Ospamox“, „Amoksiklav“, „Unasyn“, priešuždegiminių žvakučių, antiastminį „Flixotide“, „Tobradex“ akių lašų.
 
Šeimos gydytoja, Kauno miesto poliklinikos Šilainių šeimos sveikatos priežiūros skyriaus vedėja Rūta Ūsienė teigia, jog paskutinį mėnesį jie su kolegomis tikrai vargsta dėl vaistų stokos.

 

„Anksčiau būdavo, kad medikamentai dingsta iš prekybos ir vėl atsiranda, tačiau paskutines tris savaites jų niekur nėra. Lapkričio 10 dieną išrašiau mažiesiems pacientams antibiotikų, tačiau pačiai buvo netikėtumas, kai nei Kaune, nei Klaipėdoje nepavyko jų gauti“, – stebėjosi Šeimos gydytoja, Kauno miesto poliklinikos Šilainių šeimos sveikatos priežiūros skyriaus vedėja Rūta Ūsienė.

 
Ji paaiškino, kad pagal naujausias rekomendacijas gydytojai šiuo metu pirmiausiai skiria siauro spektro antibiotikus. Nuo to priklauso netgi gydymo įstaigų geri darbo rezultatai, mat šio tipo antibakteriniai vaistai yra kur kas palankesni pacientams, jie veikia tik tikslines bakterijų grupes, mažiau alina organizmą. Šiuo metu vaikiška „Ospen“ suspensija netiekiama nuo spalio. „Tačiau neliko netgi ir platesnio veikimo spektro antibiotiko „Ospamox“. Mes vienu metu tabeltinėmis formomis išrašydavome paprastą peniciliną, perskaičiuodavome dozes, tėvai jį smulkindavo ir duodavo vaikams“, – kaip tenka suktis iš padėties, pasakojo R.Ūsienė.
 
„Pirmąkart susiduriame, kad taip ilgai būtų toks trūkumas. Dabartiniu peršalimo ligų sezono metu būsime priversti skirti antibiotikus, tačiau beliks vienintelis pasirinkimas – plataus spektro, nors vaikui tai ir netikslinga“, - apgailestavo gydytoja. Kad trūkumą galėtų lemti padidėjusi siauro spektro antibiotikų paklausa, ji abejoja. „Poreikis ne taip žymiai ir ne dabar išaugo. Bent jau remiantis mano pastebėjimais“, – komentavo Šeimos sveikatos priežiūros skyriaus vedėja.
 
Ne naujiena
Vaistų trūkumo tema jau spėjo pasisakyti ir visi farmacininkų atstovai. Nors Lietuvos vaistinių asociacijos vadovė Kristina Nemaniūtė-Gagė skaičiavo 2 tūkst. vaistų pavadinimų trūkumą, Valstybinės vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) patikslina, kad lentelėje, iš kurios paimtas šis skaičius, pateikiami duomenys ne už vienerius metus. „Atkreipiame dėmesį į tai, kad tam pačiam vaistui gali būti gauti ir keli pranešimai, jeigu tiekimo sutrikimas tebesitęsia. Informacija skelbiama nuo 2021 metų, ji apima ir pasikartojančius tiekimo sutrikimus, ir pranešimus, kuriuos gavome apie tiekimo atnaujinimą“, – aiškina VVKT.
 
Viename vaistinių tinklų dirbanti Vaida teigia, kad nuo jos darbinės praktikos pradžios, kuri tęsiasi jau antrą dešimtmetį, ne vieną kartą pasitaikė tiekimo sutrikimų. „Kol kas į tai žiūrime pakankamai ramiai ir tikime, kad tiekimas normalizuosis. Nors laiko tarpas netrumpas, su kolegėmis pasikalbame, kad ir padėtis pasaulyje ne eilinė – buvo pandemija, o dabar karas. Labiausiai per nervus kerta nepatenkintų klientų skundai. Lyg mes laikytume tuo vaistus pasidėjusios stalčiuose ir niekam neduotume. Spaudoje teko girdėti ir siūlymą vaistus gamintis. Noriu replikuoti, kad gamybinėje vaistinėje antibiotikų suspensijų tikrai nepagaminsime. O kurti naują fabriką, žinoma, galima, tik tam reikės laiko, pinigų ir norinčių tuo užsiimti“, – komentavo farmacijos specialybę LSMU įgijusi Vaida.

 
„Norėtume atkreipti dėmesį, kad vaistų tiekimo problemų pasitaiko, – teigia ir VVKT. – Tai yra absoliučiai normalu. Pernai gauta 813 pranešimų apie laikinus ir 121 pranešimas apie nuolatinius tiekimo sutrikimus. Iki šių metų spalio buvo gauti 687 pranešimai apie laikiną ir 58 pranešimas apie nuolatinį tiekimo sutrikimą.“
 
Tačiau būtent spalį, lapkritį šis skaičius išaugo. Paskutinį rudens mėnesį gamintojai pranešė apie 100 vaistinių preparatų tiekimo sutrikimus. Trūksta vaistų ne tik Lietuvoje, bet ir vakarų Europoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose. „Vaistų tiekimo problemos aktualios ne tik Lietuvai – su jomis susiduria ir kitos šalys. Vaistų tiekimo sutrikimai dažniausiai būna susiję su gamybos problemomis, dėl logistikos, padidėjusio vaistų poreikio ar dėl komercinių priežasčių“, – vardija VVKT.
 

VVKT informuoja, kad kalbant apie vaikams skirtus vaistus: antibiotiką amoksiciliną bei paracetamolį, dėl kurių praėjusią savaitę viešoje erdvėje buvo itin daug kalbama, abiejų vaistų registruotojai buvo pranešę apie numatomus vaistų tiekimo sutrikimus, taip pat VVKT jau yra gavusi ir pranešimus, kad abiejų vaistų tiekimas atnaujintas. Beje, antibiotiko amoksicilino tiekimo sutrikimas fiksuotas ne tik Lietuvoje bet ir kitose Europos valstybėse.

 
Komentaras
Komentuodama situaciją dėl vaistų trūkumo Vaistų gamintojų asociacijos direktorė Rasa Bričkienė bedė į farmacijos įstatymą:

- Lietuvoje esantis ir numatomas ypač griežtas kompensuojamųjų vaistų kainų reguliavimas lemia, kad šalies rinka tampa nepatraukli, dėl to vaistų gamybos eilėje tenka laukti ilgai. Vaistų gamintojų asociacija, ieškodama būdų situacijai pagerinti, nuolatiniame bendrauja su atsakingomis valstybinėmis institucijomis, politikais. Seimo darbotvarkėje šiuo metu yra svarstomas Farmacijos įstatymo projektas. Jam Vaistų gamintojų asociacija teikė siūlymus, kuriais prašoma atsisakyti rinkos konkurenciją ribojančių išorinio kainų referavimo ir kainų įšaldymo. Lietuvos rinka yra labai maža. Situaciją palengvintų, jeigu vyktų rinkos konkurencija. Kuo daugiau tiekėjų, tuo mažesnės būtų vaistų trūkumo rizikos ir pasekmės pacientams.
Savaime suprantama, kad dėl pandemijos ir karo Ukrainoje išaugo vaistų gamybos kaštai dėl veikliųjų, pagalbinių ir pakavimo medžiagų, energijos žaliavų, logistikos kainų padidėjimo dešimtimis ir šimtais procentų. Dėl pakavimo medžiagų, pavyzdžiui, aliuminio, trūkumo, į rinką negali būti išleistos vaistų serijos.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    R.Masienė: nuo valytojos iki slaugos administratorės

    R.Masienė: nuo valytojos iki slaugos administratorės

    Kadaise Respublikinėje Panevėžio ligoninėje dirbusi valytoja Rasa Masienė šiandien čia – vyriausioji slaugos administ...
    Hepatitu C sirgusi Vida: neleidau sau ištižti

    Hepatitu C sirgusi Vida: neleidau sau ištižti

    „Prieš devynerius metus prasidėjo įvairios virškinimo problemos: dažnai vemdavau, nieko negalėjau valgyti. Buv...

    razinka


    Sveika šeima


    Senatvinės demencijos palydovė – agresija

    Nuo senatvės nepabėgsime nė vienas, tačiau kartais gyvenimiška patirtis virsta ne privalumu, o našta. Pesimizmas, irzlumas, paranoja, pykčio, agresijos priepuoliai tampa iššūkiu senolių artimiesiems ir medicinos personalui. Gydytojai psichiatrai aiškina, kad sergant Alzheimerio liga pakinta smegenų ...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JK – mirtinai pavojingo kraujo skandalas

    Artėja didžiausio Jungtinės Karalystės sveikatos sektoriaus istorijoje skandalo atomazga. Praėjusio amžiaus 8 ir 9 deš. šalyje plačiai naudoti užkrėsti kraujo preparatai iš JAV. Gegužės viduryje žadama paskelbti tyrimo rezultatus. Jau dabar aiškėja, kad užkrėstas kraujas buvo naudojamas sąmoningai. Apie ta...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Henrikas Vaitiekūnas Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?

    Naujas numeris