Panelės Godos godos

Henrikas Vaitiekūnas
2019-03-25
Pasitikslinau žodynuose. Jie rašo, kad tai esąs teisingas ir teiktinas vardas. Kad baltiškos kilmės. Ir dar paaiškina: tas vardas reiškiąs svajonę. Bet, jei iki galo paskaitysit, tikrai sužinosit, kad ne visi žodynai yra tikslūs ir išsamūs.
Panelės Godos godos

O dabar – pradžia: kuomet vienoje Kauno kavinių su panele Goda susitinkam, dar ilgai negaliu patikėti, kad tikrai kalbuosi su neurochirurge. Nes iš pirmo žvilgsnio - jai vos daugiau kaip dvidešimt. Ir tai - puiku. Nes redakcija prašė pakalbėti su jaunais daktarais. Su rezidentais. Kaip keista bebūtų, šįkart neprašė paklausti, kodėl jie dar visi iš Lietuvos nepabėgo. Bet, taip jau išėjo, kad atsakymą į tą neužduotą klausimą čia vis tiek atrasit. Pradedam be įžangos. Jaunos daktarės klausiu, ką gydo, ir kiek uždirba.
 
Pavojingas ir laiko netaupantis klausimas. Todėl ilgai diskutuojam apie neurochirurgijos objektą. Apie galvas ir stuburus. Apie kojų skausmus, tarpslankstelinio disko išvaržas ir itin sunkiai aprašomą sritį – sudėtingas smegenų operacijas. Po pusvalandžio suprantu, kad dar sunkiau būtų, jei reikėtų tiksliai aprašyti žurnalisto pojūčius. Nes savijauta - kaip nedubliuotame filme: detalės sunkiai suprantamos, o štai esmė – aiški. Nes matau jauną žmogų, mylintį savo profesiją, nuoširdžiai dėkingą medicinos mokytojams ir...
- ...kadangi buvau prašiusi paskambinti, jie ir paskambino trečią valandą nakties. Šokau iš lovos ir po keliolikos minučių jau buvau ligoninėje. Operacinėje.
- Bet, daktare, tai nėra privaloma, tai nebuvo jūsų budėjimas...

- O kaip kitaip išmoksi? Atvejis - unikalus. Žinote, neurochirurgijoj visi atvejai unikalūs. Bet dabar aš jau žinočiau, ką daryti, net jei operacinėje būčiau viena...
- Papasakokit man šiandienos įvykius.
 
Goda beria kaip išmoktą pamoką:
- Vos nepramiegojau, nes vakar ilgai varčiau žinynus: reikia gi operacijoms iš vakaro pasiruošti. Bet septintą ryto jau dalyvavau tulžies pūslės šalinimo operacijoje (rezidentas privalo spėti ne tik į „savo“ operacines). Po to – klinikose seminaras: ten skaičiau pranešimą. Po pranešimo – klausimai ir diskusijos. O kai jos baigėsi, lėkiau asistuoti dar vienai - stuburo - operacijai. Kai ji sėkmingai baigėsi, atlėkiau į pasimatymą su jumis... Ir taip beveik kasdien.
O žurnalistas – įkyrus. Darsyk prašo panelės daktarės suskaičiuoti pinigus.

- Praėjusį mėnesį uždirbau truputį daugiau nei 800. Na, buto nuomai atidėti reikia, vien pusryčiai darbovietėje kartais 6 eurus kainuoja. Oficialiai dukart per mėnesį reikia po parą pabudėti: už kiekviena budėjimą – dar po 9 eurus užmoka. Bet du budėjimai – tik oficialiai. O neoficialiai rezidentai budi ir aštuonis, ir devynis kartus per mėnesį. Niekas neverčia. Bet privalai tai daryti, jei nori išmokti... Užtenka tų pinigų. Žinoma, dėl juokingos priežasties: tiesiog nelieka laiko jiems leisti. (Apie išvažiavimą į užsienį – dirbti – neklausiu. Bet kažkur mūsų pokalbyje, kai apie pinigus kalbėjom, panelei Godai išsprūdo sakinys. Cituoju: „Pirmų metų rezidentas Vokietijoje uždirba daugiau nei pas mus skyriaus vedėjas ar profesorius...“).
 
Kuomet toliau diskutuojame apie Lietuvos sveikatos sistemą, jaunosios daktarės optimizmas priblėsta ir akys sužaibuoja. Tuoj pasakys. Bet ne: ji tęsia apie tai, kas puiku ir nesugadinama Lietuvoj.
Puiki, anot daktarės, yra visa – ir Kaune, ir Vilniuje - jaunųjų specialistų „gamyba“: „Mūsų mokytojai moko taip, kad paskui patys nebijotų tapti mūsų pacientais“. Bet ir gaila tų – vyresniųjų: didžioji dalis – „perdegusių“ ir pervargusių. Ir tuoj pasakysiu, kodėl.

Popieriai. Ar pastebėjote, klausia daktarė Goda, kad per vizitą pas šeimos gydytoją jūsų daktaras gal tik kokius dukart į jus pasižiūri? Net ir kalbėdamas su jumis, jis rašo kompiuteriu. (Daktarė detaliai aiškina, kiek „dokumentų“ per vizitą gydytojas turi užpildyti, suantspauduoti ir nusiųsti. Bet nevarginsiu skaitančių: jie patys žino). Ir dar: daktarė Goda prašo pasidomėti ar kada nors, kur nors tie „popieriai“ kam nors naudos atnešė. Ar jie bent peržvelgti buvo. Pasidomėsim.
Dar prisimena neseniai mokymuose buvusi. Salėn surinktus gydytojus mokė... kovoti su korupcija. Ir neimti kyšių. „Pasidomėkit, - sakė daktarė Goda, - kiek tokie mokymai kainuoja ir kokia jų kokybė.“ Ir dar Goda ima godoti, kad niekam kažkodėl į galvą neatėjo, jog tos paskaitos reikalingos visai ne daktarams: „Tegu pacientams, kišantiems per jėgą eurus gydytojams į kišenę, tas paskaitas skaito“.
 

Na, dar apie pinigus. Studentai-medikai vieni kitiems platino rajoninį laikraštį su keistu darbo skelbimu: „Reikalingas žolės pjovėjas“. Tam pjovėjui siūloma alga gerokai pranoko rajono gydytojo atlyginimą. Ką Valstybė apie tai galvoja? (Čia ne mano, o Godos klausimas).

 
Na, dar apie vaistus. (Dėl to nutarimo, kad ligoniui būtų skiriami tik pigiausi).
- Kai perskaičiau, nepatikėjau, kad mūsų ministras yra gydytojas. Juolab - psichiatras. Jau kas kas, bet psichiatras tikrai turi žinoti, kad teisingai parinkti ligoniui antidepresantus kartais ir metų nepakanka. Pritaikyti veikliąją medžiagą – tik pusė darbo. Atranka reikalinga netgi gamintojams, nes jau esu susidūrusi, kad tas pats skirtingų gamintojų vaistas veikia skirtingai.
Ir dar viena didžiulė, bet po drumzlinu vandeniu pasislėpusi problema, - tęsia daktarė Goda, – mūsų valstybei ir medicinai vadovaujantieji puikiai įsisavino gudrią tiesą: kiek daktarą bespausi į kampą, jis kentės. Nes jis pats pasirinko šį kelią, todėl negali nepadėti ligoniui. Štai tuo ir naudojamasi.

 
Po šitokios tirados rašinio autorius tvirtai nusprendė: negadinsiu panelei Godai gyvenimo – nerašysiu jaunos daktarės pavardės. Nes ir mūsuose egzistuoja tas pats principas: svarbiausia – nepakenkti. Bet turiu leidimą ir iš Godos gauti. O ji štai ką sako:
- Aš negaliu kitaip. Aš taip tėvų išauklėta. Jie nuo mažens man skiepijo, kad negalima tylėti, kai matai neteisybę...
- Pažiūrėkime plačiau, - sakau aš mielai jaunajai daktarei, - tiek daug aukodama darbui, taip narsiai kovodama už teisybę, galite ne tik karjerą susigadinti, bet ir be šeimos likti. Nes gi ne kiekvienas vyras norės į žmonas imti pasaulio teisuolės...
- Turiu draugus daktarus, - sako Goda. – Abu rezidentai. Susilaukė vaikelio. Dabar kiekvienas jų rytas prasideda nuo budėjimų grafikų derinimo: kada vienas naktį dirbs, kada - kitas. O tas kūdikėlis ligi šiol nėra matęs abiejų tėvų kartu: tik mamą arba tėtį. Juokauju, žinoma, bet ir tokiame gyvenime teisybės nedaug.
Belieka priminti, ką rašiau jūsų jau pamirštame pirmajame sakiny. Taigi, radau dar vieną žodyną. O jame aiškinama, kad Goda – tai ta, kuri niekada nepasiduos.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 
 
 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris