Blogas raudonas rašiklis

Henrikas Vaitiekūnas
2019-06-06
Nuo toli pradėsiu: nuo to, ką pats buvau pamiršęs.
Maždaug prieš tris dešimtis metų draugų būrelyje gimtadienį šventėm ir šeimininkę išsijuosę gyrėm. Nes tas maistelis (ką valgėm tikrai neprisimenu) tuomet atrodė pasakiškai skanus. Visiems. Išskyrus Petrą...
Blogas raudonas rašiklis

Petras susiraukęs sėdėjo. O paskui pasisakė nesuprantąs mūsų: kaip, girdi, gali būti skanu arba neskanu?
- Valgau, kuomet išalkstu. Ir viskas man skanu. O gal ir neskanu? Na, nežinau, kas tai yra – nors užmuškit...
Antro tokius žodžius sakančio neteko sutikti. Bet šiomis dienomis apie tokį pat - bet jau šiuolaikinį Petrą – teko skaityti. Ir prašvito. Ir tik tuomet atgimė tie prieš trisdešimt metų girdėti žodžiai. Ir visai gali būti, kad tas seniai kartu šventinius pietus valgęs Petras buvo... daltonikas.
 
Šiaip jau rašinys yra ne apie daltonikus. Todėl nepulsiu aiškinti, kuo protanopija skiriasi nuo tritanopijos. Bet pasidalinsiu kitu įtarimu: ar ne todėl Petras „skanu“ nuo „neskanu“ neskyrė, kad neskyrė ir raudono obuolio nuo žalio? O gal (tritanopijos atvejis) žalia ir raudona jam atrodė visiškai tokios pat kaip mėlyna ir geltona spalvos? Ir kas žino, gal net retas visiškas aklumas tą mano Petrą buvo užpuolęs: kai viską aiškiai matai, bet viskas tik... pilka?
Jei erotinius romanus skaitote, žinote, kas yra penkiasdešimt pilkų atspalvių. Tie erotiniai atspalviai skiriasi. Bet kas paaiškins, ar skiriasi pilkos braškės nuo pilkų šokoladinių sūrelių? Leiskimės į specialistų išbraidžiotus raudonai-geltonai žydrus... žolynus. Tuo noriu pasakyti, kad visos tolesnės išvados gimė ne šio rašinio autoriaus galvoj. Tiesiog ėmiau ir susisteminau. Kad jums kavą geriant (gal žalią, o gal - pilką) smagiau būtų ketvirtadienio popietę leisti.

 
Neginčijamas vadovėlinis teiginys: skirtingos spalvos sukelia skirtingas organizmo reakcijas. Emocines, kultūrines ir, žinoma, fiziologines.
Jeruzalės instituto tyrimas (truko ketverius metus): vaikai, kurių racione buvo dvigubai daugiau oranžinių produktų, per metus paaugo aštuoniais centimetrais. Mažiau (normaliai) tuos moliūgus ir morkas vartojusieji per metus paaugo tik po keturis centimetrus.
Osakos medicinos centro sulčių (sulčių spalvų) terapija: raudonas – pomidorų, burokėlių – sultis gauna širdininkai ir sergantys hipertenzija. Sergantieji reumatu gydomi geltonomis – ananasų, obuolių, bananų sultimis.
 
Vašingtono lieknėjimo klinikoje visuomet daug salotų, cukinijų, avokadų ir visokiausių žolelių. Čia dirbantys specialistai teigia, kad žalios spalvos maistas valo organizmą ir skatina medžiagų apykaitą. Na, ir dar: visos lėkštės čia mėlynos. Nes tai, girdi, mažina apetitą.
Dar apie spalvas ir liekninimą. Instituto Maskvoje mokslininkai apetitą bandė mažinti ypatingu apšvietimu. Filruotos lempos skleidė blyškią, beveik pilką, spalvą. Nuo jos ir mėsa atrodė pilka. Žirneliai tapo juodi. Kiaušinio trynys – neskaniai rudas. Net tie, kurie drįso tokio maisto paragauti, netrukus pasijusdavo blogai. Va, koks prievartinis liekninimas!
 
O dabar – pati smagiausia istorija. (Beje, prieš pusantrų metų parodyta vienoje lietuviškoje televizijos laidoje). Tos laidos vedėjas – profesorius – prasitarė, kad juodosios alyvuogės parduotuvėje niekaip negalėtų būti juodos: jos arba dryžuotos, arba tamsiai mėlyno atspalvio. O jei perkate gražiai tolygiai juodas, vadinasi, jos nudažytos geležies gliukonatu. Kad gražiau atrodytų. Pasiaiškinau, kas tas gliukonatas. Jis žinomas kaip priedas E-579 ir pagal gydytojų rekomendacijas yra vengtinas. Rezultatas: po laidos beveik pusmetį niekas nepirko juodųjų gražiųjų alyvuogių. Bet dabar vėl perka.
Ir tai buvo dar vienas įrodymas, kaip mažai žinome apie maisto spalvas.
 
Balta (bananai, svogūnai, česnakai, ropės) – mažina kraujo spaudimą.

Raudonas (pomidorai, braškės, vyšnios, arbūzai) maistas – likopenų šaltinis. Jaunystės antioksidantas. Mažina širdies priepuolių riziką.
Purpurinė spalva (tamsios vynuogės, baklažanai, gervuogės, juodieji serbentai) padės išvengti šlapimo takų ligų, užglaistys skrandžio problemas, besimokantiesiems pagerins atmintį.
Tačiau – dėmesio! (Ypač kviečiu tai atsiminti ką tik pateiktais „receptais“ nepatikėjusius). Visose gydymą spalvotu maistu propaguojančiose knygose yra viena nedidelėmis raidelėmis įrašyta pastaba: „Spalvos pačios savaime negydo! Jos tiesiog suteikia kūnui galios impulsą: kad tas kūnas galėtų gydytis pats! Toks gydymas yra tik požiūrių ar įsitikinimų keitimas. Todėl – keiskitėsir patys!“
 
Na, va, ir vėl ėmėte nebetikėti. Tuo netikėjimu verčiate mane nuo maisto spalvų peršokti į kitus spalvotus pasaulius.
Kodėl sveikuoliški ir ekologiški produktai visuomet supakuoti į žalias ar rudas etiketes? Tai - asociacija su gamta ir sveikata.

Kodėl „Prada“ ir „Chanel“ mėgsta tik juodą ar auksinę spalvą? Tai - solidumas, lojalumas, prabanga.
Kodėl išrinktojo Prezidento žmona į rinkimų vakarą atvyko raudona suknele? Tai – energija ir gyvenimo džiaugsmas. Bet garantuoju: antrąkart ponios Dianos su šia suknele nepamatysit. Nes toji spalva, jei vakaras būtų kitoks, vargintų ir mažintų šalia esančių darbingumą. Ir dar.
 
Kodėl mūsų grindys tradiciškai (jei kilimo nėra) yra rudos? Nes šimtmečius tokios spalvos žemė buvo po mūsų kojomis.
O dabar močiutės paklauskit: kodėl vėjaraupiais susirgusius guldydavo ant raudono audeklo, o sumuštą koją apvydavo kopūsto lapu? Todėl, kad raudoni vėjaraupių taškai susilieja su raudonu audeklu ir... mažiau niežti. O sumušimą gydo visai ne kopūstas, bet žalia jo spalva.
Budapešto psichologai tyrė studentų pulsą. Geltoname kambary jis buvo normalus. Mėlyname – pusantro karto retesnis. Raudonam kambary visų pulsas viršijo normą.

Ir apie vokiečių literatūros klasiką Johaną Volfgangą Gėtę. Smagius ar džiaugsmingus kūrinius jis rašydavo, ant nosies užsibalnojęs akinius su geltonais ar raudonais stiklais. Pro mėlynus stiklus į popierių žvelgdavo, kuomet reikėjo rašyti dramatiškus veikalus.
Beje, jei šį rašinys į rankas pateko kokiam nors pedagogui, priminsiu, kad Australijoje pažymius rašyti ar rašto darbus taisyti raudonu rašikliu draudžiama jau daugiau kaip dešimtmetį. Kad netyčia nepažeistų mokinio psichikos. Ir kad pats netaptų pernelyg agresyvus.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris