Viduržemio jūros regiono dieta: viskas, kas šviežia

Žydrūnė Domarkaitė
2014-07-18
Ypatingas dėmesys į Viduržemio jūros valstybių gyventojų mitybą ir gyvenimo būdą buvo atkreiptas po epidemiologinių studijų, parodžiusių, jog tenykščius gyventojus rečiau vargina aukštas kraujospūdis, cukraligė, insultas ir infarktas. Tyrimais įrodyta, kad šio regiono mityba palankiausiai veikia širdį.
Viduržemio jūros regiono dieta: viskas, kas šviežia
Viduržemio jūros regiono gyventojų lėkštėse apstu daržovių ir šviežiai ruoštų valgių, meniu nedaug druskos, o didžiąją dalį suvartojamų riebalų sudaro ne gyvulinės, bet augalinės kilmės riebalai.

Išskirtiniai produktai
Viduržemio jūros virtuvei priskiriamos visos kulinarinės tradicijos, esančios aplink Viduržemio jūrą. Visas jas vienija gana panašios klimato sąlygos, jūros artumas, kas nulemia ir panašius vartojamus maisto produktus.
Tarp šių produktų yra alyvuogių aliejus. Tai viena vertingiausių aliejų rūšių, jame yra iki 80 proc. mononesočiųjų riebalų rūgščių, kurios svarbios cholesterolio apykaitai ir širdies bei kraujagyslių ligų profilaktikai. Taip pat regiono mityba gausi žuvyje ir jūros gėrybėse esančių omega-3 riebiųjų rūgščių. Minėtos rūgštys padeda palaikyti normalų arterinį kraujospūdį, slopina trombų formavimąsi, tokiu būdu mažina kraujagyslių užsikimšimo tikimybę, mažina aterosklerozinių plokštelių formavimąsi, palaiko teisingą širdies raumens elektrinį aktyvumą bei slopina polinkį į aritmijas. Be visa ko, viduržiemio jūros gyventojai valgo daug vynuogių ir maistą užgeria vynu, kas leidžia aprūpinti organizmą resveratroliu - bene stipriausiu žinomu antioksidantu. Šis galingas antioksidantas padeda reguliuoti cholesterolio kiekį kraujyje, mažina aterosklerozinių plokštelių susidarymą.
 
Svarbiausia – saikas
Pastebėta, kad skirtingai nei kitų išsivysčiusių šalių žmonės, Viduržemio jūros regiono gyventojai sugeba atsispirti įtempto gyvenimo tempo diktatui ir atsilaiko prieš greitąjį maistą. Jų lėkštėse apstu daržovių ir šviežiai ruoštų valgių, meniu nedaug druskos, o didžiąją dalį suvartojamų riebalų sudaro ne gyvūninės, bet augalinės kilmės riebalai.

Norint būti sveikiems, kaip žmonės viduržiemio jūros regione, pamažu reikėtų sumažinti porcijas ir į meniu įtraukti daugiau naudingų produktų: vaisių, daržovių, pilno grūdo duonos, kruopų, pupelių, riešutų ir sėklų, alyvų aliejaus, jūros produktų. Saikingai vartoti pieno produktus, paukštieną, raudonąją mėsą, kiaušinius, o taip pat kartais leisti sau pasimėgauti vynu. „Lyon Diet Heart“ studijos rezultatai parodė, kad tyrimo dalyviai (jau patyrę pirmąjį miokardo infarktą), laikęsi Viduržemio jūros dietos principų po 46 mėn. turėjo 50-70 proc. mažesnę riziką širdies ligų pasikartojimui nei įprastai besimaitinusi kontrolinė grupė.

Komentaras
Restorano „St. Hubertus“ vadovas Linas Kuklerius:
- Viduržemio jūros regione gyvenantys žmonės iš tiesų vartoja daug alyvuogių aliejaus, šviežių žuvies produktų. Jie turi galimybę gauti daugiau sezoninių vaisių ir kartu pasisavinti daugiau vitaminų, todėl ir lyginant su bendra Europos statistika jie gyvena ilgiau. Fizinė jų sveikata taip yra geresnė. Ant jų stalo nerasime tiek daug riebios kiaulienos, miltinių, bulvinių patiekalų, kiek jų būna ant lietuvių stalo. Visi pagrindiniai miltiniai patiekalai yra balta duona ir makaronai (pasta). Lietuvių vartojimo kultūra taip pat keičiasi, todėl vis dažniau ant mūsų stalo patenka aukštos kokybės alyvuogių aliejaus, geros kokybės šviežios žuvies. Kepimui naudojama mažiau augalinių riebalų nei šiaurietiškoje virtuvėje. Viduržemio jūros regione taip pat daugiau vartojama jūros gėrybių, kurių maistinė vertė yra aukštesnė nei mėsos, jas organizmas virškina lengviau. Aišku, jūros gėrybes reiktų rinktis kruopščiai, nes yra dalis žmonių, kurie tokiam maistui alergiški. Viduržemio jūros regione gyvenantys žmonės valgio metu dažnai geria vyną. Tik pagrindinė vyno užduotis – užgerti maistą, o ne prisigerti. Vynas turi būti bendroje dermėje su maistu. Jeigu mes prie stalo turime jaunesnių valgytojų, vynas yra skiedžiamas vandeniu, bet jis ant stalo yra visada. Šio gėrimo nevengiama ir pietų metu, nes tai yra neatsiejama valgymo dalis.

 
Receptai
Daržovės su pelėsiniu sūriu

Reikės:
1 moliūgo,
2 raudonųjų svogūnų,

1 raudonosios paprikos,
200 g žaliųjų alyvuogių,
3 rozmarinų šakelių,
alyvuogių aliejaus,
druskos, pipirų,
100 g mėlynojo pelėsinio sūrio.

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros. Supjaustykite moliūgą, svogūną, papriką ir sudėkite į skardą. Suberkite alyvuoges ir apibarstykite kapotu rozmarinu. Viską apšlakstykite aliejumi ir pagardinkite druska ir pipirais. Kepkite 35 minutes iki tol, kol daržovės suminkštės ir paruduos. Tuomet ištraukite skardą iš orkaitės ir apibarstykite mėlynuoju pelėsiniu sūriu bei dar pakepkite 3 minutes, kad sūris ištirptų. Skanaus!
 
Svieste keptos krevetės

Reikės:
500 g išlukštentų krevečių,
6 skiltelių česnako,
150 g sviesto,
1 šaukšto provanso žolelių mišinio,
Druskos, pipirų.
Česnakus nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Ištirpinkite keptuvėje sviestą ir sudėkite česnakus. Pakepinkite apie 5 minutes, tuomet suberkite krevetes, provanso žoleles, druską ir pipirus. Kaitinkite, vis pamaišant, apie 5 minutes. Galite patiekti su ryžiais arba šviežiomis daržovėmis. Skanaus!

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    T.Sveikata: chirurgai – kaip Formulės vairuotojai

    T.Sveikata: chirurgai – kaip Formulės vairuotojai

    „Galbūt rega prastėja, gal judesiai nebe tokie greiti, bet tu kiekvieną dieną galvoji, kad rytoj operacinėje būsi stipresnis...
    Krūtų mamografija gelbėja, koją kiša melagienos

    Krūtų mamografija gelbėja, koją kiša melagienos

    Antrąjį gegužės pirmadienį yra minima Nacionalinė moters sveikatos patikros diena. Nors informacijos apie prevencinių patikrų naud...

    Budinti vaistinė


    Seime gaivinama idėja įteisinti mobiliąsias vaistines

    Seime gaivinama idėja įteisinti mobiliąsias vaistines

    Seime vėl registruotas siūlymas įteisinti mobiliąsias vaistines.  
    Mobiliąsias vaistines M.Jakubauskienė vadina sveikintina iniciatyva

    Mobiliąsias vaistines M.Jakubauskienė vadina sveikintina iniciatyva

    Sveikatos apsaugos ministrė Marija Jakubauskienė sako, kad mobiliosios vaistinės būtų gera galimybė priartinti vaistų įsigijimą gy...

    razinka


    Sveika šeima


    Tylūs motinystės sunkumai

    Nors praėjusi Motinos diena viešojoje erdvėje motinystę vaizdavo kaip absoliučią laimę, realybėje daugeliui moterų ji atnešė sunkių išbandymų. Tūkstančiai moterų Lietuvoje po gimdymo susiduria su emociniais sunkumais, apie kuriuos vis dar kalbame retai. Tyrimai rodo, kad kas penkta lietuvė patiria pogimdyminės de...

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Eurovizinės šlovės kaina – pakrikusi dalyvių psichika

    „Atlikėjo karjeroje nedaug tokių konkurencingų ir emociškai išsunkiančių renginių kaip „Eurovizija“, todėl perdegimas tarp dalyvių – itin dažnai pasitaikantis“, – skelbia nepriklausoma „Eurovizijos“ naujienų svetainė „ESC Insight“. Dėl šios priežasties o...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Turite tai žinoti
    Henrikas Vaitiekūnas Turite tai žinoti
    Pasiryžę gimdyti? Niekada!
    Gediminas Karoblis Pasiryžę gimdyti? Niekada!
    Medicinos bendruomenė – atsakingas valstybės partneris. Laikas tai išnaudoti
    Andrej Rudanov Medicinos bendruomenė – atsakingas valstybės partneris. Laikas tai išnaudoti

    Naujas numeris