Kitąmet savo vaistų kainyne gali nerasti šimtai tūkstančių pacientų

Karolina Gudžiūnienė, ELTA
2022-12-08
Vaistų gamintojų asociacija (VGA) ir Lygiagretaus vaistų importo asociacija (LVIA) įspėja, kad rengiantis priimti Farmacijos įstatymo pakeitimus nebuvo pakankamai įvertinta jų neigiama įtaka pacientams ir vaistų rinkai. Jų skaičiavimais, jei kitąmet antrojo pusmečio kompensuojamųjų vaistų kainynas būtų ruošiamas pagal Sveikatos apsaugos ministerijos parengtą įstatymo projektą, pagal pesimistiškiausią scenarijų kompensavimo sistemoje būtų 38 proc. mažiau vaistų nei ankstesniame kainyne. Tai galėtų paveikti per 300 tūkst. pacientų: jie būtų priversti už vaistus susimokėti savo lėšomis arba keisti gydymą.
Kitąmet savo vaistų kainyne gali nerasti šimtai tūkstančių pacientų

Farmacijos įstatymo pataisų priėmimas numatytas ketvirtadienį Seimo plenariniame posėdyje. Apie tai, kad siūlomi pakeitimai ne tik mažins vaistų prieinamumą ir pasirinkimą, bet ir turės neigiamų pasekmių konkurencijai, trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje pasisakė Lygiagretaus vaistų importo ir Vaistų gamintojų asociacijos.
 

„Svarstant įstatymą komitete buvo kalbama, kad galėsime jo poveikį įvertinti po kelių mėnesių. Tačiau mūsų skaičiavimai jau dabar akivaizdžiai rodo, kad kompensuojamųjų vaistų pasiūla ir pasirinkimas toliau mažėtų drastiškai, todėl neigiamas pasekmes patirtų vaistų tiekėjai ir  tūkstančiai pacientų. Daugiausiai tų, kurie įsigyja vaistus skirtus kardiologinėms, urologinėms ir akių ligoms gydyti. Daugeliu atveju kompensavimo sistemoje liktų tik po vieną tiekėją, nes siūlomi kainyno ribojimai (kainos referavimas ir jos įšaldymas) yra neproporcingi, todėl palaikome Seime jau dabar įregistruotą šio projekto pataisą, kuri didina kompensuojamų vaistų pasiūlą“, – sako LVIA vadovas Donatas Parulis.
 
Pasak VGA valdybos pirmininko Dariaus Sinkevičiaus, pastaruoju metu valstybės diskutuoja, kaip švelninti vaistų kainodaros principus – taip reaguojama į kylančias kainas ir tiekimo sutrikimus Europoje. Tačiau Lietuvoje turime priešingą situaciją – jeigu Seimas pritars Farmacijos įstatymo pakeitimams, rinkos reguliavimas dar labiau griežtės.
 
„Dalis tiekėjų ir gamintojų jau dabar pasitraukia iš Lietuvos, o siūloma tvarka mūsų rinkos patrauklumą dar labiau sumažins. Vieno tiekėjo pasitraukimas nereiškia, kad dingsta tik vienas vaistinis preparatas, nes paprastai su vieno tiekėjo išėjimu netenkame galimybės įsigyti gana plataus sąrašo tiek receptinių, tiek nereceptinių medikamentų. Mažesnis tiekėjų skaičius lemia ir tai, kad bet kokie logistikos sutrikimai skaudžiau atsiliepia pacientams, nes alternatyvų mažėja, o kartais jų nelieka visai“, – paaiškina D. Sinkevičius.

Konstitucinis teismas yra nurodęs iki sausio 1 d. priimti Farmacijos įstatymo pakeitimus, nes dabartinė tvarka, kai įstatymuose nėra aiškių kriterijų, o Vyriausybė nustato kompensuojamųjų vaistinių preparatų ir medicinos pagalbos priemonių bazines kainas, prieštarauja Konstitucijai. Pasak VGA valdybos nario Justino Poderio, tai yra proga išspręsti ilgus metus besitęsiančias problemas ir galiausiai rasti būdų, kaip užtikrinti didesnį vaistų prieinamumą ir pasirinkimą.
„Norėtume, kad įstatymo rengėjai ir Seimo nariai įsiklausytų į socialinių partnerių siūlymus. Nerimą reiškia tiek vaistų gamintojų atstovai, tiek pacientai, kuriems pakeitimai turės ir sveikatos, ir finansinių pasekmių. Be to, nedviprasmiškai pasisakė ir Konkurencijos taryba. Jų teigimu, kainų reguliavimas prieštarauja ir konkurencijos logikai, ir siekiui didinti vaistų prieinamumą“, – atkreipia dėmesį J. Poderis.

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    „Šeimos medicina mane sužavėjo pacientų įvairove, galimybe dalyvauti paciento diagnostikoje ir ilgalaikiame stebėjime...
    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    Ab­do­mi­na­li­nės chi­rur­gi­jos gy­dy­to­ja Vik­to­ri­ja Žu­kaus­...

    razinka


    Sveika šeima


    Automobilius gatvėse stabdys ir aplinkosaugininkai

    Senas taršių automobilių parkas ir didelė miestų tarša Aplinkos ministeriją privertė griebtis pokyčių – sustiprinti aplinkosaugininkų įgaliojimai transporto priemonių taršos srityje. Netrukus keliuose vairuotojus stabdys ne tik policija, bet ir aplinkos apsaugos pareigūnai. Saugaus eismo ekspertai iniciatyv...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JK – mirtinai pavojingo kraujo skandalas

    Artėja didžiausio Jungtinės Karalystės sveikatos sektoriaus istorijoje skandalo atomazga. Praėjusio amžiaus 8 ir 9 deš. šalyje plačiai naudoti užkrėsti kraujo preparatai iš JAV. Gegužės viduryje žadama paskelbti tyrimo rezultatus. Jau dabar aiškėja, kad užkrėstas kraujas buvo naudojamas sąmoningai. Apie ta...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
    Pavėlavęs perspaudų rinkinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

    Naujas numeris