Ir vėl ne be jūsų pagalbos! Prieš savaitę aprašiau deficitą Nr.1 – druską. Ir rašinio komentaruose gavau siūlymų temą tęsti. Bet jau ne apie druską, o apie maistinę sodą prašė parašyti: mat iš parduotuvių ir pastaroji senokai iššluota...
Galvos neturintieji vėl viską verčia karui: girdi, visuomet supanikavusioji visuomenės dalis imdavo kaupti druską, degtukus ir maistinę sodą. Patikrinau: visiška nesąmonė! Nei prieš pirmą, nei prieš antrą karą sodos niekas nekaupė. Tad kas atsitiko dabar?
Ogi atsitiko tai, kad su bjauria valstybe pagaliau nustojome bendrauti. Žinoma, anksčiau tai padaryti reikėjo. Antra vertus, dar nežinia, ką apie karą mąsto lig šiolei sodą mums teikę Baškirijos (Rusijos Federacija) gyventojai: atkeliaudavo ji iš Sterlitamako miesto (stebina tas Baškirijos miestas: vidutinė gyvenimo trukmė ir šiandien ten... 37 metai! Bet tai – ne mūsų tema, o tik rusiškos priespaudos baškirams įdomybė). Kas toliau? Štai kas: kadangi ir Donecko sodos vartoti negalim, vakar žmonai parnešiau sodos, ant kurios pakuotės užrašyta „Pagaminta Bosnijoje“. Tad šeimininkes prašau nurimti: sodos tiktai atsiras. Bet ar žinosite, ką su ja daryti, kaip teisingai – sau nepakenkiant – vartoti?
Prisiminkim mokyklinę chemiją. Yra toks natrio karbonatas – kalcinuota arba skalbiamoji soda. Yra natrio hidroksidas – kaustinė soda, be kurios nepagaminsi muilo, dažų ir naftos produktų. Ir dar yra natrio hidrokarbonatas – geriamoji, kepimo arba maistinė soda. Rašysim tik apie trečiąją. Nes tik ji jums rūpi.
Devyni iš dešimties skaitytojų yra geresni kulinarai nei šio rašinio autorius. Tad tik priminsiu, jog kepinius gražesniais ir skanesniais sodos dėka pirmieji išbandė prancūzai. O po to mieles ji išstūmė ir kitų šalių virtuvėse. Beje, prancūzai kulinarinio eiliškumo moko mus iki šiol: sodą pirmiausia reikia pilti į miltus, – sako jie, – ir tik po to tešlą papildyti rūgščiaisiais ingredientais: citrina, actu ar kefyru. Jei šią taisyklę pažeisite, pyragas neiškils. Ir dar: kai kurios kulinarinės knygos primygtinai siūlo šiek tiek geriamosios sodos įmaišyti ir kotletų faršą, kad mėsa taptų minkštesnė. Bet gurmanai prieštarauja: sako, kad patarimas netinka gaminantiems frikadeles, koldūnus ar įdarytas paprikas. Nuo sodos šių gaminių skonis, girdi, tik suprastėja. Jau pabodo? Netrukus atsigausite. Nes jūsų laukia nepelnytai pamirštas puikusis močiučių patarimas: jos ir šiandien sako, kad nėra kito geresnio testo nėštumui nustatyti nei soda! Tereikia į rytinį „įtariamosios“ šlapimą įmesti mažytį jos šaukštelį: jei šlapimas suburbuliavo bei suputojo, viskas tvarkoj. Bet, jei soda nuosėdomis šlapime sukrito, – bėda. Arba, priklausomai nuo situacijos, – džiugesys!
Keliaujame prie vis dar pagrindinio klausimo: ar naudinga gerti sodos tirpalą? Ar tikrai stiklinė vandens su soda ryte gydo visas ligas, stiprina organizmą ir atitolina senatvę? Kam reikėtų gerti? Kiek? Nuo patarimų galva susisuka. O baisiausia, kad kas antras jų prieštarauja pats sau. Tad bandžiau rikiuoti. O jums teks atsirinkti. (Ir būtų gerai, kad šeimos daktaras padėtų).
Kuomet įsipjautą pirštą bandome prie lūpų pridėti, pajuntame... sodos skonį. Taip yra dėl sodos, kuri – sudedamoji mūsų kraujo dalis. Ir galbūt todėl tiek daug patariančių sodą dar ir gerti. Nes ji esą slopina trombų susidarymą, valo organizmą, naikina cholesterolio sankaupas, mažina kraujospūdį. Ir t.t.
Kai kurie Lietuvos gydytojai net pataria, kaip tokį geriamąjį mišinį paruošti: reikia, girdi, arbatinį šaukštelį sodos išmaišyti puslitryje vandens, o gerti ryte, nieko nevalgius. Kai kurios spaudoje skelbtos rekomendacijos net moko, kaip patikrinti, ar toji soda apskritai jums reikalinga. Moko taip: stiklinėje vandens išmaišyti 1/8 arbatinio sodos šaukštelio. Išgerti. Jei per 2-3 minutes atsirūgsite, rodys, kad jūsų skrandžio veikla nesitrikusi. O ką daryti, jei neatsirūgsite? „Mokslininkas“ paaiškinti... pamiršo.
Sodos propaguotojas profesorius I.Neumyviakinas, prižiūrėjęs Rusijos kosmonautų sveikatą, straipsniuose moko gerti sodą nuo mažiausios dozės – 2 gramų, ištirpintų stiklinėje vandens. Taip, girdi, atitolinsite senatvę, nes ląstelės organizme... nustos senti. Bet kartu rusų profesorius neigia gandus, kad soda gali gydyti vėžį. O ką sako lietuvių daktarai? Visokių nuomonių yra. Bet štai daugelio jūsų mėgstamo televizinio daktaro Alvydo Unikausko citata: „Skrandyje turi būti rūgštu. O jei išgeriame sodos, ji sujaukia visą virškinimo procesą...“
Žinau, kad rasis piliečių kasryt soda vandeniu skiedžiančių ir tvirtinančių, jog gerai jaučiasi. Jaustis gerai yra gerai. Tad nežinantiems, kurią pusę rinktis, – vėl tiks patarimas: pasikonsultuokite su šeimos daktaru ir tik jo klausykite. Nes tik jis žino, kokios temperatūros vandeniu sodą reikia užpilti. O jei jums lieps tą geriamąją sodą pamiršti, tai ir pamirškite.
Nenorite pamiršti? Tuomet ir aš priminsiu keletą skaičiukų. Pernai Kalifornijos medikai užfiksavo per 200 sodos vartojimo kontraindikacijų. 60 proc. jų pacientų aiškino „norintys būti sveikesni“. 12 proc. sodą gėrė, bandydami nuslėpti narkotikų vartojimą. Ir net 12 proc. soda bandė „gydyti“ šlapimo takų infekcijas. Vietoje komentaro pateiksiu kitas sodos vartojimo alternatyvas. Jų yra daug...
Pirmiausia – švaros procedūros. Lygia proporcija su actu sumaišyta soda puikiai valo veidrodžius ir langus, mikrobangų krosneles ir orkaitę; į šaldytuvą ar spintelę įdėtas praviras sodos indas gaiviu pavers ir šaldytuvą, ir spintelę. Išradingieji su soda valo kilimus ar atnaujina chromuotas automobilio detales. Jūs žinote, kaip puikiai soda išguja kalkes iš virdulio, bet turbūt pamiršote, jog šuns maudyti nėra būtina: pakanka jo kailį soda pabarstyti, o po to iššukuoti. Tačiau! Informacija turtinguoliams: negalima su soda valyti antikvarinio sidabro, aukso dirbinių ir marmuro. Sugadinsite!
Ir dantis sugadins tie, kurie valo juos su soda. Jie ne tik negrįžtamai subraižys emalį: taip „pavalytas“ dantis dar labiau trauks juodulius. O štai jūsų plaukams soda tinka ir patinka: pabarstę plaukų šaknis žiupsneliu sodos ir juos iššukavę, sutaupysite vizitą pas kirpėją.
Prieš keletą metų Lietuvon atėjo mada: visas parsineštas daržoves rekomenduota 15 minučių pamerkti į sodos tirpalą (litrui vandens sauja sodos). Nepakenks. Bet, jei vaisius stipriai užterštas, stebuklinio poveikio nebus: nepervertinkite.
Soda padeda pavargusiems mūsų paakiams ir nuilsusioms kojoms. Bet netikėkite, kad lieknina. Ir išmeskite iš galvos mitą, kad soda padeda norintiems mesti rūkyti. Ji padės, kuomet jums įkąs uodas. Arba – kai nudegsit saulėje.
Iš parduotuvių ji dingo, bet tikrai atsiras. Turbūt atsiras ir degtukų. O ir rašinio apie actą kitą ketvirtadienį tikrai nebus.
lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai!
Komentuoti: