Natūralių sulčių nauda kartais pervertinama

Gintarė Kaminskienė
2014-09-19
Atėjo laikas džiaugtis rudens gėrybėmis. Jas, žinoma, ruošiame ne tik šaltajam metų sezonui, bet ir mėgaujamės kasdien. Vienas būdų paįvairinti mitybos racioną – šviežiai spaustos sultys.
Natūralių sulčių nauda kartais pervertinama
Kuo ilgiau šviežiai spaustos sultys kontaktuoja su oru, tuo mažiau naudingų medžiagų jose išlieka.

Maistas, ne gėrimas
Įvairiausių sulčiaspaudžių pirkimo ir sulčių gėrimo bumas vis dar tęsiasi. Tačiau reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad pirkdami prietaisus ir ketindami gerinti sveikatą sultimis nepagalvojame, ar iš tiesų padėsime organizmui. Dauguma mano, kad šviežiai spaustų sulčių galima gerti kiek nori. Tačiau yra ne visai taip. Tos pačios sultys vieniems gali padėti, o kitiems – pakenkti.
Sultys yra maistas, o ne gėrimas. Tad su kitu maistu jų nepatartina maišyti. Taip pat svarbu žinoti, kad dauguma šviežiai spaustų sulčių laisvina vidurius. Rekomenduojama sultis skiesti vandeniu ir gerti nedideliais kiekiais. Tai patartina daryti ne tik dėl minėtos priežasties. Tam, kad iš šviežiai spaustų sulčių gautumėte naudingų medžiagų ir vitaminų, nereikia jų gerti litrais. Tokie eksperimentai organizmui gali tik pakenkti. Protingiausia būtų apsiriboti 2-3 stiklinėmis per dieną ir tai neturėtų būti vienintelis jūsų maistas.
 
Kartais kenkia
Sergant kai kuriomis ligomis, šviežiai spaustų sulčių iš viso negalima gerti. Pavyzdžiui, sergant opalige, paūmėjus gastritui ir pankreatitui negalima gerti rūgščių spanguolių, serbentų, apelsinų, obuolių citrinų sulčių. Todėl reikėtų nepatingėti ir paieškoti informacijos apie galimus šalutinius tam tikrų sulčių poveikius.
 

Ruošimas ir vartojimas
Gerti šviežiai spaustas sultis reikėtų pusvalandį prieš valgį niekuo neužkandžiaujant. Taip pat jos netinka po valgio, nes virškinimo sistemoje skatina nepageidaujamus rūgimo procesus. Jas gerti reikia iš karto išspaudus. Net ir trumpą laiką laikant šaldytuve, sumažėja naudingųjų sulčių savybių.
Esama nuomonės, kad sulčių negalima ruošti elektrinėmis sulčiaspaudėmis, nes kontaktuodami su metalu žūsta vitaminai. Iš dalies šis procesas vyksta. Tačiau pastaruoju metu gaminant sulčiaspaudes naudojami metalai minimaliai reaguoja su sultyse esančiais naudingais komponentais. Patarimas tik vienas - kuo ilgiau sultys kontaktuoja su oru, tuo mažiau naudingų medžiagų jose išlieka. Tad spaudimas senoviškais metodais, užtrunkantis kur kas ilgiau nei naudojimasis šiuolaikinėmis priemonėmis, neužtikrins geresnės sulčių kokybės.

 
Komentaras
Mitybos specialistė Evelina Pleterienė:

- Šiuo metu turime savų užaugintų vaisių, tad rekomenduočiau juos valgyti nespaustus. Aš esu už natūralų vaisių, nes jame yra daugiau skaidulinių medžiagų. Sultys yra gerai, tačiau jomis negalima piktnaudžiauti. Geriant šviežiai spaustas – jas reikia truputį praskiesti. Pavyzdžiui, apelsinų sultys dirgina, ypač geriamos nieko nevalgius. Todėl tai nėra sveika tiems, kas turi bėdų dėl padidėjusio skrandžio rūgštingumo. Tiesa, sultyse vitaminų dozė didelė. Jose gausu antioksidantų. Tačiau, jei yra tam tikrų sveikatos sutrikimų, natūralių sulčių gėrimo dieta gali sukelti jų paūmėjimą. Žmogaus būklė gali pablogėti. Vieną kartą per dieną, pavyzdžiui, priešpiečiams atsigerti sulčių – taip. Tačiau gerti vien tik sultis visą savaitę ar panašiai – tikrai nerekomenduoju.


Daug cukraus
Didžiosios Britanijos mokslininkai nustatė, kad net ir šviežiai spaustos sultys gali labai pakenkti organizmui ir turėti įtakos susirgimui diabetu.
 Moksliniame žurnale „Lancet Diabetes and Endocrinology“ aprašytas atliktas tyrimas, kurio metu obuolių sultys lygintos su koka kola.
Nustatyta, kad vienoje stiklinėje obuolių sulčių yra 110 kalorijų ir apie 26 gramai cukraus. Praktiškai tiek pat, kiek ir koka koloje. Tyrėjai taip pat rėmėsi seniau atliktu tyrimu, kur ieškota ryšio tarp nuolatinio vynuogių sulčių vartojimo ir polinkio sirgti diabetu. „Tokie rezultatai sumenkina visą sulčių teikiamą naudą“,- teigia mokslininkai.
Tyrėjai pataria atmesti sultis kaip vieną iš būtinų penkių vaisių ir daržovių porcijų per dieną. Taip pat pataria domėtis sulčių sudėtyje esančių cukrų ir kalorijų kiekiu. Ypač jei sultys perkamos iš parduotuvės.


 
Receptai

Obuolių ir petražolių sulčių kokteilis

Petražolių sultys gerina virškinimą, skatina šlapimo išsiskyrimą (senas vaistas nuo šlapimtakių ligų), mažina vidurių skausmus. Jose ypač gausu vitaminų A, K ir C (100 g – tris kartus daugiau nei dienos norma). Nemažai vitamino E, folio rūgšties, geležies, kalcio, fosforo, magnio, cinko. Ypač naudinga grožio priemonė. Jas sumaišę su obuolių sultimis gausite neįprastą, tačiau skanų kokteilį.
Petražolės sulčių negalima gerti tiems, kurie serga inkstų uždegimu, taip pat ir nėščiosioms.
Reikės:

Obuolių,
Petražolių.
Šviežiai spaustas obuolių sultis sumaišykite su petražolių sultimis. Petražolių sulčių skonis intensyvus, tad pakaks poros didesnių šakelių. Jei neturite sulčiaspaudės, kuri spaustų sultis iš žolių – petražoles galite susmulkinti elektriniu smulkintuvu su šiek tiek vandens. Kadangi sultis patartina skiesti vandeniu, pastarasis variantas bus net į naudą. Skanaus!
 

Kriaušių, obuolių ir imbiero sulčių kokteilis

Tai, kad imbieruose yra daug geraniolio, pasižyminčio stipriu priešuždegiminiu ir priešvėžiniu poveikiu, žino daugelis. Jis stimuliuoja imuninę sistemą, mažina cholesterolio kiekį, apsaugo nuo trombų susidarymo. Tačiau su imbieru reikia elgtis atsargiai, nes yra atvejų, kai jo vartoti nepatartina. Pirmiausia, dėl galimos alerginės reakcijos. Jo taip pat nerekomenduojama vartoti nėščioms ir žindančioms moterims, sergantiems opalige.
Jei esate įsitempę, dažnai sergate, jums bus naudingos kriaušių sultys. Jos taip pat pagelbės dažnai užstringantiems kamščiuose. Kriaušių sultys gali pašalinti toksinus ir sunkiuosius metalus iš organizmo, kurių įkvepiate su išmetamosiomis dujomis. Pačiose kriaušėse gausu natūralaus cukraus ir ląstelienos, jos puikiai sotina ir tinka lieknėjimui. Taip pat vartojamos gydant cistitą ir peršalimus, jos turi uždegimą malšinančių ir karštį slopinančių savybių. Tačiau nepatartinos sergant skrandžio ir žarnyno ligomis.
Reikės:
Kriaušių,
Obuolių,
Imbiero šaknies.
Išspauskite obuolių ir kriaušių sultis. Jas sumaišykite lygiomis dalimis. Nedidelį imbiero šaknies gabalėlį taip pat galima išspausti kai kuriomis sulčiaspaudėmis. Arba pakaks šiek tiek patarkuoti į paruoštą sulčių mišinį. Nepamirškite, kad imbieras suteikia pikantiško aštrumo, tad nepersistenkite. Nepamirškite šviežiai spaustų sulčių praskiesti šlakeliu vandens. Skanaus!

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Nugaros smegenų navikas kėsinosi į gyvybę

      Nugaros smegenų navikas kėsinosi į gyvybę

      Telšiškė Kornelija Laurinavičiūtė (20 m.) jau vaikystėje žinojo turinti stuburo problemų, tačiau apie nugaros smegen...
      Gydytojas įspėja: pasaulyje kas 45 minutes dėl prostatos vėžio miršta po 1 vyrą

      Gydytojas įspėja: pasaulyje kas 45 minutes dėl prostatos vėžio miršta po 1 vyrą

      Lapkritis pasaulyje minimas kaip vyrų sveikatos mėnuo. Jo metu vyrai raginami atkreipti dėmesį į vieną pavojingiausių jų gyvybėms ...

      Budinti vaistinė


      Vaistininkai ragina SAM greičiau apsispręsti dėl skiepijimo vaistinėse

      Vaistininkai ragina SAM greičiau apsispręsti dėl skiepijimo vaistinėse

      Lietuvoje prasidėjus gripo sezonui į pacientų skiepijimą vis dar negali įsitraukti šalies vaistinės. Lietuvos vaistinių aso...
      „Camelia“ dar labiau sumažino medicininių kaukių kainą

      „Camelia“ dar labiau sumažino medicininių kaukių kainą

      Vienas didžiausių vaistinių tinklų „Camelia“ ketvirtadienį skelbia, kad visą spalį klientams suteiks galimybę apsaugin...

      Sveika šeima


      „Studentų maistas“ – ne vaistas

      Ne veltui džiovintų vaisių ir riešutų mišinys pramintas „studentų maistu“. Mitybos specialistė Vaida Kurpienė sako juose dažnai rasite didelę dozę pridėtinio cukraus (tai, ko reikia kremtant mokslus pernakt). Taigi maišelis riešutų popiet tikrai nėra nekaltas ir sveikuoliškas užkandis, k...

      Sveikatos horoskopas


      Spalio 12 - 18 d.

      Avi­nas
      Pir­ma­die­nį ri­bo­ki­te ka­vos ir juo­do­sios ar­ba­tos kie­kį, dau­giau ger­ki­te van­dens. Ant­ra­die­nį jau­si­tės žva­lūs ir ku­pi­ni tei­gia­mų emo­ci­jų. Penk­ta­die­nį bus jaut­rūs re­gos or­ga­nai. Savaitgalį stiprinkite imuninę sistemą.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      Nobelio medicinos premija paskirta virusologams H. Alteriui, Ch. Rice'ui ir M. Houghtonui

      Šių metų Nobelio premija už pasiekimus medicinos srityje atiteko amerikiečiams Harvey J. Alteriui (Harviui Dž. Alteriui) ir Charlesui M. Rice'ui (Čarlzui M. Raisui), taip pat britui Michaelui Houghtonui (Maiklui Hotonui).

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Kiek vorų jau suvalgėte?
      Henrikas Vaitiekūnas Kiek vorų jau suvalgėte?
      Šiuo metu šeimos gydytojai tapę beteisiais raštininkais
      Viktorija Andrejevaitė Šiuo metu šeimos gydytojai tapę beteisiais raštininkais
      Kas nepažįsta laikrodžių?
      Henrikas Vaitiekūnas Kas nepažįsta laikrodžių?

      Naujas numeris






















      Alergijos tyrimai ir konsultacijos - Allergomedica