Nugriuvę neskubėkite keltis

Giedrė Montvilaitė
2021-01-21
Nukritus aplinkos temperatūrai žemiau 0°C ir gausiau pasnigus, ligoninių skubios pagalbos skyriai kasmet prisipildo žmonių, kurie patiria traumas dėl slidžios dangos ar po užsiėmimo žiemos sporto šakomis. Slidinėjimas, čiuožimas, nusileidimas rogutėmis nuo kalnų ar tiesiog vaikščiojimas apledėjusiu grindiniu... Visa tai pas gydytojus gali atvesti tiek vaikus, tiek vyresnio amžiaus žmones.
Nugriuvę neskubėkite keltis
Nugriuvus pirmiausia reikėtų neskubėti keltis. Patartina bandyti nuo galvos iki kojų „išanalizuoti“ kūno pojūčius. Ar nėra kokio nors ūmaus skausmo rankose, kojose, stuburo ar galvos srityje.

Į klausimus atsako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų gydytojas ortopedas traumatologas Gintautas Pocius:
 
- Kokias traumas pavadintumėte klasikinėmis, dažniausiai sutinkamomis žiemą?
- Paslydus dažniausiai patiriami rankų lūžiai. Ypač atsargūs, eidami per slidžias kelio atkarpas, turėtų būti vyresnio amžiaus žmonės. Bėgant metams sulėtėja raumenų atsakas į nelauktą veiksmą bei sutrinka kūno pusiausvyros organo – vestibulinio aparato, atsakingo už koordinaciją, funkcija. Dėl prastesnės koordinacijos žmogus nespėja tinkamai sureaguoti paslydus kojai ir dažniausiai krenta ant nugaros. Paslydus rankomis instinktyviai remiamasi į žemę ir visu svoriu krentama ant rankų, vėliau ant sėdmenų ir galvos. Dažniausiai pasitaikanti trauma yra stipinkaulio. Taip pat lūžis riešo srityje, alkūninės ataugos ar žastikaulio kaklo lūžis ir žastikaulio išnirimas.

 
- Kaip liūdnai tokios traumos gali baigtis? 
- Kartais tokių traumų pasekmės gali būti ir negrįžtamos, išliekančios visą gyvenimą. Jei traumos metu patiriami galvos ar stuburo kaklinės dalies sužalojimai, galimos ir mirtimi pasibaigiančios išeitys.
Pavojingiausia, kai paslydęs žmogus visu svoriu krenta ant nugaros, nespėja prisilaikyti rankomis ar palenkti galvos į priekį ir pakaušiu trenkiasi į grindinį. Tokiu atveju gali būti sužalojami kaukolės ir kaklinės stuburo dalies kaulai, galvos ar kaklo srities nugaros smegenys.
 
- Kaip skaudžiai pargriuvęs žmogus turėtų elgtis? 
- Nugriuvus pirmiausia reikėtų neskubėti keltis. Patartina bandyti nuo galvos iki kojų „išanalizuoti“ kūno pojūčius. Ar nėra kokio nors ūmaus skausmo rankose, kojose, stuburo ar galvos srityje. Jei jaučiate galvos svaigimą ar buvote netekęs sąmonės, jaučiate stiprų stuburo ar galūnių skausmą, nebandykite keltis. Kvieskite pagalbą. Aiškiai išsakykite nusiskundimus. Jei skausmo nėra, bandykite pajudinti rankas ir kojas. Nesant didesniam skausmui galite atsisėsti. Jei pasėdėjus neatsiranda nauji skausmai ar galvos svaigimas, su kitų pagalba bandykite atsistoti.
Kiekvieno minėto žingsnio metu pakartotinai „analizuokite“ kūno pojūčius, jei tik pajaučiate, kad kas nors ne taip, grįžkite į gulimą padėtį. Jei jūsų galūnė deformuota ir judesiai skausmingi, galima įtarti kaulų lūžį ar išnirimą. Nebandykite ir neleiskite kitiems praeiviams, suteikiantiems jums pagalbą, be patyrusio medicininio personalo „pataisyti“ deformuotos galūnės. Taip galima pažeisti kraujagysles ar nervus. Visais atvejais, kai įtariamas sunkesnis sužalojimas, kvieskite greitąją pagalbą. Tik esant nedideliems riešų ar čiurnos sužalojimams, galite bandyti pasiekti gydymo įstaigą su artimųjų pagalba. Visada prieš transportuojant tokį ligonį, tikslinga traumuotos galūnės imobilizacija parankinėmis priemonėmis ar specialiais įtvarais.
 

- Žmonės ne iš karto gali suprasti, kad jiems kas nors lūžo. Kas įspėja apie lūžį?
- Apie lūžį įspėja stiprus skausmas, kuris nebūdingas esant tik sumušimui. Taip pat sutrikusi lūžusios galūnės funkcija. Jei, apžiūrint traumuotą galūnę, pastebime ryškų tinimą, deformaciją, kurios nebuvo prieš traumą, jei šalia traumuotos vietos esančių sąnarių judesiai skausmingi ar neįmanomi, galima įtarti lūžį.

 
Svarbu
Gydytojo G. Pociaus patarimai traumų rizikai sumažinti:

Dažniausia traumų priežastis – netinkamas laikas ir pasirinktas maršrutas, kuriuo einate. Jei oro sąlygos sudėtingos ir yra didelė tikimybė, kad jūsų kelyje į parduotuvę ar kur kitur danga bus apledėjusi, atidėkite tokią kelionę.
Jei kelionės atidėti negalite, pasirinkite kokybiškus žieminius batus. Tokių batų padas įprastai būna pagamintas iš minkštesnės gumos, kuri išlaiko savybes ir neslysta net esant minusinei temperatūrai. Ortopedinių gaminių parduotuvėse galima įsigyti specialius apkaustus, kurie tvirtinami prie avalynės ir geriau sukimba su žemės paviršiumi.
 
Į pagalbą pasiimkite šiaurietiškas lazdas, nes kiekvienas papildomas atramos taškas sumažina kritimo riziką.
Treniruokite kūną, nes tik turėdami gerą koordinaciją ir greitą raumenų atsaką, sugebėsite išlaikyti pusiausvyrą paslydę.
Jei gyvenate privačiame name ir prie jūsų namų yra tik jūsų ar ir praeivių naudojamas šaligatvis, nelaukite nelaimės, nuvalykite sniegą ir pabarstykite skaldele ar smėliu, taip išvengsite traumų ir su tuo susijusių padarinių.
Ypač atsargiai reikėtų įlipti ir išlipti iš transporto priemonių – rekomenduojama pasiremti į automobilio dureles, viešajame transporte laikytis už turėklų.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    „Šiuo metu tikrai yra didžiulis gydytojų reabilitologų poreikis. Todėl įstaigų vadovai, siekiantys aukšto lygi...
    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    „Kuo daugiau veiklos, tada nėra kada dejuoti! Išmokau suprasti organizmo signalus ir rasti laiko poilsiui, supratau, ...

    Budinti vaistinė


    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Nuo kitų metų ES startuos svarbus sveikatos politikos pokytis – jungtinis sveikatos technologijų vertinimas (STV). Ar tai bu...
    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...

    razinka


    Sveika šeima


    Velykiniai troškimai: ir pavalgyti, ir sulieknėti

    Šv. Velykų pusryčiai – laukiamiausia šventės akimirka ar stresas, vien pamąsčius apie valgiais nukrautą stalą? Mitybos specialistų teigimu, giliai įsišaknijusios „dėkis dar“ ir naujosios „dietų“ kultūros sandūra turi skaudžių pasekmių: abiem atvejais formuojasi blogi mitybos įpročiai...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    „Titaniko“ II ateitis: fiasko ar bravo?

    „Titanikas“ II gali sukurti taiką. Šis gali tapti taikos laivu visoms pasaulio valstybėms“, – sako ekscentriškasis australų verslininkas Clive Palmeris. Pastarasis savųjų planų sukurti istorinio tragiško likimo laivo repliką nepamiršo. Jis prisimena ne tik romantinę Džeko ir Rouzės ...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Henrikas Vaitiekūnas Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Ar gudresnis valgo skaniau?
    Henrikas Vaitiekūnas Ar gudresnis valgo skaniau?
    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija

    Naujas numeris