Kad iškyla gamtoje neapkarstų

Darius Matas
2015-07-03
Norėčiau pasidalinti problema, kuri, manau, vasarą gali būti aktuali ir kitiems. Vasaros metu su šeima ir draugais mėgstame įvairias išvykas į gamtą. Pastaruoju metu pastebiu, kad suvalgęs ant žarijų kapto maisto jaučiu skausmą skarandžio plote ir rūgštų skonį burnoje, kuris išlieka dar porą dienų. Žmona juokauja, kad aš jau senstu ir tai natūralu, bet man neramu. Ar tai gali būti kokios ligos pradžia? Ar turėčiau kreiptis į specialistą?
Linas, 40 m.
Kad iškyla gamtoje neapkarstų
Skausmai skrandžio plote, rūgštus, kartus skonis burnoje, deginantis skausmas už krūtinkaulio, užkimęs balsas, perštėjimas gerklėje, tai simptomai, kurie yra susiję su padidėjusiu skrandžio rūgštingumu, kitaip – rėmeniu.

Šiltos ir saulėtos dienos į gamtą gena tūkstančius poilsiautojų. Kone tradicinis atributas – ant žarijų kepamas maistas, kiti užkandžiai. Tačiau neretai gryname ore praleistas laikas apkarsta. Po savaitgalio grįžus namo kamuoja skrandžio skausmai ar net apsinuodijimas maistu. Specialistai pataria, kad visų pirma svarbu išmokti tinkamai derinti maistą ir stebėti organizmo reakciją į vienokius ar kitokius produktus.

 
Komentaras
Vilniaus Antakalnio poliklinikos šeimos gydytoja Aušra Tomkutė:

- Skausmai skrandžio plote, rūgštus, kartus skonis burnoje, deginantis skausmas už krūtinkaulio, užkimęs balsas, perštėjimas gerklėje - tai simptomai, kurie yra susiję su padidėjusiu skrandžio rūgštingumu, kitaip – rėmeniu. Jei minėti skundai yra susiję su maistu ir atsiranda pavalgius – galime įtarti gastroezofaginio refliukso ligą. Dėl dažno rėmens gali atsirasti skrandžio ar dvylikapirštės žarnos uždegimas, opos ar net vėžinės ligos. Padidėjęs skrandžio rūgštingumas atsiranda dėl netaisyklingos mitybos, maisto produktų nederinimo, antsvorio ir streso, tad rekomenduojama keisti gyvenimo būdą: mažinti stresą, didinti fizinį aktyvumą, vengti alkoholio ir rūkalų, o svarbiausia derinti maistą.
Venkite kepto ir riebaus maisto, citrusinių vaisių, paprikos, česnako, svogūnų, mėtų, aštrių prieskonių, šokolado, stiprios kavos ir arbatos. Labai svarbu gerti pakankamai vandens ir nepersivalgyti. Kartojantis ir stiprėjant simptomams, rekomenduojama kreiptis į šeimos gydytoją ir atlikti tyrimus, kurie užtikrintų, jog piktybinių pakitimų nėra. Specialistas paskirtų tinkamą gydymą.

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Sarkoidoze sergantis Giedrius: dabar ne pyragai

    Sarkoidoze sergantis Giedrius: dabar ne pyragai

    Mėnesį laiko trunkantis sausas kosulys, pradėjęs kristi svoris, padidėjęs nuovargis dirbant ir gyvenant tuo pačiu ritmu gali būti ...
    Paulius Butylkinas: „Dabar yra COVID-19 lūžio taškas“

    Paulius Butylkinas: „Dabar yra COVID-19 lūžio taškas“

    LSMU Kauno ligoninės šeimos gydytojas – echoskopuotojas Paulius Butylkinas (31 m.) vienas tų, kuris stebėdamas prastė...

    Budinti vaistinė


    Farmakotechnikai – toliau ant tiksinčios bombos

    Farmakotechnikai – toliau ant tiksinčios bombos

    Klausimas, užteks nuo kitų metų sausio pirmosios vaistinėse nuotolinės vaistininkų priežiūros farmakotechnikams kaip buvo iki &sca...
    „Eurovaistinės“ specialistai pataria: 5 žingsniai, kaip įveikti peršalimą

    „Eurovaistinės“ specialistai pataria: 5 žingsniai, kaip įveikti peršalimą

    Šaltuoju metu dažniau sergama peršalimo ligomis, pagrindinio šalies vaistinių tinklo „Eurovaistinė&ldqu...

    Sveika šeima


    Pasninkas – ne griežtesnis už dietas

    Likus beveik mėnesiui iki Kalėdų prasideda adventas. Dažnai šis laikotarpis suprantamas kaip niūrus susivaržymo metas. Tačiau, pasak etnologės Gražinos Kadžytės, toks jis negali būti. Jis turi būti viltingas. O pagal senąsias tradicijas, kartu su juo prasidedantis pasninkas įpareigoja kur kas mažiau nei šiandieną paplit...

    Sveikatos horoskopas


    Lapkričio 23 - 29 d.

    Avi­nas
    Pir­ma­die­nį ri­bo­ki­te ka­vos ir juo­do­sios ar­ba­tos kie­kį, dau­giau ger­ki­te van­dens. Ant­ra­die­nį jau­si­tės žva­lūs ir ku­pi­ni tei­gia­mų emo­ci­jų. Penk­ta­die­nį bus jaut­rūs re­gos or­ga­nai. Savaitgalį stiprinkite imuninę sistemą.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Kinija: pandemija plinta per šaldytą produkciją?

    Nuo pandemijos pradžios Kinija kaip įmanydama mėgina eliminuoti koronavirusą iš šalies, tačiau nedidelių židinių vis dar pasitaiko. Pastaruoju metu - dažniausiai įmonėse, kurios importuoja šaldyto maisto produkciją iš užsienio. Kinijos mokslininkai kelia versiją, kad koronavirusas gali plisti per ša...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Daiktų apsuptyje
    Henrikas Vaitiekūnas Daiktų apsuptyje
    Ar nauja valdžia ištaisys senas PSDF biudžeto klaidas?
    Agnė Gaižauskienė Ar nauja valdžia ištaisys senas PSDF biudžeto klaidas?
    Kiekvienam teks nuvykti...
    Henrikas Vaitiekūnas Kiekvienam teks nuvykti...

    Naujas numeris

























    Alergijos tyrimai ir konsultacijos - Allergomedica