Kad iškyla gamtoje neapkarstų
Darius Matas
2015-07-03
Norėčiau pasidalinti problema, kuri, manau, vasarą gali būti aktuali ir kitiems. Vasaros metu su šeima ir draugais mėgstame įvairias išvykas į gamtą. Pastaruoju metu pastebiu, kad suvalgęs ant žarijų kapto maisto jaučiu skausmą skarandžio plote ir rūgštų skonį burnoje, kuris išlieka dar porą dienų. Žmona juokauja, kad aš jau senstu ir tai natūralu, bet man neramu. Ar tai gali būti kokios ligos pradžia? Ar turėčiau kreiptis į specialistą?
Linas, 40 m.
Skausmai skrandžio plote, rūgštus, kartus skonis burnoje, deginantis skausmas už krūtinkaulio, užkimęs balsas, perštėjimas gerklėje, tai simptomai, kurie yra susiję su padidėjusiu skrandžio rūgštingumu, kitaip – rėmeniu.
Šiltos ir saulėtos dienos į gamtą gena tūkstančius poilsiautojų. Kone tradicinis atributas – ant žarijų kepamas maistas, kiti užkandžiai. Tačiau neretai gryname ore praleistas laikas apkarsta. Po savaitgalio grįžus namo kamuoja skrandžio skausmai ar net apsinuodijimas maistu. Specialistai pataria, kad visų pirma svarbu išmokti tinkamai derinti maistą ir stebėti organizmo reakciją į vienokius ar kitokius produktus.
Komentaras
Vilniaus Antakalnio poliklinikos šeimos gydytoja Aušra Tomkutė:
- Skausmai skrandžio plote, rūgštus, kartus skonis burnoje, deginantis skausmas už krūtinkaulio, užkimęs balsas, perštėjimas gerklėje - tai simptomai, kurie yra susiję su padidėjusiu skrandžio rūgštingumu, kitaip – rėmeniu. Jei minėti skundai yra susiję su maistu ir atsiranda pavalgius – galime įtarti gastroezofaginio refliukso ligą. Dėl dažno rėmens gali atsirasti skrandžio ar dvylikapirštės žarnos uždegimas, opos ar net vėžinės ligos. Padidėjęs skrandžio rūgštingumas atsiranda dėl netaisyklingos mitybos, maisto produktų nederinimo, antsvorio ir streso, tad rekomenduojama keisti gyvenimo būdą: mažinti stresą, didinti fizinį aktyvumą, vengti alkoholio ir rūkalų, o svarbiausia derinti maistą.
Venkite kepto ir riebaus maisto, citrusinių vaisių, paprikos, česnako, svogūnų, mėtų, aštrių prieskonių, šokolado, stiprios kavos ir arbatos. Labai svarbu gerti pakankamai vandens ir nepersivalgyti. Kartojantis ir stiprėjant simptomams, rekomenduojama kreiptis į šeimos gydytoją ir atlikti tyrimus, kurie užtikrintų, jog piktybinių pakitimų nėra. Specialistas paskirtų tinkamą gydymą.
Komentuoti: