Kavos ABC

Ringailė Gvildė
2021-03-22
Kavos mėgėjų pilnas pasaulis, kai kurie nė iš lovos be kavos neišsiropštų, o dar kitiems, tai yra hobis – išmėginti kuo daugiau įvairių kavos rūšių ir paruošimo būdų. Kavos ekspertas, knygos „Tebūnie kava“ autorius Emanuelis Ryklys sako, jog norint gerti kokybišką kavą, svarbu žinoti jos šaknis ir paruošimo technikas.
Kavos ABC
Kuo kavos skrudinimo data yra arčiau jūsų pirkimo datos, tuo kava šviežesnė, mažiau išsivadėjusi, išsigaravęs jos kvapas, o kvapas yra svarbus ir skonio pajutimui.

Išmokti „skaityti“ kavą
Pirmiausia reikia suvokti, jog kava - natūralus maisto produktas ir dėl to itin svarbi jos geografinė pusė. Verta žinoti, iš kur kava atkeliavo. „Geografinė kavos kilmės vieta apsprendžia ir jos skonį. Šiuo atveju svarbi tiksli geografinė vieta, pavyzdžiui, Afrikos Etiopijos regionas, koks ūkis. Čia kaip su sūriu, galima pirkti lietuvišką varškės sūrį ir galima pirkti konkretaus ūkininko pagamintą - jie skirsis. Tad jeigu mėgstate Afrikos kavą, galite tyrinėti šio regiono kavos ūkius ir atrasti naujus skonius“, - sako kavos ekspertas.
 
Antras nemažiau svarbus aspektas – kavos šviežumas, skrudinimo laikas. Kuo kavos skrudinimo data yra arčiau jūsų pirkimo datos, tuo kava šviežesnė, mažiau išsivadėjusi, išsigaravęs jos kvapas, o kvapas yra svarbus ir skonio pajutimui.

 

„Esu ne kartą minėjęs, jog geriausia kavą pirkti pupelėmis ir namuose malti patiems prieš pat jos užplikymą. Kodėl? Nes tokiu būdu gersite pačią šviežiausią kavos formą - pupelės saugo skonius, kvapus“, - sako kavos ekspertas Emanuelis Ryklys. D.Petrulaičio nuotr.

 
Kavos kilmė atsineša skonį
Pasaulyje yra trys pagrindiniai regionai, kuriuose auginama kava: Amerika, Afrika ir Azija. „Jeigu žiūrėtume iš kosmoso, Žemėje, ties pusiauju yra vieta, vadinama kavos augimo diržu. Aš dar prie minėtų trijų stambiųjų regionų pridėčiau nedidelį, bet unikalų Jemeno regioną. Kiekvienas regionas atsineša ir skonines savybes“, - pasakoja E.Ryklys.
 
Pasak eksperto, Afrikos regionų kava yra lengva, gaivi, neretai su rūgštele, bet nieko panašaus į actą ar surūgimą. Tai - vaisių rūgštelė, tarsi vaisių sultys. Tokia, kai prinoksta obuoliai, uogos. Afrikos kava vadinama arbatiška dėl savo lengvumo. Kavos konservatoriams Afrikos regiono kava pirmą kartą gali pasirodyti keista, neįprasta. Amerikos regionų kavos dažnai lydimos tokių skoninių natų kaip šokoladas, riešutai, jeigu vaisiai – labiau džiovinti, kuomet rūgštelė tarsi prigesinta ir labiau kalbame apie saldžiąją kavos pusę.
 
Amerikoje labiausiai išsiskiria didžiausios augintojos: Brazilija ir Kolumbija. O Azija, nors kava ten auginama seniai, iki šiol yra tarsi netašytas deimantas. Čia, priklausomai nuo regiono, Indonezijos, Tailando ar Vietnamo, kava turi specifišką egzotinių vaisių, prieskonių, malonaus kartumo, cinamono ar muskato poskonį. Kai kuriems net sunkiai primena kavą. O Jemeno regionas yra tarsi visa ko mišinys. Čia kava turi ir saldumo, ir egzotiškumo, vaisių kvapų.
 

Viena kava – galybė skonių
„Esu ne kartą minėjęs, jog geriausia kavą pirkti pupelėmis ir namuose malti patiems prieš pat jos užplikymą. Kodėl? Nes tokiu būdu gersite pačią šviežiausią kavos formą - pupelės saugo skonius, kvapus. Nemalta kava ir džiūva lėčiau, pupelės labiau apsaugotos nuo išorės veiksnių, gadinančių ir sendinančių kavą. Malta, parduotuvėse perkama kava yra patogi, tačiau ji jau yra praradusi dalį skoninių savybių“, - sako E.Ryklys.  
 
Tai tik vienas galimas kavos paruošimo būdas. Ją galima ruošti pasitelkus turkišką, ar itališką moka kavinuką – gausite kartesnę, intensyvesnę kavą, prancūziškas kavinukas suteiks natūralesnę, artimą užpylimui, espresso aparatas duos didesnę koncentraciją, išspaus tarsi kavos sirupą. Ir, pasak eksperto, nėra vienintelis geriausio būdo kavai ruošti, jie visi turi savo specifiką: „Aš net skatinčiau išmėginti namuose bent kelis ruošimo būdus, nes ta pati kava jums kaskart atsiskleis kitomis savybėmis.
 
Tačiau svarbu ir tai, kokios temperatūros vandeniu kavą užplikysite. Nereikėtų užpilti verdančiu. Trumpai tariant, apie 95 laipsnių temperatūros vandeniu geriau plikyti mažiau, šviesiau skrudintą kavą, nes ji kietesnė, jai karštesnė temperatūra padės atskleisti tikruosius skonius. Tamsesnio skrudinimo kavą derėtų plikyti dar kiek vėsesniu, 90 laipsnių temperatūros vandeniu, nes ji trapesnė, greičiau tirpsta, ir aukšta temperatūra jai pridės kartumo.“

 
Tai įdomu
„Nors daug kur šaltiniuose sutiksime faktą, jog kava kilusi iš Etiopijos, Afrikos, bet mūsų kavos kultūrai, kurią turime dabar, didžiausią įtaką padarė Jemenas, nes būtent čia prasidėjo pirmoji komercinė kavos ūkininkystė. Jie ilgą laiką buvo monopolistai ir drįsčiau teigti, jog net mūsų šalies didikų pirmosios ragautos kavos į šalį atvyko būtent iš Jemeno per Turkiją ar Venecijos pirklius.
Vėliau, pasaulyje prasidėjus kolonijiniam laikotarpiui, kavos ūkininkavimas pradėjo sparčiai plisti, ypač Afrikos, Azijos ir Amerikos regionuose. Dabar Jemenas augina mažiausius derlius, bet pačią brangiausią kavą ir turi itin senas tradicijas. Įsivaizdavimui, mažame Etiopijos ūkyje galima užauginti dvidešimt tonų kavos per metus, o Jemene - du šimtus kilogramų“, - pasakoja E.Ryklys.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Krūties vėžio pacientų forume – apie profilaktikos svarbą

    Krūties vėžio pacientų forume – apie profilaktikos svarbą

    Praėjusią savaitę Nacionaliniame vėžio institute (NVI) įvyko Krūties vėžio dienai skirtas pacientų forumas. Ir, nors iš esm...
    Galvojo, kad širdis, pasirodo – depresija?

    Galvojo, kad širdis, pasirodo – depresija?

    Vilniaus rajone gyvenanti Algimanta prieš trejus metus pradėjo nesuvokti, kas su ja vyksta. Moterį pradėjo kamuoti kardiolo...

    Budinti vaistinė


    Sveikatos apsaugos viceministrė: nuotolinės vaistinės – nuo pavasario

    Sveikatos apsaugos viceministrė: nuotolinės vaistinės – nuo pavasario

    Nuotolinės vaistinės, kuriose būtų galima įsigyti receptinių, kompensuojamų vaistų, galėtų pradėti veikti kitų metų pavasarį, sako...
    Greitieji COVID-19 antigenų testai: kaip juos atlikti ir ką daryti gavus rezultatą?

    Greitieji COVID-19 antigenų testai: kaip juos atlikti ir ką daryti gavus rezultatą?

    Pastaruoju metu Lietuvoje auga sergamumas ir peršalimo ligomis, ir COVID-19. Gyventojai, norėdami greitai įsitikinti, ar ne...

    Sveika šeima


    Vitaminas D lietuviškai žiemai

    Apie vitaminą D kalbama pastaruoju metu išties nemažai ir dauguma tautiečių numano, kad greičiausiai jo trūksta. Juk žmogaus organizmas vitaminą D sukuria veikiamas saulės spindulių, tačiau žiemą, o ir rudens pabaigoje bei pavasario pradžioje, saulutė mus savo spinduliais džiugina ne per dažniausiai.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Indija skęsta šiukšlėse

    Remiantis prieš dešimtmetį atliktu Indijos taršos reguliuotojo tyrimu, sąvartynų šiukšlių gaisrai į miesto orą išskyrė 11 proc. visų kietųjų dalelių, kurios yra pagrindinė miesto oro taršos priežastis. Delyje įsikūrusio mokslinių tyrimų centro (CSE) pernai metų duomenimis, šalyje yra 3159 sąvartynai, kuriuose – 800 mln. tonų š...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Gatvės bomžai
    Palmira Rudalevičienė Gatvės bomžai
    Kodėl stintos kvepia agurkais?
    Henrikas Vaitiekūnas Kodėl stintos kvepia agurkais?
    Dėkoju, kad turėję akistatą su šia liga, netylite
    Bronis Ropė Dėkoju, kad turėję akistatą su šia liga, netylite

    Naujas numeris























    Alergijos tyrimai ir konsultacijos - Allergomedica