Apie valgymą „akimis“

Gintarė Kaminskienė
2014-10-23
Sakoma, kad taip maistas gali „kalbėti“. Tobulos jo kompozicijos ir tinkamas spalvų suderinimas gali tapti jūsų raktu į sėkmę.
Apie valgymą „akimis“

Maisto komunikacija
Šiandien maistas suvokiamas kaip puiki komunikacijos priemonė. Juo galima sukurti įvaizdį, užmegzti tarptautinius kontaktus, parduoti kitus produktus, atkreipti ar nukreipti dėmesį.
Per kulinariją gali būti pristatomi įvairūs dalykai: šalis ir jos tradicijos, kultūra, prekinis ženklas ar konkretus asmuo. Tad maisto patiekimas, pavertus jį į savotiškus meno kūrinius, suteikia pranašumą.
 
Svarbios spalvos
Patiekiant maistą svarbu ne tik, kaip jis išdėliotas lėkštėje. Spalvos kartais gali lemti mūsų organizmo pojūčius.
Vieno eksperimento metu žmonėms buvo pateiktas kepsnys su prancūziškomis skrudintomis bulvytėmis. Esant normaliam apšvietimui, žmonės patiekalu gardžiavosi. Tačiau pakeitus apšvietimą, mėsa ėmė rodytis esanti mėlyna, o bulvytės žalios. Tokių netradicinių spalvų patiekalas privertė kai kuriuos žmonės jaustis itin prastai. Juos ėmė pykinti. Tai rodo, kad maistas glaudžiai susijęs ne tik su kvapu, skoniu, tačiau ir vizualiniais aspektais. Pasirodo, mūsų pasąmonė natūraliai vengia mėlynos, violetinės ar juodos spalvos maisto. Esame „užprogramuoti“ manyti, kad toks maistas ne tik neskanus, bet ir pavojingas.

Vis daugiau sužinant apie teigiamas spalvinių medžiagų savybes net siūlomos vienos spalvos dietos. Esant tam tikrai nuotaikai ar turint tam tikrų sveikatos problemų raginama vartoti vienokios ar kitokios spalvos produktus. Pavyzdžiui, valgydami žalios spalvos maistą išvengsime streso, nemigos, atkursime organizmo pusiausvyrą, pagerinsime virškinimą, atsikratysime vidurių pūtimo, teršalų ir toksinų. Oranžinis maistas suteiks energijos, gyvybingumo, pagerins apetitą, normalizuos virškinamojo trakto veiklą. Raudonos spalvos produktai sužadina, suteikia energijos ir jėgų, gerina kraujo apytaką, stiprina imuninę sistemą, gydo nuo peršalimo ligų.
 
 
Kai maisto patiekimas virsta menu...
Turbūt jau teko matyti internetinėje erdvėje pasklidusį prezidentės Dalios Grybauskaitės portretą iš šaltibarščių? Tai – iš Joniškio kilusios Jolitos Vaitkutės (18 m.) darbas. Jolita - kūrybos namų „Double V House“ menininkė, komiksų, sklandančių internete, autorė. Pastaruosius kelerius metus ji kuria neįtikėtinus portretus iš maisto. Tad su J.Vaitkute kalbamės, apie meną ir maistą. 

- Viena tavo kūrybos sričių – portretai iš maisto. Žiniasklaidoje pasirodžiusiuose interviu teko skaityti, kad juos kuri ilgas valandas. O ar kasdienybėje atkreipi dėmesį į tai, kaip maistas yra patiekiamas?
- Taip, visada atkreipiu. Man kur kas daugiau džiaugsmo teikia gražus maistas. Žinoma, tai nėra fanatiška - grįžusi iš darbo ir studijų nesėdžiu valandų valandas stumdydama ir gražindama vakarienę, tačiau ko tik nebūna įkvėpimui atėjus.
 
- Tokiu menu pradėjai užsiimti dar nepradėjusi studijų. Tavo nuomone, menininkui svarbesnis talentas ar išsilavinimas?
- Kurti pradėjau dar tuomet, kai nėjau į mokyklą. Tiesa, nepavadinčiau savęs menininke - neturiu meistrystės ar didelio įgūdžio, nors piešiu neblogai. Menininkui labai svarbus darbas ir savęs tobulinimas. Kalbant apie išsilavinimą – tai nebūtinai yra kokia nors įstaiga. Tegul supyksta visi akademikai! Labai svarbus yra jausmas, darbas ir po to talentas. Negalėčiau pasakyti, kad niekur nesimokiau. Akademinio piešimo mokiausi meno mokykloje ir ją baigiau trylikos, po to sekė valandos piešimo namuose. Kelerius metus stengdavausi nupiešti po portretą per dieną, tad nepasakyčiau, kad esu visai nemokyta. Šiuo metu studijuoju ir dirbu, bet tai kiek nutolę nuo tiesioginio meno suvokimo. Užaugusi noriu būti kūrybininke, o ne tapytoja.
 
- Vienas tavo kurtų portretų iš maisto jau puikuojasi ir reklamoje. Kas toliau? Ar pradėjusi kurti tikrai netradicinį meną Lietuvoje iš karto turėjai minčių apie tai, kaip jį reikės parduoti?
- Kelerius pastaruosius metus kreipiu save šia kryptimi. Reklama man daugiau nei menas. Tai apima platų žinių spektrą - ne tik estetiką ir grožį. Tad tai, kad mano darbas puikuojasi reklamoje, yra svajonės išsipildymas. Kai padariau pirmąjį darbą (Jim Morrison iš šokolado – aut. past.), sirgau. Tai gimė tik iš nuobodulio, kitos formos ieškojimo. Apie pardavimus galvojau mažiausiai. Turint omeny, kad tai nėra paveikslas ant drobės, kuris apčiuopiamas, nekeičiantis formos ir ilgaamžis. Maistas yra tik viena formų, kuria kuriu. Toliau atsiras kitų formų, dėl kurių nustebsite labiau. Ir aš nekalbu apie šokiravimą, man kur kas įdomiau kūrybinis žvilgsnis ir savybių, kurių galbūt medžiaga neturi, suteikimas.
 
- Kartą minėjai, kad savo pačios maisto racioną tapyboje naudoji labai retai. Jei kalbėtume apie tradicinę maisto paskirtį, kokie tavo mėgstamiausi patiekalai ir produktai? 
- Kad ir kaip norėčiau tai paneigti – esu gana konservatyvi valgytoja. Maistas turi džiuginti mano skrandį, o ne priversti jaustis keistai. Tad salotos su „bekoniena“, sūriu bei saldžiu kriaušių ar kito vaisiaus sirupu – ne man. Mažai gaminu pati, rytą pradedu vaisiais ir dribsniais. Vengiu pieno produktų bei kiaušinių, nes jiems esu alergiška. Kiekvieną dieną galėčiau valgyti trintas daržovių bei grybų sriubas užkąsdama picos paplotėliu. Nesu įnoringa.



Receptai
Bulvinės gėlės

Reikės:
100 g kietojo sūrio,
100 g grybų,
5 bulvių,

2 kiaušinių trynių,
2 paprikų,
½ nedidelės cukinijos,
aliejaus, druskos, sezamo sėklų.
Bulves supjaustykite labai plonais griežinėliais. Į keksams kepti skirtas formeles sudėliokit bulvių griežinėlius taip, kad gautųsi penkialapis gėlės žiedelis. Prireiks šešių griežinėlių. Paskutinįjį reikia dėti ant dugno.
Sutarkuokite sūrį ir sumaišykite su nevirtų kiaušinių išplaktais su prieskoniais kiaušinių tryniais. Masę supilkite į gėlyčių vidurėlius. Supjaustykite paprikas, cukiniją ir grybus. Juos apkepkite aliejuje. Dėkite ant kiaušinių ir sūrio masės. Pašaukite į iki 180 C įkaitintą orkaitę ir kepkite kol apskrus. Kai iškeps, atvėsinkite. Tada galite gėlytes išimti iš formelių. Prieš patiekdami pabarstykite sezamo sėklomis. Gražiai išrikiuokite lėkštėje ir patiekite su žalumynais. Skanaus!
 
Šokoladiniai dubenėliai

Reikės:
šokolado,
mažų balionėlių,
vandens.
Prisipūskite tiek balionų, kiek planuojate daryti indelių. Karštoje vandens vonelėje ištirpinkite šokoladą. Šaukštą šokolado pilkite ant skardos ir palaukite kol pradės stingti. Tai bus indelio pagrindas. Balioną panardinkite į karštą šokoladą iki pusės. Dėkite ant šokoladinio pagrindo ir leiskite atvėsti.. Kai šokoladas ant balionų sustings, juos susprogdinkite adatėle ir atsargiai išimkite. Į tokius dubenėlius galite dėti ką tik norite: vaisius, grietinėlę, ledus ir t.t. Skanaus!
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Žmonės po organų transplantacijų pasmerkti mirčiai: gyvybiškai svarbių vaistų priemokos drastiškai išaugo, generikų – nėra

    Žmonės po organų transplantacijų pasmerkti mirčiai: gyvybiškai svarbių vaistų priemokos drastiškai išaugo, generikų – nėra

    Pacientams po organų transplantacijos atstovaujanti Lietuvos asociacija „Gyvastis“ dar nuo šių metų kovo mėnesi...
    Antanas Gvazdaitis: „Baisu sulaukti užleistų pacientų antplūdžio“

    Antanas Gvazdaitis: „Baisu sulaukti užleistų pacientų antplūdžio“

    Klaipėdos universitetinės ligoninės Neurochirurgijos klinikos vadovas, doc. dr. gydytojas neurochirurgas Antanas Gvazdaitis (68 m....

    Budinti vaistinė


    „Eurovaistinės“ specialistai pataria: 5 žingsniai, kaip įveikti peršalimą

    „Eurovaistinės“ specialistai pataria: 5 žingsniai, kaip įveikti peršalimą

    Šaltuoju metu dažniau sergama peršalimo ligomis, pagrindinio šalies vaistinių tinklo „Eurovaistinė&ldqu...
    Vaistinės skambina pavojaus varpais: regionuose trūksta daugiau nei 140-ties kvalifikuotų vaistininkų

    Vaistinės skambina pavojaus varpais: regionuose trūksta daugiau nei 140-ties kvalifikuotų vaistininkų

    Pasaulyje ir Lietuvoje siaučiant COVID-19 pandemijai, į papildomas fronto linijas kartu su medikais stojančių vaistininkų ima krit...

    Sveika šeima


    Spa namuose. Pradėkite nuo kūno žemėlapio

    Užkardą grožio centrams uždėjęs kranktinas, SPA ritualus verčia susikurti namuose. Jei skirtingos veido zonos daugeliui ne naujiena, kūno odos žemėlapis, ko gero, pažįstamas tik grožio specialistams.

    Sveikatos horoskopas


    Lapkričio 23 - 29 d.

    Avi­nas
    Pir­ma­die­nį ri­bo­ki­te ka­vos ir juo­do­sios ar­ba­tos kie­kį, dau­giau ger­ki­te van­dens. Ant­ra­die­nį jau­si­tės žva­lūs ir ku­pi­ni tei­gia­mų emo­ci­jų. Penk­ta­die­nį bus jaut­rūs re­gos or­ga­nai. Savaitgalį stiprinkite imuninę sistemą.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Kinija: pandemija plinta per šaldytą produkciją?

    Nuo pandemijos pradžios Kinija kaip įmanydama mėgina eliminuoti koronavirusą iš šalies, tačiau nedidelių židinių vis dar pasitaiko. Pastaruoju metu - dažniausiai įmonėse, kurios importuoja šaldyto maisto produkciją iš užsienio. Kinijos mokslininkai kelia versiją, kad koronavirusas gali plisti per ša...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ar nauja valdžia ištaisys senas PSDF biudžeto klaidas?
    Agnė Gaižauskienė Ar nauja valdžia ištaisys senas PSDF biudžeto klaidas?
    Kiekvienam teks nuvykti...
    Henrikas Vaitiekūnas Kiekvienam teks nuvykti...
    Leonardas Cohenas ir jausmai
    Palmira Rudalevičienė Leonardas Cohenas ir jausmai

    Naujas numeris

























    Alergijos tyrimai ir konsultacijos - Allergomedica