Saikingai geriama kava naudinga sveikatai

www.lsveikata.lt
2014-11-10
Kavos kultas šiuo metu šalies didžiuosiuose miestuose akivaizdus. Savotiška įvaizdžio detale tampa vienkartinis ar daugkartinis puodelis, sklidinas kvapnaus gėrimo. Apie besaikio kavos vartojimo žalą kalbama labai daug. Tačiau, reikia nepamiršti, kad šis gėrimas turi ir naudingų sveikatai savybių. Be to, šį kartą pabandysime atskleisti kavą ne tik kaip kasdienį gėrimą, bet ir kaip puikų prieskonį. Ir ne tik desertams.
Saikingai geriama kava naudinga sveikatai
Saikingai gerdami kavą gauname nedidelę dozę kofeino, kuris teigiamai veikia iš prigimties turinčius žemą kraujospūdį ar dirbančius protinį ar kitokį nejudrų darbą. Žvalinanti kofeino dozė nedidelė – vos 0,2 g. Tiek yra maždaug pustrečiame šaukštelyje maltos kavos.

Kavos kelias
 Kava, atkeliaujanti iki mūsų parduotuvių turi „nueiti“ nemenką kelią. Kavamedžiai auginami daugiau kaip penkiasdešimtyje pasaulio šalių. Kadangi skiriasi tų šalių klimatas bei dirvožemis, skiriasi ir kavos pupelių cheminė sudėtis, skonis ir kvapas.
Kavamedžio vaisiai noksta nuo šešių iki aštuonių mėnesių, o mezgasi nuolat. Taigi, pupeles rinkti mašininiu būdu galima nebent Brazilijoje, kur dėl gamtinių sąlygų jos visos prinoksta maždaug vienu metu. Reiškia kitur kavos pupelės arba renkamos rankomis, arba medžiai purtomi ir nuo jų prinokusios pupelės krenta ant pakloto.
Kavos kokybė priklauso ne tik nuo aplinkos sąlygų, bet ir nuo to, kaip greitai po surinkimo ji apdorojama. Mat užsistovėjusios pupelės suplėksta ir apkarsta. Tad surinktos pirmiausiai yra apdorojamos drėgnuoju arba sausuoju būdu, išdžiovinamos, pilamos į maišus i vežamos į perdirbimo įmones. Ten pupelės perrenkamos: išmetamos visos jau suplėkusios, supelijusios. Tuomet rūšiuojamos specialiais sietais: stambiausios lieka viršuje, o visos nuolaužos ir trupiniai – apačioje. Kodėl jas svarbu atskirti? Kepinamos jos greičiau pradeda anglėti ir gali sugadinti kavos skonį. Dėl to atskiriamos ir smulkesnės kavos pupelės. Na, o paskrudinus belieka sumalti. Nors, be abejonės, kavos gurmanai labiau įvertins šviežiai maltą kavą.

Kava ir sveikata
 Kavos pupeles sudaro keli šimtai junginių, kurių sudėtyje yra kalio, kalcio, natrio, geležies, sieros, fosforo, azoto, chloro, magnio ir t.t. Trumpiau sakant, maždaug tris ketvirčius bet kurios rūšies kavos pupelių sudaro celiuliozė, riebalai ir vanduo, o likęs ketvirtis kupinas rūgščių, baltymų, taninų ir mineralinių druskų.

Ilgainiui kavai plintant kaip buitiniam gėrimui, gydomosios jos savybės buvo primirštos. Tačiau, pavyzdžiui, Persijoje kava buvo vaistas, skiriamas nuo daugelio ligų. Saikingai gerdami kavą gauname nedidelę dozę kofeino, kuris teigiamai veikia iš prigimties turinčius žemą kraujospūdį ar dirbančius protinį ar kitokį nejudrų darbą. Žvalinanti kofeino dozė nedidelė – vos 0,2 g. Tiek yra maždaug pustrečiame šaukštelyje maltos kavos. Suvartojus didesnį kiekį, kofeinas ima dirginti: žmogus tampa irzlus ir nervingas. Kartais didesni kavos kiekiai net ne žvalina, o slopina. Taip dažniau nutinka vyresnio amžiaus žmonėms.
Saikingai gaunamas kofeinas taip pat teigiamai veikia kraujotaką: plečia širdies kraujagysles. Tinka galvos skausmo malšinimui. Kavoje esančios organinės rūgštys ir taninai spartina virškinimą. Tik reikia nepamiršti, kad kavą kaip ir kitus produktus reikia vartoti saikingai. Dažniausiai kartą ar du per dieną.
 
Kaip nustatyti, ar pupelės geros?
Jei parduotuvėje jos laikomos netoli silkės ar dešros, verčiau jų nepirkti. Netinkamų, apkartusių pupelių kvapas aitrus, nemalonus. Neseniai apkepinta, gera kava – malonaus kvapo. Po kurio laiko jis gerokai pasilpsta ir vėl atsiskleidžia tik pupeles sumalus.
Jei sumaltos pupelės nebekvepia, tačiau žinoma, kad buvo laikomos tinkamai, galima bandyti jas atgaivinti. Suberkite į sietelį, porą minučių palaikykite po tekančiu šaltu vandeniu. Tuomet nuolat maišant jas reikia išdžiovinti, kaitinant švarioje keptuvėje. Jei šitai kvapo negrąžins, kava nelabai tinkama vartojimui.
Parengta pagal knygą „Apie kavą ir arbatą“

 
Receptai
Kavos ir daržovių sriuba 
Daržovių sriuba su perlinėmis kruopomis, gardinta kava, netradicinis, tačiau malonus gomuriui derinys.

Reikės:
1 svogūno,
1 saliero koto,
2 morkų,
4 bulvių,

1 stiklinės perlinių kruopų,
3 skiltelių česnako,
2 natūralaus sultinio kubelių,
1 puodelio espreso kavos,
Šiek tiek virto kiaulienos kumpio.
Svogūnus, salierus ir morkas pakepinkite aliejuje su kapoto česnako skiltelėmis. Supilkite juos į puodą ir užpilkite paruoštu sultiniu bei puodeliu espreso kavos. Sudėkite kubeliais supjaustytas bulves, apvirtas perlines kruopas ir pjaustytą virtą kiaulienos kumpį. Virkite, kol suminkštės daržovės. Skanaus!
 

Kalakutienos troškinys su kava

Reikės:
500 g kalakutienos filė,
2 šaukštų sviesto,
2 šaukštų aliejaus,
2 svogūnų,
100 ml raudonojo sauso vyno,
100 ml stiprios kavos,
200 g pomidorų tyrės,
1 arbatinio šaukštelio cukraus,
1 arbatinio šaukštelio džiovintų čiobrelių,
druskos ir juodųjų pipirų.
Puode išlydykite sviestą ir supilkite aliejų. Smulkintus svogūnus suberkite į puodą ir kaitinkite kol pasidarys permatomi. Sudėkite mažais gabalėliais pjaustytą mėsą ir ją kepinkite. Pamažu supilkite vyną. Kavą ir pomidorų tyrę. Pagardinkite cukrumi, druska, juodaisiais pipirais ir čiobreliais. Troškinkite pusvalandį ant silpnos ugnies. Patiekite su virtais ryžiais. Skanaus!

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      V.Kvedaras: buvo metas, kai laukdavau, kada tai greičiau baigsis

      V.Kvedaras: buvo metas, kai laukdavau, kada tai greičiau baigsis

      „Jaustis šimtu procentų geras negali niekada. Chirurgija gali pažerti ir pažeria įvairiausių netikėtumų“, &ndas...
      A.Šimaitis užsikrėtęs dviračių sportu

      A.Šimaitis užsikrėtęs dviračių sportu

      Klaipėdos universiteto ligoninės generalinis direktorius daktaras Audrius Šimaitis sako geriausiai galvą nuo įtemptų darbų ...

      Budinti vaistinė


      Vaistinėlė padės pasiruošti blogiausiam scenarijui

      Vaistinėlė padės pasiruošti blogiausiam scenarijui

      Vasaros sezonui įgaunant pagreitį, specialistai perspėja atkreipti dėmesį į kelionių vaistinėlės sudėtį – ją būtina ruo&scar...
      Istorijos dulkes nupūtus: neįprastos pokario vaistinės

      Istorijos dulkes nupūtus: neįprastos pokario vaistinės

      „Sperminas skystas – vartojamas prie bendro silpnumo, po infekcinių susirgimų, prie neurastenijos, prie širdies...

      razinka


      Sveika šeima


      Atsisakę dažiklių, išvengiate kur kas daugiau

      Iš naftos išgauti sintetiniai dažikliai siejami su lėtinėmis ligomis, padidėjusia vėžio ir neuroelgesio sutrikimų rizika, ypač vaikams. Tačiau ekspertai pabrėžia, kad dažikliai yra tik viena itin perdirbtų maisto produktų sudedamoji dalis. „Sintetinių maisto dažiklių pašalinimas automatiškai nepaverč...

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      Svajonė gyventi ilgiau ir sveikiau – vis arčiau

      Senėjimą lėtinantis vaistas rapamicinas gali pailginti gyvenimą beveik taip pat veiksmingai kaip kalorijų ribojimas – teigiama naujame Rytų Anglijos universiteto mokslininkų tyrime.

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Kognityvinis disonansas
      Henrikas Vaitiekūnas Kognityvinis disonansas
      Lyčių lygybė – ilgalaikės taikos architektė
      Margarita Jankauskaitė Lyčių lygybė – ilgalaikės taikos architektė
      Pagalbos mirti dilemos
      Paulius Skruibis Pagalbos mirti dilemos

      Naujas numeris