Paslaptys griaunančios santykius

Emilija Lipskytė
2022-05-16
Prieš keletą metų „Personality and Social Psychology Bulletin“ paskelbtame tyrime psichologai Michael Slepian, Nir Halevy ir Adam Galinsky nustatė, kad žmonės vienu metu saugo vidutiniškai 13 paslapčių, iš kurių penkių niekada niekam nepasakojo. Tačiau tiems, kurie palaiko santykius, paslapčių saugojimas kartais gali turėti rimtų ir neigiamų pasekmių.
Paslaptys griaunančios santykius
Žmonės, kurie atsikrato paslapties šydo, jaučiasi laimingesni ir, priklausomai nuo situacijos, artimesni su partneriu.

Kodėl žmonės saugo paslaptis?
Pirmiausia reiktų atskirti tai, kad paslapčių ir privatumo saugojimas yra du skirtingi dalykai. Žmonės turi teisę išlaikyti privatumą tų temų, kurios nedaro neigiamo poveikio jų partneriui. Kas čia turima omenyje? Svarbiausios paslaptys, turinčios įtakos poroms, yra neištikimybė, finansinės problemos bei piktnaudžiavimas narkotinėmis medžiagomis. Tyrimai rodo, kad toks paslapčių saugojimas yra ypač destruktyvus. M.Slepian, N.Halevy ir A.Galinsky teigia, jog šių paslapčių turėjimas susijęs su neigiamu gerovės jausmu, o tai gali turėti įtakos partnerių tarpusavio bendravimui.
 

Taigi, kas paskatina neatsiverti antrajai pusei? Žmonėms paslapčių turėjimas gali būti patrauklus, jeigu iš anksto nusistatoma, kad informacijos atskleidimas sukels konfliktą ar gėdą. Jie padarytas klaidas slepia, nes bijo, kad partneriai nesugebės jų mylėti, jei bus išsiaiškinta tiesa. Tačiau jie dar nesupranta, kad paslapties laikymas jau daro žalą santykiams. Vieno tyrimo metu apskaičiuota, kad neištikimybė sudaro apie 20-40 proc. skyrybų JAV, o maždaug 13 mln. gyventojų slepia ar yra kada nors nuslėpę nuo sugyventinio ar sutuoktinio papildomas banko sąskaitas ar korteles.
 
Neigiama įtaka santykiams
Sukuriamas barjeras. Bandant išsaugoti paslaptį tampa sunku jausti artimą ryšį su žmogumi, su kuriuo žinai, kad elgiesi nesąžiningai. Tyrime psichologai pažymėjo, jog egzistuoja dichotomija tarp paslapčių saugojimo elgesio ir žmonių, kaip socialinių būtybių. Be to, jie išsiaiškino, kad paslapčių saugotojai jaučia mažesnį pasitenkinimą gyvenimu, yra pavargę, vieniši bei liūdni.
 
Kuria nepasitikėjimo atmosferą. Kai partneris pažeidžia pasitikėjimo ribas, jas atkurti ypač sudėtinga. Pasipiktinimą ir įtarinėjimą sunku įveikti. Apgautam partneriui tampa sunku patikėti, kad nebėra kitų paslapčių arba kad toks modelis nepasikartos ir ateityje.

 
Atsiliepia fizinei sveikatai. Ne tik partnerio, bet ir vidinė savęs apgaulė yra našta, turinti somatinių pasekmių ir galinti sukelti kaltę, gėdą bei stresą, galvos skausmus, miego sutrikimus ar net virškinimo problemas. Ekstremaliais atvejais kai kurie žmonės bando mažinti diskomfortą pasitelkdami į pagalbą alkoholį ar kitas psichotropines medžiagas, o tai tik dar labiau atitolina nuo partnerio.
 
Kaip išbristi?
Jei santykiuose esate amžinas paslapčių kaupėjas, apsauginio barjero, kuris leidžia jaustis saugiam ir mažiau pažeidžiamam, sulaužymas atrodys kaip grėsmingas iššūkis. Jei staiga tapsite skaidrus, tai jus ir jūsų partnerį erzins, todėl nebūkite impulsyvūs atskleisdami viską iš karto. Būkite malonūs, užjaučiantys bei atidžiai įvertinkite aplinkybes, tokias kaip vietą, laiką, partnerio nuotaiką bei jo emocinę būklę. Jei informacija gali sukelti kančią, apsvarstykite pasikviesti į pokalbį trečią asmenį, pavyzdžiui, terapeutą ar psichologą.
 
Nors paslapties atskleidimas gali atrodyti iš pradžių bauginantis, galiausiai tai turi teigiamą poveikį. M.Slepian, N.Halevy ir A.Galinsky tyrime pabrėžia, kad žmonės, kurie atsikrato paslapties šydo, jaučiasi laimingesni ir, priklausomai nuo situacijos, artimesni su partneriu.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Lėtiniai skausmai kantrybės šarvų nepramušė

    Lėtiniai skausmai kantrybės šarvų nepramušė

    „Būčiau susirgusi vėžiu, senai būčiau mirusi, o nuo šios ligos mirtis neateis. Nebent galėjau mirti nuo vaistų“...
    Ir rašo, ir gydo. Kas?

    Ir rašo, ir gydo. Kas?

    Matyti virš kompiuterio palinkusį, klaviatūrą barbenantį mediką – gana įprasta: žodžiais nugula paciento ligos istori...

    Budinti vaistinė


    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Gydytojai išrašydami receptus daro daug klaidų, pratęsti receptą poliklinikoje pacientui nepatogu. Vaistininkai siūl...
    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...

    razinka


    Sveika šeima


    Buriavimas: mėlynos kojos, bet rami galva

    Kad buriavimas yra vandens sportas, žino kiekvienas. Tačiau ties čia daugelio žinios apie šią sporto šaką tikriausiai ir baigiasi. Kuo ypatingas buriavimas, kokia jo nauda ir žala sveikatai, kaip įveikti jūrligę ir krantligę, pasakoja buriavimo akademijos „Vėjo pamušalai“ įkūrėjas Vilius Tamkvaitis.

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JAV – rekordinis vaistų trūkumas

    Medikamentų krizė JAV pasiekė didžiulį mastą – šalyje šiuo metu trūksta daugiau negu 300 pavadinimų vaistų. Amerikos sveikatos sistemos farmacininkų draugijos vadovas (ASHP) Paul W.Abramowitz CNN teigė, kad šalyje labiausiai trūksta injekcinių vaistų. Problemai spręsti jau teikiamos rekomendacijos. Visgi ka...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Henrikas Vaitiekūnas Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?

    Naujas numeris