Obstipacija: naujas rekordas?

Henrikas Vaitiekūnas
2021-09-20
Aprašyti sudėtinga. Kai kuriems, (jau supratusiems tą žodį pavadinime), net ir skaityti gali būti nuobodoka. Bet temos praleisti negaliu dėl dviejų priežasčių.
Obstipacija: naujas rekordas?

Pirmoji yra ta, kad liaudiški gyduoliškieji patarimai skaitytojų visuomet mėgiami. Antroji priežastis – rimtesnė. Nes kyla įtarimas, kad prietelius Jonas iš Kėdainių (tikrąjį vardą ir miestą galėsiu atskleisti tik lietuviškos Rekordų knygos sudarytojui Vytautui Navaičiui) yra vertas į ją įrašyti. Mat, pagal pateiktuosius duomenis, tualete susitvarkęs gamtiškuosius reikalus rugpjūčio 4-ąją antrąsyk jame apsilankė tik daugiau nei po mėnesio – rugsėjo 7 dieną. Žinoma, pasilengvinti gyvenimą bandė ir anksčiau: ne vieną sykį tame intymiame kambarėlyje lankėsi. Bet vis be rezultato. Keisčiausias atsitikimo-rekordo momentas: visa tai vyko vienoje geriausių Lietuvos klinikų, kurioje gydytojas davė tik vienintelį patarimą: paprašyti sesutės, kad toji nueitų iki vaistinės ir atneštų (už ligonio pinigus nupirktų) kažkokį preparatą. Žinau kokį, bet mūsų savaitraštis medikamentų nereklamuoja.
 
Nežinia, ar preparatas padėjo, ar aplinkybės taip susiklostė, bet daugiau nei po mėnesio organizmo „kanalizacija“ atsikimšo ir ėmė funkcionuoti.
Skaityti apie tai yra nesudėtinga. Tačiau, jei kam teko panašius potyrius apturėti, tas žino: dėl tokios bėdos būna akimirkų, kai norisi ir plaukus nusirauti, ir pro ligoninės langą iššokti. Todėl ir pats didžiausias etnografinėse knygose aprašytas lietuviškas prakeiksmas yra toks: „Kad tu nepra...tum!“

 
Kodėl kartais tas palinkėjimas išsipildo? Ir nuo gausaus rūkytų dešrų vartojimo, ir nuo kasdienio šokolado smaguriavimo, ir nuo makaronų (kažin kaip ten, Italijoje?), ir, žinoma, nuo pyragų, baltos duonos ir viso „greitojo“ (paradoksas!) maisto. Kartais tai – pooperacinė pasekmė, ir todėl net nediskutuojamu tampa klizmos naudojimas. Toliau: netinkamas, t.y. nejudrus gyvenimo būdas, neteisingas vaistų vartojimas. Kaip keista bebūtų, bet vidurių užkietėjimas gresia ir nuolat kakavą bei „Kagorą“ (toks saldus raudonasis vynas) geriantiems. Dar viena rimta priežastis (apie ją tik kalbos sklinda, bet tikrai nepatikrinau) negalėjimas į tualetą nueiti, nes... neleidžia. Kai kas sako, kad ir dabar didžiųjų parduotuvių kasininkai verčiami sėdėti su sauskelnėmis. Mes tuo netikime.
 
Bet kito fakto nepaneigsite: psichologinė įtampa, stresas, o moterims ir hormoniniai svyravimai, įtakos šiai – retai aprašomai gyvenimo pusei – turi nemaža.
Sako, kad būna pirminiai, antriniai, idiopatiniai užkietėjimai, dar kažkokie diskinetiniai, mechaniniai, neurogeniniai, proktogeniniai ir t.t., bet tai mums nerūpi. Nes dabar pasipils liaudiškieji gyvenimiškieji patarimai, kaip nemalonumų-nepatogumų išvengti. Statistika sako, kad vidurių užkietėjimą yra patyręs mažiausia kas trečias lietuvis. O pinigų neslepiantys amerikiečiai pripažįsta: vaistams, palengvinantiems tualete praleistas minutes, jie kasmet išleidžia 725 mln. dolerių.
 
Apie veiksmui padedančius maisto produktus. Pradžioje – jūsų žinomi: linų sėklos, augaliniai aliejai (ir ricinos aliejus taip pat), keletas stiklinių šilto vandens su medumi arba citrinos sultimis. Bet čia jau ir pirmoji pastaba: turintiems skrandžio problemų – citrinos sulčių neliesti! Ir šiltas mineralinis vanduo, kurį prieš šildant būtina „nugazuoti“. Nepamainomas produktas – figos. Nuolat „užkietėjantiems“ rekomenduojame visos dienos meniu: ryte – per pusę vandeniu atskiestų burokėlių, bulvių, morkų ar moliūgų sulčių, po 20-ties minučių – du riekutėmis supjaustyti kiviai, o dar po valandos ar dviejų – šešetas džiovintų ir išmirkytų slyvų. Prieš miegą – stiklinė kefyro.
 

Mažiau tradiciniai „proginiai“ patiekalai. Krapai ir kmynai (arbatėlės) – su pliuso ženklu. Tačiau štai naujovė: sumaišykite tuos krapus su tais kmynais – procesas įvyks sparčiau. Sulčiaspaudė padės jums paruošti ir kitų – nelabai skanių, bet šiuo atveju veiksmingų sulčių mišinių: kartu išspauskite bulvių, špinatų, salierų ir morkų sultis. Vaikams – užteks tik morkų. Kai kurie šaltiniai sako, kad teisingai žarnyno veiklai būtinas kasrytinis puodelis juodos kavos. Teisinga tik iš dalies: jei šiokias tokias bėdas nujaučiate, privalote gerti nefiltruotą kavą: smulkiosios jos dalelės virškinimui tikrai padės. Tačiau vėl įspėjimas – negalima gerti kavos nieko nevalgius: dažnas mūsų gastritą taip jau prisišaukė.
 
Du jūsų įtarimą paskatinsiantys deriniai. Ne visiems priimtina, bet visiems veiksminga. Pirmas: mišinukas iš šviežių pjaustytų agurkų ir... pieno. Antras panašus: tarsi šepečiu žarnyną pravalo pieno ir silkės mišinys. Siūlau išbandyti.
Dar du iš pirmo žvilgsnio prieštaringi, tačiau logikai neprieštaraujantys teiginiai: geram virškinimui daktarai pataria vartoti daugiau skaidulinio maisto. O štai televizinis daktaras A.Unikauskas sako, jog susidūrusiems su vidurių užkietėjimu skaidulų reikėtų laikinai atsisakyti. O dabar aptarsime populiariąją sodą.

 
Šiaip jau literatūra devyniais atvejais iš dešimties pataria šaukštelį sodos ištirpinti stiklinėje vandens ir išgerti. Tačiau nenurodyta lieka tai, kad mišinį reiktų gerti vakare, o rezultatas turėtų rastis tik ryte. O tiems, kurie sau įtaria lėtinį vidurių užkietėjimą, receptas patobulintas: du šaukštus kadagio uogų (sutrintų) sumaišyti su šaukštu sodos, užpilti verdančiu vandeniu, ir tą nuovirą gerti triskart per dieną.
 
Dabar – pats paprasčiausias ir elementariausias būdas, padėsiantis tualeto problemas užmiršti. Keista, kad pasiteiravus, Lietuvoje jis daug kam negirdėtas. Taigi, turintiems tam tikrų tualetinių sunkumų, pakaktų ryte – dar nieko nevalgius – po liežuviu paberti šaukštelį druskos. Ir „čiulpenti“, kol ji ištirps. O po to užgerti stikline šilto vandens. Galima tą druską ir 40-ies laipsnių vandeny ištirpinti bei išgerti. Bet mažiau veiksminga.
 
Beliko kartu su jumis pagalvoti, kodėl tokie organizmo „kamščiai“ beveik nežinomi Rytų šalyse gyvenantiems. Ne, ne dėl ypatingesnio (aštresnio) maisto. Nors įtakos tai turi. O dėl to, kad europinė civilizacija, kurdama sau patogų gyvenimą, sukūrė ir šiuolaikinio dizaino tualetus. Ant vakarietiško stiliaus klozetų paprastai sėdima, kojas sulenkus 90 laipsnių kampu. O kai tarp klubų ir šlaunų susidaro 90 laipsnių kampas, yra įtempiami tiesiąją žarną gaubiantys raumenys. Žmogui tai nebūdinga. Kampas turi sudaryti maždaug 35 laipsnius. Vadinasi, tualete po kojomis reikėtų pasidėti neaukštą suoliuką.
Na, ir dar: privalau gi paaiškinti, kas yra ta obstipacija. Tai situacija, kuomet tualete lankotės rečiau nei triskart per savaitę, kai procesas užtrunka arba yra skausmingas.  

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    „Šeimos medicina mane sužavėjo pacientų įvairove, galimybe dalyvauti paciento diagnostikoje ir ilgalaikiame stebėjime...
    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    Ab­do­mi­na­li­nės chi­rur­gi­jos gy­dy­to­ja Vik­to­ri­ja Žu­kaus­...

    Budinti vaistinė


    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Automobilius gatvėse stabdys ir aplinkosaugininkai

    Senas taršių automobilių parkas ir didelė miestų tarša Aplinkos ministeriją privertė griebtis pokyčių – sustiprinti aplinkosaugininkų įgaliojimai transporto priemonių taršos srityje. Netrukus keliuose vairuotojus stabdys ne tik policija, bet ir aplinkos apsaugos pareigūnai. Saugaus eismo ekspertai iniciatyv...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JK – mirtinai pavojingo kraujo skandalas

    Artėja didžiausio Jungtinės Karalystės sveikatos sektoriaus istorijoje skandalo atomazga. Praėjusio amžiaus 8 ir 9 deš. šalyje plačiai naudoti užkrėsti kraujo preparatai iš JAV. Gegužės viduryje žadama paskelbti tyrimo rezultatus. Jau dabar aiškėja, kad užkrėstas kraujas buvo naudojamas sąmoningai. Apie ta...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
    Pavėlavęs perspaudų rinkinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

    Naujas numeris