M.Tra­ky­mas: „Tu­ne­lio ga­le tu­ri­me ieš­ko­ti švie­sos“

Greta Vanagienė
2020-07-24
Na­cio­na­li­nio vė­žio ins­ti­tu­to gy­dy­to­jas in­ter­ven­ci­nis ra­dio­lo­gas dr. Man­tas Tra­ky­mas (46 m.) sa­ko, jog daž­nai pa­cien­tams pir­ma­sis pra­ne­ša apie jų svei­ka­tos būk­lę. „Kai ži­nia bū­na ne pa­ti ge­riau­sia, sten­giuo­si įkvėp­ti ko­vai. Jei žmo­gus jau­sis suž­lug­dy­tas, grei­čiau­sia ją pra­lai­mė­si­me“, – įsi­ti­ki­nęs me­di­kas.
M.Tra­ky­mas: „Tu­ne­lio ga­le tu­ri­me ieš­ko­ti švie­sos“

- Kar­tais pa­cien­tams, kad bū­tų nu­sta­ty­ta tiks­li diag­no­zė, rei­kia ap­si­lan­ky­ti ne vie­no­je gy­dy­mo įstai­go­je, pa­kar­to­ti tą pa­tį ty­ri­mą. Ar tai pri­klau­so nuo to, jog kai kur ma­žiau pa­žan­gios iš­ty­ri­mo tech­ni­kos, ar ma­žiau aky­lų gy­dy­to­jų akių?
- Kar­tais už­ten­ka vie­no ty­ri­mo ir jau ži­nai at­sa­ky­mą, ta­čiau tai bū­na tik stan­dar­ti­niais at­ve­jais. Vis dėl­to daž­nai pa­si­tai­ko ne­stan­dar­ti­nių - no­rint tiks­liai nu­sta­ty­ti diag­no­zę rei­kia at­lik­ti dau­gy­bę skir­tin­gų ty­ri­mų. Diag­nos­ti­kai spar­čiai žen­giant į prie­kį tu­ri­me ga­li­my­bę pa­ma­ty­ti vis ma­žes­nius ir smul­kes­nius li­gos ži­di­nius, o ma­tant ypač ma­žą da­ri­nį sun­ku iš­kart tiks­liai pa­sa­ky­ti, kas ten yra.
Ra­dio­lo­gi­ja - pla­ti pro­fe­si­ja, to­dėl vi­si ra­dio­lo­gai spe­cia­li­zuo­ja­si ku­rio­je nors sri­ty­je. Ka­dan­gi esu in­ter­ven­ci­nės ra­dio­lo­gi­jos ir in­ter­ven­ci­nės on­ko­lo­gi­jos spe­cia­lis­tas, pas ma­ne pa­kliu­vęs pa­cien­tas „iš­nag­ri­nė­ja­mas“ iki pas­ku­ti­nio ty­ri­mo – biop­si­jos, taip ga­lu­ti­nai nu­sta­to­ma na­vi­ko diag­no­zė.

- Daž­nai me­di­kai mėgs­ta sa­ky­ti, kad me­di­ci­na – me­nas, o ne moks­las. Kaip su­pran­tu, ir jūs čia ne­ma­žai „džia­zuo­ja­te“...

- Me­no čia de­vy­nias­de­šimt de­vy­ni pro­cen­tai, o vie­nas pro­cen­tas... Moks­lo ir tiks­lu­mo? Be abe­jo, no­ri­si vis­ką su­dė­lio­ti į stal­čiu­kus, pa­grįs­ti įro­dy­mais, bet kiek­vie­nas pa­cien­tas skir­tin­gas, tu­ri uni­ka­lų ge­ne­ti­nį ko­dą, o ge­nai dar ir mu­tuo­ja. Jei me­di­ci­no­je ne­bū­tų me­no, apie in­di­vi­du­a­li­zuo­tą gy­dy­mą nė ne­kal­bė­tu­me. Su­sta­ty­tu­me vi­sus pa­cien­tus kaip ro­bo­tu­kus ir gy­dy­tu­me pa­gal vie­ną mo­de­lį – tam nu­kirst, tam pri­siūt, tam tab­le­tę pa­skir­ti.
Iš „me­ni­nės“ po­zi­ci­jos ban­do­me gy­dy­ti, kai ma­to­me, kad pa­cien­tui stan­dar­ti­nis gy­dy­mas ne­tin­ka. Tam yra mul­ti­dis­cip­li­ni­nės ko­man­dos, ku­rios kiek­vie­nam to­kiam pa­cien­tui ban­do pa­rink­ti tin­ka­miau­sią gy­dy­mą. Vis dėl­to šim­tu pro­cen­tu už­tik­rin­ti, kad tai - ge­riau­sias ėji­mas, ne­ga­li nie­kas. Vi­sa­da su pa­cien­tu ap­ta­ria­me gy­dy­mo pliu­sus ir mi­nu­sus, ga­li­mas ša­lu­ti­nes re­ak­ci­jas. Ga­li bū­ti, kad pa­cien­tui li­ga bus su­stab­dy­ta, bet ope­ra­ci­jos ža­la ypač pa­blo­gins gy­ve­ni­mo ko­ky­bę, tad lau­kia­me pa­cien­to pri­ta­ri­mo.

- Vis už­si­me­na­ma, kad šian­dien spar­čiai vys­to­mas dirb­ti­nis in­te­lek­tas at­ei­ty­je ga­li pa­lik­ti gy­dy­to­jus ra­dio­lo­gus be dar­bo, bet ka­žin ar bus įma­no­ma kiek­vie­ną at­ve­jį per­so­na­li­zuo­tai iš­tir­ti.
- Ra­dio­lo­gai dėl sa­vo kė­dės ga­li bū­ti ra­mūs bent pen­kias­de­šimt ar šim­tą me­tų. Bent ma­nęs šis pro­gre­sas, ma­nau, ne­pa­sieks. Vis dėl­to ro­bo­tai mo­ko­si pa­kan­ka­mai spar­čiai. Ne­se­niai bu­vo su­kur­ta dirb­ti­nio in­te­lek­to pro­gra­ma, ku­ri diag­no­zuo­ja krū­ties pa­to­lo­gi­ją. Ame­ri­ko­je gy­dy­to­jų nu­sta­to­mi gy­dy­mo re­zul­ta­tai bu­vo pras­tes­ni už dirb­ti­nį in­te­lek­tą, o Jung­ti­nė­je Ka­ra­lys­tė­je tru­pu­tį blo­ges­ni nei gy­dy­to­jų. Nors dirb­ti­nis in­te­lek­tas mū­sų ne­pa­keis, tai ge­ro­kai pa­leng­vins dar­bą: ne­rei­kės ieš­ko­ti kiek­vie­no taš­ke­liu­ko, įtar­ti­nas vie­tas nu­sta­tys kom­piu­te­ri­nė sis­te­ma. Tai pa­pil­do­mai, be abe­jo, įver­tin­ti tu­rė­tų ir spe­cia­lis­tai. Kaip ir kal­bė­jo­me, čia tu­ri bū­ti ir me­no. Ar ro­bo­tas ga­li bū­ti me­ni­nin­kas, ne­ži­nau. Gal ka­da nors ir pa­veiks­lus ta­pys... (Juo­kia­si)

Jei me­di­ci­no­je ne­bū­tų me­no, apie in­di­vi­du­a­li­zuo­tą gy­dy­mą nė ne­kal­bė­tu­me. Su­sta­ty­tu­me vi­sus pa­cien­tus kaip ro­bo­tu­kus ir gy­dy­tu­me pa­gal vie­ną mo­de­lį – tam nu­kirst, tam pri­siūt, tam tab­le­tę pa­skir­ti.


- Per­nai dviems pa­cien­tams pri­tai­kė­te ni­ši­nį vė­žio gy­dy­mo bū­dą – elek­tro­che­mo­ab­lia­ci­ją. Ar jis pa­si­tei­si­no? Ko­dėl šis me­to­das ne­tai­ko­mas pa­cien­tams daž­niau, jei tai lei­džia ap­link da­ri­nį iš­sau­go­ti svei­kus au­di­nius?
- Ši pro­ce­dū­ra la­bai bran­gi ir nė­ra vals­ty­bės kom­pen­suo­ja­ma. Be to, dar nė­ra tiek pa­ti­ki­mų įro­dy­mų, kad toks gy­dy­mas vei­kia. Sun­ku da­ry­ti iš­va­das vos iš dvie­jų at­ve­jų. Nors na­vi­kai po pro­ce­dū­ros ge­ro­kai su­ma­žė­jo, li­ko ne­pa­žeis­ti ap­lin­ki­niai au­di­niai, pa­cien­tų li­ga bu­vo per to­li pa­žen­gu­si, tad iš­gy­dy­ti ne­pa­vy­ko. Rei­kia bent de­šim­ties pa­cien­tų, kad ga­lė­tu­me ver­tin­ti, ar tai tik­rai pa­si­tei­si­na. Iš šian­die­ni­nės per­spek­ty­vos ga­li at­ro­dy­ti, kad me­to­das vei­kia, tačiau pra­ei­na kiek lai­ko ir iš­ryš­kė­ja ša­lu­ti­nių da­ly­kų.

- At­li­kęs ty­ri­mą blo­gą „nau­jie­ną“ tu­ri­te pra­neš­ti pa­cien­tui, tad jums daž­nai ten­ka ir di­de­lis psi­cho­lo­gi­nis krū­vis...
- Tai tik­rai su­dė­tin­ga. Kiek­vie­nas gy­dy­to­jas tur­būt tu­ri sa­vo me­to­dą, kaip apie tai kal­bė­ti. Tam tik­ras nu­si­tei­ki­mas įvei­kiant pik­ty­bi­nes li­gas rei­ka­lin­gas, ko­vai su li­ga pa­cien­tą pri­va­lai nu­teik­ti. Jei žmo­gus bus suž­lug­dy­tas, ne­no­rės ko­vo­ti, grei­čiau­sia ją pra­lo­ši­me. Vis dėl­to kiek­vie­ną kar­tą dėl diag­no­zės tu­riu tam tik­rą abe­jo­nę, ne­sku­bu kon­sta­tuo­ti – bū­na at­ve­jų, kai tai nepa­si­tvir­ti­na. Kol pa­cien­tui ne­at­lik­ti vi­si ty­ri­mai, biop­si­ja, ne­bė­gu prie­ky­je trau­ki­nio. Be to, vi­sa­da ran­du, ką apie esa­mą si­tu­a­ci­ją pa­sa­ky­ti ir tei­gia­mo: pa­vyz­džiui, kad na­vi­kas ne­iš­pli­tęs, ras­tas ma­žas.


- Leis­ki­te už­duo­ti bui­ti­nį klau­si­mą: su ko­le­gė­mis ką tik dis­ku­ta­vo­me, ar pirk­ti mik­ro­ban­gų kros­ne­lę. Mat apie ją yra įvai­rių mi­tų: esą taip šil­do­mas mais­tas tam­pa ra­dio­ak­ty­vus. Kiek čia yra tie­sos?
- Ra­do­te ko pa­klaus­ti! (Juo­kia­si.) Ly­giai tas pats vyks­ta su mik­ro­ban­gų ab­li­ga­ci­ja, ku­ri vir­pi­na ląs­te­les, jas už­kai­ti­na, su­nai­ki­na pik­ty­bi­nes ląs­te­les. Mik­ro­ban­gos vir­pi­na mo­le­ku­les, bet tai nė­ra ra­dia­ci­ja. Tai - fi­zi­ki­niai pro­ce­sai. Bet ka­dan­gi ne­su fi­zi­kas, ne­ga­liu kom­pe­ten­tin­gai at­sa­ky­ti. Pats kaž­ka­da mik­ro­ban­gę tu­rė­jau, bet da­bar ne­tu­riu. Man tie­siog ne­ska­nus taip šil­dy­tas mais­tas.
Aiš­ku, sa­ky­ti, kad tai ne­ken­kia, var­gu ar ga­li­ma. Re­ko­men­duo­ja­ma iš ar­ti net ne­žiū­rė­ti į vei­kian­čią kros­ne­lę.

Po­kal­bio pa­bai­go­je pa­si­tiks­li­nu gy­dy­to­jo am­žių – pa­si­ro­dė la­bai jau­nat­viš­kas.

- Iš es­mės vi­sus me­di­kus ga­li­ma lai­ky­ti jau­nes­niais, nei yra iš tik­rų­jų. Kai bai­gia­me me­di­ci­nos moks­lus, esa­me dar ne­pa­ty­rę, nie­kur to­li ne­pa­žen­gę, o mū­sų ben­dra­am­žiai kla­sio­kai jau se­niai su­kū­rę ver­slus, su­si­kro­vę mi­li­jo­nus. Mes gi dar tik pra­de­da­me kar­je­ros ke­lią. Tad, taip, esu dar tik­ras jau­nuo­lis (Juo­kia­si.)

 Dosjė:

• 1998 m. bai­gė Vil­niaus uni­ver­si­te­to Me­di­ci­nos fa­kul­te­to gy­do­mo­sios me­di­ci­nos stu­di­jas.
• 1998-2001 m. Vil­niaus uni­ver­si­te­to San­ta­riš­kių kli­ni­kos ra­dio­lo­gi­jos cen­tras – ben­dro­sios ra­dio­lo­gi­jos re­zi­den­tū­ra, įgi­jo gy­dy­to­jo ra­dio­lo­go kva­li­fi­ka­ci­ją.
• Nuo 2001 m. Vil­niaus uni­ver­si­te­to On­ko­lo­gi­jos ins­ti­tu­to, Kon­sul­ta­ci­nės pa­gal­bos ir diag­nos­ti­kos kli­ni­kos, in­ter­ven­ci­nės echos­ko­pi­jos ir ul­tra­gar­si­nės diag­nos­ti­kos sky­riaus gy­dy­to­jas echos­ko­puo­to­jas.
• 2009 m. ap­gy­nė me­di­ci­nos moks­lų dak­ta­ro di­ser­ta­ci­ją te­ma: „Pik­ty­bi­nių na­vi­kų, esan­čių ke­pe­ny­se, vie­ti­nio pro­gre­sa­vi­mo ri­zi­kos veiks­nių ty­ri­mas tai­kant ra­di­jo daž­nio ab­lia­ci­ją“.
• Lie­tu­vos ul­tra­gar­si­nės diag­nos­ti­kos aso­cia­ci­jos (LUDA) na­rys.
• Do­mė­ji­mo­si sri­tys: na­vi­kų ter­mo­dest­ruk­ci­ja, in­ter­ven­ci­nė echos­ko­pi­ja.

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Budinti vaistinė


      Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

      Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

      Gydytojai išrašydami receptus daro daug klaidų, pratęsti receptą poliklinikoje pacientui nepatogu. Vaistininkai siūl...
      Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

      Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

      „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...

      razinka


      Sveika šeima


      Senjorų liūdesį vaiko kultūra

      Lietuvoje gyvena vienišiausi senjorai Europos Sąjungoje (ES) – net kas antras mūsų senjoras gyvena po vieną. Vienišumas yra vienas pagrindinių rizikos veiksnių psichikos sveikatos problemoms atsirasti. Tačiau specialistai tvirtina, kad problemos mastą galima mažinti, pasitelkiant kultūrą. Įrodyta, jog kultūriniai ...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      JAV – rekordinis vaistų trūkumas

      Medikamentų krizė JAV pasiekė didžiulį mastą – šalyje šiuo metu trūksta daugiau negu 300 pavadinimų vaistų. Amerikos sveikatos sistemos farmacininkų draugijos vadovas (ASHP) Paul W.Abramowitz CNN teigė, kad šalyje labiausiai trūksta injekcinių vaistų. Problemai spręsti jau teikiamos rekomendacijos. Visgi ka...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
      Henrikas Vaitiekūnas Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
      Ir turtuoliai verkia
      Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
      Kas po devintu prakaitu slypi?
      Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?

      Naujas numeris