Celiakija: kasdieniai mitybos sunkumai

Gintarė Kaminskienė
2014-12-08
Gliutenas – specifinis baltymas, dažniausiai randamas kviečiuose, rugiuose, miežiuose. Tai – sveika ir naudinga medžiaga, tačiau kai kurie žmonės gali jo netoleruoti ir būti jam alergiški. Toks gliuteno netoleravimas vadinamas celiakija. Ši alergija tampa vis aktualesne problema vakarietiškajame pasaulyje.
Celiakija: kasdieniai mitybos sunkumai
Sergant celiakija, rekomenduojama valgyti natūralius, glitimo neturinčius produktus arba produktus, iš kurių glitimas pašalintas. Taip pat vengti maisto produktų, kuriuose gali atsirasti glitimo dėl kryžminio užteršimo. Taip gali nutikti, jei duona be glitimo yra skrudinama toje pačioje skrudintuvėje, kur prieš tai buvo skrudinta duona turinti glitimo.

Vengti gliuteno
Sergantiems celiakija glitimas pažeidžia plonosios žarnos gleivinę, dėl to sutrinka maistinių medžiagų, vitaminų ir mineralinių medžiagų įsisavinimas. Žmonės, sergantys šia liga, turėtų vengti duonos, sausainių, makaronų ir visų kitų maisto produktų, kurių sudėtyje yra glitimo turinčių sudedamųjų dalių.
Celiakijos simptomai yra individualūs, todėl ši liga kartais diagnozuojama pavėluotai. Pavyzdžiui, vieniems ji pasireiškia vidurių užkietėjimu, kitiems – viduriavimu, treti gali visai nejausti su sutrikusia žarnyno funkcija susijusių simptomų.
Bet kokiu atveju, sergant celiakija, rekomenduojama valgyti natūralius, glitimo neturinčius produktus arba produktus, iš kurių glitimas pašalintas. Taip pat vengti maisto produktų, kuriuose gali atsirasti glitimo dėl kryžminio užteršimo. Taip gali nutikti, jei duona be glitimo yra skrudinama toje pačioje skrudintuvėje, kur prieš tai buvo skrudinta duona turinti glitimo.
Visam laikui apriboti maisto produktų su glitimu vartojimą yra vienintelis veiksmingas būdas išvengti šios ligos simptomų bei komplikacijų.
 
Atidumas etiketėms
Jei jau turite problemų dėl gliuteno toleravimo, privalote atidžiai skaityti maisto produktų etiketes.
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad maisto produktai, kurie yra specialiai sudaryti arba paruošti taip, kad atitiktų glitimo netoleruojančių žmonių poreikius, ir tiekiami rinkai tokia paskirtimi, turėtų būti ženklinami įrašais „labai mažas glitimo kiekis“ arba „be glitimo“. Teiginys „labai mažas glitimo kiekis“ naudojamas ženklinant maisto produktus, kuriuose glitimo kiekis neviršija 100 mg/kg, Jei glitimo kiekis neviršija 20 mg/kg, naudojamas teiginys „be glitimo“. Teiginys „be glitimo“ gali būti naudojamas ir ženklinant įprastus maisto produktus, jei glitimo kiekis neviršija 20 mg/kg.
Restoranuose ar kavinėse taip pat teiraukitės aptarnaujančio personalo, ar patiekale, kurį norite užsisakyti, nėra alergiją galinčių sukelti produktų.
 
Bėdos dėl tešlos
Atsisakius glitimo, namuose kepant pyragus iš kitų rūšių miltų kyla bėdų dėl jų „surišimo“. Tam, kad kepiniai nesubyrėtų, galima naudoti pupenių dervą. Ji gaminama iš guaro pupelių. Tiesa, ji įeina ir į dažną šalyje parduodamų miltų mišinį be glitimo. Tad nusipirkti tokį miltų mišinį būtų paprasčiausias variantas.
Norintiems eksperimentuoti, patartina atsižvelgti į miltų skonines ir tekstūros savybes. Bene populiariausias kvietinių miltų pakaitalas – neintensyvaus skonio baltųjų ryžių miltai, tinkantys daugeliui patiekalų. Riešutų skonio sojų miltai turi daug baltymų ir riebalų, geriausia juos maišyti su kitokiais miltais ir kepti pyragėlius su riešutais ar vaisiais. Kukurūzų miltai puikiai tinka keksams, vafliams ir blynams.
 
Celiakijai būdingi simptomai:

skrandžio skausmas,
pykinimas, vėmimas,
pilvo pūtimas,
viduriavimas,
vidurių užkietėjimas,
svorio kritimas,
odos bėrimas ir niežėjimas,
sulėtėjęs augimas,
nuovargis,
kraujavimas iš nosies,
plaukų slinkimas,
burnos opos.
 
Maisto produktai, kuriuose yra arba gali būti glitimo:
miežiai, rugiai, kvietrugiai, kviečiai, avižos,
kvietiniai miltai, manų kruopos,
alus,
duona,
krekeriai,
skrebučiai,
makaronai,
salotų padažai, sojų padažas,
greitai paruošiamos sriubos.
 
Maisto produktai, kuriuose natūraliai nėra glitimo:
šviežia mėsa ir paukštiena,
natūralios vaisių ir daržovių sultys,
medus,
kukurūzai,
šviežia žuvis ir jūros gėrybės,
žemės riešutai,
sviestas,
kiaušiniai.
 

Tarp kitko
Moksliniais tyrimais nustatyta, kad kūdikiai, kurie maitinami motinos pienu, celiakija serga rečiau. Vaikai, kurie per anksti pradedami maitinti glitimo turinčiu maistu, turi didesnę riziką susirgti celiakija. Taigi, rekomenduojama kūdikius kiek galima ilgiau maitinti motinos pienu. Pradiniam kūdikių maitinimui ir tolesniam maitinimui skirti mišiniai sudėtyje neturi glitimo. Jei vyresniam kūdikiui ar mažam vaikui nustatytas padidėjęs jautrumas glitimui, rekomenduojama rinktis jo amžiaus vaikui tinkamus produktus be glitimo.

 
Specialisto komentaras
Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų filialo Vaikų ligoninės vaikų gastroenterologijos skyriaus vaikų neinfekcinės gastroenterologijos poskyrio vyr. ordinatorius, gydytojas, gastroenterologas dr. Vaidotas Urbonas „Lietuvos sveikatai“ yra sakęs:


- Europoje celiakija serga apie 1 proc. žmonių. Bent jau tiek yra nustatytų atvejų. Iš nenustatytų spėjama, kad serga iki 7 proc. Celiakija dažnai supainiojama su kitomis ligomis. Šiandien tai blogiausiai diagnozuojama liga Lietuvoje. Jos klinikiniai simptomai yra būdingi daugeliui ligų. Klasikiniu atveju, celiakija prasideda tada, kai žmogus pirmą kartą paragauja gliuteno turinčių produktų, tai yra, būdamas apie pusės metų amžiaus. Kūdikiui sulėtėja svorio bei ūgio augimas. Kiti simptomai – pilvo pūtimas, polifekalija, irzlumas, prastas apetitas, geležies stokos mažakraujystė. Suaugusiems žmonėms, kurie serga celiakija, gali sumažėti svoris, prasidėti depresija, nerimas ir kitos psichologinės problemos, taip pat dantų priekinio emalio pažeidimai. Šie klinikiniai simptomai gali būti priskirti prie įvairių ligų. Specialus metodas, kuriuo diagnozuojama celiakija, yra antikūnų tyrimai. Net ir laikantis dietos kurį laiką šie antikūnai neišnyksta.
Manoma, kad žmogui, sergančiam celiakija, apie tris kartus padidėja tikimybė susirgti autoimunine liga, pavyzdžiui, pirmo tipo cukriniu diabetu, autoimuniniu tiroiditu, autoimuniniu hepatitu, sisteminėmis jungiamojo audinio ligomis, vilklige bei reumatoidiniu artritu. Kitos su celiakija susijusios ligos yra kaulų tankio sumažėjimas, osteopenija, osteoporozė. Pati sunkiausia komplikacija – tai onkologinės ligos, pavyzdžiui, plonosios žarnos limfoma. Laimei, šios ligos yra gana retos. Ne daugiau kaip 1 proc. žmonių, kurie serga celiakija ir nesilaiko dietos, susiformuoja piktybinės ligos.


Receptai
Sūrūs sėklų sausainiai su avinžirnių užtepu
Puikiai tiks ir su įvairiomis daržovių užtepėlėmis.

Reikės:
100 g saulėgrąžų sėklų,
100 g sezamo sėklų,
50 g migdolų,

100 g chia sėklų (ispaniškasis šalavijas),
1 arbatinio šaukštelio česnako miltelių,
½ arbatinio šaukštelio svogūnų miltelių,
1 arbatinio šaukštelio druskos,
2 puodelių avinžirnių,
2 valgomųjų šaukštų tahini (maltų sezamo sėklų pastos),
½ arbatinio šaukštelio rūkytos paprikos,
Kavamale ar virtuviniu kombainu smulkiai sumalkite migdolus. Sumaišykite sėklas ir šviežiai maltus migdolus. Kitame dubenyje įpilkite vieną puodelį vandens, sudėkite druską, smulkintus rozmarinus, pusę arbatinio šaukštelio česnako ir svogūno miltelius. Skystį supilkite ant sėklų mišinio ir gerai išmaišykite. Gautą masę tolygiai paskirstykite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos. Pašaukite į iki 165 C laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite 30 minučių. Tuomet duoneles supjaustykite ir apverskite apatine puse į viršų. Pašaukite į orkaitę dar 25 minutėms. Atvėsinkite.
Prieš ruošiant avinžirnius, būtina gerai juos išmirkyti. Geriausia užmerkti iš vakaro. Kitą dieną jau galite ruošti. Išmirkyti avinžirniai išverda labai greitai. Išvirtu avinžirnius sutrinkite. Pridėkite tahini ir gerai išmaišykite. Tada sudėkite visus prieskonius (česnako miltelius, druską, rūkytą papriką) ir vėl gerai išmaišykite. Skanaukite su sėklų sausainiais. Skanaus!
 
Obuolių pyragas su speltos miltais
Speltos miltai – originalaus pikantiško riešutų skonio. Jų glitimo struktūra visiškai kitokia nei kitų kviečių, todėl ir poveikis žmogaus organizmui skiriasi. Tyrimais nustatyta, kad speltos glitimas nesukelia alergijos pusei tiriamųjų, jautrių kitų kviečių glitimui. Spelta turi beveik visus vitaminus ir maistingąsias medžiagas, reikalingas žmogaus organizmui.

Reikės:
6 didesnių obuolių,
120g baltojo palmių aliejaus,
100g rudojo cukraus,
2 kiaušinių,
pusės šaukštelio druskos,
2 arbatinių šaukštelių malto cinamono,
1 arbatinio šaukštelio gvazdikėlių,
1 arbatinio šaukštelio tarkuoto muskato riešuto,
1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių be glitimo,
70g speltos miltų,
100g grikių miltų,
2 šaukštai ryžių miltų be gliuteno,
50 ml ryžių pieno.
Nuplaukite ir nulupkite obuolius, išimkite sėklas, supjaustykite. Įkaitinkite orkaitę iki 170 laipsnių.
Kambario temperatūros palmių aliejų sukite su cukrum tol, kol virs puria balta mase. Įmuškite kiaušinius ir išmaišykite. Įdėkite kepimo miltelių. Įmaišykite druską ir prieskonius.
Speltos ir grikių miltus persijokite, suberkite į tešlą ir išmaišykite. Įmaišykite ir ryžių miltus bei ryžių pieną.
Tešlą sukrėskite į kepimo indą. Ant viršaus sudėkite sluoksnį obuolių ir paspauskite rankomis arba šaukštu. Užberkite cinamono.
Kepkite 170 laipsnių temperatūroje apie pusvalandį. Išjungus orkaitę, neskubėkite pyrago traukti. Jį dar palaikykite ten apie 10 minučių. Skanaus!


Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ateityje – strategiškai kitoks chirurginis krūties vėžio gydymas

      Ateityje – strategiškai kitoks chirurginis krūties vėžio gydymas

      Kokios apimties chirurginė operacija gydant krūties vėžį būtų optimali? Į šį klausimą bandys atsakyti Europos šalių,...
      Valdas Pečeliūnas: „Pacientams jaučiamės įsiskolinę“

      Valdas Pečeliūnas: „Pacientams jaučiamės įsiskolinę“

      VUL Santaros klinikų gydytojų sąjungos pirmininkas, gydytojas hematologas Valdas Pečeliūnas (45 m.) tikina, nors nėra nei virusolo...

      Budinti vaistinė


      Radviliškyje dirbantys vaistininkai jaučia gyventojų nerimą

      Radviliškyje dirbantys vaistininkai jaučia gyventojų nerimą

      Nuo rugsėjo 21 dienos Radviliškio gyventojai gyvena kitu ritmu. Dėl didelio patvirtintų COVID-19 atvejų skaičiaus at&scaron...
      Farmacijos ateitis Lietuvoje: specialistai – be darbo vietų, o gyventojai – be vaistinių?

      Farmacijos ateitis Lietuvoje: specialistai – be darbo vietų, o gyventojai – be vaistinių?

      Dažnesnis vaistinių durų varstymas – popandeminiame pasaulyje išryškėjusi tendencija, kuomet gyventojai sveika...

      Sveika šeima


      Jei gali vaikščioti – gali ir šokti

      Kas sakė, kad baletas tik jaunoms nendrėms? Choreografė Neringa Kirklienė, vedanti šias šokių pamokas suaugusiems ir senjorams, įsitikinusi – šokti baletą niekada ne per vėlu. Elegancijos ir gracijos mokytis gali bet kokio amžiaus ir bet kokio kūno sudėjimo žmonės.

      Sveikatos horoskopas


      Rugsėjo 14-20 d.

      Avi­nas
      Pirmadienį padarykite iškrovos dieną. Tre­čia­die­nis - pa­lan­ki die­na pra­dė­ti gy­dy­ti ner­vų sis­te­mos li­gas. Penktadienį saugokitės traumų. Šeš­ta­die­nį val­gy­ki­te tik leng­vai virš­ki­na­mą mais­tą. Ne­pa­dau­gin­ki­te stip­rių al­ko­ho­li­nių gė­ri­mų, galimas apsinuodijimas.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      Vakcinų nuo COVID-19 lenktynės. Kas laimi?

      Šaltojo karo metais turėjome ginklavimosi varžybas, o šiemet – kuo tikriausias vakcinų lenktynes. Pagrindiniai žaidėjai tie patys – Jungtinės Amerikos Valstijos ir Rusija. Tik šį kartą tikslas iš pirmo žvilgsnio atrodo kilnus – kuo greičiau sustabdyti koronaviruso plitimą.

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Kaip sustabdyti laiką?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip sustabdyti laiką?
      Auksiniai Vyriausybės testai: valstybės išgrobstymas tęsiasi
      Agnė Bilotaitė Auksiniai Vyriausybės testai: valstybės išgrobstymas tęsiasi

      Naujas numeris






















      Alergijos tyrimai ir konsultacijos - Allergomedica