Lėkštėje – geros nuotaikos arba nerimo dozė

Greta Vanagienė
2019-10-14
Nors įprasta manyti, kad sezoninę depresiją sukelia saulės ir vitamino D stygius, intuityvaus valgymo specialistė gydytoja dietologė Aušra Jauniškytė-Ingelevičienė atkreipia dėmesį, kad blogą nuotaiką pasėja ir paskubomis sušveistas ar be malonumo valgomas maistas. Ilgainiui taip maitinantis formuojasi depresija.
Lėkštėje – geros nuotaikos arba nerimo dozė
Mokslo įrodyta, kad valgant be malonumo organizmas nepasisavina net iki 40 proc. maistinių medžiagų, o geležies pasisavinimas sumažėja net iki 70 proc.

Nepasisavinamos maisto medžiagos
Kaip teigia gydytoja dietologė, nesubalansuota mityba atima ne tik fizines jėgas, bet ir tiesiogiai veikia mūsų nuotaiką: gali sukelti silpnumą, blogą nuotaiką, mieguistumą, energijos stoką, todėl svarbu gauti kuo įvairesnio maisto.
„Kadangi vitamino D su maistu pakankamai gauti negalime, šaltuoju sezonu reiktų jo reikėtų vartoti papildomai. Vitamino B12 dažniausiai trūksta veganams ar besimaitinantiems tik augaliniu maistu“, - sako gydytoja įspėdama, kad pastarojo trūkumas ilgainiui taip pat gali sukelti depresiją. 
 
Specialistė atkreipia dėmesį į geležies, cinko, folio rūgšties įtaką psichinei pusiausvyrai. Mat jų trūkumas kelia silpnumą, mieguistumą.
„Folio rūgštį B9 būtų verta skirti pacientams kartu su antidepresantais, kad sustiprintų pastarųjų poveikį. Omega 3 riebalų rūgštys ypač svarbios smegenų veiklai, todėl jų trūkumas daro stiprią įtaką depresijos atsiradimui“, - pažymi A.Jauniškytė-Ingelevičienė.
 
Svarbu valgymo malonumas
Specialistė atkreipia dėmesį į valgymo malonumo svarbą. Ir kas drįstų paprieštarauti, kad maistas - ne vienas svarbiausių smagumų gyvenime? Anot A.Jauniškytės-Ingelevičienės, ilgai valgomas neskanaus maistas sukelia nerimo ir depresijos simptomus. 
 

„Bandyta atlikti tyrimus su neskaniu ar sutrintu į košelę maistu, tačiau šie visada būdavo nutraukiami ankščiau laiko, nes tyrimo dalyviai paprasčiausiai neištverdavo - užklupdavo stiprūs nerimo ir depresijos simptomai. Tai įrodo, kad valgymo malonumas itin svarbus mūsų nuotaikai“, - akivaizdžią tiesą patvirtina gydytoja dietologė Aušra Jauniškytė-Ingelevičienė.

 
Be to, anot jos, moksliškai įrodyta, kad valgant be malonumo organizmas nepasisavina net iki 40 proc. maistinių medžiagų, o geležies pasisavinimas sumažėja net iki 70 proc. 
„Tas pats galioja ne tik maitinantis neskaniu maistu, bet ir skubant ar valgant be nuotaikos, susierzinus. Ilgainiui susidaro užburtas ratas: dėl maistinių medžiagų stokos atsiranda nerimas ir depresija, kurie taip pat trukdo normaliai pavalgyti bei kompensuoti maistinių medžiagų trūkumą“, - aiškina intuityvaus valgymo specialistė ir priduria, jog naktimis varstomo šaldytuvo durelės gali būti nerimo požymis.
Mitybai įtakos turi ir užsitęsęs stresas, sukeliantis organizmo disreguliaciją, kai žmogus gali išbūti pusdienį nieko nevalgęs ir nejausti alkio arba valgydamas nepasisotina. 
 
Šokoladas pakelia nuotaiką
Jei liūdesį ar apatiją gali sukelti neskanus maistas, pasak dietologės, mokslo įrodyta, kad šokokas pakelia nuotaiką, padeda įveikti depresijos simptomus. Žinoma, vien juo depresijos nuvyti nepavyks, tačiau slogiai nuotaikai praskaidrinti šis skanėstas gali būti puiki priemonė. Mokslininkai nustatė, kad šokolado įtaką nuotaikai lemia kakavos pupelėse esantys bioflavanoidai, o poveikį dar pastiprina migdolų riešutai - dar vienas puikus antidepresantas.
 
Tai įdomu
Nuteistieji mirties bausme prieš įgyvendinat egzekuciją turi galimybę paprašyti paskutinės vakarienės. Užsisakyti leidžiama ko tik nori, išskyrus alkoholinius gėrimus. 
Keli prieš mirtį nuteistųjų meniu:
James’as Freeman’as. 35 metų vyras mirties bausmės už pareigūno nužudymą laukė 7 metus, o prieš ją įvykdant panoro: pipirinio steiko su ryžiais ir daržovėmis, žirnelių, raikytos duonos, riešutų sviesto, šokoladinio pyrago, vandens, arbatos.
Allen’as Lee Davis’as. 54 metų vyras nuteistas už apiplėšimą ir 3 žmonių nužudymą, prieš sėdant į elektros kėdę užsisakė: omaro uodegą, keptų krevečių, keptų bulvyčių, keptų moliuskų, česnakinės duonos, nealkoholinio alaus.
 
Ricky Ray Rector’as. Už 2 žmogžudystes mirtimi nubaustas 42 metų vyras prieš suleidžiant mirtiną injekciją valgė: steiką, keptą vištieną, pyrago su riešutais, nesaldinto vyšnių gėrimo.
Ronnie Lee Gardner’is. 49 metų vyras nuteistas už dvigubą žmogžudystę, sušaudytas. Jo paskutinė vakarienė: steikas, omaro uodega, obuolių pyragas, vaniliniai ledai.
 
Stephen’as Anderson’as. Už 7 nužudymus, pabėgimą iš kalėjimo ir kitus nusikaltimus nuteistas 49 vyras prieš suleidžiant mirtiną injekciją valgė: 2 sumuštinius su sūriu, varškės, kukurūzų košės, ridikėlių, persikų pyragą, šokoladinių ledų. 
Timothy McVeigh’as. Už 168 žmonių nužudymą nuteistas 33 metų vyras suvalgė litrą mėtinių ledų su šokoladu.
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris