Kas gali būti skaniau už traškiai pakepintas šviežias bulves? Nors nemažai dailias kūno linijas puoselėjančių žmonių vengia bulvinių patiekalų dominavimo savo valgiaraštyje, specialistai tvirtina, kad šias daržoves valgyti ne tik galima, bet ir būtina. Tiesa, naudos jos duos tik tinkamai paruoštos.

"/>

Bulvės lieknėjantiems – ne tabu

Aigustė Tavoraitė
2017-09-25

Kas gali būti skaniau už traškiai pakepintas šviežias bulves? Nors nemažai dailias kūno linijas puoselėjančių žmonių vengia bulvinių patiekalų dominavimo savo valgiaraštyje, specialistai tvirtina, kad šias daržoves valgyti ne tik galima, bet ir būtina. Tiesa, naudos jos duos tik tinkamai paruoštos.

Bulvės lieknėjantiems – ne tabu
Dvigubai daugiau vitamino išlieka bulves verdant su lupenomis ar garuose. Taip pat šiam vitaminui išsaugoti daržoves patariama dėti tik jau į verdantį vandenį. Kepant bulves vitaminas C žūsta.

Nepagadinti gaminant
Pagal suvartojamą bulvių kiekį bulves būtų galima laikyti antrąją lietuvių duona. Šių daržovių patiekalus mėgsta tiek mažieji, tiek suaugusieji, tačiau dažnas neretai sunerimsta, ar dar vienas suvalgytas cepelinas tikrai yra į naudą sveikatai. Mitybos specialistės, tinklaraščio sulieknėk.lt autorės Vaidos Kurpienės pastebėjimu, valgant garuose pagamintas, virtas su lupenomis arba orkaitėje (ne aukštesnėje nei 180 laipsnių temperatūroje) ant grotelių keptas bulves dėl to tikrai nereikėtų jaudintis.
 

„Pasirinkus tinkamą paruošimo būdą iš šios šakninės daržovės gausime daug naudingų elementų ir vitaminų. Tai – puikus organinių ir mineralinių druskų – kalcio, kalio, magnio, geležies, cinko, fosforo, vitaminų A, B, C, P, folio rūgšties, karotino šaltinis. Taip pat bulvėse yra šiek tiek proteino, riebalų, ląstelienos, obuolių, citrinos ir rūgštynių rūgšties“, – vardijo mitybos specialistė Vaida Kurpienė.

 
Pašnekovė pridūrė, kad labai svarbu bulvių nepervirti. „Turi būti išlaikyta kramtoma konsistencija. Kuo bulves labiau perverdame, tuo jos greičiau pasisavinamos ir trumpiau trunka sotumo jausmas“, – aiškino V.Kurpienė.
Be to, bulvės nėra itin kaloringos (100 g bulvių yra 74–78 kcal). Taigi ši daržovė ribotais kiekiais puikiai tinka ir lieknėjantiems žmonėms.
 
Kada gali pakenkti
Nors patiekalai iš bulvių (aišku, išskyrus bulvių traškučius, gruzdintos bulvytes) tinka ir vaikams, šių daržovių tarkių iki trejų metų amžiaus vartoti V.Kurpienė nerekomendavo. „Šis maistas yra itin sunkiai virškinamas“, – pastebėjo specialistė.
 
Taip pat negalima vartoti sudygusių ar pažaliavusių bulvių, nes jose sukaupiama nuodinga medžiaga – solaninas, kuris ardo kraujo kūnelius eritrocitus ir slopina nervų sistemą. Nepatariama laikyti bulvių kambaryje ar šiltame sandėliuke. Veikiamos šilumos bulvės per kelias dienas praranda didesnę dalį vitamino C, jose pradeda gamintis solaninas.
„Negalima valgyti supelijusios ar papuvusios bulvės. Jei dar pažaliavusią bulvės vietą galima nupjauti, šiuo atveju to daryti neišeis – nors plika akimi ir nematomas, tas puvėsis yra pasklidęs visoje bulvėje“, – pabrėžė mitybos specialistė.

 
Vitamino C lobynai
Šimte gramų bulvių yra 20 mg vitamino C, t.y. beveik trečdalis dienos normos. Kuo bulvės šviežesnės, tuo jose gausiau šio vitamino. Tačiau gaminant vitaminą C nėra lengva išsaugoti. Todėl patariama bulves plonai skusti, mat po luobele šio vitamino ir mineralinių medžiagų yra daugiausiai. Dvigubai daugiau vitamino išlieka bulves verdant su lupenomis ar garuose. Taip pat šiam vitaminui išsaugoti daržoves patariama dėti tik jau į verdantį vandenį. Kepant bulves vitaminas C žūsta.

 
Verta žinoti
Bulvės yra geras B2, B6, B9, PP, K, E, C vitaminų šaltinis. Bulves organizmas lengvai pasisavina. Jų dieta gali padėti sergantiems širdies ir kraujagyslių, inkstų, nervų ir kitomis ligomis. Bulvių krakmolas padeda reguliuoti „blogojo“ cholesterolio kiekį, kalis reikalingas normaliai širdies veiklai ir kt.
Šviežių bulvių sultys nuo seno naudojamos virškinimo ligoms gydyti. Nustatyta, kad bulvės turi unikalių antibakterinių molekulių, kurios padeda išgydyti skrandžio opą.


 Receptai
Jautienos apkepas su pankoliu

Reikės:
4 šaldytų jautienos maltinių,
500 g bulvių,
2 svogūnų,
1 pankolio,
3 kiaušinių,
300 g grietinėlės,
200 g fermentinio sūrio,
druskos, pipirų.
 
Bulvių ir jautienos maltinių apkepas, gardintas pankoliu ir baltu padažu. Nulupkite bulves, nuplaukite ir supjaustykite plonais griežinėliais. Pankolį ir svogūną supjaustyti juostelėmis. Pusę kiekio bulvių išklokite gilioje kepimo skardoje, sudėkite jautienos maltinius, susmulkintus pankolį ir svogūną, likusias bulves. Grietinėlę sumaišykite su kiaušiniais, druska ir grūstais pipirais. Gautu plakiniu užpilkite paruoštą bulvių apkepą. Iki 165 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apkepą kepkite 60 min. Užtarkuokite fermentinio sūrio, pakepkite dar 10 min., kol sūris išsilydys.
  

Karštos bulvių salotos

Reikės:
1 kg bulvių,
1 šaukšto alyvuogių aliejaus,
2 šaukštų Dižono garstyčių,
1 šaukšto prieskoninių žolelių,
1 pomidoro,
0,5 svogūno,
1 šaukšto kalendros
 

Bulves gerai nuplaukite ir šepetėliu nušveiskite. Išvirkite. Nedideliame dubenėlyje išspauskite citrinų sultis, pilkite alyvuogių aliejų, dėkite prieskonius, druską, pipirus ir išmaišykite. Pašildykite mikrobangų krosnelėje. Padažą dėkite ant bulvių. Pridėkite likusius komponentus ir kiek pamaišykite.

Trinta bulvių sriuba su sūriu

Reikės:
750 g bulvių,
2 svogūnų,
1 morkos,
1 saliero,
1 poro,
1 šaukšto sviesto,
1 šaukštelio daržovių sultinio,
2 šaukštų grietinėlės,
4 šaukštų aliejaus,
100 g šalavijų,
100 g avių sūrio,
druskos, pipirų.
 
Bulves nuskuskite ir supjaustykite. Sudėkite į puodą, užpilkite vandeniu, uždenkite ir palikite pastovėti. Svogūnus, morkas, salierą ir baltąją poro dalį nuvalykite ir supjaustykite. Riebalus įkaitinkite puode, sudėkite pjaustytas daržoves ir kepinkite 5 minutes. Sudėkite nusunktas bulves, apipilkite daržovių nuoviru ir virkite 45 minutes.
Daržoves sutrinkite trintuvu, pasūdykite, pagardinkite pipirais. Įmaišykite grietinėlės kremo. Pusę saujos šalavijų lapelių pakepinkite 4 šaukštuose aliejaus. Ant sriubos užbarstykite trupinto avių sūrio, uždėkite šalavijų.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    D.Pažėrienė: reabilitacijoje itin svarbi motyvacija

    D.Pažėrienė: reabilitacijoje itin svarbi motyvacija

    „Vienas veiksnių, nuo kurio priklauso reabilitacijos sėkmė – paciento motyvacija“, – teigia LSMU Kauno lig...
    Meldžiasi už prezidentą Joe Bideną

    Meldžiasi už prezidentą Joe Bideną

    Savaitgalį socialinę erdvę sudrebino žinia, kad buvusiam JAV prezidentui Joe Bidenui diagnozuotas prostatos vėžys, kuris iš...

    Budinti vaistinė


    Seime gaivinama idėja įteisinti mobiliąsias vaistines

    Seime gaivinama idėja įteisinti mobiliąsias vaistines

    Seime vėl registruotas siūlymas įteisinti mobiliąsias vaistines.  
    Mobiliąsias vaistines M.Jakubauskienė vadina sveikintina iniciatyva

    Mobiliąsias vaistines M.Jakubauskienė vadina sveikintina iniciatyva

    Sveikatos apsaugos ministrė Marija Jakubauskienė sako, kad mobiliosios vaistinės būtų gera galimybė priartinti vaistų įsigijimą gy...

    razinka


    Sveika šeima


    Miego higiena – raktas į kokybišką poilsį

    „Pramiegame trečdalį savo gyvenimo, tad svarbu, kad miegas būtų kokybiškas“, – sako VUL Santaros klinikų gydytoja neurologė, miego sutrikimų specialistė dr. Raminta Masaitienė. Anot medikės, miego higiena padeda išsiugdyti naujus, gilų ir nepertraukiamą miegą skatinančius įpročius.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Šeimos tragedija pakeitė šizofrenijos mokslo istoriją

    1950-ųjų pradžioje Donas ir Mimi Galvinai atrodė ideali amerikiečių šeima. Donas buvo ambicingas JAV Oro pajėgų karininkas, politikos mokslų daktaras, o Mimi – karštai tikinti katalikė, atsidavusi mama ir žmona. Tarp 1945 ir 1965 metų jiedu susilaukė dvylikos vaikų – dešimties sūnų ir dviejų dukterų. ...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Persileidimai – dažnas gamtos reiškinys
    Vilma Gudynienė Persileidimai – dažnas gamtos reiškinys
    Medicinos bendruomenė – atsakingas valstybės partneris. Laikas tai išnaudoti
    Andrej Rudanov Medicinos bendruomenė – atsakingas valstybės partneris. Laikas tai išnaudoti
    Turite tai žinoti
    Henrikas Vaitiekūnas Turite tai žinoti

    Naujas numeris