Daugiau budrumo grožio salonuose

Greta Vanagienė
2019-10-07
Grožio salone meistrė darydama pedikiūrą netyčia gnybtuku pažeidė nykštį, pasirodė kraujo. Esu girdėjusi, kad taip galima užsikrėsti virusinėmis infekcijomis, jei įrankiai buvo nepakankamai sterilūs. Ar man verta dėl to jaudintis ir kokie požymiai keltų įtarimus dėl galimo užkrato?
Ilona, 46 m.
Daugiau budrumo grožio salonuose
Jeigu grožio salonai kruopščiai dezinfekuoja įrankius užsikrėsti pavojingomis infekcijomis, pavyzdžiui, hepatitu C tikimybė menka.

Užsikrėsti tikimybė menka
Nors nurodoma, kad užsikrėsti per nesterilius įrankius, tokiu virusu kaip hepatitai C ir ar ŽIV galima, Kauno klinikinės ligoninės infekcinių ligų klinikos gydytoja prof. dr. Auksė Mickienė patikslina, kad tam būtina sąlyga, jog ant įrankių, kuriais iki kraujo buvo pažeista kūno vieta, būtų likę infekuoto žmogaus kraujo likučių. Taigi kruopščiai dezinfekuotos darbo priemonės pernešti viruso negali.
 

„Nors tikimybė labai menka, per kraują plintančiomis infekcijomis galima užsikrėsti net ir grožio salone. Mat niekas nestovi už manikiūrininkių nugarų ir nežiūri, dezinfekuoja meistrės darbo priemones ar ne. Nors visuomenės sveikatos centrai tikrina, kaip šie salonai laikosi higienos normų, vargu ar turi galimybę kiekvieną patikrinti nuodugniai“, - svarsto prof. dr. Auksė Mickienė.

 

Taigi grožio salonuose verta būti budriems atliekant tatuiruotes, manikiūrą ar pedikiūrą, veriant auskarus, taip pat kerpantis plaukus ar barzdą skutimosi mašinėle.
 
Požymiai ne iškarto
Pajusti ligos požymius vos užsikrėtus minėtomis infekcijomis ar įtarti sergant negalima. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras nurodo, kad vienintelis būdas sužinoti, ar asmuo užsikrėtęs ŽIV, yra ŽIV testas. Tačiau antikūnai organizme randami ne iš karto po užsikrėtimo, o praėjus 3–4 savaitėms ar net keliems mėnesiams.
Didžioji dalis užsikrėtusiųjų hepatito B infekcija niekuo nesiskundžia ir jaučiasi gerai, tačiau gali užkrėsti kitus. Klinikiniai simptomai dažniausiai pasireiškia praėjus 2-6 mėnesiams po užsikrėtimo.
Daugumai pacientų hepatito C infekcija būna besimptomė, tačiau kaip ir hepatito B atveju gali užkrėsti kitus. Simptomai dažniausiai pasireiškia vidutiniškai praėjus 7-8 savaitėms po užsikrėtimo.


Verta žinoti

Ūminės ŽIV infekcija
Simptomai atsiranda praėjus 2-4 savaitėms po užsikrėtimo ir gali trukti 1-2 savaites. Simptomai, panašūs į gripo, pasireiškia maždaug 50-90 proc. ŽIV užsikrėtusių asmenų. Dažniausi požymiai: karščiavimas, limfmazgių padidėjimas, makulopapulinis bėrimas, raumenų ar sąnarių skausmai, galvos skausmas, viduriavimas ir kiti (panašūs į gripo). Iš ūmios stadijos ŽIV infekcija progresuoja į besimptomę stadiją.
 
Hepatitas B
Kai liga pasireiškia kliniškai, jaučiamas didelis bendras silpnumas, sąnarių skausmas, apetito stoka, pykinimas, kartumas burnoje, karščiavimas, patamsėjęs šlapimas (alaus spalvos), skausmas ar diskomfortas dešinėje pašonėje, akių ir odos pageltimas.
 
Hepatitas C
Dažniausi simptomai: didelis bendras silpnumas, apetito stoka, pykinimas. Kiek rečiau pasitaiko karščiavimas, odos niežulys, dešinės pašonės ar sąnarių skausmai.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris