Batutai – tiesiausias kelias į medikų rankas

Greta Vanagienė
2019-08-29
Tėvai patvirtins: batutai – gero oro pranašai. Vis dėlto medikams jie, kaip gaudyklės į ligoninės priimamąjį. „Batutuose patiriamos traumos – dažniausiai tarp vaikų“, – tvirtina Vaikų ligoninės Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų filialo traumatologas Giedrius Bernatavičius.
Batutai – tiesiausias kelias į medikų rankas
Pagal Europos Sąjungos 25 šalių duomenis, per vienerius metus šokinėdami ant batuto susižaloja 21 tūkst. vaikų iki 14 metų.

Šokinėjama ne po vieną
Jei šį sezoną jūsų atžalai pavyko apsieiti be traumos, patirtos batute, galite pakrikštyti jį laimės kūdikiu. Mat šiemet kaip ir kasmet į medikų rankas pakliūna toks pat nelaimėlių skaičius. G.Bernatavičiaus teigimu, dažniausiai nukenčia tie vaikai, kurie į vieną batutą susirenka šokinėti po kelis.
 

„Vaikai dažnai patiria traumų, kai atsitrenkia vienas į kitą. Taip traumuojama visa grupelė vaikų. Be to, šokinėjama be apsauginių sienelių – vienas neatsargus judesys ir tu jau ant žemės. Aukštai šokinėjant mažiems vaikams nėra lengva išlaikyti pusiausvyrą“, - tvirtina traumatologas Giedrius Bernatavičius.

 

Taigi, pasak traumatologo, nors galvos smegenys turi gerą amortizaciją ir „sukratyti“ jas rizikos nėra, mėgstantieji šėliones ant batuto nukritę ar susidūrę rizikuoja patirti sumušimus ar net smegenų sukrėtimą. Ypač nukenčia galūnės – dažniausi patempimai, išnaros, lūžiai, kurie reikalauja stacionarinio gydymo.
Be to, gydytojas pastebi, kad intensyviau šokinėjantys vaikai skundžiasi ir nugaros skausmais. Mat šuolių metu stuburui tenka atlaikyti nemenką krūvį.
„Jei šokinėjama kasdien, reikalinga sustiprinti raumenyną, kad krūvis stuburui ir sąnariams nebūtų per didelis“,- įspėja medikas.
 
Amžiaus cenzo nėra
Nors ant batutų dažniausiai susižaloja maži vaikai, vyresnio amžiaus paaugliai nuo to taip pat nėra apsaugoti. Taigi ant batutų deklaruojama amžiaus grupė dažniausiai tėra tik dirbtinas saugumo veiksnys.
„Pagal amžių gali skirtis tik patiriamų traumų rūšis. Mažesniems vaikams dėl pusiausvyros nelaikymo labiau gresia nukristi žemėn ir patirti galvos sumušimus, didesniesiems, kurių tvirtesnis raumenynas, kurie geriau laiko pusiausvyrą ir išbando rimtesnius šuoliukus, nukenčia galūnės“, - aiškina medikas.


Verta žinoti
Nors geriausia apsauga - susilaikymas, pateikiame kelis papildomus saugumo kriterijus:
vaikus leiskite šokinėti po vieną,
šokinėjant geriau neturėti masyvių papuošalų, pavyzdžiui, kabančių auskarų, nuvilkti  drabužius, kurie galėtų įstrigti ar kitaip užkliūti,
pavojinga kišenėse turėti kietų, aštrių daiktų,
jokiu būdu šokinėjant negalima kramtyti gumos, čiulpti ledinuko ar kitaip užkandžiauti,
prieš naudojant batutą, būtina patikrinti, ar jame nėra skylių,
nešokinėti, kai batutas drėgnas.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris