Nėra žiemos – bus blynų!

Eimantas Šaulitis
2020-02-25
Užgavėnės! Pats laikas blynų tešlai maišyti. Riebaluose permirkę kvietiniai blynai? Per žiemos išvarymo šventę galima užkirsti ir skaniai, ir sveikai – be savigraužos ar nusivylimo jausmo. Apie sveikatai palankius pasirinkimus kalbamės su Vaikų ligoninės Vilniaus universitetinės ligoninės Santaros klinikų filialo gydytoja dietologė Žana Antonova.
Nėra žiemos – bus blynų!
Pasak dietologų, be galo svarbu ne tik tai, ką dedame į blynų tešlą, bet ir kaip juos kepame, kokius pagardus naudojame.

Miltų margumynas

Blynų įvairovė – milžiniška. Kvietinių miltų blynai visuotinai išpeikti, tačiau paklausta, kodėl jie demonizuojami, dietologė Žana Antonova paaiškina, kad „blynų maistinė vertė priklauso nuo to, iš ko mes juos gaminame. Jeigu kalbame apie blynus iš kvietinių miltų, jie dažniausiai turi savyje mažai skaidulų, daugiau druskos, cukraus“, - pastebi gydytoja. 

 
Visgi šiomis dienomis gausu alternatyvų. Asortimento paletė žaižaruoja it įvairiaspalvė puokštė. Puiki galimybė mitybai praturtinti. Be kvietinių miltų galime pasirinkti grikių, speltos miltus ar avižinius dribsnius. Skaidulomis taip pat praturtinti viso grūdo miltai. Didėja blynų maistinė vertė. „Padaugėja skaidulų, keičiasi angliavandenių ir baltymų santykis. Blynų įvairovė didžiulė – nuo sūraus skonio iki saldaus deserto. Dabar parduotuvėje rasite netgi žirnių ar lęšių miltų. Pasirinkimas yra tikrai didelis“, - sako Ž.Antonova. Gydytojai visiškai priimtina ir plintanti mada – blynai be miltų. Čia purųjį ingredientą dažniausiai pakeičia varškė ir krakmolas arba bananai. 
 
Kokį aliejų rinktis?
Pasak Ž.Antonovos, be galo svarbu ne tik tai, ką dedame į blynų tešlą, bet ir kaip juos kepame: „Net ir patį sveikiausią maistą galima sugadinti. Čia yra svarbu pasirinkti teisingą kepimo technologiją. Pats sveikiausias būdas – kepimas be riebalų. Tai gali būti kepimas orkaitėje ar kitame įrenginyje“. Vis dėlto dauguma mūsų norėdami, kad blynai nepridegtų, naudojame riebalus. „Priklauso nuo to, kiek pridėsime tų papildomų riebalų. Kuo daugiau, tuo didesnė energetinė vertė. Nuo to, kokius riebalus pasirenkame, priklauso ir jų poveikis sveikatai. Pasirinkus didelį kiekį riebalų, nepritaikytų kepimui, blynai gali savyje turėti „blogųjų“ - sočiųjų riebalų, kepimo metu gali susidaryti, įvairiausių kancerogeninių medžiagų, turinčių neigiamą poveikį sveikatai“, - sako Ž.Antonova. 
 
Dietologės teigimu, svarbiausias kriterijus renkantis aliejų – jo smilkimo temperatūra. „Aliejų reikėtų rinktis pagal jo atsparumą karščiui. Kuo smilkimo temperatūra aukštesnė, tuo geriau. Kaitinimui geriausiai tiktų rapsų, alyvuogių aliejus, sviestas, netgi žąsų ar kiaulių taukai. Patarčiau rinktis purškiamą aliejų. Taip atsiranda galimybė kepimui panaudoti mažiau aliejaus, nei pilant iš butelio“, - pataria pašnekovė. 
 
Pagardų pasirinkimas
Blynų patiekalas retai kada apsiriboja apvalainais kepiniais. Draugiją jiems palaiko ir kiti skanėstai. Pagardų pasirinkimas – lengvas būdas nušauti du zuikius vienu šūviu. Galima ir pasmaguriauti, ir sveikatai palankaus maisto užkrimsti. Tereikia prisimininti kelias taisykles. „Labai svarbus druskos ir cukraus kiekis. Teikiant blynus saldžius, kaip desertą, į tešlą nedekite cukraus, o pagardinkite juos šviežias vaisiais, uogomis. Pagardai padėtų rasti balansą. Dažnas namų virtuvės šefas deda druskos. Tačiau reikėtų būti atsargiems, geriausia apsiriboti, kuo mažesniu druskos kiekiu, vos keliais gramais šimtui gramų, - teigia specialistė. 
 
Močiutės uogienės – pridėtinio cukraus bombos, todėl geriau apsistoti ties natūralaus cukraus šaltiniais. dietologė riebią mėsą pramaišyti daržo gėrybėmis. „Jeigu blynai su mėsa, į garnyrą juk galima ir daržovių įmaišyti. Variacijų yra labai daug. Jeigu renkamės padažą, galbūt vertėtų nesusivilioti spirgučių ir grietinės mišiniu, bet reikėtų ieškoti sveikatai palankesnio, liesesnio varianto. Pavyzdžiui, jogurto pagrindas. Labai riebūs padažai turėtų būti valgomi kiek įmanoma rečiau“, - saiko jausmo neprarasti ragina Ž.Antonova.

Tai įdomu
Lietiniai blyneliai – prabangus patiekalas, kurį XVI-XVII amžiuje skanauti galėjo tik pasiturintys žmonės: kunigaikščiai, didikai, bajorai ar turtingi miestiečiai. Norint iškepti tikrą ploną lietinį blyną, reikia itin aukštos kokybės kvietinių miltų, kurie tais laikais buvo brangūs. Iš paprastų, nepikliuotų ar ruginių miltų lietinių blynų neiškepsi. Lietiniai blynai tuomet dažnai gaminti su įvairiais įdarais. Tokie vadinti „naliesnikais“. Kaip ir šiandien tais laikais didikų virtuvėje darbavęsi „kuchmistrai“ (taip vadinti virtuvės šefai) į blynelius įsukdavo įvairiausio įdaro, net specialiai paruoštų ryžių ar manų košių. Prabangos statusą turėjo ir kiti miltiniai patiekalai, pavyzdžiui, sausainiai ar riebaluose kepti „blyneliai“, panašūs į mūsų laikų žagarėlius. Jiems juk taip pat reikalingi aukščiausios rūšies miltų.

Užgavėnių vaišėms

Bananų ir moliūgų blyneliai 

Reikės: 
400 g moliūgo; 
2 vnt. vidutinio dydžio bananų; 
1 kiaušinio; 
4 valg. šaukšt. „Malsena“ visų dalių grūdo kvietinių miltų arba spelta miltų; 
1 arb. šaukšt. kepimo miltelių; 
žiupsnelio druskos; 
ghi sviesto arba kokosų aliejaus kepimui. 
Moliūgą sutarkuokite smulkia tarka. Bananus šakute ar trintuvu kartu su kiaušiniu sutrinkite iki vientisos masės, į ją sudėkite tarkuotą moliūgą. Palengva berkite miltus ir viską gerai išmaišykite. Supilkite kepimo miltelius ir pagardinkite druska. Masę darsyk gerai išmaišykite, kol pasieksite blynams tinkamą konsistenciją. Jei tešla atrodys per skysta, įberkite dar šiek tiek miltų. Keptuvėje įkaitinkite pasirinktą sviestą. Jei kepsite su kokosų aliejumi, blyneliai įgaus ypatingą, kokosinį aromatą ir švelnų jo skonį. Lydytame ghi svieste kepami blyneliai bus neutralaus skonio. Blynelius kepame ant vidutinės kaitros įkaitintoje keptuvėje, kol gražiai pagels iš abiejų pusių. Iškeptus blynelius galima pagardinti natūraliu jogurtu ar trintomis uogomis. Skanaus!
 
Dietiniai avižinių dribsnių lietiniai 
 
Reikės:
2 stiklinės augalinio pieno (ryžių, avižų, migdolų ar kito),
2 kiaušinių,
žiupsnelio druskos,
visų dalių grūdo „Malsena“ avižiniai miltai (pilame tiek, kad gautųsi norimo tirštumo tešla),
šaukšto aukščiausios rūšies alyvuogių aliejaus,
gabalėlio tirpinto juodojo šokolado (nebūtinai),
trintų aviečių ar kitų mėgstamų uogų.
Kiaušinius paplakame šakute, įberiame druskos, supilame pieną, maišant po truputį pilame miltus. Lietinių blynų tešla turi gautis skysta, bet ne kaip vanduo. Galiausiai į blynų tešlą įpilame aliejų ir dar kartą išmaišome. Lietinius blynelius geriausiai kepti keptuvėje su nesvylančiu dugnu. Lietinių blynų keptuvę gerai įkaitiname ir pilame apie 5 šaukštus blynų tešlos (manoji keptuvė 25cm skersmens), pasukiojame keptuvę, kad tešla gražiai pasiskirstytų ir kepame lietinius blynus apie minutę, apverčiame blynus ir kepame dar pusę minutės. Verčiame lietinį blyną į lėkštę ir susukame. Skanaujame su tirpintu juoduoju šokoladu ar uogomis. Skanaus! 

Patarimas: Lietiniai su avižiniais miltais yra tamsesnės spalvos, trapesnės konsistencijos. Todėl nedarykite sveikuoliškų lietinių blynų itin plonų, bus keblu blynus apversti.

Mieliniai grikių miltų blynai su svogūnais 

Reikės:
po 150 g „Malsena“ visų dalių grūdo kvietinių ir viso grūdo grikių miltų,
200 ml pieno,
200 ml vandens,
1 kiaušinio,
1 valg. š. cukraus,
žiupsnelio druskos,
1.5 valg. š. kokosų aliejaus,
20 g šviežių mielių,
1 didelio svogūno,
aliejaus kepimui.
Pieną sumaišykite su nurodytu kiekiu šilto vandens. Suberkite cukrų ir sutrupinkite mieles. Viską išmaišykite ir palikite šiltai, kol pradės kilti. Kvietinius miltus sumaišykite su grikių miltais, suberkite druską, įmuškite kiaušinį, supilkite aliejų. Supilkite pakilusias mieles. Viską gerai išmaišykite, indą uždenkite ir padėkite šiltai 1 valandai, kad tešla pakiltų.
Nuluptą svogūną supjaustykite mažais kubeliais. Suberkite į jau pakilusią blynų tešlą. Išmaišykite. Keptuvę įkaitinkite, įpilkite truputį aliejaus ir kepkite blynus (vienam blynui 1.5 valgomojo šaukšto tešlos). Kepkite ant vidutinio karštumo ugnies, kol viena blynų pusė gražiai apkeps. Apverskite ir taip pat kepkite kitą blynų pusę. Iškepusius blynus patiekite iškart su grietine arba majonezo - krienų padažu. Skanaus! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Lėtiniai skausmai kantrybės šarvų nepramušė

    Lėtiniai skausmai kantrybės šarvų nepramušė

    „Būčiau susirgusi vėžiu, senai būčiau mirusi, o nuo šios ligos mirtis neateis. Nebent galėjau mirti nuo vaistų“...
    Ir rašo, ir gydo. Kas?

    Ir rašo, ir gydo. Kas?

    Matyti virš kompiuterio palinkusį, klaviatūrą barbenantį mediką – gana įprasta: žodžiais nugula paciento ligos istori...

    Budinti vaistinė


    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Gydytojai išrašydami receptus daro daug klaidų, pratęsti receptą poliklinikoje pacientui nepatogu. Vaistininkai siūl...
    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...

    razinka


    Sveika šeima


    Buriavimas: mėlynos kojos, bet rami galva

    Kad buriavimas yra vandens sportas, žino kiekvienas. Tačiau ties čia daugelio žinios apie šią sporto šaką tikriausiai ir baigiasi. Kuo ypatingas buriavimas, kokia jo nauda ir žala sveikatai, kaip įveikti jūrligę ir krantligę, pasakoja buriavimo akademijos „Vėjo pamušalai“ įkūrėjas Vilius Tamkvaitis.

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JAV – rekordinis vaistų trūkumas

    Medikamentų krizė JAV pasiekė didžiulį mastą – šalyje šiuo metu trūksta daugiau negu 300 pavadinimų vaistų. Amerikos sveikatos sistemos farmacininkų draugijos vadovas (ASHP) Paul W.Abramowitz CNN teigė, kad šalyje labiausiai trūksta injekcinių vaistų. Problemai spręsti jau teikiamos rekomendacijos. Visgi ka...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Henrikas Vaitiekūnas Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?

    Naujas numeris