Nesisteminis revizionizmas

Henrikas Vaitiekūnas
2024-07-05
Kuomet vasara išdžiovina kūrybines spėkas (ir kai Didieji Skaitytojai atostogauja), bet kurį interneto puslapį atvertę pajusite žurnalistinę sausrą: bandymus „rasti“ naują šaltibarščių rūšį, niurnėjimą dėl turguje per brangių uogų ar senos disertacijos draiskalus apie tai, kaip vasarą mūsų kūneliuose sumažėjęs antioksidantų kiekis sukelia nevaisingumą, diabetą ir onkologines ligas.
Nesisteminis revizionizmas

 Dabar vėl pakelkite akis į antraštę ir paklauskite: kodėl revizionizmas? Ogi todėl, kad toji sąvo-ka reiškia visiškai naują kažkada įsigalėjusių teorijų ar doktrinų įvertinimą. Nes toliau kalbėsim ganėtinai padėvėta tema – apie... kavą.

Ir prašome nesakyti, kad viską apie tą – antrąjį pagal parduodamą kiekį produktą (pirmasis pasaulyje yra nafta) – viską žinote. Taip nėra.
Pavyzdžiui. Moksliniuose ir šiaip su medicina siejamuose rašiniuose nuolat rasite teiginį, kad kofeino perdozavimas gali būti staigios mirties priežastis. Pabandykime tokį pasakymą revizuoti, pasitelkę ne žurnalistiką, o... aritmetiką.


Patvirtinta, kad mirtina kofeino dozė biologinei būtybei yra tokia: 150 miligramų kiekvienam svorio kilogramui. Taigi piliečiui, norinčiam pagal šitą formulę savo sumautąją egzistenciją baigti (ir 70 kilogramų sveriančiam), reikėtų vienu prisėdimu „suvartoti“ ne mažiau kaip 14 tūkst. miligramų kofeino. Vidutiniame kavos puodelyje to kofeino būva apie 150 miligramų. „Sutalpinti“ 14 tūkst. miligramų prireiks, vidutiniškai 70 puodelių. Kiek tai litrų – palieku jums suskaičiuoti. Aišku tik viena – perdozuoti nepavyks.

Panašiai šiandien griausime bei revizuosime ir kitus mitus apie kavą. Tačiau pirmiausia turiu paklausti apie patį kofeiną. Ar žinote, kas tai per daiktas? Koks atsakymas nustebintų? Gal tai, kad būtent jis sėja jūsų sąmonėje (ir pasąmonėje) nerimą bei baimę? Tai, kad daktarai jį vadina trimetrilksantinu, kad jis laikinai didina darbingumą ir diurezę bei plečia bronchus ar sutraukia smegenų kraujagysles, tegu žino tie, kurie kofeinu ir jo preparatais bando jus gydyti. O mes populiariau pranešime: kuomet patys imate kava gydytis, pavyzdžiui, nuo pagirių – darote klaidą: kava tik suteikia blaivumo pojūtį, tačiau jūsų veiksmai ir elgsena to nepatvirtins. Tad tikintys apgaulingu poveikiu paklius į nepalankias situacijas.
Didysis kavos mitas, žinoma,  yra vienas: daugybę metų daugybę šaltinių pasitelkę pasaulio mokslininkai ginčijasi dėl klausimo, ar kava yra narkotikas, prie kurio įprantama. Atsakymą šioje revizionistinėje apžvalgoje tikrai rasite. Bet dabar kitos pamirštos žinios.

Apie vadinamąją „kavą be kofeino“. Sąvoka yra neteisinga. Nes kavos be kofeino kaip ir absoliučiai nealkoholinio alaus nebūna. Tokios kavos vardas (ir atradimas) su nelaime susijęs: kuomet kavą vežęs laivas nuskendo. Bet kavą pavyko išgelbėti, o vėliau, ją išdžiovinus ir paskrudinus, net parduoti. Kvapas ir skonis išliko. O štai kofeino joje liko nedaug... Panašiai ir šiandienos sąlygomis: „kava be kofeino“ išmirkoma, o po to vanduo iš pupelių garinamas. Bet žinome, kofeino bijantieji nori skaičių. Prašome: vidutiniame kavos puodelyje yra 90-130 mg kofeino. „Bekofeininėje“ kavoje – vos 3-4 mg.

Nei šis rašinys, nei koks internetinis straipsnis tikslių miligramų – nei kavos stiprumo, nei skonio savybių – nekonkretizuos. Dėl paprasto priežasčių rinkinio: kavos kokybė priklauso ne tik nuo pupelių rūšies, bet ir nuo to, kokiame aukštyje kavamedis augo. Nuo to, kaip kavos pupelės skrudintos. Ir nuo to, kokiu stambumu sumaltos. O tikrasis barista dar būtinai pridės, kad kava turi būti ruošiama su meile.

Tačiau grįžkime prie vietos, kurioje retokai stabtelime: prie to, kaip optimaliai kavą sumalti. Dažniausiai imame namie turimą malūnėlį ir... kaip Dievas davė! Revizionistinis mąstymas ir čia stabtelėti bei primena: jei kava malama stambiai, vanduo pro tuos „gabalus“ prabėga, jų neužkabindamas. O smulkesnis malimas kiekvieną kavos dalelytę priverčia atsiduoti vandeniui, tad aromatas – jau visai kitas. Tačiau ir smulkus malimas, pasirodo, yra blogai: baristos sako, kad tuomet kava tampa... nuobodi. Ką keisti? Jei turite laiko ir mėgstate eksperimentus bei gerą kavą, teks padirbėti: pusę pupelių sumalkite stambokai, o kitą pusę – smulkiau. Tuomet sumaišykite ir... Na, netingėkite, pabandykite! 
Du intarpai grožiu ir sveikata besirūpinantiems: antioksidantinis kavos poveikis gražina ir jaunina veidelius. Tad du trys kavos puodeliai perdien ir raukšles naikina. Tiesa, su viena papildoma sąlyga: kiekvienas puodelis juodos kavos jums „kainuos“ papildomą stiklinaitę vandens.

Antrasis intarpėlis tiems, kuriems ne grožis rūpi, o rimtesni reikalai. Mat viena didžiausių bėdų vyresniame amžiuje – vidurių užkietėjimas. Bet senoliai dažniau arbatėle pasikliauna (ji - pigesnė). Tad priminkime jiems apie dar nebandytą vaistą – kavą.

Toliau – kelios jūsų pamirštos įdomybės. Arba neteisingi pamąstymai. Kava negadina ir nejuodina dantų. Priešingai, ji turi antibakterinių savybių. Kava, geriama be cukraus, lieknina. Būtina žinoti, kad ji sustiprina kai kurių vaistų poveikį. Ir apie skru- dinimą. Neskrudinta kava kokybės ir skonio savybių nepraranda net metus laiko. O jei jau paskrudi- note, suprastės po trijų dienų.

Na, o dabar – apie tą pripratimą prie kavos. Seniai pamiršome  (o gal ir nenorime prisiminti?), kad prie kavos įprantama kaip ir prie kitų narkotikų. Tiesa, įvardinti taip kavą – mintis nekyla. Nes ją vartoja daugiau nei 80 proc. žmonijos, o visai negeriančių kavos Lietuvoje – vos 2,5 proc. Nekreipiam dėmesio į tai, ir per dieną išgertų puodelių skaičių mums riboja tik kaina. Tačiau dalis ją geriančių su simptomais susidurtų, jei staiga kavos pritrūktume. Kas atsitiktų? Ogi imtų skaudėti galvą. Būtų sunku susikaupti. Net raumenys taptų apsunkę. Ir t.t. Radau mokslinį rašinį, kuriame teigiama, kad struktūriniu požiūriu kofeinas yra panašus į adenozino molekulę. Paieškojau, kas gi tas adenozinas: pasirodo – pagrindinis procesorius energijos perdavimo reakcijose. Prisijungia (prie kažko smegenyse) ir... nebemoka atsijungti. Taip gimsta priklausomybė. Apie ją dar prieš penkis dešimtmečius rašė garsus tuometinis Lietuvos rašytojas, pabuvojęs Amerikoje: „Nepasiplakęs tuo iš kofeino nuvytu botagėliu, amerikietis visą dieną būtų piktas ir nieko nenuveiktų...“, – rašė Juozas Baltušis. Tada nesupratome. Dabar jau patys tai pajutome: skubu baigti rašinį, nes noriu kavos!

O jei paklausite, kodėl nieko neparašiau apie tirpią kavą, galiu atsakyti: tirpi kava – nėra kava. Nors manančių priešingai nepulsim nei kritikuoti, nei revizuoti.   
 
lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      E.Jankuvienė: estetinė medicina nėra tik apie grožį

      E.Jankuvienė: estetinė medicina nėra tik apie grožį

      „Šiandien pacientams suteikiame daug galimybių amžėti lėčiau, gražiau ir sveikiau“, – sako gydytoja derma...
      J.Juchnevičiūtė: iš universiteto išeiname su daug žinių, tačiau be patirties

      J.Juchnevičiūtė: iš universiteto išeiname su daug žinių, tačiau be patirties

      „Nepamirškime, kad į šeimos gydytoją retas pacientas kreipiasi tik dėl vienos problemos. Dažnai už kreipimosi ...

      Budinti vaistinė


      Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

      Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

      Vaistų tiekimo sutrikimai – nemenkas rūpestis. Vaikų bronchų astmai gydyti mažų dozių inhaliatoriai didmeninės vaistų prekyb...
      Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

      Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

      Nors šalies vaistinių tinklas yra vienas tankiausių Europoje, o vaistininkų skaičius, tenkantis gyventojams, viršija...

      razinka


      Sveika šeima


      Glutationas: misija – aplenkti laiką

      Sparčiai besivystančiam biotechnologijų mokslui, rodos, įkandama užduotimi tampa aplenkti laiką. Pasaulyje užsitikrinęs, Lietuvoje dar tik imamas atrasti antioksidantas glutationas – laboratorijos laimėjimas kovoje su amžiumi. Kaip šis veikia ir kaip jį tinkamai, vartoti aiškina Kauno kolegijos Medicinos fakulteto...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      Ebolos „giminaitis“ jau nusinešė šešias gyvybes

      „Didžioji dauguma atvejų ir mirčių yra tarp sveikatos priežiūros darbuotojų“, – teigė Ruandos sveikatos ministras dr. Sabin Nsanzimana, kalbėdamas apie praėjusią savaitę patvirtintą Marburgo viruso protrūkį. Nors užsikrėtimo šiuo virusu atvejų jau ne vienerius metus pasitaiko pasaulyje, tai – pirmas jo ...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Adiulteriai, salafistai ir vištakieji
      Henrikas Vaitiekūnas Adiulteriai, salafistai ir vištakieji
      Felinoterapija ir ailurofobija
      Henrikas Vaitiekūnas Felinoterapija ir ailurofobija
      Talentas: 26 litrai... aukso?
      Henrikas Vaitiekūnas Talentas: 26 litrai... aukso?

      Naujas numeris