Apie valgymą „akimis“

Gintarė Kaminskienė
2014-10-23
Sakoma, kad taip maistas gali „kalbėti“. Tobulos jo kompozicijos ir tinkamas spalvų suderinimas gali tapti jūsų raktu į sėkmę.
Apie valgymą „akimis“

Maisto komunikacija
Šiandien maistas suvokiamas kaip puiki komunikacijos priemonė. Juo galima sukurti įvaizdį, užmegzti tarptautinius kontaktus, parduoti kitus produktus, atkreipti ar nukreipti dėmesį.
Per kulinariją gali būti pristatomi įvairūs dalykai: šalis ir jos tradicijos, kultūra, prekinis ženklas ar konkretus asmuo. Tad maisto patiekimas, pavertus jį į savotiškus meno kūrinius, suteikia pranašumą.
 
Svarbios spalvos
Patiekiant maistą svarbu ne tik, kaip jis išdėliotas lėkštėje. Spalvos kartais gali lemti mūsų organizmo pojūčius.
Vieno eksperimento metu žmonėms buvo pateiktas kepsnys su prancūziškomis skrudintomis bulvytėmis. Esant normaliam apšvietimui, žmonės patiekalu gardžiavosi. Tačiau pakeitus apšvietimą, mėsa ėmė rodytis esanti mėlyna, o bulvytės žalios. Tokių netradicinių spalvų patiekalas privertė kai kuriuos žmonės jaustis itin prastai. Juos ėmė pykinti. Tai rodo, kad maistas glaudžiai susijęs ne tik su kvapu, skoniu, tačiau ir vizualiniais aspektais. Pasirodo, mūsų pasąmonė natūraliai vengia mėlynos, violetinės ar juodos spalvos maisto. Esame „užprogramuoti“ manyti, kad toks maistas ne tik neskanus, bet ir pavojingas.

Vis daugiau sužinant apie teigiamas spalvinių medžiagų savybes net siūlomos vienos spalvos dietos. Esant tam tikrai nuotaikai ar turint tam tikrų sveikatos problemų raginama vartoti vienokios ar kitokios spalvos produktus. Pavyzdžiui, valgydami žalios spalvos maistą išvengsime streso, nemigos, atkursime organizmo pusiausvyrą, pagerinsime virškinimą, atsikratysime vidurių pūtimo, teršalų ir toksinų. Oranžinis maistas suteiks energijos, gyvybingumo, pagerins apetitą, normalizuos virškinamojo trakto veiklą. Raudonos spalvos produktai sužadina, suteikia energijos ir jėgų, gerina kraujo apytaką, stiprina imuninę sistemą, gydo nuo peršalimo ligų.
 
 
Kai maisto patiekimas virsta menu...
Turbūt jau teko matyti internetinėje erdvėje pasklidusį prezidentės Dalios Grybauskaitės portretą iš šaltibarščių? Tai – iš Joniškio kilusios Jolitos Vaitkutės (18 m.) darbas. Jolita - kūrybos namų „Double V House“ menininkė, komiksų, sklandančių internete, autorė. Pastaruosius kelerius metus ji kuria neįtikėtinus portretus iš maisto. Tad su J.Vaitkute kalbamės, apie meną ir maistą. 

- Viena tavo kūrybos sričių – portretai iš maisto. Žiniasklaidoje pasirodžiusiuose interviu teko skaityti, kad juos kuri ilgas valandas. O ar kasdienybėje atkreipi dėmesį į tai, kaip maistas yra patiekiamas?
- Taip, visada atkreipiu. Man kur kas daugiau džiaugsmo teikia gražus maistas. Žinoma, tai nėra fanatiška - grįžusi iš darbo ir studijų nesėdžiu valandų valandas stumdydama ir gražindama vakarienę, tačiau ko tik nebūna įkvėpimui atėjus.
 
- Tokiu menu pradėjai užsiimti dar nepradėjusi studijų. Tavo nuomone, menininkui svarbesnis talentas ar išsilavinimas?
- Kurti pradėjau dar tuomet, kai nėjau į mokyklą. Tiesa, nepavadinčiau savęs menininke - neturiu meistrystės ar didelio įgūdžio, nors piešiu neblogai. Menininkui labai svarbus darbas ir savęs tobulinimas. Kalbant apie išsilavinimą – tai nebūtinai yra kokia nors įstaiga. Tegul supyksta visi akademikai! Labai svarbus yra jausmas, darbas ir po to talentas. Negalėčiau pasakyti, kad niekur nesimokiau. Akademinio piešimo mokiausi meno mokykloje ir ją baigiau trylikos, po to sekė valandos piešimo namuose. Kelerius metus stengdavausi nupiešti po portretą per dieną, tad nepasakyčiau, kad esu visai nemokyta. Šiuo metu studijuoju ir dirbu, bet tai kiek nutolę nuo tiesioginio meno suvokimo. Užaugusi noriu būti kūrybininke, o ne tapytoja.
 
- Vienas tavo kurtų portretų iš maisto jau puikuojasi ir reklamoje. Kas toliau? Ar pradėjusi kurti tikrai netradicinį meną Lietuvoje iš karto turėjai minčių apie tai, kaip jį reikės parduoti?
- Kelerius pastaruosius metus kreipiu save šia kryptimi. Reklama man daugiau nei menas. Tai apima platų žinių spektrą - ne tik estetiką ir grožį. Tad tai, kad mano darbas puikuojasi reklamoje, yra svajonės išsipildymas. Kai padariau pirmąjį darbą (Jim Morrison iš šokolado – aut. past.), sirgau. Tai gimė tik iš nuobodulio, kitos formos ieškojimo. Apie pardavimus galvojau mažiausiai. Turint omeny, kad tai nėra paveikslas ant drobės, kuris apčiuopiamas, nekeičiantis formos ir ilgaamžis. Maistas yra tik viena formų, kuria kuriu. Toliau atsiras kitų formų, dėl kurių nustebsite labiau. Ir aš nekalbu apie šokiravimą, man kur kas įdomiau kūrybinis žvilgsnis ir savybių, kurių galbūt medžiaga neturi, suteikimas.
 
- Kartą minėjai, kad savo pačios maisto racioną tapyboje naudoji labai retai. Jei kalbėtume apie tradicinę maisto paskirtį, kokie tavo mėgstamiausi patiekalai ir produktai? 
- Kad ir kaip norėčiau tai paneigti – esu gana konservatyvi valgytoja. Maistas turi džiuginti mano skrandį, o ne priversti jaustis keistai. Tad salotos su „bekoniena“, sūriu bei saldžiu kriaušių ar kito vaisiaus sirupu – ne man. Mažai gaminu pati, rytą pradedu vaisiais ir dribsniais. Vengiu pieno produktų bei kiaušinių, nes jiems esu alergiška. Kiekvieną dieną galėčiau valgyti trintas daržovių bei grybų sriubas užkąsdama picos paplotėliu. Nesu įnoringa.



Receptai
Bulvinės gėlės

Reikės:
100 g kietojo sūrio,
100 g grybų,
5 bulvių,

2 kiaušinių trynių,
2 paprikų,
½ nedidelės cukinijos,
aliejaus, druskos, sezamo sėklų.
Bulves supjaustykite labai plonais griežinėliais. Į keksams kepti skirtas formeles sudėliokit bulvių griežinėlius taip, kad gautųsi penkialapis gėlės žiedelis. Prireiks šešių griežinėlių. Paskutinįjį reikia dėti ant dugno.
Sutarkuokite sūrį ir sumaišykite su nevirtų kiaušinių išplaktais su prieskoniais kiaušinių tryniais. Masę supilkite į gėlyčių vidurėlius. Supjaustykite paprikas, cukiniją ir grybus. Juos apkepkite aliejuje. Dėkite ant kiaušinių ir sūrio masės. Pašaukite į iki 180 C įkaitintą orkaitę ir kepkite kol apskrus. Kai iškeps, atvėsinkite. Tada galite gėlytes išimti iš formelių. Prieš patiekdami pabarstykite sezamo sėklomis. Gražiai išrikiuokite lėkštėje ir patiekite su žalumynais. Skanaus!
 
Šokoladiniai dubenėliai

Reikės:
šokolado,
mažų balionėlių,
vandens.
Prisipūskite tiek balionų, kiek planuojate daryti indelių. Karštoje vandens vonelėje ištirpinkite šokoladą. Šaukštą šokolado pilkite ant skardos ir palaukite kol pradės stingti. Tai bus indelio pagrindas. Balioną panardinkite į karštą šokoladą iki pusės. Dėkite ant šokoladinio pagrindo ir leiskite atvėsti.. Kai šokoladas ant balionų sustings, juos susprogdinkite adatėle ir atsargiai išimkite. Į tokius dubenėlius galite dėti ką tik norite: vaisius, grietinėlę, ledus ir t.t. Skanaus!
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Lėtiniai skausmai kantrybės šarvų nepramušė

    Lėtiniai skausmai kantrybės šarvų nepramušė

    „Būčiau susirgusi vėžiu, senai būčiau mirusi, o nuo šios ligos mirtis neateis. Nebent galėjau mirti nuo vaistų“...
    Ir rašo, ir gydo. Kas?

    Ir rašo, ir gydo. Kas?

    Matyti virš kompiuterio palinkusį, klaviatūrą barbenantį mediką – gana įprasta: žodžiais nugula paciento ligos istori...

    Budinti vaistinė


    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Gydytojai išrašydami receptus daro daug klaidų, pratęsti receptą poliklinikoje pacientui nepatogu. Vaistininkai siūl...
    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...

    razinka


    Sveika šeima


    Buriavimas: mėlynos kojos, bet rami galva

    Kad buriavimas yra vandens sportas, žino kiekvienas. Tačiau ties čia daugelio žinios apie šią sporto šaką tikriausiai ir baigiasi. Kuo ypatingas buriavimas, kokia jo nauda ir žala sveikatai, kaip įveikti jūrligę ir krantligę, pasakoja buriavimo akademijos „Vėjo pamušalai“ įkūrėjas Vilius Tamkvaitis.

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JAV – rekordinis vaistų trūkumas

    Medikamentų krizė JAV pasiekė didžiulį mastą – šalyje šiuo metu trūksta daugiau negu 300 pavadinimų vaistų. Amerikos sveikatos sistemos farmacininkų draugijos vadovas (ASHP) Paul W.Abramowitz CNN teigė, kad šalyje labiausiai trūksta injekcinių vaistų. Problemai spręsti jau teikiamos rekomendacijos. Visgi ka...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Henrikas Vaitiekūnas Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?

    Naujas numeris