Saikingai geriama kava naudinga sveikatai

www.lsveikata.lt
2014-11-10
Kavos kultas šiuo metu šalies didžiuosiuose miestuose akivaizdus. Savotiška įvaizdžio detale tampa vienkartinis ar daugkartinis puodelis, sklidinas kvapnaus gėrimo. Apie besaikio kavos vartojimo žalą kalbama labai daug. Tačiau, reikia nepamiršti, kad šis gėrimas turi ir naudingų sveikatai savybių. Be to, šį kartą pabandysime atskleisti kavą ne tik kaip kasdienį gėrimą, bet ir kaip puikų prieskonį. Ir ne tik desertams.
Saikingai geriama kava naudinga sveikatai
Saikingai gerdami kavą gauname nedidelę dozę kofeino, kuris teigiamai veikia iš prigimties turinčius žemą kraujospūdį ar dirbančius protinį ar kitokį nejudrų darbą. Žvalinanti kofeino dozė nedidelė – vos 0,2 g. Tiek yra maždaug pustrečiame šaukštelyje maltos kavos.

Kavos kelias
 Kava, atkeliaujanti iki mūsų parduotuvių turi „nueiti“ nemenką kelią. Kavamedžiai auginami daugiau kaip penkiasdešimtyje pasaulio šalių. Kadangi skiriasi tų šalių klimatas bei dirvožemis, skiriasi ir kavos pupelių cheminė sudėtis, skonis ir kvapas.
Kavamedžio vaisiai noksta nuo šešių iki aštuonių mėnesių, o mezgasi nuolat. Taigi, pupeles rinkti mašininiu būdu galima nebent Brazilijoje, kur dėl gamtinių sąlygų jos visos prinoksta maždaug vienu metu. Reiškia kitur kavos pupelės arba renkamos rankomis, arba medžiai purtomi ir nuo jų prinokusios pupelės krenta ant pakloto.
Kavos kokybė priklauso ne tik nuo aplinkos sąlygų, bet ir nuo to, kaip greitai po surinkimo ji apdorojama. Mat užsistovėjusios pupelės suplėksta ir apkarsta. Tad surinktos pirmiausiai yra apdorojamos drėgnuoju arba sausuoju būdu, išdžiovinamos, pilamos į maišus i vežamos į perdirbimo įmones. Ten pupelės perrenkamos: išmetamos visos jau suplėkusios, supelijusios. Tuomet rūšiuojamos specialiais sietais: stambiausios lieka viršuje, o visos nuolaužos ir trupiniai – apačioje. Kodėl jas svarbu atskirti? Kepinamos jos greičiau pradeda anglėti ir gali sugadinti kavos skonį. Dėl to atskiriamos ir smulkesnės kavos pupelės. Na, o paskrudinus belieka sumalti. Nors, be abejonės, kavos gurmanai labiau įvertins šviežiai maltą kavą.

Kava ir sveikata
 Kavos pupeles sudaro keli šimtai junginių, kurių sudėtyje yra kalio, kalcio, natrio, geležies, sieros, fosforo, azoto, chloro, magnio ir t.t. Trumpiau sakant, maždaug tris ketvirčius bet kurios rūšies kavos pupelių sudaro celiuliozė, riebalai ir vanduo, o likęs ketvirtis kupinas rūgščių, baltymų, taninų ir mineralinių druskų.

Ilgainiui kavai plintant kaip buitiniam gėrimui, gydomosios jos savybės buvo primirštos. Tačiau, pavyzdžiui, Persijoje kava buvo vaistas, skiriamas nuo daugelio ligų. Saikingai gerdami kavą gauname nedidelę dozę kofeino, kuris teigiamai veikia iš prigimties turinčius žemą kraujospūdį ar dirbančius protinį ar kitokį nejudrų darbą. Žvalinanti kofeino dozė nedidelė – vos 0,2 g. Tiek yra maždaug pustrečiame šaukštelyje maltos kavos. Suvartojus didesnį kiekį, kofeinas ima dirginti: žmogus tampa irzlus ir nervingas. Kartais didesni kavos kiekiai net ne žvalina, o slopina. Taip dažniau nutinka vyresnio amžiaus žmonėms.
Saikingai gaunamas kofeinas taip pat teigiamai veikia kraujotaką: plečia širdies kraujagysles. Tinka galvos skausmo malšinimui. Kavoje esančios organinės rūgštys ir taninai spartina virškinimą. Tik reikia nepamiršti, kad kavą kaip ir kitus produktus reikia vartoti saikingai. Dažniausiai kartą ar du per dieną.
 
Kaip nustatyti, ar pupelės geros?
Jei parduotuvėje jos laikomos netoli silkės ar dešros, verčiau jų nepirkti. Netinkamų, apkartusių pupelių kvapas aitrus, nemalonus. Neseniai apkepinta, gera kava – malonaus kvapo. Po kurio laiko jis gerokai pasilpsta ir vėl atsiskleidžia tik pupeles sumalus.
Jei sumaltos pupelės nebekvepia, tačiau žinoma, kad buvo laikomos tinkamai, galima bandyti jas atgaivinti. Suberkite į sietelį, porą minučių palaikykite po tekančiu šaltu vandeniu. Tuomet nuolat maišant jas reikia išdžiovinti, kaitinant švarioje keptuvėje. Jei šitai kvapo negrąžins, kava nelabai tinkama vartojimui.
Parengta pagal knygą „Apie kavą ir arbatą“

 
Receptai
Kavos ir daržovių sriuba 
Daržovių sriuba su perlinėmis kruopomis, gardinta kava, netradicinis, tačiau malonus gomuriui derinys.

Reikės:
1 svogūno,
1 saliero koto,
2 morkų,
4 bulvių,

1 stiklinės perlinių kruopų,
3 skiltelių česnako,
2 natūralaus sultinio kubelių,
1 puodelio espreso kavos,
Šiek tiek virto kiaulienos kumpio.
Svogūnus, salierus ir morkas pakepinkite aliejuje su kapoto česnako skiltelėmis. Supilkite juos į puodą ir užpilkite paruoštu sultiniu bei puodeliu espreso kavos. Sudėkite kubeliais supjaustytas bulves, apvirtas perlines kruopas ir pjaustytą virtą kiaulienos kumpį. Virkite, kol suminkštės daržovės. Skanaus!
 

Kalakutienos troškinys su kava

Reikės:
500 g kalakutienos filė,
2 šaukštų sviesto,
2 šaukštų aliejaus,
2 svogūnų,
100 ml raudonojo sauso vyno,
100 ml stiprios kavos,
200 g pomidorų tyrės,
1 arbatinio šaukštelio cukraus,
1 arbatinio šaukštelio džiovintų čiobrelių,
druskos ir juodųjų pipirų.
Puode išlydykite sviestą ir supilkite aliejų. Smulkintus svogūnus suberkite į puodą ir kaitinkite kol pasidarys permatomi. Sudėkite mažais gabalėliais pjaustytą mėsą ir ją kepinkite. Pamažu supilkite vyną. Kavą ir pomidorų tyrę. Pagardinkite cukrumi, druska, juodaisiais pipirais ir čiobreliais. Troškinkite pusvalandį ant silpnos ugnies. Patiekite su virtais ryžiais. Skanaus!

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    NVI atlikta pirmoji minimaliai invazinė stemplės vėžio operacija

    NVI atlikta pirmoji minimaliai invazinė stemplės vėžio operacija

    Nacionaliniame vėžio institute (NVI) atlikta pirmoji, o Lietuvoje viena iš pirmųjų minimaliai invazinė stemplės vėžio opera...
    Lukas Pavlavičius: „Noriu pažinti ne tik ligas, bet ir žmogų“

    Lukas Pavlavičius: „Noriu pažinti ne tik ligas, bet ir žmogų“

    Kauno poliklinikos šeimos gydytojas Lukas Pavlavičius teigia, kad jo specialybės atstovai dažnai nuvertinami, esą gali i&sc...

    Budinti vaistinė


    Vaistininko patarimai, kaip įveikti 5 dažnas pavasario problemas

    Vaistininko patarimai, kaip įveikti 5 dažnas pavasario problemas

    Šylant orams tikimės sulaukti ir geresnės savijautos, tačiau neįdėjus pastangų, deja, bet tik susiduriame su naujais sveika...
    Paslauga vaistinėse paskatino gyventojus pirmą kartą pasiskiepyti nuo erkinio encefalito

    Paslauga vaistinėse paskatino gyventojus pirmą kartą pasiskiepyti nuo erkinio encefalito

    Jau kuris laikas specialius kursus baigę išplėstinės praktikos vaistininkai gali skiepyti šalies gyventojus nuo erki...

    Sveika šeima


    Nenustebkite, jei susirgus COVID-19 ims slinkti plaukai

    Persirgę COVID-19 vis daugiau žmonių skundžiasi, kad jiems ėmė slinkti plaukai. Gydytoja-trichologė Gitana Šabūnienė ramina – toks infekcijos poveikis laikinas.

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Kolumbijos tremtinių tikrovė: dešimtmečiai be namų

    Per maždaug penkerius metus Kolumbijos pabėgėlių, prašančių prieglobsčio Ispanijoje, skaičius išaugo beveik 40 kartų. 2016 metais jų buvo užfiksuota mažiau nei 700, o pernai skaičius išaugo iki 28 tūkstančio. Ana (38 m.) ir jos šeima – vieni iš daugelio Kolumbijos gyventojų, kurių gyvenimus sugriovė pilietinis karas.

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Patarimai, grįžtantiems iš Palangos
    Henrikas Vaitiekūnas Patarimai, grįžtantiems iš Palangos
    Survivalistai
    Henrikas Vaitiekūnas Survivalistai
    Keletas taisyklių pavasariui
    Henrikas Vaitiekūnas Keletas taisyklių pavasariui

    Naujas numeris
























    Alergijos tyrimai ir konsultacijos - Allergomedica