Baziniai išgyvenimo įgūdžiai: naudingos nuorodos

Dovilė Šakalienė
2020-03-24
Pirmadienis GALĖTŲ BŪTI bloga diena, nes tiek Lietuvos Medikų Sąjūdis, tiek opozicija sužinojo, kad pagrįstai keliami nepatogūs klausimai apie padarytas ir daromas klaidas ir pagrįsti prašymai skubiai keisti situaciją nėra svarbūs tiems, kas šiandien priima sprendimus dėl mūsų gyvybių.
Baziniai išgyvenimo įgūdžiai: naudingos nuorodos

O klaidų kainą jau mokame (neapsaugoti krenta medikai vienas po kito – izoliuota daugiau nei 200 medikų? Uždaryti 4 skyriai ligoninėse?) ir dar mokėsime artimiausiomis savaitėmis, ypač matant, kad kartojame pradinį Kinijos scenarijų, kai užkrėsti medikai tiek iškrito iš rikiuotės, tiek užkrėtė pacientus. Realiai šiandien buvo spjauta į veidą demokratijai kai kuo blogiau, nei COVID–19 – melu didžiausios iki šiol patirtos grėsmės akivaizdoje ir mėginimu užčiaupti kritiką.
 
Dėl medikų apsaugos priemonių trūkumo, mat ligoninių vadovai patys kalti, nes „turėjo numatyt ir pasirengt, o MES TOKIO SISTEMINIO FAILO TIKRAI NETURIM“ (argi Ekstremalios situacijos operacijų centras arba Sveikatos apsaugos ministerija turi rūpintis medikų apsauga??? #VeidoPalmė). Opozicija „iš neturėjimo ką veikti“ klausinėja, nes „posėdžiai nevyksta“ (galvoju. gal parodyti el. pašto išklotinę, skaipinių pasitarimų įrašus, ir savo komiteto patarėjų bei narių diskusijas – ar mums turi būti dzin, nes parlamentinė respublika baigėsi – laivą per akmenis vairuoja vienas ministras, su prezidento palaiminimu, o kiauras dugnas – ne mūsų reikalas?). Bet mes nepaskęsim. Ir ne dėl jų – o dėl mūsų pačių gebėjimo susitelkti, net kai nėra kas telkia.
Todėl šiandien NEBUS bloga diena, nes mes stiprūs ir be jų. Nes šiandien vyksta ir prasidėjo tiek naujų iniciatyvų, kaip apsaugoti medikus, pažeidžiamiausius visuomenės narius ir stabdyti viruso plitimą – kad akivaizdu, jog viskas mūsų rankose, mūsų – dirbančių namuose, besirūpinančių savo šeimomis ir padedančių savo bendruomenėms.
 

KAUKĖS
Lobstančių iš nelaimės perpardavinėtojų neremsime, pasisiūsime ar įsigysime iš šaunių siūti mokančių darbštuolių. Kodėl reikia užsidengti burną ir nosį? Nes jei VISI neskleisime seilių mikrolašelių aplinkui – nes nežinome, kas esame užsikrėtę, kas gal sergam besimptome, bet vis tiek užkrečiama forma – tai nebus nuo ko užsikrėsti.
Kertinis žodis čia yra VISI, tad siuvam/siunčiamės/konstruojam, nešiojam pagal medikų instrukcijas (žr. žemiau) ir pamatę „pofigistą“ be kaukės paprašom užsidengti burną ir nosį, o jei mus pasiunčia – nebijom rėžti: O tavęs negrauš sąžinė, jei tavo užkrėstas žmogus mirs? Mandagu – ne tylom stebėti neatsakingą elgesį, mandagu – daryti viską, kad apsaugotume silpniausius ir neverstume medikų rinktis, ką gelbėti, kai reanimaciją užplūs infekuoti žmonės.
Štai vaizdo siužetas–instrukcija, kaip pasisiūti pačiam iš auksarankės Jurgitos Jakubauskaitės.
Tereiks 18×16 trapecijos formos trijų medžiagos gabaliukų, gumytės, vielutės nuo duonos maišelio ir sekti Jurgitos instrukcijas. Renkam vielutes nuo duonos maišelių ir kas turite gumyčių!!! – Jurgitai reikia kaukėms – parašykite jai!
 
Aš dėviu kaukę, staigiai pasiūtą Annos D.Mangirdienės – vilniečiai galite kreiptis, patogios kišenės keičiamiems filtrams, o ir stilius #osom. Galime kovoti su epidemija iškelta galva, Slovakijos prezidentė parodė puikų stiliaus ir saugumo derinimo pavyzdį. Kas norite greitai ir paprasčiausio varianto.
Kam prie širdies karinio stiliaus pamokos – Mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo departamento prie Krašto apsaugos ministerijos karininkas parodys n+k būdų pasidaryti burnos ir nosies dangalą net be siūlo ir adatos.
Kaip naudotis kaukėmis tinkamai, kad iš tiesų mažintume viruso plitimą – puiki detaliai infekcijų kontrolės gydytojos Aušros Macijauskienės susisteminta info. Kembridžo universiteto mokslinis tyrimas apie medžiagų kaukėms tinkamumą.
Reziume: respiratoriai – medikams, pareigūnams, socdarbuotojams, kitoms tarnyboms; mums visiems kitiems – kaukės. #MaskIsTheNewBlack
 

PAGALBA
Mes stiprūs tiek, kiek apsaugota pažeidžiamiausia mūsų antivirusinio fronto linijos grandis. Todėl padėkime vieni kitiems: startuoja SAVITARPIO PAGALBOS CENTRAS – iniciatyva, vienijanti visus socialdemokratus (ir ne tik), norinčius padėti senyvo amžiaus, judėjimo negalią turintiems, izoliuotiems ar saviizoliavusiems žmonėms šiuo išbandymų laikotarpiu. Jei norite padėti – nuo atsiliepimo į skambučius pagalbos linijose iki fizinės pagalbos jos stokojantiems kaimynams, registruokitės čia.
Prisijungę savanoriai bus apmokyti dėl saugaus elgesio pagal profesorių Vytauto Kasiulevičiaus ir Sauliaus Čaplinsko rekomendacijas. Junkitės, kur sugebat, padėkite atsakingai – nesukeldami papildomo pavojaus (nemąstymu sukrečiančias foto iš „savanoriai lanko senelius koronaviruso metu“ akcijos vienoje savivaldybėje turbūt visi matėme – matėm, kaip nereikia daryti, darom protingai – paliekam krepšius su maistu ar vaistais už durų, paskambinę į duris).
 
KONTAKTŲ VENGIMAS

Išeiname iš namų tik su kaukėmis, tik BŪTINU atveju:
(a) Jei nėra atsargų pristatymo į namus galimybės – einam apsipirkti tik sudarius pirkinių sąrašą visai šeimai plius bent 1–2 kaimynams (e–bankininkystė atsiskaičiavimui pagal čekį, vengti grynųjų pinigų čiupinėjimo) ir laikantis atstumo parduotuvėje (jei nepadeda žodžiai – padeda garsus kosulys).
(b) Jei darbdavys neleidžia dirbti iš namų, siunčia nemokamų atostogų ar negaunate laikino nedarbingumo vaikų ar neįgalių šeimos narių priežiūrai – peržiūrite detaliai savo garantijų sąrašą, kurį priėmėm prieš savaitę Seime, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos FB paskyroje (yra trys detalūs infografikai) ir būnate drąsūs, nes darbdavys neverks prie jūsų kapo, faktas kaip blynas, tad pakovokite už save.
(c) Jei nukeliaujate į mišką ir #KoronaIdiotai (nauja žmonių rūšis, kurie krizena pamatę kaukes, dezinfektoriai parduotuvėse jiems kelia panieką, o rizikuoti žmonių gyvybėmis jiems toks pat kaifas, kaip lėkti per raudoną šviesoforą) nesugeba pasitraukti prasilenkiant take – traukitės į šoną jūs, nes saugumas svarbiau nei teisumas. Kol dar galime pasivaikščioti, nes infekuotų žmonių skaičiui šaunant aukštyn – gali būti, kad gryno oro vonias priiminėsime priešais atvertus langus. Išgyvensime ir tai.

Saugom medikus – mes esam pirma fronto linija, nuo mūsų sutelktų pastangų (kaukės, dezinfekcija, socialinė distancija) – priklauso kiek gyvybių medikams pavyks išgelbėti. Jei mūsų gretos pakriks – jie bus paaukoti. Laikykimės.
Medikų kreipimasis čia.
Vytauto Kasiulevičiaus susisteminta artimiausių savaičių prognozė ir rekomendacijos čia.
Dovilė Šakalienė, LSDP frakcijos Seime narė


Šaltinis: lsdp.lt

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris