Saikingai geriama kava naudinga sveikatai

www.lsveikata.lt
2014-11-10
Kavos kultas šiuo metu šalies didžiuosiuose miestuose akivaizdus. Savotiška įvaizdžio detale tampa vienkartinis ar daugkartinis puodelis, sklidinas kvapnaus gėrimo. Apie besaikio kavos vartojimo žalą kalbama labai daug. Tačiau, reikia nepamiršti, kad šis gėrimas turi ir naudingų sveikatai savybių. Be to, šį kartą pabandysime atskleisti kavą ne tik kaip kasdienį gėrimą, bet ir kaip puikų prieskonį. Ir ne tik desertams.
Saikingai geriama kava naudinga sveikatai
Saikingai gerdami kavą gauname nedidelę dozę kofeino, kuris teigiamai veikia iš prigimties turinčius žemą kraujospūdį ar dirbančius protinį ar kitokį nejudrų darbą. Žvalinanti kofeino dozė nedidelė – vos 0,2 g. Tiek yra maždaug pustrečiame šaukštelyje maltos kavos.

Kavos kelias
 Kava, atkeliaujanti iki mūsų parduotuvių turi „nueiti“ nemenką kelią. Kavamedžiai auginami daugiau kaip penkiasdešimtyje pasaulio šalių. Kadangi skiriasi tų šalių klimatas bei dirvožemis, skiriasi ir kavos pupelių cheminė sudėtis, skonis ir kvapas.
Kavamedžio vaisiai noksta nuo šešių iki aštuonių mėnesių, o mezgasi nuolat. Taigi, pupeles rinkti mašininiu būdu galima nebent Brazilijoje, kur dėl gamtinių sąlygų jos visos prinoksta maždaug vienu metu. Reiškia kitur kavos pupelės arba renkamos rankomis, arba medžiai purtomi ir nuo jų prinokusios pupelės krenta ant pakloto.
Kavos kokybė priklauso ne tik nuo aplinkos sąlygų, bet ir nuo to, kaip greitai po surinkimo ji apdorojama. Mat užsistovėjusios pupelės suplėksta ir apkarsta. Tad surinktos pirmiausiai yra apdorojamos drėgnuoju arba sausuoju būdu, išdžiovinamos, pilamos į maišus i vežamos į perdirbimo įmones. Ten pupelės perrenkamos: išmetamos visos jau suplėkusios, supelijusios. Tuomet rūšiuojamos specialiais sietais: stambiausios lieka viršuje, o visos nuolaužos ir trupiniai – apačioje. Kodėl jas svarbu atskirti? Kepinamos jos greičiau pradeda anglėti ir gali sugadinti kavos skonį. Dėl to atskiriamos ir smulkesnės kavos pupelės. Na, o paskrudinus belieka sumalti. Nors, be abejonės, kavos gurmanai labiau įvertins šviežiai maltą kavą.

Kava ir sveikata
 Kavos pupeles sudaro keli šimtai junginių, kurių sudėtyje yra kalio, kalcio, natrio, geležies, sieros, fosforo, azoto, chloro, magnio ir t.t. Trumpiau sakant, maždaug tris ketvirčius bet kurios rūšies kavos pupelių sudaro celiuliozė, riebalai ir vanduo, o likęs ketvirtis kupinas rūgščių, baltymų, taninų ir mineralinių druskų.

Ilgainiui kavai plintant kaip buitiniam gėrimui, gydomosios jos savybės buvo primirštos. Tačiau, pavyzdžiui, Persijoje kava buvo vaistas, skiriamas nuo daugelio ligų. Saikingai gerdami kavą gauname nedidelę dozę kofeino, kuris teigiamai veikia iš prigimties turinčius žemą kraujospūdį ar dirbančius protinį ar kitokį nejudrų darbą. Žvalinanti kofeino dozė nedidelė – vos 0,2 g. Tiek yra maždaug pustrečiame šaukštelyje maltos kavos. Suvartojus didesnį kiekį, kofeinas ima dirginti: žmogus tampa irzlus ir nervingas. Kartais didesni kavos kiekiai net ne žvalina, o slopina. Taip dažniau nutinka vyresnio amžiaus žmonėms.
Saikingai gaunamas kofeinas taip pat teigiamai veikia kraujotaką: plečia širdies kraujagysles. Tinka galvos skausmo malšinimui. Kavoje esančios organinės rūgštys ir taninai spartina virškinimą. Tik reikia nepamiršti, kad kavą kaip ir kitus produktus reikia vartoti saikingai. Dažniausiai kartą ar du per dieną.
 
Kaip nustatyti, ar pupelės geros?
Jei parduotuvėje jos laikomos netoli silkės ar dešros, verčiau jų nepirkti. Netinkamų, apkartusių pupelių kvapas aitrus, nemalonus. Neseniai apkepinta, gera kava – malonaus kvapo. Po kurio laiko jis gerokai pasilpsta ir vėl atsiskleidžia tik pupeles sumalus.
Jei sumaltos pupelės nebekvepia, tačiau žinoma, kad buvo laikomos tinkamai, galima bandyti jas atgaivinti. Suberkite į sietelį, porą minučių palaikykite po tekančiu šaltu vandeniu. Tuomet nuolat maišant jas reikia išdžiovinti, kaitinant švarioje keptuvėje. Jei šitai kvapo negrąžins, kava nelabai tinkama vartojimui.
Parengta pagal knygą „Apie kavą ir arbatą“

 
Receptai
Kavos ir daržovių sriuba 
Daržovių sriuba su perlinėmis kruopomis, gardinta kava, netradicinis, tačiau malonus gomuriui derinys.

Reikės:
1 svogūno,
1 saliero koto,
2 morkų,
4 bulvių,

1 stiklinės perlinių kruopų,
3 skiltelių česnako,
2 natūralaus sultinio kubelių,
1 puodelio espreso kavos,
Šiek tiek virto kiaulienos kumpio.
Svogūnus, salierus ir morkas pakepinkite aliejuje su kapoto česnako skiltelėmis. Supilkite juos į puodą ir užpilkite paruoštu sultiniu bei puodeliu espreso kavos. Sudėkite kubeliais supjaustytas bulves, apvirtas perlines kruopas ir pjaustytą virtą kiaulienos kumpį. Virkite, kol suminkštės daržovės. Skanaus!
 

Kalakutienos troškinys su kava

Reikės:
500 g kalakutienos filė,
2 šaukštų sviesto,
2 šaukštų aliejaus,
2 svogūnų,
100 ml raudonojo sauso vyno,
100 ml stiprios kavos,
200 g pomidorų tyrės,
1 arbatinio šaukštelio cukraus,
1 arbatinio šaukštelio džiovintų čiobrelių,
druskos ir juodųjų pipirų.
Puode išlydykite sviestą ir supilkite aliejų. Smulkintus svogūnus suberkite į puodą ir kaitinkite kol pasidarys permatomi. Sudėkite mažais gabalėliais pjaustytą mėsą ir ją kepinkite. Pamažu supilkite vyną. Kavą ir pomidorų tyrę. Pagardinkite cukrumi, druska, juodaisiais pipirais ir čiobreliais. Troškinkite pusvalandį ant silpnos ugnies. Patiekite su virtais ryžiais. Skanaus!

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Žmonės po organų transplantacijų pasmerkti mirčiai: gyvybiškai svarbių vaistų priemokos drastiškai išaugo, generikų – nėra

    Žmonės po organų transplantacijų pasmerkti mirčiai: gyvybiškai svarbių vaistų priemokos drastiškai išaugo, generikų – nėra

    Pacientams po organų transplantacijos atstovaujanti Lietuvos asociacija „Gyvastis“ dar nuo šių metų kovo mėnesi...
    Antanas Gvazdaitis: „Baisu sulaukti užleistų pacientų antplūdžio“

    Antanas Gvazdaitis: „Baisu sulaukti užleistų pacientų antplūdžio“

    Klaipėdos universitetinės ligoninės Neurochirurgijos klinikos vadovas, doc. dr. gydytojas neurochirurgas Antanas Gvazdaitis (68 m....

    Budinti vaistinė


    „Eurovaistinės“ specialistai pataria: 5 žingsniai, kaip įveikti peršalimą

    „Eurovaistinės“ specialistai pataria: 5 žingsniai, kaip įveikti peršalimą

    Šaltuoju metu dažniau sergama peršalimo ligomis, pagrindinio šalies vaistinių tinklo „Eurovaistinė&ldqu...
    Vaistinės skambina pavojaus varpais: regionuose trūksta daugiau nei 140-ties kvalifikuotų vaistininkų

    Vaistinės skambina pavojaus varpais: regionuose trūksta daugiau nei 140-ties kvalifikuotų vaistininkų

    Pasaulyje ir Lietuvoje siaučiant COVID-19 pandemijai, į papildomas fronto linijas kartu su medikais stojančių vaistininkų ima krit...

    Sveika šeima


    Spa namuose. Pradėkite nuo kūno žemėlapio

    Užkardą grožio centrams uždėjęs kranktinas, SPA ritualus verčia susikurti namuose. Jei skirtingos veido zonos daugeliui ne naujiena, kūno odos žemėlapis, ko gero, pažįstamas tik grožio specialistams.

    Sveikatos horoskopas


    Lapkričio 23 - 29 d.

    Avi­nas
    Pir­ma­die­nį ri­bo­ki­te ka­vos ir juo­do­sios ar­ba­tos kie­kį, dau­giau ger­ki­te van­dens. Ant­ra­die­nį jau­si­tės žva­lūs ir ku­pi­ni tei­gia­mų emo­ci­jų. Penk­ta­die­nį bus jaut­rūs re­gos or­ga­nai. Savaitgalį stiprinkite imuninę sistemą.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Kinija: pandemija plinta per šaldytą produkciją?

    Nuo pandemijos pradžios Kinija kaip įmanydama mėgina eliminuoti koronavirusą iš šalies, tačiau nedidelių židinių vis dar pasitaiko. Pastaruoju metu - dažniausiai įmonėse, kurios importuoja šaldyto maisto produkciją iš užsienio. Kinijos mokslininkai kelia versiją, kad koronavirusas gali plisti per ša...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ar nauja valdžia ištaisys senas PSDF biudžeto klaidas?
    Agnė Gaižauskienė Ar nauja valdžia ištaisys senas PSDF biudžeto klaidas?
    Kiekvienam teks nuvykti...
    Henrikas Vaitiekūnas Kiekvienam teks nuvykti...
    Leonardas Cohenas ir jausmai
    Palmira Rudalevičienė Leonardas Cohenas ir jausmai

    Naujas numeris

























    Alergijos tyrimai ir konsultacijos - Allergomedica