Knapsi darbe? Knapsės ir lovoje

Greta Vanagienė
2020-02-17
„Jei vyras darbe per susirinkimą knapsi, galite būti tikri, ir lovoje nerodys susidomėjimo lytiniais santykiais“, - įsitikinęs gydytojas urologas prof. Balys Dainys. Vienas pagrindinių vyrų menko lytinio potraukio kaltininkas - testosterono trūkumas arba padidėjusi hormono prolaktino gamyba. Sutrikus hormonų pusiausvyrai vyras praranda „medžioklės“ įgūdžius.
Knapsi darbe? Knapsės ir lovoje
Vyrų libido sumažėjimą kartu lydi ženklus darbingumo sumažėjimas, nebesidomima vyriškais laikomais pomėgiais - medžiokle, žvejyba, politika.

Potraukį turi jausti visada
 

„Kol akys mato, ausys girdi, lytinių santykių potraukį vyras turi jausti visada. Taigi sveikas vyras turi visada norėti sekso“, - sako prof. Balys Dainys. Priešingu atveju, anot urologo, tai - signalas, kad šlubuoja sveikata.

 
„Vyrai ima skųstis jėgų trūkumu, sumažėjusiu domėjimusi moterimis“,- teigia urologas. Be to, gydytojas sako, jog greta atsiranda ir kiti negalavimai. Libido sumažėjimą kartu lydi ženklus darbingumo sumažėjimas, nebesidomima vyriškais laikomais pomėgiais - medžiokle, žvejyba, politika.
„Jei tik vyras nustojo domėtis gyvenimu, guli ant sofos prie televizoriaus, jau galima diagnozuoti testosterono sumažėjimą. Darbe lengvai galima tokį atpažinti - susirinkimo metu jis „knapsi“, snaudžia“, - atkreipia dėmesį profesorius.

 
Išsitirti hormonų pusiausvyrą
Pastebėjus libido sumažėjimą B.Dainys sako pirmiausia reikėtų pasidaryti hormono testosterono ir prolaktino tyrimą.
„Pastaruoju metu tarp vyrų ypač dažnai pasitaiko žemas testosterono lygis. Net ir jaunimas skundžiasi silpnu seksualiniu potraukiu. Jei testosterono lygis yra geras, lytinių santykių sumažėjimo šis neturėtų jausti“, - sako specialistas.
Tačiau testosteronas – ne vienintelis kaltininkas dėl prarastos aistros.
Urologas atkreipia dėmesį, kad libido sumažėjimui reikšmingą įtaką daro ir moteriško hormono prolaktino didėjimas. Šis vyrų geismą ypač malšina.
 
Žemą seksualinį potraukį gali jausti ir turintys prostatos bėdų – sergantieji prostatos uždegimu ar jau vyresniame amžiuje prostatos hiperplazija. Mat visą tai sutrikdo ir hormonų pusiausvyrą. Įtaką libido daro ir prasta mityba bei žalingi įpročiai.
Tačiau sumažėti hormonas testosteronas gali ne tik dėl ydingo gyvenimo būdo ar ligų. Tai - natūrali fiziologija. Profesorius sako, jog po trisdešimties vyrų testosteronas su kiekvienu dešimtmečiu sumažėja apie dešimt procentų. Taigi vyrai per penkiasdešimt turės apie dvidešimt procentų žemesnį vyriškų hormonų lygį nei sveikas jaunuolis.

„Kaip moterys sulaukia menopauzės, taip vyrai apie 45-55-uosius metus išgyvena hormonų kaitą – andropauzę“, - atkreipia dėmesį specialistas.
 
Prisideda psichologinės bėdos
B.Dainys sako situaciją dažnai apsunkina ir prisidedančios psichologinės bėdos. Mat ženkliai susilpnėjus lytiniam potraukiui vyras gali dėl to vengti lytinių santykių ar net šalintis moterų draugijos.

„Vyrai ima bijoti sekso, sutrinka ir seksualinė funkcija. Neduok Dieve, prieis moteris ir jį pakalbins. Tokių vyrų ego jau pažeistas. Šie nebepasitiki savimi, užsidaro“, - sako B.Dainys.
 
Padeda hormonų terapija
Sureguliuoti hormonų lygį padeda hormonų terapija. Atlikus tyrimus gydytojas pacientui gali paskirti augalinės kilmės papildų. Jei šie nepadeda, imamasi rimtesnių priemonių – taikoma pakaitinė hormonų terapija.
„Vyras, jei nori juo išlikti turi hormonus papildyti. Kito kelio nėra. Nors amžius daro įtaką, penkiasdešimtmečius juk dar laikome, kaip reikiant vyrais. Nejau juos jau nurašysime, jei hormonai pakrito?“ – tikina profesorius.
Tiesa B.Dainys įspėja, kad prieš skiriant hormonų terapiją būtina įsitikinti, ar pacientas neserga prostatos vėžiu. Mat testosteronas gali paskatinti onkologinės ligos augimą.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris