Vitaminais papildys „žaliuojanti“ palangė

Aigustė Tavoraitė
2016-02-01
Organizmą pamaitinti žaliaisiais vitaminais galima ir žiemą. Pasak Vilniaus universiteto Botanikos sodo skyriaus vedėjo dr. Dariaus Ryliškio, daugelį augalų mūsų stalui galima nesunkiai užsiauginti namų sąlygomis. 
Dalis prieskoninių augalų yra daugiamečiai, todėl juos galima auginti kaip kambarines gėles. Norimus auginti žiemą augaliukus galima įsigyti vazonėliuose, persodinti iš daržo ar pasėti jų sėklas.

Kokį substratą išsirinkti?
Pasak D.Ryliškio, daugumai ant palangės auginamų augalų užtenka 12–15 cm substrato sluoksnio. Kuo platesnis pasirinktas indas (dėžutė, vazonas), tuo geriau palaikomas vienodas drėgmės kiekis. Būtina pasirūpinti ir drenažu, kad vandens perteklius nesikauptų indo dugne.
 
„Žiemos metu paprastai tenka naudoti įvairių gamintojų siūlomus substratus daržovėms sėti ar auginti, į kurių sudėtį įeina durpės ir mineralinės trąšos. Tik derėtų nepamiršti, kad jų užtenka ne daugiau kaip vienam vegetacijos sezonui. Intensyviai laistant dalis naudingų medžiagų gali būti išplautos ir anksčiau. 
 
Durpių substrato pliusai: jame nėra ligų sukėlėjų ir kenkėjų, gerai sulaiko vandenį. Didžiausias minusas – gausiai laistant, gali pradėti trūkti deguonies, šaknys ar dalis jų žūsta, prasideda puvimo procesai“, – aiškino specialistas.
 
Reikia tik vandens
Dalį augalų puikiai galima užauginti ir nenaudojant substrato. Pavyzdžiui, svogūną užtenka aprūpinti tik vandeniu, kadangi jo galvutėje yra sukaupta daug medžiagų būsimam augimo sezonui. 
 
„Be substrato sėkmingai galima užauginti ir kai kurių augalų daigus, vartojamus maistui. Tai – pipirnė, sėjamoji gražgarstė, lapiniai ridikėliai. Sėklos paberiamos ant bet kokios drėgmę kiek sulaikančios medžiagos, pavyzdžiui, popierinės servetėlės ar rankšluoščio, palaikoma drėgmė ir po kelių dienų ar savaitės daigai jau naudojami įvairiausiems patiekalams gardinti“, – pasakojo D.Ryliškis.
 
Auginami kaip kambarinės gėlės
Ant palangės dažnai auginami petražolės, krapai, bazilikai ir kiti prieskoniniai augalai. 
„Petražolės gali būti sėjamos arba sodinamas šakniavaisis. Dažniau naudojamos sėklos. Prieš sėjant jas patariama pusvalandį palaikyti po tekančio šilto vandens srove, uždengtas keliais marlės sluoksniais, po to pamerkti parai laiko. Sėjama 3 cm gylyje. Išdygusius daigus reikia praretinti paliekant 4–5 cm. Po 6 savaičių jau galima skinti pirmuosius lapus. Papildomai tręšiamos petražolės kambaryje gali augti net keletą metų“, – kalbėjo specialistas.
 
Krapai auga negreitai (skinti po sėjos galima tik praėjus 1–1,5 mėn.) ir reikalauja daug šviesos. Bazilikai taip pat mėgsta saulę, šilumą ir drėgmę. Sėjami 5 cm tarpueiliais 0,5–1 cm gyliu. Sėklos sudygsta po 7–10 dienų. Kai pradeda formuotis tikrasis lapelis, daigai retinami, tarp daigų paliekant 5 cm. 
 
„Dalis prieskoninių augalų – čiobreliai, melisos, raudonėliai, rozmarinai, šalavijas, pipirmėtės – yra daugiamečiai, todėl juos galima auginti kaip kambarines gėles. Norimus auginti žiemą augaliukus galima įsigyti vazonėliuose, persodinti iš daržo ar pasėti jų sėklas“, – patarė D.Ryliškis.

Kaip užsiauginti saulėgrąžų daigų?
Reikės: nekepintų, nesūdytų, ekologiškų saulėgrąžų su lukštais, daigyklėlės ar padėkliuko, žemių.
Mirkymas. Saulėgrąžas iš vakaro užmerkiame 3 l stiklainyje, o ryte vandenį nupilame (mirkyti 8–10 val.).
Daiginimas. Po 10 valandų nupilame vandenį, sėklas išplauname švariu vandeniu ir daiginame apie 28–36 valandas (kol pasirodo maži daigeliai). Daiginant sėklas plauname keletą kartų per dieną tekančiu vandeniu.
 
Sodinimas. Kai pamatysite, kad jos pradėjo leisti mažas šakneles, perkelkite saulėgrąžas į padėklus su žemėmis. Žemės sluoksnis padėkluose turėtų būti iki centimetro. Supilkite išdygusias saulėgrąžas į padėklą ir palaistykite. Vėliau saulėgrąžas užspauskite kitu padėklu ir prislėkite sunkiu daiktu (taip laikyti 4 dienas). Nuėmus svorį padėklą perkelkite ant saulėtos palangės. 7–11 dieną auginimo dieną jau galima džiaugtis ir skanauti šviežių saulėgrąžų daigų. Daigus reikėtų auginti iki antro vainikėlio atsiradimo.  

Receptai 
Saulėgrąžų daigų salotos su avokadų kremu ir lašiša
 
Reikės:
1 lašišos pjausnio,
1 saujelės daigintų saulėgrąžų daigų,
1 nedidelio, prinokusio avokado,
1 žiupsnelio maltų pipirų,
1 skiltelės česnako,
šlakelio citrinos,
kelių „Frisse“ salotų lapelių,
liucernos daigų,
spindulinių pupuolių.
 
Dedame lašišos pjausnį į garų puodą ir gariname jį apie 15–20 min. Kol lašiša garinasi, pagaminame avokadų kremą. Avokadą nulupame, perpjauname į kelias dalis ir suberiame į elektrinį maisto smulkintuvą. Kartu sudedame šlakelį citrinos sulčių, česnako skiltelę, žiupsnelį pipirų. Pagal skonį pasūdome ir smulkiname iki purios kremo konsistencijos. Saulėgrąžų daigus ir salotų lapus nuplauname, nusausiname ir gražiai išdėliojame lėkštėje. Paruoštą lašišos pjausnį dedame ant viršaus ir užkrečiame šiek tiek avokado kremo. Nuplauname ir nusausiname liucernos daigus ir papuošiame avokadų kremą. Užbarstome šiek tiek spindulinių pupuolių. Skanaus!
 
Salotos su tunu ir saulėgrąžų daigais
 
Reikės:
gabaliuko kopūsto,
virto arba orkaitėje kepto burokėlio,
kelių saulėje džiovintų pomidorų,
konservuoto tuno,
saulėgrąžų daigų,
šlakelio alyvuogių aliejaus,
citrinos sulčių.
Daržoves susipjaustykite, kaip patinka. Viską sudėkite į lėkštę, pašlakstykite aliejumi ir citrinos sultimis. Skanaus!
 
Salotos su mocarela ir daigais
 
Reikės:
100 g daigų, 
3 v. š. kreminio balzaminio acto, 
1 saujos saulėgrąžų, 
2 saujų špinatų,
1 stiklainio Tere mozzarella vyšnios 18 proc. 
150 g vyšninių pomidorų
 
Keptuvėje pakepinkite saulėgrąžų sėklas. Supjaustykite vyšninius pomidorus. Dėkite į salotinę špinatų lapus, daigus, pomidorus ir pabaigoje puselėmis pjaustytus mocarelos rutuliukus. Salotas dėkite į lėkštę ir apibarstykite sėklomis. Pabaigoje apipilkite balzaminiu padažu. Skanaus!


 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:
Kepsninių sezonas – atidarytas!

Kepsninių sezonas – atidarytas!

2024.05-17
Šylantys orai ir atgijusi gamta gundo vis daugiau laiko praleisti gamtoje ir paįvairinti maisto ruošimo rutiną, išsitraukiant seniai naudotas kepsnines. Tačiau Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) bei sveikatai palankios mitybos specialistai įspėja: ruošiant maistą ant ugnies, būtina žinoti svarbiausias maisto saugos bei ruošos taisykles, padėsiančias apsaugoti savo iSkaityti plačiau
Velykiniai troškimai: ir pavalgyti, ir sulieknėti

Velykiniai troškimai: ir pavalgyti, ir sulieknėti

2024.03-29
Šv. Velykų pusryčiai – laukiamiausia šventės akimirka ar stresas, vien pamąsčius apie valgiais nukrautą stalą? Mitybos specialistų teigimu, giliai įsišaknijusios „dėkis dar“ ir naujosios „dietų“ kultūros sandūra turi skaudžių pasekmių: abiem atvejais formuojasi blogi mitybos įpročiai, sparčiai didėja psichologinių problemų ir valgymo sutrikimų tikimybėSkaityti plačiau
Arbatos puodelyje: statusas, galia ir sveikata

Arbatos puodelyje: statusas, galia ir sveikata

2024.01-05
Arbata – vienas seniausių gėrimų pasaulyje, turintis itin turtingą istoriją. Prieš keturis šimtus metų pasiekusi Europą, dėl antioksidacinių savybių arbata ne tik be vargo nurungė kavą, bet ir paskatino pramonės revoliuciją. Šiandien arbata – smarkiai įsišaknijusi socialinio gyvenimo dalis ir nepamainomas natūralus vaistas žiemos laikotarpiu.Skaityti plačiau
Ant stalo – užkrėstas laimikis iš miško

Ant stalo – užkrėstas laimikis iš miško

2023.09-22
Rudenį prasidėjus medžioklės sezonui žvėriena tampa delikatesu, kuris su pasididžiavimu tiekiamas ne tik ant šeimos, bet ir svečių stalo. Specialistai įspėja, jog vartojant trichinelioze užkrėstą kiaulių, šernų ar bebrų mėsą galima susirgti visam gyvenimui.Skaityti plačiau
PSO: populiarus saldiklis – galimas vėžio sukėlėjas

PSO: populiarus saldiklis – galimas vėžio sukėlėjas

2023.07-31
Tarptautinė vėžio tyrimų agentūra prie Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) neseniai pareiškė, kad vienas plačiai naudojamų maisto priedų – aspartamas potencialiai yra kancerogenas. Kaip teigia gydytojas dietologas Edvardas Grišinas, šio priedo pavojus sveikatai priklauso nuo suvartojamo kiekio.Skaityti plačiau

Gydytojas ir pacientas


R.Gailiuvienė: pokalbis su draugu kartais atstoja psichoterapiją

R.Gailiuvienė: pokalbis su draugu kartais atstoja psichoterapiją

„Bendravimas – labai svarbus gyvenime“, – sako Raseinių psichikos sveikatos centro direktorė, gydytoja psi...
J.Arasimavičius: nuodas ar vaistas – priklauso nuo dozės

J.Arasimavičius: nuodas ar vaistas – priklauso nuo dozės

Keičiantis klimatui ir stiprėjant saulės poveikiui, mūsų tradicinis santykis su saule motinėle gali kainuoti sveikatą, sako VUL Sa...

Budinti vaistinė


Seime gaivinama idėja įteisinti mobiliąsias vaistines

Seime gaivinama idėja įteisinti mobiliąsias vaistines

Seime vėl registruotas siūlymas įteisinti mobiliąsias vaistines.  
Mobiliąsias vaistines M.Jakubauskienė vadina sveikintina iniciatyva

Mobiliąsias vaistines M.Jakubauskienė vadina sveikintina iniciatyva

Sveikatos apsaugos ministrė Marija Jakubauskienė sako, kad mobiliosios vaistinės būtų gera galimybė priartinti vaistų įsigijimą gy...

razinka


Sveika šeima


Kodėl genijai miega su raktais?

Anot ispanų menininko Salvadoro Dali, miego ritualas su raktu rankoje skatino jo kūrybiškumą. Tai, ką dalininkas jautė intuityviai – šiandien patvirtina ir mokslas. Tyrimai atskleidžia, kad Dali miego metodas padeda smegenims sieti idėjas naujais, netikėtais būdais.

Pakalbėkim apie tai


Svetur


Krūties vėžį sulėtins dvigubai

„Kai pagal skenuotus vaizdus pastebime, jog liga progresuoja, jau atsiliekame. Ankstyva diagnostika ir gydymas leidžia mums išlikti žingsniu priekyje gydant onkologines ligas“, – sako „Valley-Mount Sinai“ vėžio centro gydytoja Eleonora Teplinsky. Naujasis vaistas gali iš esmės pakeisti krūt...

Redakcijos skiltis


Komentarai


Socdemų sveikatos reforma Jums kainuos sveikatą ir pažeis Konstituciją
Vytautas Mitalas Socdemų sveikatos reforma Jums kainuos sveikatą ir pažeis Konstituciją
Pranašystės... 2025-iesiems
Henrikas Vaitiekūnas Pranašystės... 2025-iesiems
Persileidimai – dažnas gamtos reiškinys
Vilma Gudynienė Persileidimai – dažnas gamtos reiškinys

Naujas numeris