Koks puodas visada juodas?

Henrikas Vaitiekūnas
2020-03-23
Paprastai atsakymą nukišu kur nors į pabaigą. Bet – gal ne visi norės vėl apie Tą Patį skaityti? Todėl atsakau iš karto: visada juodas yra Pagyrų puodas. Mes tokių puodų turime du: vieną – Seimo kultūros komitete, o kitą – Sveikatos apsaugos ministerijoje.
Koks puodas visada juodas?

Abu jie susivienijo, kai reikėjo kažką apie virusą pasakyti, ir vienu balsu tvirtino, kad Lietuvoje tie viruso reikalai tvarkomi taip, jog visos kitos pasaulio šalys tik pasimokyti iš mūsų galėtų. Na, tą pirmąjį - iš Seimo kultūros komiteto – pateisinsime. Nes, „prapylęs“ visus įmanomus rinkimus, jis žurnalistams daugsyk tvirtino, kad visi Lietuvos ordinai ir medaliai - tik jo vieno nuopelnas. Bet šiandien nebetvirtina, nes iš ekranų jau senokai yra pradingęs. Todėl ilgėliau stabtelkime ties antruoju herojumi.
Visiškai neseniai – tik prieš penketą dienų – duodamas interviu portalui „15 min.lt“ Ministras štai ką pasakė: „Lietuva su koronavirusu tvarkosi puikiai – esame žingsniu priekyje Europos“. Po dar vieno sakinio mintis buvo užtvirtinta. A.Veryga pasisakė nemanąs, jog klydo: ir tyrimų pakanka, ir medikai gerai aprūpinti.
 

Bet žurnalistika moko, kad vienu šaltiniu pasitikėti negalima. Todėl dabar – žinios iš kitų šaltinių.
Šešių dienų senumo „Delfi“ antraštė: „Lietuva pirmąjį bendrą ES medicininių priemonių pirkimą pramiegojo“. Apie tą miegą paklausta ministerijos atstovė atsakymą davė noriai: „Matote, tuomet dar nebuvo poreikio...“
Vėliau išaušo kovo 20-osios rytas. LRT radijas. Ministras kalba apie tai, kad koronaviruso tyrimai nebuvo stabdomi: „Buvau neteisingai suprastas“, - sako jis. Bet žurnalistas neatlyžta: sakosi girdėjęs, kad reagentų tyrimams trūksta. Ministras nustebęs: „Reagentų turime užtektinai“, - sako jis. Ir priduria „Neišsigalvokit!“.
 
Praeina dar viena diena. Po kontakto su infektuotoju saviizoliacijai save pasmerkia profesorius Vytautas Kasiulevičius. Štai ką jis rašo ministrui: „Jūs tiek savo žodžių skiriate teiginiams, kad tirti pacientų nereikia, tad dabar paklausykite manęs: gydytojui, su kuriuo dirbu, patvirtintas teigiamas COVID-19. Jis ir jo šeimos nariai nebuvo jokioje Italijoje, ir todėl jūs  neleidžiate tirti, kol nėra plaučių uždegimo... Aš neapsaugojau kolegos, kadangi nesugebėjau jūsų įtikinti testuoti daugiau žmonių.“
 
Kitą dieną spaudos konferencijoje kažkuris iš žurnalistų paklausia, kodėl gi neįsiklausyta į autoritetingo profesoriaus nuomonę. Atskrenda tikrai šito Ministro vertas atsakymas: „Profesorių yra daug ir jų nuomonės dažnai išsiskiria“ (?).
Savaitei baigiantis saviizoliaciją dėl galimo kontakto priverstas pasirinkti dar vienas žinomas šeimos gydytojas - Valerijus Morozovas. Štai ką rašo jis: „Apie buvusį kontaktą galėjau žinoti jau kitą dieną, galėjau kitus nuo savęs apsaugoti. Tačiau, kuomet paskambinau tuo stebuklinguoju numeriu (1808) išgirdau: „Kol nepradėsite dusti ir karščiuoti – netirsime“.

Panašių situacijų surinkau didžiulį aplanką. Bet skelbiu tik paskutinįjį – prieš keliolika valandų išgirstąjį – pagalbos šauksmą: „Mielieji, jei kas turite namuose veido kaukių (gal atsilieps ir prerpardavinėjantys) atvežkite į Klaipėdos universitetinę ligoninę. Jei nepavyks, nuo pirmadienio visi gydysimės patys!“.
 
Štai taip ir dirba geriausiu Europoje save įvardijęs Ministras.
Kadangi pagal profesiją jis yra gydytojas psichiatras, manau, puikiai žino ir tas filosofines bei psichologines tiesas, kurių universitete mokėsi. Todėl visos kitos rašinio eilutės – ne Ministrui. Tik - paprastam skaitytojui.
Gerokai prieš mūsų erą gyvenęs graikų filosofas Ezopas: „Geriausias būdas sumenkinti savo darbą – tai girtis tuo, ką esi padaręs“.
19-ojo amžiaus danų filosofas Siorenas Kierkegoras: „Pagyrūnai paniškai bijo būti nepastebėtais. Jie padarys viską, kad aplinkiniai sužinotų, kokie jie yra nuostabūs ir gabūs. Tačiau toks būdas įsitvirtinti laimės neatneša...“
 
Šiuolaikinis anglų psichoanalitikas Robertas L Mooras: „Asmenys, laikantys save visagaliais dažnai patenka ne tik į patologinio narcicizmo, bet ir į psichopatijos pinkles“.
Na, paskutinioji nuoroda garsaus mūsų Ministro tikrai neliečia: jis – dar ne visagalis. Nes, jei būtų visagalis, tai  šitoks rašinys būtų uždraustas.
Cituoju Didžiąją Ministro problemą: „Yra kelios bėdos, - spaudos konferencijoje sakė jis. – Viena iš jų yra ta, kad mes negalime uždrausti kalbėti ir rašyti...“

 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris