Nėra žiemos – bus blynų!

Eimantas Šaulitis
2020-02-25
Užgavėnės! Pats laikas blynų tešlai maišyti. Riebaluose permirkę kvietiniai blynai? Per žiemos išvarymo šventę galima užkirsti ir skaniai, ir sveikai – be savigraužos ar nusivylimo jausmo. Apie sveikatai palankius pasirinkimus kalbamės su Vaikų ligoninės Vilniaus universitetinės ligoninės Santaros klinikų filialo gydytoja dietologė Žana Antonova.
Nėra žiemos – bus blynų!
Pasak dietologų, be galo svarbu ne tik tai, ką dedame į blynų tešlą, bet ir kaip juos kepame, kokius pagardus naudojame.

Miltų margumynas

Blynų įvairovė – milžiniška. Kvietinių miltų blynai visuotinai išpeikti, tačiau paklausta, kodėl jie demonizuojami, dietologė Žana Antonova paaiškina, kad „blynų maistinė vertė priklauso nuo to, iš ko mes juos gaminame. Jeigu kalbame apie blynus iš kvietinių miltų, jie dažniausiai turi savyje mažai skaidulų, daugiau druskos, cukraus“, - pastebi gydytoja. 

 
Visgi šiomis dienomis gausu alternatyvų. Asortimento paletė žaižaruoja it įvairiaspalvė puokštė. Puiki galimybė mitybai praturtinti. Be kvietinių miltų galime pasirinkti grikių, speltos miltus ar avižinius dribsnius. Skaidulomis taip pat praturtinti viso grūdo miltai. Didėja blynų maistinė vertė. „Padaugėja skaidulų, keičiasi angliavandenių ir baltymų santykis. Blynų įvairovė didžiulė – nuo sūraus skonio iki saldaus deserto. Dabar parduotuvėje rasite netgi žirnių ar lęšių miltų. Pasirinkimas yra tikrai didelis“, - sako Ž.Antonova. Gydytojai visiškai priimtina ir plintanti mada – blynai be miltų. Čia purųjį ingredientą dažniausiai pakeičia varškė ir krakmolas arba bananai. 
 
Kokį aliejų rinktis?
Pasak Ž.Antonovos, be galo svarbu ne tik tai, ką dedame į blynų tešlą, bet ir kaip juos kepame: „Net ir patį sveikiausią maistą galima sugadinti. Čia yra svarbu pasirinkti teisingą kepimo technologiją. Pats sveikiausias būdas – kepimas be riebalų. Tai gali būti kepimas orkaitėje ar kitame įrenginyje“. Vis dėlto dauguma mūsų norėdami, kad blynai nepridegtų, naudojame riebalus. „Priklauso nuo to, kiek pridėsime tų papildomų riebalų. Kuo daugiau, tuo didesnė energetinė vertė. Nuo to, kokius riebalus pasirenkame, priklauso ir jų poveikis sveikatai. Pasirinkus didelį kiekį riebalų, nepritaikytų kepimui, blynai gali savyje turėti „blogųjų“ - sočiųjų riebalų, kepimo metu gali susidaryti, įvairiausių kancerogeninių medžiagų, turinčių neigiamą poveikį sveikatai“, - sako Ž.Antonova. 
 
Dietologės teigimu, svarbiausias kriterijus renkantis aliejų – jo smilkimo temperatūra. „Aliejų reikėtų rinktis pagal jo atsparumą karščiui. Kuo smilkimo temperatūra aukštesnė, tuo geriau. Kaitinimui geriausiai tiktų rapsų, alyvuogių aliejus, sviestas, netgi žąsų ar kiaulių taukai. Patarčiau rinktis purškiamą aliejų. Taip atsiranda galimybė kepimui panaudoti mažiau aliejaus, nei pilant iš butelio“, - pataria pašnekovė. 
 
Pagardų pasirinkimas
Blynų patiekalas retai kada apsiriboja apvalainais kepiniais. Draugiją jiems palaiko ir kiti skanėstai. Pagardų pasirinkimas – lengvas būdas nušauti du zuikius vienu šūviu. Galima ir pasmaguriauti, ir sveikatai palankaus maisto užkrimsti. Tereikia prisimininti kelias taisykles. „Labai svarbus druskos ir cukraus kiekis. Teikiant blynus saldžius, kaip desertą, į tešlą nedekite cukraus, o pagardinkite juos šviežias vaisiais, uogomis. Pagardai padėtų rasti balansą. Dažnas namų virtuvės šefas deda druskos. Tačiau reikėtų būti atsargiems, geriausia apsiriboti, kuo mažesniu druskos kiekiu, vos keliais gramais šimtui gramų, - teigia specialistė. 
 
Močiutės uogienės – pridėtinio cukraus bombos, todėl geriau apsistoti ties natūralaus cukraus šaltiniais. dietologė riebią mėsą pramaišyti daržo gėrybėmis. „Jeigu blynai su mėsa, į garnyrą juk galima ir daržovių įmaišyti. Variacijų yra labai daug. Jeigu renkamės padažą, galbūt vertėtų nesusivilioti spirgučių ir grietinės mišiniu, bet reikėtų ieškoti sveikatai palankesnio, liesesnio varianto. Pavyzdžiui, jogurto pagrindas. Labai riebūs padažai turėtų būti valgomi kiek įmanoma rečiau“, - saiko jausmo neprarasti ragina Ž.Antonova.

Tai įdomu
Lietiniai blyneliai – prabangus patiekalas, kurį XVI-XVII amžiuje skanauti galėjo tik pasiturintys žmonės: kunigaikščiai, didikai, bajorai ar turtingi miestiečiai. Norint iškepti tikrą ploną lietinį blyną, reikia itin aukštos kokybės kvietinių miltų, kurie tais laikais buvo brangūs. Iš paprastų, nepikliuotų ar ruginių miltų lietinių blynų neiškepsi. Lietiniai blynai tuomet dažnai gaminti su įvairiais įdarais. Tokie vadinti „naliesnikais“. Kaip ir šiandien tais laikais didikų virtuvėje darbavęsi „kuchmistrai“ (taip vadinti virtuvės šefai) į blynelius įsukdavo įvairiausio įdaro, net specialiai paruoštų ryžių ar manų košių. Prabangos statusą turėjo ir kiti miltiniai patiekalai, pavyzdžiui, sausainiai ar riebaluose kepti „blyneliai“, panašūs į mūsų laikų žagarėlius. Jiems juk taip pat reikalingi aukščiausios rūšies miltų.

Užgavėnių vaišėms

Bananų ir moliūgų blyneliai 

Reikės: 
400 g moliūgo; 
2 vnt. vidutinio dydžio bananų; 
1 kiaušinio; 
4 valg. šaukšt. „Malsena“ visų dalių grūdo kvietinių miltų arba spelta miltų; 
1 arb. šaukšt. kepimo miltelių; 
žiupsnelio druskos; 
ghi sviesto arba kokosų aliejaus kepimui. 
Moliūgą sutarkuokite smulkia tarka. Bananus šakute ar trintuvu kartu su kiaušiniu sutrinkite iki vientisos masės, į ją sudėkite tarkuotą moliūgą. Palengva berkite miltus ir viską gerai išmaišykite. Supilkite kepimo miltelius ir pagardinkite druska. Masę darsyk gerai išmaišykite, kol pasieksite blynams tinkamą konsistenciją. Jei tešla atrodys per skysta, įberkite dar šiek tiek miltų. Keptuvėje įkaitinkite pasirinktą sviestą. Jei kepsite su kokosų aliejumi, blyneliai įgaus ypatingą, kokosinį aromatą ir švelnų jo skonį. Lydytame ghi svieste kepami blyneliai bus neutralaus skonio. Blynelius kepame ant vidutinės kaitros įkaitintoje keptuvėje, kol gražiai pagels iš abiejų pusių. Iškeptus blynelius galima pagardinti natūraliu jogurtu ar trintomis uogomis. Skanaus!
 
Dietiniai avižinių dribsnių lietiniai 
 
Reikės:
2 stiklinės augalinio pieno (ryžių, avižų, migdolų ar kito),
2 kiaušinių,
žiupsnelio druskos,
visų dalių grūdo „Malsena“ avižiniai miltai (pilame tiek, kad gautųsi norimo tirštumo tešla),
šaukšto aukščiausios rūšies alyvuogių aliejaus,
gabalėlio tirpinto juodojo šokolado (nebūtinai),
trintų aviečių ar kitų mėgstamų uogų.
Kiaušinius paplakame šakute, įberiame druskos, supilame pieną, maišant po truputį pilame miltus. Lietinių blynų tešla turi gautis skysta, bet ne kaip vanduo. Galiausiai į blynų tešlą įpilame aliejų ir dar kartą išmaišome. Lietinius blynelius geriausiai kepti keptuvėje su nesvylančiu dugnu. Lietinių blynų keptuvę gerai įkaitiname ir pilame apie 5 šaukštus blynų tešlos (manoji keptuvė 25cm skersmens), pasukiojame keptuvę, kad tešla gražiai pasiskirstytų ir kepame lietinius blynus apie minutę, apverčiame blynus ir kepame dar pusę minutės. Verčiame lietinį blyną į lėkštę ir susukame. Skanaujame su tirpintu juoduoju šokoladu ar uogomis. Skanaus! 

Patarimas: Lietiniai su avižiniais miltais yra tamsesnės spalvos, trapesnės konsistencijos. Todėl nedarykite sveikuoliškų lietinių blynų itin plonų, bus keblu blynus apversti.

Mieliniai grikių miltų blynai su svogūnais 

Reikės:
po 150 g „Malsena“ visų dalių grūdo kvietinių ir viso grūdo grikių miltų,
200 ml pieno,
200 ml vandens,
1 kiaušinio,
1 valg. š. cukraus,
žiupsnelio druskos,
1.5 valg. š. kokosų aliejaus,
20 g šviežių mielių,
1 didelio svogūno,
aliejaus kepimui.
Pieną sumaišykite su nurodytu kiekiu šilto vandens. Suberkite cukrų ir sutrupinkite mieles. Viską išmaišykite ir palikite šiltai, kol pradės kilti. Kvietinius miltus sumaišykite su grikių miltais, suberkite druską, įmuškite kiaušinį, supilkite aliejų. Supilkite pakilusias mieles. Viską gerai išmaišykite, indą uždenkite ir padėkite šiltai 1 valandai, kad tešla pakiltų.
Nuluptą svogūną supjaustykite mažais kubeliais. Suberkite į jau pakilusią blynų tešlą. Išmaišykite. Keptuvę įkaitinkite, įpilkite truputį aliejaus ir kepkite blynus (vienam blynui 1.5 valgomojo šaukšto tešlos). Kepkite ant vidutinio karštumo ugnies, kol viena blynų pusė gražiai apkeps. Apverskite ir taip pat kepkite kitą blynų pusę. Iškepusius blynus patiekite iškart su grietine arba majonezo - krienų padažu. Skanaus! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris