Kas gali būti skaniau už traškiai pakepintas šviežias bulves? Nors nemažai dailias kūno linijas puoselėjančių žmonių vengia bulvinių patiekalų dominavimo savo valgiaraštyje, specialistai tvirtina, kad šias daržoves valgyti ne tik galima, bet ir būtina. Tiesa, naudos jos duos tik tinkamai paruoštos.

"/>

Bulvės lieknėjantiems – ne tabu

Aigustė Tavoraitė
2017-09-25

Kas gali būti skaniau už traškiai pakepintas šviežias bulves? Nors nemažai dailias kūno linijas puoselėjančių žmonių vengia bulvinių patiekalų dominavimo savo valgiaraštyje, specialistai tvirtina, kad šias daržoves valgyti ne tik galima, bet ir būtina. Tiesa, naudos jos duos tik tinkamai paruoštos.

Bulvės lieknėjantiems – ne tabu
Dvigubai daugiau vitamino išlieka bulves verdant su lupenomis ar garuose. Taip pat šiam vitaminui išsaugoti daržoves patariama dėti tik jau į verdantį vandenį. Kepant bulves vitaminas C žūsta.

Nepagadinti gaminant
Pagal suvartojamą bulvių kiekį bulves būtų galima laikyti antrąją lietuvių duona. Šių daržovių patiekalus mėgsta tiek mažieji, tiek suaugusieji, tačiau dažnas neretai sunerimsta, ar dar vienas suvalgytas cepelinas tikrai yra į naudą sveikatai. Mitybos specialistės, tinklaraščio sulieknėk.lt autorės Vaidos Kurpienės pastebėjimu, valgant garuose pagamintas, virtas su lupenomis arba orkaitėje (ne aukštesnėje nei 180 laipsnių temperatūroje) ant grotelių keptas bulves dėl to tikrai nereikėtų jaudintis.
 

„Pasirinkus tinkamą paruošimo būdą iš šios šakninės daržovės gausime daug naudingų elementų ir vitaminų. Tai – puikus organinių ir mineralinių druskų – kalcio, kalio, magnio, geležies, cinko, fosforo, vitaminų A, B, C, P, folio rūgšties, karotino šaltinis. Taip pat bulvėse yra šiek tiek proteino, riebalų, ląstelienos, obuolių, citrinos ir rūgštynių rūgšties“, – vardijo mitybos specialistė Vaida Kurpienė.

 
Pašnekovė pridūrė, kad labai svarbu bulvių nepervirti. „Turi būti išlaikyta kramtoma konsistencija. Kuo bulves labiau perverdame, tuo jos greičiau pasisavinamos ir trumpiau trunka sotumo jausmas“, – aiškino V.Kurpienė.
Be to, bulvės nėra itin kaloringos (100 g bulvių yra 74–78 kcal). Taigi ši daržovė ribotais kiekiais puikiai tinka ir lieknėjantiems žmonėms.
 
Kada gali pakenkti
Nors patiekalai iš bulvių (aišku, išskyrus bulvių traškučius, gruzdintos bulvytes) tinka ir vaikams, šių daržovių tarkių iki trejų metų amžiaus vartoti V.Kurpienė nerekomendavo. „Šis maistas yra itin sunkiai virškinamas“, – pastebėjo specialistė.
 
Taip pat negalima vartoti sudygusių ar pažaliavusių bulvių, nes jose sukaupiama nuodinga medžiaga – solaninas, kuris ardo kraujo kūnelius eritrocitus ir slopina nervų sistemą. Nepatariama laikyti bulvių kambaryje ar šiltame sandėliuke. Veikiamos šilumos bulvės per kelias dienas praranda didesnę dalį vitamino C, jose pradeda gamintis solaninas.
„Negalima valgyti supelijusios ar papuvusios bulvės. Jei dar pažaliavusią bulvės vietą galima nupjauti, šiuo atveju to daryti neišeis – nors plika akimi ir nematomas, tas puvėsis yra pasklidęs visoje bulvėje“, – pabrėžė mitybos specialistė.

 
Vitamino C lobynai
Šimte gramų bulvių yra 20 mg vitamino C, t.y. beveik trečdalis dienos normos. Kuo bulvės šviežesnės, tuo jose gausiau šio vitamino. Tačiau gaminant vitaminą C nėra lengva išsaugoti. Todėl patariama bulves plonai skusti, mat po luobele šio vitamino ir mineralinių medžiagų yra daugiausiai. Dvigubai daugiau vitamino išlieka bulves verdant su lupenomis ar garuose. Taip pat šiam vitaminui išsaugoti daržoves patariama dėti tik jau į verdantį vandenį. Kepant bulves vitaminas C žūsta.

 
Verta žinoti
Bulvės yra geras B2, B6, B9, PP, K, E, C vitaminų šaltinis. Bulves organizmas lengvai pasisavina. Jų dieta gali padėti sergantiems širdies ir kraujagyslių, inkstų, nervų ir kitomis ligomis. Bulvių krakmolas padeda reguliuoti „blogojo“ cholesterolio kiekį, kalis reikalingas normaliai širdies veiklai ir kt.
Šviežių bulvių sultys nuo seno naudojamos virškinimo ligoms gydyti. Nustatyta, kad bulvės turi unikalių antibakterinių molekulių, kurios padeda išgydyti skrandžio opą.


 Receptai
Jautienos apkepas su pankoliu

Reikės:
4 šaldytų jautienos maltinių,
500 g bulvių,
2 svogūnų,
1 pankolio,
3 kiaušinių,
300 g grietinėlės,
200 g fermentinio sūrio,
druskos, pipirų.
 
Bulvių ir jautienos maltinių apkepas, gardintas pankoliu ir baltu padažu. Nulupkite bulves, nuplaukite ir supjaustykite plonais griežinėliais. Pankolį ir svogūną supjaustyti juostelėmis. Pusę kiekio bulvių išklokite gilioje kepimo skardoje, sudėkite jautienos maltinius, susmulkintus pankolį ir svogūną, likusias bulves. Grietinėlę sumaišykite su kiaušiniais, druska ir grūstais pipirais. Gautu plakiniu užpilkite paruoštą bulvių apkepą. Iki 165 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apkepą kepkite 60 min. Užtarkuokite fermentinio sūrio, pakepkite dar 10 min., kol sūris išsilydys.
  

Karštos bulvių salotos

Reikės:
1 kg bulvių,
1 šaukšto alyvuogių aliejaus,
2 šaukštų Dižono garstyčių,
1 šaukšto prieskoninių žolelių,
1 pomidoro,
0,5 svogūno,
1 šaukšto kalendros
 

Bulves gerai nuplaukite ir šepetėliu nušveiskite. Išvirkite. Nedideliame dubenėlyje išspauskite citrinų sultis, pilkite alyvuogių aliejų, dėkite prieskonius, druską, pipirus ir išmaišykite. Pašildykite mikrobangų krosnelėje. Padažą dėkite ant bulvių. Pridėkite likusius komponentus ir kiek pamaišykite.

Trinta bulvių sriuba su sūriu

Reikės:
750 g bulvių,
2 svogūnų,
1 morkos,
1 saliero,
1 poro,
1 šaukšto sviesto,
1 šaukštelio daržovių sultinio,
2 šaukštų grietinėlės,
4 šaukštų aliejaus,
100 g šalavijų,
100 g avių sūrio,
druskos, pipirų.
 
Bulves nuskuskite ir supjaustykite. Sudėkite į puodą, užpilkite vandeniu, uždenkite ir palikite pastovėti. Svogūnus, morkas, salierą ir baltąją poro dalį nuvalykite ir supjaustykite. Riebalus įkaitinkite puode, sudėkite pjaustytas daržoves ir kepinkite 5 minutes. Sudėkite nusunktas bulves, apipilkite daržovių nuoviru ir virkite 45 minutes.
Daržoves sutrinkite trintuvu, pasūdykite, pagardinkite pipirais. Įmaišykite grietinėlės kremo. Pusę saujos šalavijų lapelių pakepinkite 4 šaukštuose aliejaus. Ant sriubos užbarstykite trupinto avių sūrio, uždėkite šalavijų.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    V.Kvedaras: buvo metas, kai laukdavau, kada tai greičiau baigsis

    V.Kvedaras: buvo metas, kai laukdavau, kada tai greičiau baigsis

    „Jaustis šimtu procentų geras negali niekada. Chirurgija gali pažerti ir pažeria įvairiausių netikėtumų“, &ndas...
    A.Šimaitis užsikrėtęs dviračių sportu

    A.Šimaitis užsikrėtęs dviračių sportu

    Klaipėdos universiteto ligoninės generalinis direktorius daktaras Audrius Šimaitis sako geriausiai galvą nuo įtemptų darbų ...

    Budinti vaistinė


    Vaistinėlė padės pasiruošti blogiausiam scenarijui

    Vaistinėlė padės pasiruošti blogiausiam scenarijui

    Vasaros sezonui įgaunant pagreitį, specialistai perspėja atkreipti dėmesį į kelionių vaistinėlės sudėtį – ją būtina ruo&scar...
    Istorijos dulkes nupūtus: neįprastos pokario vaistinės

    Istorijos dulkes nupūtus: neįprastos pokario vaistinės

    „Sperminas skystas – vartojamas prie bendro silpnumo, po infekcinių susirgimų, prie neurastenijos, prie širdies...

    razinka


    Sveika šeima


    Atsisakę dažiklių, išvengiate kur kas daugiau

    Iš naftos išgauti sintetiniai dažikliai siejami su lėtinėmis ligomis, padidėjusia vėžio ir neuroelgesio sutrikimų rizika, ypač vaikams. Tačiau ekspertai pabrėžia, kad dažikliai yra tik viena itin perdirbtų maisto produktų sudedamoji dalis. „Sintetinių maisto dažiklių pašalinimas automatiškai nepaverč...

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Svajonė gyventi ilgiau ir sveikiau – vis arčiau

    Senėjimą lėtinantis vaistas rapamicinas gali pailginti gyvenimą beveik taip pat veiksmingai kaip kalorijų ribojimas – teigiama naujame Rytų Anglijos universiteto mokslininkų tyrime.

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Kognityvinis disonansas
    Henrikas Vaitiekūnas Kognityvinis disonansas
    Lyčių lygybė – ilgalaikės taikos architektė
    Margarita Jankauskaitė Lyčių lygybė – ilgalaikės taikos architektė
    Pagalbos mirti dilemos
    Paulius Skruibis Pagalbos mirti dilemos

    Naujas numeris